StoryEditorOCM
Domaći nogometvuku se repovi

Evo objašnjenja za sporne penale Dinamu: Zebec ni na snimci nije vidio gdje je Nejašmić igrao rukom, vjerovao je Bebeku

Piše Robert Šola/SN
4. rujna 2023. - 09:21

Dva penala koja su uz asistenciju VAR-a dosuđena za Dinamo u Osijeku još će dugo biti predmet žestokih rasprava. Sportske novosti pokušale su doznati zašto je sviran prvi 11-erac za Dinamo, onaj koji je ipak izazvao najviše negodovanja, jer na VAR snimci nismo vidjeli dokaz da su visoko podignute ruke Darka Nejašmića doista bile u kaznenom prostoru kad ih je udarila lopta.

Dakle, suci u VAR sobi koje je predvodio Ivan Bebek za tu su situaciju koristili linije koje se kompjutorski povlače kada se gleda zaleđe. Povučene linije njima su bile dokaz da je Nejašmić rukama zaustavio loptu unutar kaznenog prostora. Naravno, riječ je o centimetrima. E sada, glavni sudac Mario Zebec nije prilikom gledanja sporne situacije vidio te linije, jer nije bilo u pitanju zaleđe, a niti on kao glavni sudac treba gledati je li se nešto dogodilo unutar ili izvan kaznenog prostora, to je posao VAR sobe.

Zebecu je - kako je SN doznao - rečeno da u VAR sobi imaju dokaz da se dodir lopte i ruke dogodio unutar kaznenog prostora, a on je išao gledati je li Nejašmićevo igranje rukom prekršaj ili nije, jer je to u samoj igri previdio. Zebec je dakle vidio igranje rukom, a penal je po svemu svirao nakon što mu je rečeno kako postoji jasan dokaz za takvu sankciju.

Kod drugog penala nema puno rasprave. I Bebek kao VAR i Zebec kao glavni sudac nakon dugog su gledanja očito bili uvjereni da je u duelu Mkrtčjana i Perića domaći igrač napravio prekršaj s dovoljno intenziteta za najstrožu kaznu. Pitanje intenziteta nekog duela uvijek će ostati predmet rasprava.

Vidjet ćemo što će reći sudačka komisija, te hoće li javnosti biti predočen dokaz o tome da je Nejašmić doista loptu rukama dirao u kaznenom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:28