StoryEditorOCM
Domaći nogometu slobodnom padu

Ipak bez iznenađenja, potop Narančastih u Maksimiru: Dinamo gurnuo Šibenik prema ispadanju, majstorija Petkovića

Piše Krešimir Gulin
14. svibnja 2023. - 21:36

Šibenik je sve bliže ispadanju u drugoligaško društvo nakon poraza od Dinama (0:4). Narančasti nisu iskoristili kiks Gorice u Puli i smanjili prednost Turopoljaca u borbi za ostanak. Tako Goričani u zadnja dva kola ulaze s velika dva boda prednosti nad Narančastima.

Uzalud su Šibenčani gajili nadu u još jedno malo sportsko čudo protiv Dinama kojeg su svladali već dva puta ove sezone. Ali, čuda se ne događaju svaki dan, a niti je Šibenik trenutačno u takvoj formi da bi mogao ozbiljnije nauditi starom - novom prvaku. Imao je Damir Čanadi dosta problema s izostancima važnih igrača (Đira, Perić, Pozo, Radonjić), pa je bio primoran ‘kemijati‘ s početnim sastavom.

Znali smo da je Čanadi sklon eksperimentima, ali malo tko je mogao pogoditi da će iskusnog Kvržića prekomandirati u vezni red, koji je do sada bio standardan na desnom beku. S druge strane, trener Dinama je otklonio sve spekulacije da bi protiv Šibenika mogao istrčati s kombiniranom postavom. Na travnjak je poslao gotovo udarne snage, a od mladih igrača od prve minute u vatru‘ je gurnuo tek Topića dok je Livakovića među vratnicama zamijenio Nevistić. Međutim, njemu je ovo bila 96. utakmica u HNL-u, tako da mu iskustva ne manjka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Domaći dominirali

Očekivano, Dinamo je zagospodario posjedom, dok je Šibenik vrebao prigodu iz kontranapada. I već u 4. minuti Narančasti su bili blizu pogotka, no stoper Matić je bio neprecizan nakon ubačaj iz kuta. Opasno je Šibenik izašao iz pritiska Dinama u 17. minuti, međutim Hiroš je umjesto asistencije Špeljku izabrao udarac prema vratima i pogriješio. I u 24. minuti Narančasti prijete nakon kornera. Nesiguran u istrčavanju bio je Nevistić, ali gust je bio blok Modrih kojega nije uspio probiti Dolček premda vratar Dinama nije bio na svom ‘radnom‘ mjestu.

No, kako to obično u nogometu biva- kad ne zabiješ primiš. A primio je Šibenik vrlo jeftin gol u 32. minuti.. Mišić je poslao jedan naizgled bezopasan ‘balon‘ u kazneni prostor Narančastih, Petković je vješto izbjegao zaleđe, bespotrebno je istrčao Rogić, a centarfor Modrih je okrenut leđima vratima glavom zatresao mrežu. Zaista, majstorski pogodak Petkovića, ali i gruba greška vratara Šibenika.

image
Goran Mehkek/Cropix

Napunili šibensku mrežu

Poslije postignutog gola, Dinamo je stavio utakmicu pod svoju kontrolu. Šibenik je sve rjeđe izlazio u kontranapade, a domaćin bivao sve opasniji. Mogao je Dinamo staviti točku na i već u 47. minuti, ali Ivanušec je bio zamalo netočan. Ali, sedam minuta kasnije Ivanušec nije oprostio nonšalanciju Šibenčana. Ofenzivac Dinama se otresao trojice igrača u narančastom dresu i s ruba kaznenog prostora odmjerenim udarcem svladao Rogića.

Samo 60 sekundi kasnije zamirisalo je na potop Šibenika, jer je na dodavanje Ljubičića zabio Baturina. Vrlo brzo, ručnik u ring bacio je Čanadi jer je iz igre izvadio Špeljka i Dolčeka, jedinu dvojicu napadača koji su koliki-toliko mogli ‘zapapriti‘ Dinamu.Očito, trener Šibenika želio ih je sačuvati za završnicu sezone.

Do kraja susreta, Bočkaj je pospremio i četvrtu loptu u mrežu Rogića. S druge strane, Šibenik je tražio dva kaznena udarca zbog igranja rukom Moharramija i Šutala. U konačnici, malo bi toga promijenila ta dva penala za Šibenik osim umjetničkog dojma, ali radilo se o evidentnim previdima sudaca.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:11