stdClass Object ( [id] => 1386239 [title] => Vrdoljak i Bašić grade četvrtu zgradu na Žnjanu! U unosni splitski biznis krenuli s pozajmicom, afere ih nisu zaobišle [alias] => vrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859 [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivšemu ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku ne cvjetaju ruže u Slavoniji. U travnju je njegovoj tvrtki "Livit", na koju su se žalili mještani Belišća da širi nepodnošljiv smrad, oduzeta dozvola za rad. No zato bez problema posluje na drugoj strani Hrvatske. Splitsko Gradsko vijeće je na zadnjoj sjednici donijelo odluku da se tvrtki "Sunčani Žnjan" dopusti gradnja stanova na Žnjanu.

Gradsko vijeće prihvatilo je sve zahtjeve koji su pristigli ovaj put. No zahtjev "Sunčanog Žnjana", koji namjerava graditi četvrtu zgradu iz serije "Sunčani Žnjan", bio je u najmanju ruku nespretno sročen. Naime, građevinska dozvola dobivena je za stambeni objekt, a u zahtjevu koji je potpisao suvlasnik tvrtke Klement Bašić, kao argument zašto bi trebalo dopustiti građevinske radove preko ljeta, napisao je: "Napominjem da je u blizini moga gradilišta izgrađen vrlo mali broj apartmanskih jedinica."

Namjeravaju li ipak graditi apartmane, iako je građevinska dozvola izdana za stanove, upitali smo Klementa Bašića.

– Ma ne, nego se radi o tome da nećemo ometati turiste, jer u blizini nema apartmana tamo gdje ćemo graditi. A bit će stanovi, zgrada će imati 12 stanova i penthouse – tvrdi Bašić.

---

image

Klemen Bašić: ‘Zgrada će imati 12 stanova i penthouse‘

Duje Klarić/Cropix
---

Ukratko, s ovom gradnjom nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području. Vrdoljak je bivši predsjednik te stranke, a Bašić čelnik regionalnog ogranka. Nisu doduše objasnili odakle su namaknuli sredstva za početak gradnje. Naime, mediji su se zainteresirali kad se doznalo da je Vrdoljak krenuo u građevinski posao nakon što je kupio skupi stan od 168 kvadrata u Zagrebu.

Doznalo se da je odnekud došla pozajmica od 5,5 milijuna kuna za tvrtku "Sunčani Žnjan", ali Bašić nije novinarima kazao tko je posudio novac kojim se pokrenuo graditeljski biznis, samo je najavio da će biti još stanogradnje na Žnjanu.

Još veća afera izbila je nakon što je u travnju 2021. u zagrebačkom istražnom zatvoru završio bivši direktor Janafa Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojim je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d, koju je izgradila tvrtka "Sunčani Žnjan".

---

image

Zgrada na adresi Put Žnjana 14d, u kojoj je stan dobio Dragan Kovačević

Jakov Prkić/Cropix
---

Klement Bašić nije tada htio davati nikakve komentare, a Vrdoljak je tvrdio kako Kovačević nije kod njih kupio stan. No, prema optužnici USKOK-a koja je podignuta u srpnju 2022., Kovačevića se, među ostalim, tereti da je od ožujka 2012. do 17. rujna 2020. osigurao tvrtki "Cefis" Ivana Širića dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna. Prema optužnici, Kovačević je kao nagradu dobio stanove u zagrebačkom Ban centru i na Žnjanu, u zgradi koju su gradili Ivan Vrdoljak i Klement Bašić.

Na Kovačevićevu nesreću, USKOK je u njegovu mobitelu našao poruke koje je razmjenjivao s arhitekticom oko stana na Žnjanu.

"Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni", govorio je Kovačević arhitektici početkom rujna 2020., a ona mu je slala slike stana.

U pritvoru se Kovačević slomio i priznao vlasništvo nad stanovima. No poslije je spremio obranu, koju je objavio "Nacional", a po kojoj nema veze sa stanovima jer nije na njih uknjižen, te da je samo pomagao prijatelju oko uređivanja.

Međutim, kad se pogleda u vlasnički list zgrade na adresi Put Žnjana 14d, onda se može vidjeti kako je Županijski sud u Zagrebu u travnju 2021. izdao privremenu mjeru zabrane otuđenja tvrtki "Sunčani Žnjan" kao knjižnom vlasniku, te "Cefisu" i Draganu Kovačeviću kao izvanknjižnim vlasnicima, za stan od 43,95 m² i parkirno mjesto od 12,50 m², "a radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi osumnjičenika Dragana Kovačevića i dr.". U rujnu 2023. Županijski sud donio je rješenje o produljenju ove mjere za Kovačevića, "Cefis" i "Sunčani Žnjan".

