stdClass Object ( [id] => 1222842 [title] => Zatvara se najpoznatija splitska robna kuća. Do listopada će se isprazniti posljednje trgovine, a direktor o tome pojma nema! Svi pričaju o novoj prenamjeni objekta... [alias] => zatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Totalna rasprodaja!!! Outlet cijene zbog zatvaranja, ali u Robnu kuću "Prima Grad", sudeći po našem podnevnom iskustvu početkom radnog tjedna, zalaze tek rijetki kupci.

U komornoj atmosferi prodavačice u preostalim, još uvijek živućim trgovinama u jednom od arhitektonskih simbola Splita preslaguju police s odjećom i rezignirano čekaju svoj red za iseljenje iz prve robne kuće u gradu pod Marjanom, otvorene 1966. godine na Trgu Gaje Bulata.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

Šuškaju, više onako između sebe, kako će na spomenutoj adresi zasigurno niknuti novi hotel, a možda i hostel, o čemu se govori već godinama. U svakom slučaju, uvjerene su kako se na katovima prve splitske robne kuće više neće trgovati.

U polupraznom zdanju nekoć omiljene adrese brojnih generacija Splićana trenutačno radi još svega nekoliko trgovina, one na prvom katu i u prizemlju. Ali i one su pred zatvaranjem. Jedino luksuzne sobe na vrhu robne kuće, u kojima, koliko god to suludo zvučalo, spavaju turisti posljednje četiri godine, izgleda, nisu pred stavljanjem ključa u bravu.

Sve je krenulo s "Benetton outletom", na drugom katu. Kolegice iz tog dućana su, kažu nam "Primine" prodavačice u odlasku, prve doznale da je gotovo i da više tu neće raditi.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

– Outlet je tako zatvoren prije šest-sedam mjeseci, a za trajanja epidemije COVID-a zatvoren je i kafić koji je egzistirao unutar robne kuće. Naš dom s prvog kata već se preselio u trgovački centar "Mall", ostali smo još mi, te u prizemlju "Sisley" i "Benetton".

No svi idemo van. Sad smo mi s prvog kata na redu, do kraja rujna moramo napustiti prostor – govori nam jedna od posljednjih prodavačica u "Primi Grad", na čijemu se prvom katu još može na rasprodaji kupiti poneki komad sportske ili nešto šminkerske odjeće. Uglavnom zaostala roba pokupljena iz drugih dućana.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ne‘š mi ti plaće

A onda će do kraja listopada, doznajemo, i posljednjih šest-sedam djelatnica napustiti preostale trgovine u prizemlju.

– Ljudi su na neki način zbrinuti... Neke su se tvrtke preselile u "Mall", a radnici iz drugih firmi mogli su prihvatiti neki drugi posao unutar njih ili su pristali na otpremninu. Neke će kolegice na biro za zapošljavanje.

Povijest se ponavlja... Sve isto kao što je bilo s "Jadrantekstilom". Prošla sam vam ja sve domoljubne faze u ovom gradu – gorko će jedna starija, iskusna trgovkinja. Još je malo vremena dijeli do mirovine. Prošla je već kalvariju s hrvatskom privatizacijom i stečajem "Jadrantekstila", da bi na koncu pronašla posao u jednoj od trgovina unutar robne kuće. Ali, eto, neće ni u njoj dogurati do penzije. Drugo radno mjesto još nije pronašla.

Njezinu mlađu kolegicu kao da više ništa nije briga. I ona čeka kraj na svom radnom mjestu pred gašenjem, ali nekako bez ljutnje. Čak se i smiješi...

– Ne‘š mi ti plaće u prodaji, ka da san šta izgubila. Ima posla, naći ću nešto drugo. Neke od nas će se sada možda najprije malo odmoriti, nije ih ni briga za sve ovo.

---

image

Prima Grad iseljava trgovine

Saša Burić/Cropix
---

Jedino što je bilo dobro jest što se nije radilo nedjeljom, za razliku od drugih trgovačkih centara – toliko će o prednostima rada u robnoj kući "Prima Grad", ujedno potvrđujući kuloarske priče o prenamjeni djelatnosti.

– Ne znamo mi što će biti, hostel ili hotel. Sigurno nešto tog tipa... Ma dajte, nema sumnje da će biti neka spavaonica za turiste. Ipak je ovo strogi centar grada. Zna se za što je on namijenjen – bez imalo će dvojbe u vlastite riječi.

Direktor malo zna

Vibor Jeličić, direktor Robne kuće "Prima Grad", koja upravlja trgovačkim objektom, govori nam kako ne zna ništa o eventualnoj prenamjeni djelatnosti.

