StoryEditorOCM
Domaći nogometposlali upit

Koga HNS može dobiti, tko će suditi Dinamu, Hajduku i Rijeci? Sve je otvoreno, ali ova tri imena su najizglednija

Piše Dražen Antolić/SN
5. ožujka 2024. - 10:22

HNS je pokrenuo inicijativu da derbije HNL-a i još neke utakmice do kraja sezone sude strani suci koji UEFA delegira za europska natjecanja, a najveća je želja dobiti arbitre iz Lige prvaka.

U ponedjeljak su čelnici Saveza predvođeni predsjednikom Marijanom Kustićem zaključili da se kontaktira nekoliko nacionalnih nogometnih saveza koji imaju suce u Ligi prvaka i Europskoj ligi, a moguće i Konferencijskoj ligi kako bi se pokušala dogovoriti suradnja da neki od njih dijele pravdu u međusobnim utakmicama Rijeke, Hajduka i Dinama do kraja sezone, počevši od derbija na Poljudu Hajduk – Dinamo koji se igra 30. ožujka. Moguće je da bi sudili i neke druge utakmice tih klubova, ne samo derbije - pišu Sportske novosti.

Zna se da HNS ima dogovornu suradnju s Bugarima i Cipranima, ali sada traži jača sudačka imena. Na taj način HNS očito želi i umiriti one koji nisu zadovoljni suđenjem i traže strance, ali i pokazali da čini sve te tako odgovornost staviti isključivo na sudačku struku.

Koga HNS može dobiti? Tko bi mogao voditi naše derbije? Vjerojatno su najveća šansa susjedne države pa ne b trebalo čuditi ako se na utakmici Hajduk – Dinamo sa zviždaljkom pojavi Slovenac Slavko Vinčić ili Irfan Peljto iz BiH ili Srbin Srđan Jovanović, ili neki četvrti tih država. U HNS-u nije precizno definirano iz kojih će država pokušati dovesti suce, mogu to biti i Talijani, Nijemci, Nizozemci... ali prema onome što se može čuti iz Sudačke komisije to nije lak posao pa bi sa susjedima mogla biti najveća šansa.

Sve te tri države imaju arbitre na Ligi prvaka, a Hrvatska jedino kontrolora suđenja na osmini finala što će biti Vlado Svilokos, koji sada privremeno vodi Sudačku komisiju.

U HNS- očekuju da će odgovor o tome tko je voljan za suradnju imati do 15. najkasnije 20. ožujka. Tada će više toga biti jasnije. Kad strani suci sude u HNL-u, a bilo je toga, oni imaju takse kakve su predviđene u njihovoj zemlji. Naši glavni suci u HNL-u po utakmici imaju taksu 500 eura. U mnogim zemljama, pogotovo zapadnima to je osjetno više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:46