stdClass Object ( [id] => 1215760 [title] => Malo mjesto od dvije tisuće duša igra Prvu nogometnu ligu: ‘Mi smo čudo, pola momčadi su domaći momci, krunica nam je svetinja, a psovka skroz zabranjena! [alias] => malo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zmije su se posakrivale. Prevruće im je.

Klima uređaji cure, a selo počiva. Samo se nešto muških hladi uz Vrljiku, Matica je ovde zovu, i čekaju da počne sezona. Uzbuđeni su. Nestrpljivi. Jer, Zmijavci su Prva liga, a prva utakmica je već idući vikend.

Ako ne pratite, a ne pratite garant, prvo vam moramo reći ovo. Od ove godine u Hrvatskoj se druga nogometna liga zove Prva liga, dok se treća nogometna liga zove Druga liga. I nije nam ni na kraj pameti objašnjavati vam zašto je to tako. Poštedjet ćemo vas upale mozga. Bitno je samo da je tako i da će se u Zmijavcima, selu od jedva dvije tisuće duša, igrati prva liga.

- Đava ti to odnja - pred stadionom nas dočekuje Boro Gabelica.

Ne dočekuje nas. Ispričavamo se. Slučajno se tamo zatekao. Živi blizu pa je ovuda skratio put do dućana. Žedan je. A lopte mu je puna kapa. Nikakva smisla u tom udaranju on ne vidi.

- Sve ti to njizi par vodi, zabavljaju se, a ima i naroda šta to dolazi gledat, đavlu ij daj - stručno će.

Priznaje da je i on nekidan bio na jednoj utakmici. Turnir neki bio. Ne zna točno.

- Je, doli u polju se igralo i nadoveza me se jedan da iđemo gledat. I šta ću, đavla izija, otišli, popili po pivu, pojili ćevape - dobro mu je bilo.

---

image

Predsjednik kluba Svetimir Mrkonjić

Nikola Vilić/Cropix
---

Drago mi vidit ko je umro

Nikakav balun ne prati. Ali isto mu je drago kad je čuo da smo iz "Slobodne".

- Bijo je ovde oni vaš Urakalo.

- Urukalo.

- E, taj, đava će sve popantin, ali on dobro piše, pratin njegove članke.

- Znači, sport ništa, ali zato se crna kronika čita, a?

- Drago mi vidit ko je umro, šta ću.

Pozdravlja i odlazi. Na majici mu mrtvačka glava. Ceri se. Glava, a ne on.

- Pitaj der ih kako in je ono prolitos autobus osta bez goriva, na autoputu, đavlu ih daj - dobacuje na brzinu kad je vidio da na parking pred stadionom stiže bijeli BMW. Na registraciji mu piše "brana". Saznat ćemo poslije zašto.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Rukujemo se sa Svetimirom Mrkonjićem. Njega smo čekali. A on je već desetljećima sve u Croatiji iz Zmijavaca. Bez njega bi teško klub u Prvoj ligi bio.

Direktor je sportski odjeven. Klupska polo majica s grbom. Isti je takav oslikan i na zidu. "Dok je srca, bit će i Croatije", piše velikim krasnim slovima. Voli se u Zmijavcima domovina, citira se Matoš, a na ulazu u mjesto, kao putokaz da krivo ne skreneš, ne daj Bože u Nebriževac, stoji plakat s Gotovinom i Markačom. Heroji i mučenici.

A klupski autobus sljedeće je što ćeš vidjeti. Ne možeš ga onako velika i naslikana promašiti. Čeka gostovanja natankan do vrha.

- Ma ko kaže da smo ostali bez goriva?! Nećete valjda povirovat u te gluposti?! - krsti se Mrkonjić.

- Nećemo - uzvraćamo i sklanjamo se sa sunca, i cvrčci bi mogli malo umuknit'.

Dojurila Ivana Milas da nam otključa vrata. I da nas provede kroz klupske prostorije.

- Ne bi ovaj posal minjala za ništa na svitu - govori Croatijina domaćica.

Po naglasku se čuje da nije Imoćanka.

- Iz Splita san, udala se ovde i više mi se nije vraćalo - smije se.

---

image

Ivana Milas je zbog ljubavi Split zamjenila Zmijavcima, i nije joj žao, a danas drži sve kantune Croatijine kuće

Nikola Vilić/Cropix
---

U Zmijavcima ima sve što joj treba. A nema gužvu, nervozu i beštimje. Ne fali joj to. Pere muškima robu i drži sva četiri kantuna Croatijine kuće.

Maše ključima i otvara nam vrata po vrata. Na glavnom zidu, između svlačionica, okačena je Isusova slika. Da se zna u kakvu ste kuću došli. A pored nje isprintana vise uputstva za disanje. S idejama za prirodno odčepljivanje nosa.

Stadion za 2400 navijača

Čudimo se, ali samo nakratko. Nogometašima, kad malo bolje razmislimo, ovo stvarno dobro dođe. Da nauče nešto, umjesto da se useknjuju po travi svaki put kad ih kamera snimi.

- Sve su to naši momci. Šta se toga tiče, mi smo čudo neviđeno, nigdi to više ne moreš nać - o igračima će Mrkonjić.

---

image

Evo posla za oružara

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Dresovi u praonici, moraju blistat kad se izađe na teren

Nikola Vilić/Cropix
---

Hoće reći da je više od 50 posto nogometaša Croatije iz ovoga kraja. Praktično iz istoga sela. Sve zmijavačka kopačka do kopačke. Glava do glave. A nije da je u Zmijavcima i prije manjkalo velikih glava. O Ivanu Gudelju se i filmovi snimaju. Knjige pišu. Isto tako i o Ivici Todoriću. Kažu nam uz Maticu da neće to baš s njime onako završiti kako su neki zamislili. Sve mu je oteto, šapću.

Iz Zmijavaca je i znameniti Ivan Milas, čuvar državnoga pečata i autor slavnog izračuna prema kojemu "kilo mozga košta dvi marke", a među učenije ovdašnje glave spada i Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista raskošna vokabulara i jedinstvena stila pisanja.

U domaćoj svlačionici, međutim, ničije od njih slike nema. Niti Gudeljeve. A sve je puno slika. Slika do slike. Motivacijski su to posteri. Iniesta, Xavi, Messi, oba Ronalda, Pele, Messi, Gerrard, Pele, Zidane, Modrić, Usain Bolt, ima i košarkaša, Jordan, Curry, Le Bron, i poster iz Gladijatora je tu, Russell Crowe. Samo nema nikoga iz Hajduka. Niti Livaje.

Šuti Mrkonjić. Pravi se da nije čuo pitanje. Okreće temu, a iz aviona se vidi da mu je Hajduk nešto skrivio.