– Ja sam vam nešto kao "Stanouprava" za neku običnu zgradu – reći će tvrdeći kako nema ništa s prodajnim prostorima – "ni tko ulazi ni tko izlazi, a niti tu ubire novac ili odlučuje o tome". O tome, kaže, pregovaraju vlasnici prostora, a riječ je o Zvonku Kotarcu i njegovoj tvrtki "Plavi safir" d.o.o., Davoru Grčiću ("Fieri" d.o.o.), Josipu Mijiću ("Ponoćna logistika" d.o.o.), Matku Mijiću ("Omendula" d.o.o.) i "Tekstilprometu" d.d., kojega zastupa direktor Branislav Pengov.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Zatvaranje?! O tome ne znam ništa. A prvi bih trebao znati, netko bi mi to trebao reći. Nemam informaciju da se robna kuća zatvara jer nam na trećem katu radi hotel, a u prizemlju je "Benetton". Jedino što znam, što su mi zbog računa javili, da do kraja rujna s prvog kata izlazi sadašnji najmoprimac. Hoće li doći netko novi, ne znam. Nisu mi javili... I to je sve što ja znam – govori nam Jeličić.

Ali do kraja listopada se zatvaraju i trgovine u prizemlju, što su nam potvrdili djelatnici koji tamo rade?!

– Ja tu informaciju nemam. Što da vam kažem?! Oni meni to moraju javiti radi računa, jer tim tvrtkama šaljem sve račune u vezi održavanja objekta – uzvraća Jeličić, pa nastavlja u istom tonu. Neodređeno.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

– Hoće li tu danas-sutra biti hotel, ja to ne znam. S tim strateškim odlukama nemam nikakve veze. Meni samo jave kad tko ulazi ili izlazi, jer služim za prefakturiranje troškova robne kuće. Ništa ne znam o tim velikim odlukama... Bilo bi lijepo da se, ako se nešto događa, i meni javi. Tu sam već deset godina i svake godine se govorilo kako se "Prima" zatvara i da će tu biti nešto. Pa su se samo mijenjale ideje... Radnici uvijek pričaju... – rekao nam je Vibor Jeličić.

---

Do luksuznih soba na zadnjem katu se dolazi ili kroz robnu kuću ili kroz jezivi ulaz

Na zadnjem katu robne kuće turisti posljednjih nekoliko godina odsjedaju u luksuznim sobama. Vlasništvo su dviju tvrtki – "Omendule" d.o.o. i "Ponoćne logistike" d.o.o., braće Mijić, inače vlasnika solinske "Građe". Podijeljena je i recepcija, na jednoj je polovici moguće plaćanje i kreditnim karticama, a na drugoj stoji "cash only".

Jedne sobe nose naziv "Prima Life Spalato", a druge "Prima Luce Downtown", gdje je moguće noćiti isključivo za gotovinu. Prvospomenuti smještaj na Booking.comu ima ocjenu vrlo dobar (8,3), a drugi ocjenu dobar (7,3), u kojemu je sredinom rujna za dvoje moguće rezervirati noćenje po cijeni od gotovo dvije tisuće kuna.

"Prima Life Spalato" smještaj na jednu noć za dvije osobe je pak, u istom terminu, moguće rezervirati za 1500 kuna.

Uz pohvale smještaja gosti ipak imaju zamjerke, što i pišu u svojim komentarima: uvrnuta činjenica da do soba stižu prolazeći kroz trgovački centar, i to jedva pronalazeći ulaz zbog loših oznaka, nemogućnost otvaranja prozora, nedostatak doručka i parkinga.

Gosti pišu i o jezivom stražnjem ulazu u objekt u noćnim satima, kada trgovački centar ne radi, pa ne mogu liftom do svojih soba... I pritom se čude kako one, s obzirom na navedeno, mogu biti kategorizirane s četiri zvjezdice.

---

---

‘Prima Grad‘ je nagrađivano djelo moderne arhitekture autora Antuna Šatare

Robna kuća "Prima Grad" nagrađivano je djelo arhitekta Antuna Šatare, podrijetlom iz Janjine s Pelješca, koji se, prema podacima iz Hrvatske enciklopedije, nakon studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu usavršavao u arhitektonskom atelijeru J. H. Broeka i J. B. Bakeme u Rotterdamu. Progresivni Šatara prošao je kroz velika iskušenja tijekom gradnje "Prime Grad", nailazeći na otpore modernoj arhitekturi u tadašnjem Splitu. Ali hrabar i uporan proveo je svoju ideju, za što je u ono doba bio i priznat od struke – "Prima Grad" je kao takva dobila nagradu "Borbe", što je tada bilo veliko priznanje.