---

image

U travnju 2021. u istražnom zatvoru je završio Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojima je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d

Dragan Matić/Cropix
---

Međutim, kako se vidi iz vlasničkog lista, 20. ožujka 2024. javio se samo Dragan Kovačević, koji je Zemljišniku podnio prigovor na zabilježbu o produljenju privremene zabrane otuđenja i opterećenja za garažno mjesto i za stan na Žnjanu. Time je bivši direktor Janafa praktički doveo sebe u vezu s nekretninama zbog čijeg nezakonitog stjecanja je, među ostalim, USKOK podignuo optužnicu. No njegov prigovor Zemljišnik još nije riješio. Stan koji ima i balkon od 17 m² i dalje je uknjižen na "Sunčani Žnjan".

Dragan Kovačević također je spadao u utjecajne HNS-ove ljude. Počeo je u SDP-u, 2008. na unutarstranačkim izborima bio je protukandidat za predsjednika stranke, uz Davorka Vidovića i Zorana Milanovića, a nakon što je pobijedio Milanović, Kovačević je prešao u HNS, gdje je bio i predsjednik gradske organizacije u Zagrebu. Bio je jedan od ključnih ljudi Radimira Čačića i Vesne Pusić, da bi nakon približavanja HNS-a Plenkoviću postao blizak s HDZ-om.

Zanimljivo je da je Ivan Vrdoljak tvrtku "Livit" za preradu mulja, kojoj je nedavno dozvolu za rad ukinula Osječko-baranjska županija, nakon brojnih primjedbi građana i rješenja Državnog inspektorata, također osnovao sa stranačkim kolegom. U pitanju je bivši dugogodišnji tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, koji je bio dva puta nepravomoćno optužen, pa na kraju oslobođen u aferi "Nambudo".

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", Vrdoljak je pogon u Belišću pokrenuo u 2021. godini, a samo u prošloj godini Državni inspektorat primio je 236 prijava protiv "Livita" zbog neugodnih mirisa u Belišću i dijelovima susjednog Valpova. Državni inspektorat je čak 2022. godine zabranio "Livitu" odlaganje otpada, ali oni su nastavili s radom i protiv takve odluke pokrenuli upravni postupak pred Upravnim sudom. Koncem prošle godine Vrdoljak i Ferenčak dobili su rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja po kojemu miješanje mulja i pepela nije otpad, već građevinski materijal.

---

image

Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana

Vojko Bašić/Cropix
---

Što se tiče gradnje u Splitu, Vrdoljak i Bašić nisu imali problema. Vratimo li se na početke, u 2018. godinu, tvrtku je prvo osnovao Klement Bašić, pa mu se godinu poslije pridružio Vrdoljak. Bašić je predvodio HNS na kotarskim izborima na Žnjanu, a prijedlog da se "Sunčanom Žnjanu" odobri gradnja u sezoni podržalo je Vijeće kotara, odnosno HDZ i HNS, iz kojeg se izuzeo Klement Bašić kako ne bi bio u sukobu interesa. Inače, prva točka HNS-a na izborima za kotar 2018. bila je da Grad uredi Put Žnjana uz koji su iduće godine Bašić i Vrdoljak gradili zgradu.

Zanimljivo da je oko tih kotarskih izbora došlo do prepucavanja između Klementa Bašića i Marijane Puljak, koja je već tada najavljivala Vrdoljakovu uključenost u gradnju na Žnjanu, a koju je Bašić negirao.

Marijana Puljak komentirala je onda rezultate kotarskih izbora, ali i uspjeh HNS-a koji je dobio jednog kotarskog vijećnika na Žnjanu.

– Oni nisu do sada izlazili samostalno na izbore u kotarevima, ovo je prvi put. Postoje raznorazni komentari i teorije zavjere, koje sad ne bih komentirala; priča se o građevinskim lobijima, pa da predsjednik stranke tu kupuje razna zemljišta... Ostvarili su dobar rezultat, a vidjet ćemo hoće li zaista raditi u interesu građana ili u interesu građevinskih lobija – tvrdila je Puljak.

Klement Bašić tada je odbacivao špekulacije o tome da Vrdoljak ima zemlju na Žnjanu.