- Imamo i krunicu, nju sa zida niko ne smi maknit. Ovde je došla prije nas i ostat će kad nikoga od nas više ne bude - objašnjava.

- Ko je opsova, ovde više nije uša - dodaje.

- Kako to mislite?

- Eto tako, lipo.

- A što kad vas suci pokradu pa ste svi ljuti, ne vjerujem da baš nitko ne psuje?

- Zna se šta se smi, a šta se ne smi i u koga se ne dira. To je ovde sveto pismo.

---

image

Krunica u svlačionici prve momčadi, nju nitko ne smi dirat

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Zmijavci, 030822.
Nogometni klub Croatia iz Zmijavaca pored Imotskog od iduce sezone igra u novoj Prvoj lizi.
Na fotografiji: svlacionica prve momcadi
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Okej, shvatili smo. Idemo dalje. U ložu. Jer, fin je Croatijin stadiončić. Ima i natkriveni dio. I stolice s naslonom. Sve po propisima. Zavališ se kao u fotelju i vičeš "Uprava odlazi!".

- Imamo 1650 sidećih mista, a sa stajanjen dođemo do 2400 - zadovoljno će Mrkonjić.

Njemu nitko ništa ne viče. Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici.

Mi smo postali brend

- Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će direktor.

A Noćni jahači su Croatijina navijačka skupina. Nadaleko se za njihovo gostoprimstvo znade. Nitko tko je u Zmijavce došao iz Zmijavaca nije otišao gladan i žedan. Samo dobre vibracije odavde se odašilju. A dobro se dobrim vraća.

- Je li znate vi da mi ni jedno gostovanje nismo platili? - pita Mrkonjić.

- Kako to?!

- Lipo, uvik ima naših ljudi koji sve pokriju, jedva čekaju da im dođemo pa da nas počaste.

---

image

Svetimir Mrkonjić nabraja našem reporteru na koga je sve ljut, na Hajduka, pa na Mamića, pa na Žužula...

Nikola Vilić/Cropix
---

Drago nam je čuti da u Imotskoj krajini čuvaju običaje. A običaj da Imoćanin Imoćanina u Zagrebu ne pušta sama jedan je od najstarijih. Da nije toga, teško bi Croatia opstala. Jer, đava je prva liga. Zajebana. Svaku drugu nedjelju treba na dalek put ići.

- Je, blizu su nam samo Solin i Dugopolje, a sve ostalo nam je vožnja od po dana. Do Bijelog Brda, a znaš li ti moj sinko di je Bijelo Brdo, vozimo se devet ipo sati. A sad su još s nama u ligi i Vukovar i Vinkovci, triba to sve izdurat - govori Mrkonjić.

No, ne žali se. Autobus je komforan, ni Bayern ovakvoga nema, a na put se kreće uvijek dan ranije, nekad i dva, pa se vozi po noći, da igračima bude lakše. Kad im već bušte nisu teške.

- Proračun nam je oko dva milijuna i dvista iljada kuna, dosta za naše potribe, jer nema u nas razbacivanja, u Croatiju se ne dolazi zbog novca, nego zbog ljudi, jer ovaki nigdi nema, metni to slobodno - upućuje nas direktor.

Općina im uplati niti 30 posto proračuna, oko 600.000 kuna, a ostalo daju sponzori. Mrkonjić moli da im posebno zahvalimo, i njima i svim dobrim ljudima koji pomažu klubu, da ne zaboravimo.

- Biće ove godine štagod i od televizijskih prava, očekujemo oko 600.000 kuna, ali ništa još službeno ne znamo, valjda će nam do prve utakmice nešto javit - nemoćno širi ruke.

Ipak, ono najvažnije su im javili. Nekidan. A to je da ostaju u ligi. Jer, nisu trebali. Iz druge su bili ispali u treću, a sad su u prvoj!

- Svi smo to čekali, na iglama smo bili - opisuje Mrkonjić.

Čekali su da Inter iz Zaprešića proglasi bankrot.

- Nije se lipo tuđoj nevolji veselit, poglavito šta je moja familija i kumstvon povezana sa Brankon Laljkon iz Intera, ali štaš, kad se već to dogodilo onda je bilo pošteno da mi ostanemo u ligi - sliježe ramenima Mrkonjić, nekome se mora smrknuti da bi drugome svanulo.

---

image

Sve se sprema za početak prvenstva

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Prostorija za suce, valjda neće sudit kontra Croatije

Nikola Vilić/Cropix
---

S obzirom na to da su Zmijavčani sad prva liga valja će im još koju kunu u stadion uložiti. Pojačati, recimo, reflektore da se i noćne utakmice mogu igrati. I pomoćni teren izgraditi, da djeca, a Croatia ih broji više od 150, imaju gdje trenirati.

- Sve ćemo napraviti, ne brinite, ne bi da nam je prvi put. Kad smo 2019. godine izborili Drugu ligu niko nije virova da ćemo steć uvjete za licencu, niko, smijali su nam se, a mi smo u samo dva miseca sve uredili. Potrošili smo četri i po milijuna kuna i doveli ovaj naš stadion do razine da se svi s njime možemo ponosit - kaže Mrkonjić.

Opet nas Švabe hrane

U čitavoj Krajini, naravno, s Croatijom se nitko ne može mjeriti.

- Jesmo, nositelji smo kvalitete, šta ćemo se lagat. Isto ka šta se ne smimo lagat pa šutit o tome da je sedan klubova za Imocki previše, dašta je nego previše - jasno će Mrkonjić.

U Imotskom ga znaju svi. Vlasnik je lokalnog radija i jedan od većih poslodavaca u kraju. I sjajan balotaš. Nema u Dalmaciji zjoga na kojemu se za Svetimira Mrkonjića nije čulo. I restoran ima, "Brana" se zove, odmah uz branu na Vrljici, otud i one tablice na autu.

- Da vidiš navečer, ne moš uvatit misto, i stranaca ima, koliko oš, draga im ova naša pastrva, samo je šteta što rakova nema, kako su ono izumrli 1995. tako se nikad više nisu vratili. A sve smo provali, kako nismo, al džaba - ni sad mu nije jasno što se dogodilo, priča se da ih je neka kuga napala.

Kujundžuša se, srećom, dobro drži. Mislimo na nasade vinove loze. Jer, ona stara Kujundžuša, nogometni klub iz Zmijavaca osnovan 1974. godine, nije izdržala. Promijenilo joj ime 1991. Baš šteta. Mogli su Zmijavci imati klub s najljepšim imenom na svijetu. A ovako im je ostala samo adresa, Kujundžušin put 12.