Arhitekt Šatara radio je u Urbanističkom zavodu za Dalmaciju u Splitu (1959. – 1993.). Autor je više stambenih, poslovnih, školskih i turističkih građevina na srednjem Jadranu. Većinu svojih projekata ostvario je u Splitu – uz robnu kuću "Prima Grad", kinodvoranu "Central", poslovnu zgrada "Jadrantekstila", i na otoku Hvaru (hoteli "Milna" i "Jadran" u Jelsi, "Delfin" i "Slavija" u Hvaru) da bi 2017., već u dubokoj starosti, dobio nagradu "Vladimir Nazor" za arhitekturu, najveće strukovno priznanje u Hrvatskoj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 56 GODINA RADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAKON 56 GODINA RADA 2 0 5462 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-08 13:09:29 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-09 06:02:11 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2022-09-09 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 630 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357782.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357793.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357789.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357778.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357780.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357773.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357781.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357770.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357769.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357776.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357778.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357788.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23357792.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/08\/23358282.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Split, 070922.
\nRobna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
","

Prima Grad iseljava trgovine<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23357782_1920.jpg":"1920x1080","k_23357782_1280.jpg":"1280x1280","k_23357782_1024.jpg":"1024x1024","k_23357782_640.jpg":"640x640","k_23357782_480.jpg":"480x480","k_23357782_340.jpg":"340x340","k_23357782_220.jpg":"220x220","o_23357782_1280.jpg":"1280x853","o_23357782_1024.jpg":"1024x682","o_23357782_640.jpg":"640x426","o_23357782_480.jpg":"480x320","o_23357782_340.jpg":"340x226","o_23357782_220.jpg":"220x146","h_23357782_1280.jpg":"1280x854","h_23357782_1024.jpg":"1024x683","h_23357782_640.jpg":"640x427","h_23357782_480.jpg":"480x320","h_23357782_340.jpg":"340x227","h_23357782_220.jpg":"220x147","pp_23357782_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357782_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357782_640.jpg":"640x814","pp_23357782_480.jpg":"480x611","pp_23357782_340.jpg":"340x432","pp_23357782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357793_1920.jpg":"1920x1080","k_23357793_1280.jpg":"1280x1280","k_23357793_1024.jpg":"1024x1024","k_23357793_640.jpg":"640x640","k_23357793_480.jpg":"480x480","k_23357793_340.jpg":"340x340","k_23357793_220.jpg":"220x220","o_23357793_1280.jpg":"1280x853","o_23357793_1024.jpg":"1024x682","o_23357793_640.jpg":"640x426","o_23357793_480.jpg":"480x320","o_23357793_340.jpg":"340x226","o_23357793_220.jpg":"220x146","h_23357793_1280.jpg":"1280x854","h_23357793_1024.jpg":"1024x683","h_23357793_640.jpg":"640x427","h_23357793_480.jpg":"480x320","h_23357793_340.jpg":"340x227","h_23357793_220.jpg":"220x147","pp_23357793_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357793_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357793_640.jpg":"640x814","pp_23357793_480.jpg":"480x611","pp_23357793_340.jpg":"340x432","pp_23357793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357789_1920.jpg":"1920x1080","k_23357789_1280.jpg":"1280x1280","k_23357789_1024.jpg":"1024x1024","k_23357789_640.jpg":"640x640","k_23357789_480.jpg":"480x480","k_23357789_340.jpg":"340x340","k_23357789_220.jpg":"220x220","o_23357789_1280.jpg":"1280x853","o_23357789_1024.jpg":"1024x682","o_23357789_640.jpg":"640x426","o_23357789_480.jpg":"480x320","o_23357789_340.jpg":"340x226","o_23357789_220.jpg":"220x146","h_23357789_1280.jpg":"1280x854","h_23357789_1024.jpg":"1024x683","h_23357789_640.jpg":"640x427","h_23357789_480.jpg":"480x320","h_23357789_340.jpg":"340x227","h_23357789_220.jpg":"220x147","pp_23357789_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357789_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357789_640.jpg":"640x814","pp_23357789_480.jpg":"480x611","pp_23357789_340.jpg":"340x432","pp_23357789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357778_1920.jpg":"1920x1080","k_23357778_1280.jpg":"1280x1280","k_23357778_1024.jpg":"1024x1024","k_23357778_640.jpg":"640x640","k_23357778_480.jpg":"480x480","k_23357778_340.jpg":"340x340","k_23357778_220.jpg":"220x220","o_23357778_1280.jpg":"1280x853","o_23357778_1024.jpg":"1024x682","o_23357778_640.jpg":"640x426","o_23357778_480.jpg":"480x320","o_23357778_340.jpg":"340x226","o_23357778_220.jpg":"220x146","h_23357778_1280.jpg":"1280x854","h_23357778_1024.jpg":"1024x683","h_23357778_640.jpg":"640x427","h_23357778_480.jpg":"480x320","h_23357778_340.jpg":"340x227","h_23357778_220.jpg":"220x147","pp_23357778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357778_640.jpg":"640x814","pp_23357778_480.jpg":"480x611","pp_23357778_340.jpg":"340x432","pp_23357778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1948","hd_23357780_1920.jpg":"1920x1080","k_23357780_1280.jpg":"1280x1280","k_23357780_1024.jpg":"1024x1024","k_23357780_640.jpg":"640x640","k_23357780_480.jpg":"480x480","k_23357780_340.jpg":"340x340","k_23357780_220.jpg":"220x220","o_23357780_1280.jpg":"1280x1298","o_23357780_1024.jpg":"1024x1038","o_23357780_640.jpg":"640x649","o_23357780_480.jpg":"480x487","o_23357780_340.jpg":"340x344","o_23357780_220.jpg":"220x223","h_23357780_1280.jpg":"1280x854","h_23357780_1024.jpg":"1024x683","h_23357780_640.jpg":"640x427","h_23357780_480.jpg":"480x320","h_23357780_340.jpg":"340x227","h_23357780_220.jpg":"220x147","pp_23357780_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357780_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357780_640.jpg":"640x814","pp_23357780_480.jpg":"480x611","pp_23357780_340.jpg":"340x432","pp_23357780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357773_1920.jpg":"1920x1080","k_23357773_1280.jpg":"1280x1280","k_23357773_1024.jpg":"1024x1024","k_23357773_640.jpg":"640x640","k_23357773_480.jpg":"480x480","k_23357773_340.jpg":"340x340","k_23357773_220.jpg":"220x220","o_23357773_1280.jpg":"1280x853","o_23357773_1024.jpg":"1024x682","o_23357773_640.jpg":"640x426","o_23357773_480.jpg":"480x320","o_23357773_340.jpg":"340x226","o_23357773_220.jpg":"220x146","h_23357773_1280.jpg":"1280x854","h_23357773_1024.jpg":"1024x683","h_23357773_640.jpg":"640x427","h_23357773_480.jpg":"480x320","h_23357773_340.jpg":"340x227","h_23357773_220.jpg":"220x147","pp_23357773_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357773_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357773_640.jpg":"640x814","pp_23357773_480.jpg":"480x611","pp_23357773_340.jpg":"340x432","pp_23357773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357781_1920.jpg":"1920x1080","k_23357781_1280.jpg":"1280x1280","k_23357781_1024.jpg":"1024x1024","k_23357781_640.jpg":"640x640","k_23357781_480.jpg":"480x480","k_23357781_340.jpg":"340x340","k_23357781_220.jpg":"220x220","o_23357781_1280.jpg":"1280x853","o_23357781_1024.jpg":"1024x682","o_23357781_640.jpg":"640x426","o_23357781_480.jpg":"480x320","o_23357781_340.jpg":"340x226","o_23357781_220.jpg":"220x146","h_23357781_1280.jpg":"1280x854","h_23357781_1024.jpg":"1024x683","h_23357781_640.jpg":"640x427","h_23357781_480.jpg":"480x320","h_23357781_340.jpg":"340x227","h_23357781_220.jpg":"220x147","pp_23357781_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357781_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357781_640.jpg":"640x814","pp_23357781_480.jpg":"480x611","pp_23357781_340.jpg":"340x432","pp_23357781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357770_1920.jpg":"1920x1080","k_23357770_1280.jpg":"1280x1280","k_23357770_1024.jpg":"1024x1024","k_23357770_640.jpg":"640x640","k_23357770_480.jpg":"480x480","k_23357770_340.jpg":"340x340","k_23357770_220.jpg":"220x220","o_23357770_1280.jpg":"1280x853","o_23357770_1024.jpg":"1024x682","o_23357770_640.jpg":"640x426","o_23357770_480.jpg":"480x320","o_23357770_340.jpg":"340x226","o_23357770_220.jpg":"220x146","h_23357770_1280.jpg":"1280x854","h_23357770_1024.jpg":"1024x683","h_23357770_640.jpg":"640x427","h_23357770_480.jpg":"480x320","h_23357770_340.jpg":"340x227","h_23357770_220.jpg":"220x147","pp_23357770_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357770_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357770_640.jpg":"640x814","pp_23357770_480.jpg":"480x611","pp_23357770_340.jpg":"340x432","pp_23357770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x788","hd_23357769_1920.jpg":"1920x1080","k_23357769_1280.jpg":"1280x1280","k_23357769_1024.jpg":"1024x1024","k_23357769_640.jpg":"640x640","k_23357769_480.jpg":"480x480","k_23357769_340.jpg":"340x340","k_23357769_220.jpg":"220x220","o_23357769_1280.jpg":"1280x525","o_23357769_1024.jpg":"1024x420","o_23357769_640.jpg":"640x262","o_23357769_480.jpg":"480x197","o_23357769_340.jpg":"340x139","o_23357769_220.jpg":"220x90","h_23357769_1280.jpg":"1280x854","h_23357769_1024.jpg":"1024x683","h_23357769_640.jpg":"640x427","h_23357769_480.jpg":"480x320","h_23357769_340.jpg":"340x227","h_23357769_220.jpg":"220x147","pp_23357769_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357769_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357769_640.jpg":"640x814","pp_23357769_480.jpg":"480x611","pp_23357769_340.jpg":"340x432","pp_23357769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357776_1920.jpg":"1920x1080","k_23357776_1280.jpg":"1280x1280","k_23357776_1024.jpg":"1024x1024","k_23357776_640.jpg":"640x640","k_23357776_480.jpg":"480x480","k_23357776_340.jpg":"340x340","k_23357776_220.jpg":"220x220","o_23357776_1280.jpg":"1280x853","o_23357776_1024.jpg":"1024x682","o_23357776_640.jpg":"640x426","o_23357776_480.jpg":"480x320","o_23357776_340.jpg":"340x226","o_23357776_220.jpg":"220x146","h_23357776_1280.jpg":"1280x854","h_23357776_1024.jpg":"1024x683","h_23357776_640.jpg":"640x427","h_23357776_480.jpg":"480x320","h_23357776_340.jpg":"340x227","h_23357776_220.jpg":"220x147","pp_23357776_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357776_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357776_640.jpg":"640x814","pp_23357776