---

image

Podsjetnik na titulu
u tadašnjoj trećoj ligi

Nikola Vilić/Cropix
---

Novinar naglas razmišlja, a direktor šuti. Politika ga ne zanima. A zapravo reći, ni novinari. Ljut je na "Slobodnu". Veli da premalo o uspjesima Croatije pišemo. A ljut je, evo da i to prizna, i na Hajduka. Sina su mu izigrali. A sin mu je Tomislav Mrkonjić, veliki talent, desetka, duga kosica, svugdje je kao dijete bio, i u Dinamu kod Mamića i u Splitu kod Žužula, eno su još na sudu, solidan novac su mu ostali dužni.

- Mislio se ostavit lopte, dosta mu je svega bilo, a onda je lani dobio priliku iz Croatije otić u Sloveniju, u Radomlje, i tamo je, da ne rečen, razvalio cijelu ligu. Nećeš valjda to napisat? - čudi se.

Sad je u Nizozemskoj, igra za PEC Zwolle, druga liga, koja se i kod njih zove Prva liga. Ništa ne pitajte. Upala mozga isto boli na svim jezicima. A u Zmijavcima je i njemački materinji. Ferienhaus dobro su popunjene. S time da se brez bazena ne računa. A u cijeloj Krajini takvih je više od 400.

- Opet nas Švabe rane, samo šta smo prija mi išli njima, a sad oni nami dolaze - govori jedan kraj Vrljike.

Moš u njoj, kaže, oladit i noge i pivu.

---

Tri svijeće u Croatiji

Triput se u Croatiji svijeća pali. Prva je za Marijana Šutu Mrmu - po njemu se i stadion zove - igrača koji je kao pripadnik Treće bojne Četvrt brigade poginuo u Domovinskom ratu.

Druga je za Marija Šumelja - eno mu na fasadi spomen ploče - mladića koji je 2002. godine poginuo od strujnog udara postavljajući zaštitnu ogradu na stadionu.

A treća je za Petra Šutu - eno mu fotografije s crnim florom u vitrini s klupskim trofejima - tinejdžera koji je bio velika Croatijina nada, i Ivana Gudelja je na filmu glumio, a poginuo je u prometnoj nesreći pred lanjski Božić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJGLEDANIJI Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici. ‘Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši navijači, Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će prvi čovjek kluba Svetimir Mrkonjić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZMIJAVCI SU SUPERLIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAJGLEDANIJI Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici. ‘Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši navijači, Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će prvi čovjek kluba Svetimir Mrkonjić ZMIJAVCI SU SUPERLIGA 2 0 11103 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-03 17:30:14 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-12 11:57:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-12 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 248 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978156.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978110.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978152.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978150.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978144.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978140.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978136.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978134.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978132.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978130.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978128.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978124.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978122.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978126.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/03\/22978158.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stadion je lijep, ima i natkrivenu tribinu<\/p>","

Predsjednik kluba Svetimir Mrkonji\u0107<\/p>","

Podsjetnik na titulu
\nu tada\u0161njoj tre\u0107oj ligi<\/p>","","

Pokali
\nu upravi kluba<\/p>","","

Evo posla za oru\u017eara<\/p>","

Sve se sprema za po\u010detak prvenstva<\/p>","

Krunica u svla\u010dionici prve mom\u010dadi, nju nitko ne smi dirat<\/p>","

Tu se odre\u0111uje taktika, sve pod budnim okom Luke Modri\u0107a<\/p>","

Zmijavci, 030822.
\nNogometni klub Croatia iz Zmijavaca pored Imotskog od iduce sezone igra u novoj Prvoj lizi.
\nNa fotografiji: svlacionica prve momcadi
","

Dresovi u praonici, moraju blistat kad se iza\u0111e na teren<\/p>","

Ivana Milas je zbog ljubavi Split zamjenila Zmijavcima, i nije joj \u017eao, a danas dr\u017ei sve kantune Croatijine ku\u0107e<\/p>","

Prostorija za suce, valjda ne\u0107e sudit kontra Croatije<\/p>","