_480.jpg":"480x611","pp_23357776_340.jpg":"340x432","pp_23357776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357778_1920.jpg":"1920x1080","k_23357778_1280.jpg":"1280x1280","k_23357778_1024.jpg":"1024x1024","k_23357778_640.jpg":"640x640","k_23357778_480.jpg":"480x480","k_23357778_340.jpg":"340x340","k_23357778_220.jpg":"220x220","o_23357778_1280.jpg":"1280x853","o_23357778_1024.jpg":"1024x682","o_23357778_640.jpg":"640x426","o_23357778_480.jpg":"480x320","o_23357778_340.jpg":"340x226","o_23357778_220.jpg":"220x146","h_23357778_1280.jpg":"1280x854","h_23357778_1024.jpg":"1024x683","h_23357778_640.jpg":"640x427","h_23357778_480.jpg":"480x320","h_23357778_340.jpg":"340x227","h_23357778_220.jpg":"220x147","pp_23357778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357778_640.jpg":"640x814","pp_23357778_480.jpg":"480x611","pp_23357778_340.jpg":"340x432","pp_23357778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_23357788_1920.jpg":"1920x1080","k_23357788_1280.jpg":"1280x1280","k_23357788_1024.jpg":"1024x1024","k_23357788_640.jpg":"640x640","k_23357788_480.jpg":"480x480","k_23357788_340.jpg":"340x340","k_23357788_220.jpg":"220x220","o_23357788_1280.jpg":"1280x896","o_23357788_1024.jpg":"1024x716","o_23357788_640.jpg":"640x448","o_23357788_480.jpg":"480x336","o_23357788_340.jpg":"340x238","o_23357788_220.jpg":"220x154","h_23357788_1280.jpg":"1280x854","h_23357788_1024.jpg":"1024x683","h_23357788_640.jpg":"640x427","h_23357788_480.jpg":"480x320","h_23357788_340.jpg":"340x227","h_23357788_220.jpg":"220x147","pp_23357788_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357788_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357788_640.jpg":"640x814","pp_23357788_480.jpg":"480x611","pp_23357788_340.jpg":"340x432","pp_23357788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23357792_1920.jpg":"1920x1080","k_23357792_1280.jpg":"1280x1280","k_23357792_1024.jpg":"1024x1024","k_23357792_640.jpg":"640x640","k_23357792_480.jpg":"480x480","k_23357792_340.jpg":"340x340","k_23357792_220.jpg":"220x220","o_23357792_1280.jpg":"1280x853","o_23357792_1024.jpg":"1024x682","o_23357792_640.jpg":"640x426","o_23357792_480.jpg":"480x320","o_23357792_340.jpg":"340x226","o_23357792_220.jpg":"220x146","h_23357792_1280.jpg":"1280x854","h_23357792_1024.jpg":"1024x683","h_23357792_640.jpg":"640x427","h_23357792_480.jpg":"480x320","h_23357792_340.jpg":"340x227","h_23357792_220.jpg":"220x147","pp_23357792_1280.jpg":"1280x1628","pp_23357792_1024.jpg":"1024x1303","pp_23357792_640.jpg":"640x814","pp_23357792_480.jpg":"480x611","pp_23357792_340.jpg":"340x432","pp_23357792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1434","hd_23358282_1920.jpg":"1920x1080","k_23358282_1280.jpg":"1280x1280","k_23358282_1024.jpg":"1024x1024","k_23358282_640.jpg":"640x640","k_23358282_480.jpg":"480x480","k_23358282_340.jpg":"340x340","k_23358282_220.jpg":"220x220","o_23358282_1280.jpg":"1280x956","o_23358282_1024.jpg":"1024x764","o_23358282_640.jpg":"640x478","o_23358282_480.jpg":"480x358","o_23358282_340.jpg":"340x253","o_23358282_220.jpg":"220x164","h_23358282_1280.jpg":"1280x854","h_23358282_1024.jpg":"1024x683","h_23358282_640.jpg":"640x427","h_23358282_480.jpg":"480x320","h_23358282_340.jpg":"340x227","h_23358282_220.jpg":"220x147","pp_23358282_1280.jpg":"1280x1628","pp_23358282_1024.jpg":"1024x1303","pp_23358282_640.jpg":"640x814","pp_23358282_480.jpg":"480x611","pp_23358282_340.jpg":"340x432","pp_23358282_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4358299 Threads: 3 Questions: 137442689 Slow queries: 58733 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4111107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta-1222842 [printLink] => /split/zatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta-1222842?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297814 [name] => Prima Grad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prima-grad [link] => /tag/prima-grad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 490450 [name] => zatvaranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvaranje [link] => /tag/zatvaranje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690196 [name] => Vibor Jeličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 08:01:34 [main_article_id] => 0 [alias] => vibor-jelicic [link] => /tag/vibor-jelicic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 630293 [name] => robna kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-06 18:08:27 [main_article_id] => 0 [alias] => robna-kuca [link] => /tag/robna-kuca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 56 GODINA RADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zatvara se najpoznatija splitska robna kuća. Do listopada će se isprazniti posljednje trgovine, a direktor o tome pojma nema! Svi pričaju o novoj prenamjeni objekta... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357782.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357782.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357793.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357789.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357778.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357780.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357773.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357781.jpg [title] =>