Svetimir Mrkonji\u0107 nabraja na\u0161em reporteru na koga je sve ljut, na Hajduka, pa na Mami\u0107a, pa na \u017du\u017eula...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_22978156_1920.jpg":"1920x1080","k_22978156_1280.jpg":"1280x1280","k_22978156_1024.jpg":"1024x1024","k_22978156_640.jpg":"640x640","k_22978156_480.jpg":"480x480","k_22978156_340.jpg":"340x340","k_22978156_220.jpg":"220x220","o_22978156_1280.jpg":"1280x852","o_22978156_1024.jpg":"1024x681","o_22978156_640.jpg":"640x426","o_22978156_480.jpg":"480x319","o_22978156_340.jpg":"340x226","o_22978156_220.jpg":"220x146","h_22978156_1280.jpg":"1280x854","h_22978156_1024.jpg":"1024x683","h_22978156_640.jpg":"640x427","h_22978156_480.jpg":"480x320","h_22978156_340.jpg":"340x227","h_22978156_220.jpg":"220x147","pp_22978156_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978156_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978156_640.jpg":"640x814","pp_22978156_480.jpg":"480x611","pp_22978156_340.jpg":"340x432","pp_22978156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22978110_1920.jpg":"1920x1080","k_22978110_1280.jpg":"1280x1280","k_22978110_1024.jpg":"1024x1024","k_22978110_640.jpg":"640x640","k_22978110_480.jpg":"480x480","k_22978110_340.jpg":"340x340","k_22978110_220.jpg":"220x220","o_22978110_1280.jpg":"1280x853","o_22978110_1024.jpg":"1024x682","o_22978110_640.jpg":"640x426","o_22978110_480.jpg":"480x320","o_22978110_340.jpg":"340x226","o_22978110_220.jpg":"220x146","h_22978110_1280.jpg":"1280x854","h_22978110_1024.jpg":"1024x683","h_22978110_640.jpg":"640x427","h_22978110_480.jpg":"480x320","h_22978110_340.jpg":"340x227","h_22978110_220.jpg":"220x147","pp_22978110_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978110_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978110_640.jpg":"640x814","pp_22978110_480.jpg":"480x611","pp_22978110_340.jpg":"340x432","pp_22978110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978152_1920.jpg":"1920x1080","k_22978152_1280.jpg":"1280x1280","k_22978152_1024.jpg":"1024x1024","k_22978152_640.jpg":"640x640","k_22978152_480.jpg":"480x480","k_22978152_340.jpg":"340x340","k_22978152_220.jpg":"220x220","o_22978152_1280.jpg":"1280x852","o_22978152_1024.jpg":"1024x681","o_22978152_640.jpg":"640x426","o_22978152_480.jpg":"480x319","o_22978152_340.jpg":"340x226","o_22978152_220.jpg":"220x146","h_22978152_1280.jpg":"1280x854","h_22978152_1024.jpg":"1024x683","h_22978152_640.jpg":"640x427","h_22978152_480.jpg":"480x320","h_22978152_340.jpg":"340x227","h_22978152_220.jpg":"220x147","pp_22978152_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978152_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978152_640.jpg":"640x814","pp_22978152_480.jpg":"480x611","pp_22978152_340.jpg":"340x432","pp_22978152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978150_1920.jpg":"1920x1080","k_22978150_1280.jpg":"1280x1280","k_22978150_1024.jpg":"1024x1024","k_22978150_640.jpg":"640x640","k_22978150_480.jpg":"480x480","k_22978150_340.jpg":"340x340","k_22978150_220.jpg":"220x220","o_22978150_1280.jpg":"1280x852","o_22978150_1024.jpg":"1024x681","o_22978150_640.jpg":"640x426","o_22978150_480.jpg":"480x319","o_22978150_340.jpg":"340x226","o_22978150_220.jpg":"220x146","h_22978150_1280.jpg":"1280x854","h_22978150_1024.jpg":"1024x683","h_22978150_640.jpg":"640x427","h_22978150_480.jpg":"480x320","h_22978150_340.jpg":"340x227","h_22978150_220.jpg":"220x147","pp_22978150_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978150_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978150_640.jpg":"640x814","pp_22978150_480.jpg":"480x611","pp_22978150_340.jpg":"340x432","pp_22978150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978144_1920.jpg":"1920x1080","k_22978144_1280.jpg":"1280x1280","k_22978144_1024.jpg":"1024x1024","k_22978144_640.jpg":"640x640","k_22978144_480.jpg":"480x480","k_22978144_340.jpg":"340x340","k_22978144_220.jpg":"220x220","o_22978144_1280.jpg":"1280x852","o_22978144_1024.jpg":"1024x681","o_22978144_640.jpg":"640x426","o_22978144_480.jpg":"480x319","o_22978144_340.jpg":"340x226","o_22978144_220.jpg":"220x146","h_22978144_1280.jpg":"1280x854","h_22978144_1024.jpg":"1024x683","h_22978144_640.jpg":"640x427","h_22978144_480.jpg":"480x320","h_22978144_340.jpg":"340x227","h_22978144_220.jpg":"220x147","pp_22978144_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978144_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978144_640.jpg":"640x814","pp_22978144_480.jpg":"480x611","pp_22978144_340.jpg":"340x432","pp_22978144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978140_1920.jpg":"1920x1080","k_22978140_1280.jpg":"1280x1280","k_22978140_1024.jpg":"1024x1024","k_22978140_640.jpg":"640x640","k_22978140_480.jpg":"480x480","k_22978140_340.jpg":"340x340","k_22978140_220.jpg":"220x220","o_22978140_1280.jpg":"1280x852","o_22978140_1024.jpg":"1024x681","o_22978140_640.jpg":"640x426","o_22978140_480.jpg":"480x319","o_22978140_340.jpg":"340x226","o_22978140_220.jpg":"220x146","h_22978140_1280.jpg":"1280x854","h_22978140_1024.jpg":"1024x683","h_22978140_640.jpg":"640x427","h_22978140_480.jpg":"480x320","h_22978140_340.jpg":"340x227","h_22978140_220.jpg":"220x147","pp_22978140_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978140_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978140_640.jpg":"640x814","pp_22978140_480.jpg":"480x611","pp_22978140_340.jpg":"340x432","pp_22978140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978136_1920.jpg":"1920x1080","k_22978136_1280.jpg":"1280x1280","k_22978136_1024.jpg":"1024x1024","k_22978136_640.jpg":"640x640","k_22978136_480.jpg":"480x480","k_22978136_340.jpg":"340x340","k_22978136_220.jpg":"220x220","o_22978136_1280.jpg":"1280x852","o_22978136_1024.jpg":"1024x681","o_22978136_640.jpg":"640x426","o_22978136_480.jpg":"480x319","o_22978136_340.jpg":"340x226","o_22978136_220.jpg":"220x146","h_22978136_1280.jpg":"1280x854","h_22978136_1024.jpg":"1024x683","h_22978136_640.jpg":"640x427","h_22978136_480.jpg":"480x320","h_22978136_340.jpg":"340x227","h_22978136_220.jpg":"220x147","pp_22978136_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978136_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978136_640.jpg":"640x814","pp_22978136_480.jpg":"480x611","pp_22978136_340.jpg":"340x432","pp_22978136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978134_1920.jpg":"1920x1080","k_22978134_1280.jpg":"1280x1280","k_22978134_1024.jpg":"1024x1024","k_22978134_640.jpg":"640x640","k_22978134_480.jpg":"480x480","k_22978134_340.jpg":"340x340","k_22978134_220.jpg":"220x220","o_22978134_1280.jpg":"1280x852","o_22978134_1024.jpg":"1024x681","o_22978134_640.jpg":"640x426","o_22978134_480.jpg":"480x319","o_22978134_340.jpg":"340x226","o_22978134_220.jpg":"220x146","h_22978134_1280.jpg":"1280x854","h_22978134_1024.jpg":"1024x683","h_22978134_640.jpg":"640x427","h_22978134_480.jpg":"480x320","h_22978134_340.jpg":"340x227","h_22978134_220.jpg":"220x147","pp_22978134_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978134_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978134_640.jpg":"640x814","pp_22978134_480.jpg":"480x611","pp_22978134_340.jpg":"340x432","pp_22978134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_22978132_1920.jpg":"1920x1080","k_22978132_1280.jpg":"1280x1280","k_22978132_1024.jpg":"1024x1024","k_22978132_640.jpg":"640x640","k_22978132_480.jpg":"480x480","k_22978132_340.jpg":"340x340","k_22978132_220.jpg":"220x220","o_22978132_1280.jpg":"1280x1923","o_22978132_1024.jpg":"1024x1538","o_22978132_640.jpg":"640x961","o_22978132_480.jpg":"480x721","o_22978132_340.jpg":"340x510","o_22978132_220.jpg":"220x330","h_22978132_1280.jpg":"1280x854","h_22978132_1024.jpg":"1024x683","h_22978132_640.jpg":"640x427","h_22978132_480.jpg":"480x320","h_22978132_340.jpg":"340x227","h_22978132_220.jpg":"220x147","pp_22978132_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978132_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978132_640.jpg":"640x814","pp_22978132_480.jpg":"480x611","pp_22978132_340.jpg":"340x432","pp_22978132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978130_1920.jpg":"1920x1080","k_22978130_1280.jpg":"1280x1280","k_22978130_1024.jpg":"1024x1024","k_22978130_640.jpg":"640x640","k_22978130_480.jpg":"480x480","k_22978130_340.jpg":"340x340","k_22978130_220.jpg":"220x220","o_22978130_1280.jpg":"1280x852","o_22978130_1024.jpg":"1024x681","o_22978130_640.jpg":"640x426","o_22978130_480.jpg":"480x319","o_22978130_340.jpg":"340x226","o_22978130_220.jpg":"220x146","h_22978130_1280.jpg":"1280x854","h_22978130_1024.jpg":"1024x683","h_22978130_640.jpg":"640x427","h_22978130_480.jpg":"480x320","h_22978130_340.jpg":"340x227","h_22978130_220.jpg":"220x147","pp_22978130_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978130_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978130_640.jpg":"640x814","pp_22978130_480.jpg":"480x611","pp_22978130_340.jpg":"340x432","pp_22978130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978128_1920.jpg":"1920x1080","k_22978128_1280.jpg":"1280x1280","k_22978128_1024.jpg":"1024x1024","k_22978128_640.jpg":"640x640","k_22978128_480.jpg":"480x480","k_22978128_340.jpg":"340x340","k_22978128_220.jpg":"220x220","o_22978128_1280.jpg":"1280x852","o_22978128_1024.jpg":"1024x681","o_22978128_640.jpg":"640x426","o_22978128_480.jpg":"480x319","o_22978128_340.jpg":"340x226","o_22978128_220.jpg":"220x146","h_22978128_1280.jpg":"1280x854","h_22978128_1024.jpg":"1024x683","h_22978128_640.jpg":"640x427","h_22978128_480.jpg":"480x320","h_22978128_340.jpg":"340x227","h_22978128_220.jpg":"220x147","pp_22978128_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978128_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978128_640.jpg":"640x814","pp_22978128_480.jpg":"480x611","pp_22978128_340.jpg":"340x432","pp_22978128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978124_1920.jpg":"1920x1080","k_22978124_1280.jpg":"1280x1280","k_22978124_1024.jpg":"1024x1024","k_22978124_640.jpg":"640x640","k_22978124_480.jpg":"480x480","k_22978124_340.jpg":"340x340","k_22978124_220.jpg":"220x220","o_22978124_1280.jpg":"1280x852","o_22978124_1024.jpg":"1024x681","o_22978124_640.jpg":"640x426","o_22978124_480.jpg":"480x319","o_22978124_340.jpg":"340x226","o_22978124_220.jpg":"220x146","h_22978124_1280.jpg":"1280x854","h_22978124_1024.jpg":"1024x683","h_22978124_640.jpg":"640x427","h_22978124_480.jpg":"480x320","h_22978124_340.jpg":"340x227","h_22978124_220.jpg":"220x147","pp_22978124_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978124_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978124_640.jpg":"640x814","pp_22978124_480.jpg":"480x611","pp_22978124_340.jpg":"340x432","pp_22978124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22978122_1920.jpg":"1920x1080","k_22978122_1280.jpg":"1280x1280","k_22978122_1024.jpg":"1024x1024","k_22978122_640.jpg":"640x640","k_22978122_480.jpg":"480x480","k_22978122_340.jpg":"340x340","k_22978122_220.jpg":"220x220","o_22978122_1280.jpg":"1280x853","o_22978122_1024.jpg":"1024x682","o_22978122_640.jpg":"640x426","o_22978122_480.jpg":"480x320","o_22978122_340.jpg":"340x226","o_22978122_220.jpg":"220x146","h_22978122_1280.jpg":"1280x854","h_22978122_1024.jpg":"1024x683","h_22978122_640.jpg":"640x427","h_22978122_480.jpg":"480x320","h_22978122_340.jpg":"340x227","h_22978122_220.jpg":"220x147","pp_22978122_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978122_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978122_640.jpg":"640x814","pp_22978122_480.jpg":"480x611","pp_22978122_340.jpg":"340x432","pp_22978122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978126_1920.jpg":"1920x1080","k_22978126_1280.jpg":"1280x1280","k_22978126_1024.jpg":"1024x1024","k_22978126_640.jpg":"640x640","k_22978126_480.jpg":"480x480","k_22978126_340.jpg":"340x340","k_22978126_220.jpg":"220x220","o_22978126_1280.jpg":"1280x852","o_22978126_1024.jpg":"1024x681","o_22978126_640.jpg":"640x426","o_22978126_480.jpg":"480x319","o_22978126_340.jpg":"340x226","o_22978126_220.jpg":"220x146","h_22978126_1280.jpg":"1280x854","h_22978126_1024.jpg":"1024x683","h_22978126_640.jpg":"640x427","h_22978126_480.jpg":"480x320","h_22978126_340.jpg":"340x227","h_22978126_220.jpg":"220x147","pp_22978126_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978126_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978126_640.jpg":"640x814","pp_22978126_480.jpg":"480x611","pp_22978126_340.jpg":"340x432","pp_22978126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22978158_1920.jpg":"1920x1080","k_22978158_1280.jpg":"1280x1280","k_22978158_1024.jpg":"1024x1024","k_22978158_640.jpg":"640x640","k_22978158_480.jpg":"480x480","k_22978158_340.jpg":"340x340","k_22978158_220.jpg":"220x220","o_22978158_1280.jpg":"1280x852","o_22978158_1024.jpg":"1024x681","o_22978158_640.jpg":"640x426","o_22978158_480.jpg":"480x319","o_22978158_340.jpg":"340x226","o_22978158_220.jpg":"220x146","h_22978158_1280.jpg":"1280x854","h_22978158_1024.jpg":"1024x683","h_22978158_640.jpg":"640x427","h_22978158_480.jpg":"480x320","h_22978158_340.jpg":"340x227","h_22978158_220.jpg":"220x147","pp_22978158_1280.jpg":"1280x1628","pp_22978158_1024.jpg":"1024x1303","pp_22978158_640.jpg":"640x814","pp_22978158_480.jpg":"480x611","pp_22978158_340.jpg":"340x432","pp_22978158_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7713048 Threads: 6 Questions: 1560031151 Slow queries: 4756573 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111471353 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/malo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena-1215760 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/malo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena-1215760?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 508087 [name] => NK Croatia Zmijavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nk-croatia-zmijavci [link] => /tag/nk-croatia-zmijavci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJGLEDANIJI Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici. ‘Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši navijači, Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će prvi čovjek kluba Svetimir Mrkonjić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZMIJAVCI SU SUPERLIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Malo mjesto od dvije tisuće duša igra Prvu nogometnu ligu: ‘Mi smo čudo, pola momčadi su domaći momci, krunica nam je svetinja, a psovka skroz zabranjena! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978156.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Stadion je lijep, ima i natkrivenu tribinu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978156.jpg [title] =>