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Sasa Buric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357770.jpg [title] =>

Prima Grad iseljava trgovine

Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357769.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357776.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357778.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357788.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23357792.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/08/23358282.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Totalna rasprodaja!!! Outlet cijene zbog zatvaranja, ali u Robnu kuću "Prima Grad", sudeći po našem podnevnom iskustvu početkom radnog tjedna, zalaze tek rijetki kupci.

U komornoj atmosferi prodavačice u preostalim, još uvijek živućim trgovinama u jednom od arhitektonskih simbola Splita preslaguju police s odjećom i rezignirano čekaju svoj red za iseljenje iz prve robne kuće u gradu pod Marjanom, otvorene 1966. godine na Trgu Gaje Bulata.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

Šuškaju, više onako između sebe, kako će na spomenutoj adresi zasigurno niknuti novi hotel, a možda i hostel, o čemu se govori već godinama. U svakom slučaju, uvjerene su kako se na katovima prve splitske robne kuće više neće trgovati.

U polupraznom zdanju nekoć omiljene adrese brojnih generacija Splićana trenutačno radi još svega nekoliko trgovina, one na prvom katu i u prizemlju. Ali i one su pred zatvaranjem. Jedino luksuzne sobe na vrhu robne kuće, u kojima, koliko god to suludo zvučalo, spavaju turisti posljednje četiri godine, izgleda, nisu pred stavljanjem ključa u bravu.

Sve je krenulo s "Benetton outletom", na drugom katu. Kolegice iz tog dućana su, kažu nam "Primine" prodavačice u odlasku, prve doznale da je gotovo i da više tu neće raditi.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

– Outlet je tako zatvoren prije šest-sedam mjeseci, a za trajanja epidemije COVID-a zatvoren je i kafić koji je egzistirao unutar robne kuće. Naš dom s prvog kata već se preselio u trgovački centar "Mall", ostali smo još mi, te u prizemlju "Sisley" i "Benetton".

No svi idemo van. Sad smo mi s prvog kata na redu, do kraja rujna moramo napustiti prostor – govori nam jedna od posljednjih prodavačica u "Primi Grad", na čijemu se prvom katu još može na rasprodaji kupiti poneki komad sportske ili nešto šminkerske odjeće. Uglavnom zaostala roba pokupljena iz drugih dućana.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ne‘š mi ti plaće

A onda će do kraja listopada, doznajemo, i posljednjih šest-sedam djelatnica napustiti preostale trgovine u prizemlju.