Stadion je lijep, ima i natkrivenu tribinu

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978110.jpg [title] =>

Predsjednik kluba Svetimir Mrkonjić

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978152.jpg [title] =>

Podsjetnik na titulu
u tadašnjoj trećoj ligi

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978150.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978144.jpg [title] =>

Pokali
u upravi kluba

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978140.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978136.jpg [title] =>

Evo posla za oružara

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978134.jpg [title] =>

Sve se sprema za početak prvenstva

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978132.jpg [title] =>

Krunica u svlačionici prve momčadi, nju nitko ne smi dirat

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978130.jpg [title] =>

Tu se određuje taktika, sve pod budnim okom Luke Modrića

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978128.jpg [title] =>

Zmijavci, 030822.
Nogometni klub Croatia iz Zmijavaca pored Imotskog od iduce sezone igra u novoj Prvoj lizi.
Na fotografiji: svlacionica prve momcadi
Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978124.jpg [title] =>

Dresovi u praonici, moraju blistat kad se izađe na teren

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978122.jpg [title] =>

Ivana Milas je zbog ljubavi Split zamjenila Zmijavcima, i nije joj žao, a danas drži sve kantune Croatijine kuće

Nikola Vilić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978126.jpg [title] =>

Prostorija za suce, valjda neće sudit kontra Croatije

Nikola Vilić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/03/22978158.jpg [title] =>

Svetimir Mrkonjić nabraja našem reporteru na koga je sve ljut, na Hajduka, pa na Mamića, pa na Žužula...

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zmije su se posakrivale. Prevruće im je.

Klima uređaji cure, a selo počiva. Samo se nešto muških hladi uz Vrljiku, Matica je ovde zovu, i čekaju da počne sezona. Uzbuđeni su. Nestrpljivi. Jer, Zmijavci su Prva liga, a prva utakmica je već idući vikend.

Ako ne pratite, a ne pratite garant, prvo vam moramo reći ovo. Od ove godine u Hrvatskoj se druga nogometna liga zove Prva liga, dok se treća nogometna liga zove Druga liga. I nije nam ni na kraj pameti objašnjavati vam zašto je to tako. Poštedjet ćemo vas upale mozga. Bitno je samo da je tako i da će se u Zmijavcima, selu od jedva dvije tisuće duša, igrati prva liga.

- Đava ti to odnja - pred stadionom nas dočekuje Boro Gabelica.

Ne dočekuje nas. Ispričavamo se. Slučajno se tamo zatekao. Živi blizu pa je ovuda skratio put do dućana. Žedan je. A lopte mu je puna kapa. Nikakva smisla u tom udaranju on ne vidi.

- Sve ti to njizi par vodi, zabavljaju se, a ima i naroda šta to dolazi gledat, đavlu ij daj - stručno će.

Priznaje da je i on nekidan bio na jednoj utakmici. Turnir neki bio. Ne zna točno.

- Je, doli u polju se igralo i nadoveza me se jedan da iđemo gledat. I šta ću, đavla izija, otišli, popili po pivu, pojili ćevape - dobro mu je bilo.

---

image

Predsjednik kluba Svetimir Mrkonjić

Nikola Vilić/Cropix
---

Drago mi vidit ko je umro

Nikakav balun ne prati. Ali isto mu je drago kad je čuo da smo iz "Slobodne".

- Bijo je ovde oni vaš Urakalo.

- Urukalo.

- E, taj, đava će sve popantin, ali on dobro piše, pratin njegove članke.

- Znači, sport ništa, ali zato se crna kronika čita, a?

- Drago mi vidit ko je umro, šta ću.

Pozdravlja i odlazi. Na majici mu mrtvačka glava. Ceri se. Glava, a ne on.

- Pitaj der ih kako in je ono prolitos autobus osta bez goriva, na autoputu, đavlu ih daj - dobacuje na brzinu kad je vidio da na parking pred stadionom stiže bijeli BMW. Na registraciji mu piše "brana". Saznat ćemo poslije zašto.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Rukujemo se sa Svetimirom Mrkonjićem. Njega smo čekali. A on je već desetljećima sve u Croatiji iz Zmijavaca. Bez njega bi teško klub u Prvoj ligi bio.

Direktor je sportski odjeven. Klupska polo majica s grbom. Isti je takav oslikan i na zidu. "Dok je srca, bit će i Croatije", piše velikim krasnim slovima. Voli se u Zmijavcima domovina, citira se Matoš, a na ulazu u mjesto, kao putokaz da krivo ne skreneš, ne daj Bože u Nebriževac, stoji plakat s Gotovinom i Markačom. Heroji i mučenici.

A klupski autobus sljedeće je što ćeš vidjeti. Ne možeš ga onako velika i naslikana promašiti. Čeka gostovanja natankan do vrha.

- Ma ko kaže da smo ostali bez goriva?! Nećete valjda povirovat u te gluposti?! - krsti se Mrkonjić.

- Nećemo - uzvraćamo i sklanjamo se sa sunca, i cvrčci bi mogli malo umuknit'.

Dojurila Ivana Milas da nam otključa vrata. I da nas provede kroz klupske prostorije.

- Ne bi ovaj posal minjala za ništa na svitu - govori Croatijina domaćica.

Po naglasku se čuje da nije Imoćanka.

- Iz Splita san, udala se ovde i više mi se nije vraćalo - smije se.

---

image

Ivana Milas je zbog ljubavi Split zamjenila Zmijavcima, i nije joj žao, a danas drži sve kantune Croatijine kuće

Nikola Vilić/Cropix
---

U Zmijavcima ima sve što joj treba. A nema gužvu, nervozu i beštimje. Ne fali joj to. Pere muškima robu i drži sva četiri kantuna Croatijine kuće.

Maše ključima i otvara nam vrata po vrata. Na glavnom zidu, između svlačionica, okačena je Isusova slika. Da se zna u kakvu ste kuću došli. A pored nje isprintana vise uputstva za disanje. S idejama za prirodno odčepljivanje nosa.

Stadion za 2400 navijača

Čudimo se, ali samo nakratko. Nogometašima, kad malo bolje razmislimo, ovo stvarno dobro dođe. Da nauče nešto, umjesto da se useknjuju po travi svaki put kad ih kamera snimi.

- Sve su to naši momci. Šta se toga tiče, mi smo čudo neviđeno, nigdi to više ne moreš nać - o igračima će Mrkonjić.

---

image

Evo posla za oružara

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Dresovi u praonici, moraju blistat kad se izađe na teren

Nikola Vilić/Cropix
---

Hoće reći da je više od 50 posto nogometaša Croatije iz ovoga kraja. Praktično iz istoga sela. Sve zmijavačka kopačka do kopačke. Glava do glave. A nije da je u Zmijavcima i prije manjkalo velikih glava. O Ivanu Gudelju se i filmovi snimaju. Knjige pišu. Isto tako i o Ivici Todoriću. Kažu nam uz Maticu da neće to baš s njime onako završiti kako su neki zamislili. Sve mu je oteto, šapću.

Iz Zmijavaca je i znameniti Ivan Milas, čuvar državnoga pečata i autor slavnog izračuna prema kojemu "kilo mozga košta dvi marke", a među učenije ovdašnje glave spada i Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista raskošna vokabulara i jedinstvena stila pisanja.

U domaćoj svlačionici, međutim, ničije od njih slike nema. Niti Gudeljeve. A sve je puno slika. Slika do slike. Motivacijski su to posteri. Iniesta, Xavi, Messi, oba Ronalda, Pele, Messi, Gerrard, Pele, Zidane, Modrić, Usain Bolt, ima i košarkaša, Jordan, Curry, Le Bron, i poster iz Gladijatora je tu, Russell Crowe. Samo nema nikoga iz Hajduka. Niti Livaje.

Šuti Mrkonjić. Pravi se da nije čuo pitanje. Okreće temu, a iz aviona se vidi da mu je Hajduk nešto skrivio.

- Imamo i krunicu, nju sa zida niko ne smi maknit. Ovde je došla prije nas i ostat će kad nikoga od nas više ne bude - objašnjava.

- Ko je opsova, ovde više nije uša - dodaje.

- Kako to mislite?

- Eto tako, lipo.

- A što kad vas suci pokradu pa ste svi ljuti, ne vjerujem da baš nitko ne psuje?

- Zna se šta se smi, a šta se ne smi i u koga se ne dira. To je ovde sveto pismo.

---

image

Krunica u svlačionici prve momčadi, nju nitko ne smi dirat

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Zmijavci, 030822.
Nogometni klub Croatia iz Zmijavaca pored Imotskog od iduce sezone igra u novoj Prvoj lizi.
Na fotografiji: svlacionica prve momcadi
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Okej, shvatili smo. Idemo dalje. U ložu. Jer, fin je Croatijin stadiončić. Ima i natkriveni dio. I stolice s naslonom. Sve po propisima. Zavališ se kao u fotelju i vičeš "Uprava odlazi!".

- Imamo 1650 sidećih mista, a sa stajanjen dođemo do 2400 - zadovoljno će Mrkonjić.

Njemu nitko ništa ne viče. Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici.

Mi smo postali brend

- Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će direktor.

A Noćni jahači su Croatijina navijačka skupina. Nadaleko se za njihovo gostoprimstvo znade. Nitko tko je u Zmijavce došao iz Zmijavaca nije otišao gladan i žedan. Samo dobre vibracije odavde se odašilju. A dobro se dobrim vraća.

- Je li znate vi da mi ni jedno gostovanje nismo platili? - pita Mrkonjić.

- Kako to?!

- Lipo, uvik ima naših ljudi koji sve pokriju, jedva čekaju da im dođemo pa da nas počaste.

---

image

Svetimir Mrkonjić nabraja našem reporteru na koga je sve ljut, na Hajduka, pa na Mamića, pa na Žužula...

Nikola Vilić/Cropix
---

Drago nam je čuti da u Imotskoj krajini čuvaju običaje. A običaj da Imoćanin Imoćanina u Zagrebu ne pušta sama jedan je od najstarijih. Da nije toga, teško bi Croatia opstala. Jer, đava je prva liga. Zajebana. Svaku drugu nedjelju treba na dalek put ići.

- Je, blizu su nam samo Solin i Dugopolje, a sve ostalo nam je vožnja od po dana. Do Bijelog Brda, a znaš li ti moj sinko di je Bijelo Brdo, vozimo se devet ipo sati. A sad su još s nama u ligi i Vukovar i Vinkovci, triba to sve izdurat - govori Mrkonjić.

No, ne žali se. Autobus je komforan, ni Bayern ovakvoga nema, a na put se kreće uvijek dan ranije, nekad i dva, pa se vozi po noći, da igračima bude lakše. Kad im već bušte nisu teške.

- Proračun nam je oko dva milijuna i dvista iljada kuna, dosta za naše potribe, jer nema u nas razbacivanja, u Croatiju se ne dolazi zbog novca, nego zbog ljudi, jer ovaki nigdi nema, metni to slobodno - upućuje nas direktor.

Općina im uplati niti 30 posto proračuna, oko 600.000 kuna, a ostalo daju sponzori. Mrkonjić moli da im posebno zahvalimo, i njima i svim dobrim ljudima koji pomažu klubu, da ne zaboravimo.

- Biće ove godine štagod i od televizijskih prava, očekujemo oko 600.000 kuna, ali ništa još službeno ne znamo, valjda će nam do prve utakmice nešto javit - nemoćno širi ruke.

Ipak, ono najvažnije su im javili. Nekidan. A to je da ostaju u ligi. Jer, nisu trebali. Iz druge su bili ispali u treću, a sad su u prvoj!

- Svi smo to čekali, na iglama smo bili - opisuje Mrkonjić.

Čekali su da Inter iz Zaprešića proglasi bankrot.

- Nije se lipo tuđoj nevolji veselit, poglavito šta je moja familija i kumstvon povezana sa Brankon Laljkon iz Intera, ali štaš, kad se već to dogodilo onda je bilo pošteno da mi ostanemo u ligi - sliježe ramenima Mrkonjić, nekome se mora smrknuti da bi drugome svanulo.

---

image

Sve se sprema za početak prvenstva

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Prostorija za suce, valjda neće sudit kontra Croatije

Nikola Vilić/Cropix
---

S obzirom na to da su Zmijavčani sad prva liga valja će im još koju kunu u stadion uložiti. Pojačati, recimo, reflektore da se i noćne utakmice mogu igrati. I pomoćni teren izgraditi, da djeca, a Croatia ih broji više od 150, imaju gdje trenirati.

- Sve ćemo napraviti, ne brinite, ne bi da nam je prvi put. Kad smo 2019. godine izborili Drugu ligu niko nije virova da ćemo steć uvjete za licencu, niko, smijali su nam se, a mi smo u samo dva miseca sve uredili. Potrošili smo četri i po milijuna kuna i doveli ovaj naš stadion do razine da se svi s njime možemo ponosit - kaže Mrkonjić.

Opet nas Švabe hrane

U čitavoj Krajini, naravno, s Croatijom se nitko ne može mjeriti.

- Jesmo, nositelji smo kvalitete, šta ćemo se lagat. Isto ka šta se ne smimo lagat pa šutit o tome da je sedan klubova za Imocki previše, dašta je nego previše - jasno će Mrkonjić.

U Imotskom ga znaju svi. Vlasnik je lokalnog radija i jedan od većih poslodavaca u kraju. I sjajan balotaš. Nema u Dalmaciji zjoga na kojemu se za Svetimira Mrkonjića nije čulo. I restoran ima, "Brana" se zove, odmah uz branu na Vrljici, otud i one tablice na autu.

- Da vidiš navečer, ne moš uvatit misto, i stranaca ima, koliko oš, draga im ova naša pastrva, samo je šteta što rakova nema, kako su ono izumrli 1995. tako se nikad više nisu vratili. A sve smo provali, kako nismo, al džaba - ni sad mu nije jasno što se dogodilo, priča se da ih je neka kuga napala.