– Ljudi su na neki način zbrinuti... Neke su se tvrtke preselile u "Mall", a radnici iz drugih firmi mogli su prihvatiti neki drugi posao unutar njih ili su pristali na otpremninu. Neke će kolegice na biro za zapošljavanje.

Povijest se ponavlja... Sve isto kao što je bilo s "Jadrantekstilom". Prošla sam vam ja sve domoljubne faze u ovom gradu – gorko će jedna starija, iskusna trgovkinja. Još je malo vremena dijeli do mirovine. Prošla je već kalvariju s hrvatskom privatizacijom i stečajem "Jadrantekstila", da bi na koncu pronašla posao u jednoj od trgovina unutar robne kuće. Ali, eto, neće ni u njoj dogurati do penzije. Drugo radno mjesto još nije pronašla.

Njezinu mlađu kolegicu kao da više ništa nije briga. I ona čeka kraj na svom radnom mjestu pred gašenjem, ali nekako bez ljutnje. Čak se i smiješi...

– Ne‘š mi ti plaće u prodaji, ka da san šta izgubila. Ima posla, naći ću nešto drugo. Neke od nas će se sada možda najprije malo odmoriti, nije ih ni briga za sve ovo.

---

image

Prima Grad iseljava trgovine

Saša Burić/Cropix
---

Jedino što je bilo dobro jest što se nije radilo nedjeljom, za razliku od drugih trgovačkih centara – toliko će o prednostima rada u robnoj kući "Prima Grad", ujedno potvrđujući kuloarske priče o prenamjeni djelatnosti.

– Ne znamo mi što će biti, hostel ili hotel. Sigurno nešto tog tipa... Ma dajte, nema sumnje da će biti neka spavaonica za turiste. Ipak je ovo strogi centar grada. Zna se za što je on namijenjen – bez imalo će dvojbe u vlastite riječi.

Direktor malo zna

Vibor Jeličić, direktor Robne kuće "Prima Grad", koja upravlja trgovačkim objektom, govori nam kako ne zna ništa o eventualnoj prenamjeni djelatnosti.

– Ja sam vam nešto kao "Stanouprava" za neku običnu zgradu – reći će tvrdeći kako nema ništa s prodajnim prostorima – "ni tko ulazi ni tko izlazi, a niti tu ubire novac ili odlučuje o tome". O tome, kaže, pregovaraju vlasnici prostora, a riječ je o Zvonku Kotarcu i njegovoj tvrtki "Plavi safir" d.o.o., Davoru Grčiću ("Fieri" d.o.o.), Josipu Mijiću ("Ponoćna logistika" d.o.o.), Matku Mijiću ("Omendula" d.o.o.) i "Tekstilprometu" d.d., kojega zastupa direktor Branislav Pengov.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Zatvaranje?! O tome ne znam ništa. A prvi bih trebao znati, netko bi mi to trebao reći. Nemam informaciju da se robna kuća zatvara jer nam na trećem katu radi hotel, a u prizemlju je "Benetton". Jedino što znam, što su mi zbog računa javili, da do kraja rujna s prvog kata izlazi sadašnji najmoprimac. Hoće li doći netko novi, ne znam. Nisu mi javili... I to je sve što ja znam – govori nam Jeličić.

Ali do kraja listopada se zatvaraju i trgovine u prizemlju, što su nam potvrdili djelatnici koji tamo rade?!

– Ja tu informaciju nemam. Što da vam kažem?! Oni meni to moraju javiti radi računa, jer tim tvrtkama šaljem sve račune u vezi održavanja objekta – uzvraća Jeličić, pa nastavlja u istom tonu. Neodređeno.

---

image

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.
Foto: Sasa Buric/Cropix

 

Sasa Buric/Cropix
---

– Hoće li tu danas-sutra biti hotel, ja to ne znam. S tim strateškim odlukama nemam nikakve veze. Meni samo jave kad tko ulazi ili izlazi, jer služim za prefakturiranje troškova robne kuće. Ništa ne znam o tim velikim odlukama... Bilo bi lijepo da se, ako se nešto događa, i meni javi. Tu sam već deset godina i svake godine se govorilo kako se "Prima" zatvara i da će tu biti nešto. Pa su se samo mijenjale ideje... Radnici uvijek pričaju... – rekao nam je Vibor Jeličić.

---

Do luksuznih soba na zadnjem katu se dolazi ili kroz robnu kuću ili kroz jezivi ulaz

Na zadnjem katu robne kuće turisti posljednjih nekoliko godina odsjedaju u luksuznim sobama. Vlasništvo su dviju tvrtki – "Omendule" d.o.o. i "Ponoćne logistike" d.o.o., braće Mijić, inače vlasnika solinske "Građe". Podijeljena je i recepcija, na jednoj je polovici moguće plaćanje i kreditnim karticama, a na drugoj stoji "cash only".