Kujundžuša se, srećom, dobro drži. Mislimo na nasade vinove loze. Jer, ona stara Kujundžuša, nogometni klub iz Zmijavaca osnovan 1974. godine, nije izdržala. Promijenilo joj ime 1991. Baš šteta. Mogli su Zmijavci imati klub s najljepšim imenom na svijetu. A ovako im je ostala samo adresa, Kujundžušin put 12.

---

image

Podsjetnik na titulu
u tadašnjoj trećoj ligi

Nikola Vilić/Cropix
---

Novinar naglas razmišlja, a direktor šuti. Politika ga ne zanima. A zapravo reći, ni novinari. Ljut je na "Slobodnu". Veli da premalo o uspjesima Croatije pišemo. A ljut je, evo da i to prizna, i na Hajduka. Sina su mu izigrali. A sin mu je Tomislav Mrkonjić, veliki talent, desetka, duga kosica, svugdje je kao dijete bio, i u Dinamu kod Mamića i u Splitu kod Žužula, eno su još na sudu, solidan novac su mu ostali dužni.

- Mislio se ostavit lopte, dosta mu je svega bilo, a onda je lani dobio priliku iz Croatije otić u Sloveniju, u Radomlje, i tamo je, da ne rečen, razvalio cijelu ligu. Nećeš valjda to napisat? - čudi se.

Sad je u Nizozemskoj, igra za PEC Zwolle, druga liga, koja se i kod njih zove Prva liga. Ništa ne pitajte. Upala mozga isto boli na svim jezicima. A u Zmijavcima je i njemački materinji. Ferienhaus dobro su popunjene. S time da se brez bazena ne računa. A u cijeloj Krajini takvih je više od 400.

- Opet nas Švabe rane, samo šta smo prija mi išli njima, a sad oni nami dolaze - govori jedan kraj Vrljike.

Moš u njoj, kaže, oladit i noge i pivu.

---

Tri svijeće u Croatiji

Triput se u Croatiji svijeća pali. Prva je za Marijana Šutu Mrmu - po njemu se i stadion zove - igrača koji je kao pripadnik Treće bojne Četvrt brigade poginuo u Domovinskom ratu.

Druga je za Marija Šumelja - eno mu na fasadi spomen ploče - mladića koji je 2002. godine poginuo od strujnog udara postavljajući zaštitnu ogradu na stadionu.

A treća je za Petra Šutu - eno mu fotografije s crnim florom u vitrini s klupskim trofejima - tinejdžera koji je bio velika Croatijina nada, i Ivana Gudelja je na filmu glumio, a poginuo je u prometnoj nesreći pred lanjski Božić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Stadion je lijep, ima i natkrivenu tribinu

Nikola Vilić/Cropix

Predsjednik kluba Svetimir Mrkonjić

Nikola Vilić/Cropix

Podsjetnik na titulu
u tadašnjoj trećoj ligi

Nikola Vilić/Cropix

Pokali
u upravi kluba

Nikola Vilić/Cropix

Evo posla za oružara

Nikola Vilić/Cropix

Sve se sprema za početak prvenstva

Nikola Vilić/Cropix

Krunica u svlačionici prve momčadi, nju nitko ne smi dirat

Nikola Vilić/Cropix

Tu se određuje taktika, sve pod budnim okom Luke Modrića

Nikola Vilić/Cropix

Zmijavci, 030822.
Nogometni klub Croatia iz Zmijavaca pored Imotskog od iduce sezone igra u novoj Prvoj lizi.
Na fotografiji: svlacionica prve momcadi

Nikola Vilić/Cropix

Dresovi u praonici, moraju blistat kad se izađe na teren

Nikola Vilić/Cropix

Ivana Milas je zbog ljubavi Split zamjenila Zmijavcima, i nije joj žao, a danas drži sve kantune Croatijine kuće

Nikola Vilić/Cropix

Prostorija za suce, valjda neće sudit kontra Croatije

Nikola Vilić/Cropix

Svetimir Mrkonjić nabraja našem reporteru na koga je sve ljut, na Hajduka, pa na Mamića, pa na Žužula...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/malo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena-1215760 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f28bd7e8706d8f846f642e771d10f6afcdaa2d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Malo+mjesto+od+dvije+tisu%C4%87e+du%C5%A1a+igra+Prvu+nogometnu+ligu%3A+%E2%80%98Mi+smo+%C4%8Dudo%2C+pola+mom%C4%8Dadi+su+doma%C4%87i+momci%2C+krunica+nam+je+svetinja%2C+a+psovka+skroz+zabranjena%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmalo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena-1215760 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmalo-mjesto-od-dvije-tisuce-dusa-igra-prvu-nogometnu-ligu-mi-smo-cudo-pola-momcadi-su-domaci-momci-krunica-nam-je-svetinja-a-psovka-skroz-zabranjena-1215760 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NAJGLEDANIJI Najgledaniji su klub druge lige. Pardon, prve. Nitko se s njima ne može mjeriti, a prosjek im je oko 800 gledatelja po utakmici. ‘Ništa to nije slučajno nastalo, Croatia je iz naroda izašla i narod to pripoznaje. Odavno smo postali brend. I mi i naši navijači, Noćni jahači, di god dođemo dočikaju nas ka svoje - ponosno će prvi čovjek kluba Svetimir Mrkonjić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZMIJAVCI SU SUPERLIGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometZMIJAVCI SU SUPERLIGA

Malo mjesto od dvije tisuće duša igra Prvu nogometnu ligu: ‘Mi smo čudo, pola momčadi su domaći momci, krunica nam je svetinja, a psovka skroz zabranjena!

12. kolovoza 2022. - 11:27

Zmije su se posakrivale. Prevruće im je.

Klima uređaji cure, a selo počiva. Samo se nešto muških hladi uz Vrljiku, Matica je ovde zovu, i čekaju da počne sezona. Uzbuđeni su. Nestrpljivi. Jer, Zmijavci su Prva liga, a prva utakmica je već idući vikend.

Ako ne pratite, a ne pratite garant, prvo vam moramo reći ovo. Od ove godine u Hrvatskoj se druga nogometna liga zove Prva liga, dok se treća nogometna liga zove Druga liga. I nije nam ni na kraj pameti objašnjavati vam zašto je to tako. Poštedjet ćemo vas upale mozga. Bitno je samo da je tako i da će se u Zmijavcima, selu od jedva dvije tisuće duša, igrati prva liga.

- Đava ti to odnja - pred stadionom nas dočekuje Boro Gabelica.

Ne dočekuje nas. Ispričavamo se. Slučajno se tamo zatekao. Živi blizu pa je ovuda skratio pu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:46