Jedne sobe nose naziv "Prima Life Spalato", a druge "Prima Luce Downtown", gdje je moguće noćiti isključivo za gotovinu. Prvospomenuti smještaj na Booking.comu ima ocjenu vrlo dobar (8,3), a drugi ocjenu dobar (7,3), u kojemu je sredinom rujna za dvoje moguće rezervirati noćenje po cijeni od gotovo dvije tisuće kuna.

"Prima Life Spalato" smještaj na jednu noć za dvije osobe je pak, u istom terminu, moguće rezervirati za 1500 kuna.

Uz pohvale smještaja gosti ipak imaju zamjerke, što i pišu u svojim komentarima: uvrnuta činjenica da do soba stižu prolazeći kroz trgovački centar, i to jedva pronalazeći ulaz zbog loših oznaka, nemogućnost otvaranja prozora, nedostatak doručka i parkinga.

Gosti pišu i o jezivom stražnjem ulazu u objekt u noćnim satima, kada trgovački centar ne radi, pa ne mogu liftom do svojih soba... I pritom se čude kako one, s obzirom na navedeno, mogu biti kategorizirane s četiri zvjezdice.

---

---

‘Prima Grad‘ je nagrađivano djelo moderne arhitekture autora Antuna Šatare

Robna kuća "Prima Grad" nagrađivano je djelo arhitekta Antuna Šatare, podrijetlom iz Janjine s Pelješca, koji se, prema podacima iz Hrvatske enciklopedije, nakon studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu usavršavao u arhitektonskom atelijeru J. H. Broeka i J. B. Bakeme u Rotterdamu. Progresivni Šatara prošao je kroz velika iskušenja tijekom gradnje "Prime Grad", nailazeći na otpore modernoj arhitekturi u tadašnjem Splitu. Ali hrabar i uporan proveo je svoju ideju, za što je u ono doba bio i priznat od struke – "Prima Grad" je kao takva dobila nagradu "Borbe", što je tada bilo veliko priznanje.

Arhitekt Šatara radio je u Urbanističkom zavodu za Dalmaciju u Splitu (1959. – 1993.). Autor je više stambenih, poslovnih, školskih i turističkih građevina na srednjem Jadranu. Većinu svojih projekata ostvario je u Splitu – uz robnu kuću "Prima Grad", kinodvoranu "Central", poslovnu zgrada "Jadrantekstila", i na otoku Hvaru (hoteli "Milna" i "Jadran" u Jelsi, "Delfin" i "Slavija" u Hvaru) da bi 2017., već u dubokoj starosti, dobio nagradu "Vladimir Nazor" za arhitekturu, najveće strukovno priznanje u Hrvatskoj.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Sasa Buric/Cropix

Split, 070922.
Robna kuca Prima Grad iseljava trgovine.

Saša Burić/Cropix

Prima Grad iseljava trgovine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta-1222842 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c5091f42074cf72c7677079df36ba2ac393f590 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zatvara+se+najpoznatija+splitska+robna+ku%C4%87a.+Do+listopada+%C4%87e+se+isprazniti+posljednje+trgovine%2C+a+direktor+o+tome+pojma+nema%21+Svi+pri%C4%8Daju+o+novoj+prenamjeni+objekta...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta-1222842 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzatvara-se-najpoznatija-splitska-robna-kuca-do-listopada-ce-se-isprazniti-posljednje-trgovine-a-direktor-o-tome-pojma-nema-svi-pricaju-o-novoj-prenamjeni-objekta-1222842 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON 56 GODINA RADA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNAKON 56 GODINA RADA

Zatvara se najpoznatija splitska robna kuća. Do listopada će se isprazniti posljednje trgovine, a direktor o tome pojma nema! Svi pričaju o novoj prenamjeni objekta...

Piše Mirela Goreta
9. rujna 2022. - 08:00

Totalna rasprodaja!!! Outlet cijene zbog zatvaranja, ali u Robnu kuću "Prima Grad", sudeći po našem podnevnom iskustvu početkom radnog tjedna, zalaze tek rijetki kupci.

U komornoj atmosferi prodavačice u preostalim, još uvijek živućim trgovinama u jednom od arhitektonskih simbola Splita preslaguju police s odjećom i rezignirano čekaju svoj red za iseljenje iz prve robne kuće u gradu pod Marjanom, otvorene 1966. godine na Trgu Gaje Bulata.

Šuškaju, više onako između sebe, kako će na spomenutoj adresi zasigurno niknuti novi hotel, a možda i hostel, o čemu se govori već godinama. U svakom slučaju, uvjerene su kako se na katovima prve splitske robne kuće više neće trgovati.

U polupraznom zdanju nekoć omiljene adrese brojnih generacija Splićan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:06