– Što se tiče priča da predsjednik HNS-a ima zemlju na Žnjanu, nažalost nema. Ali zato imam ja, kao i puno stanovnika Žnjana koji su svojim trudom i mukom došli do nje. Istu nudim gospođi Puljak pa nek krene u poduzetništvo – rugao se Klement Bašić.

Kako sada stvari stoje? Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana, koji se obnavlja gradskim novcem, a na zadnjoj sjednici Ivica Puljak je uputio Gradskom vijeću prijedlog da odobri zahtjev Klementa Bašića za gradnju još stanova u ljetnoj sezoni, koji je usvojen.

---

image

Nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području

Vojko Bašicć/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobili dozvolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dobili dozvolu 2 0 7821 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 13:37:49 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-05 20:21:04 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-05-05 19:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vrdoljak i Bašić grade četvrtu zgradu na Žnjanu! U unosni splitski biznis krenuli s pozajmicom, afere ih nisu zaobišle page_title=Vrdoljak i Bašić grade četvrtu zgradu na Žnjanu! U unosni splitski biznis krenuli s pozajmicom, afere ih nisu zaobišle [metakey] => Ivan Vrdoljak, Klement Bašić, Dragan Kovačević, Sunčani Žnjan, gradnja na žnjanu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27024774.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27024519.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27024518.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26208998.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/15178236.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26947603.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/17433392.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161ic\u0107\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tvrtku \u2018Sun\u010dani \u017dnjan\u2018 osnovao je 2018. godine Klement Ba\u0161i\u0107,\u00a0godinu dana poslije pridru\u017eio mu se Ivan Vrdoljak<\/p>","

Do danas su Vrdoljak i Ba\u0161i\u0107 izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put \u017dnjana<\/p>","

Nastavlja se biznis dvojice nekada\u0161njih HNS-ovaca na ovom podru\u010dju<\/p>","

Zagreb, 121223.
\nHotel Hilton Garden Inn.
\nGala vecera Svijet u 2024, hrvatskog izdanja globalnog godisnjeg magazina World Ahead nakladnika The Economist, na kojem su se okupili gosti iz svijeta biznisa, politike i diplomacije.
\nNa fotografiji: Ivan Vrdoljak.
","

Klemen Ba\u0161i\u0107: \u2018Zgrada \u0107e imati 12 stanova i penthouse\u2018<\/p>","

U travnju 2021. u istra\u017enom zatvoru je zavr\u0161io Dragan Kova\u010devi\u0107, zbog okolnosti pod kojima je do\u0161ao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put \u017dnjana 14d<\/p>","

Zgrada na adresi Put \u017dnjana 14d, u kojoj je stan dobio Dragan Kova\u010devi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","74:42"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x799","hd_27024774_1920.jpg":"1920x1080","k_27024774_1280.jpg":"1280x1280","k_27024774_1024.jpg":"1024x1024","k_27024774_640.jpg":"640x640","k_27024774_480.jpg":"480x480","k_27024774_340.jpg":"340x340","k_27024774_220.jpg":"220x220","o_27024774_1280.jpg":"1280x852","o_27024774_1024.jpg":"1024x681","o_27024774_640.jpg":"640x426","o_27024774_480.jpg":"480x319","o_27024774_340.jpg":"340x226","o_27024774_220.jpg":"220x146","h_27024774_1280.jpg":"1280x854","h_27024774_1024.jpg":"1024x683","h_27024774_640.jpg":"640x427","h_27024774_480.jpg":"480x320","h_27024774_340.jpg":"340x227","h_27024774_220.jpg":"220x147","pp_27024774_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024774_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024774_640.jpg":"640x814","pp_27024774_480.jpg":"480x611","pp_27024774_340.jpg":"340x432","pp_27024774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_27024519_1920.jpg":"1920x1080","k_27024519_1280.jpg":"1280x1280","k_27024519_1024.jpg":"1024x1024","k_27024519_640.jpg":"640x640","k_27024519_480.jpg":"480x480","k_27024519_340.jpg":"340x340","k_27024519_220.jpg":"220x220","o_27024519_1280.jpg":"1280x787","o_27024519_1024.jpg":"1024x629","o_27024519_640.jpg":"640x393","o_27024519_480.jpg":"480x295","o_27024519_340.jpg":"340x209","o_27024519_220.jpg":"220x135","h_27024519_1280.jpg":"1280x854","h_27024519_1024.jpg":"1024x683","h_27024519_640.jpg":"640x427","h_27024519_480.jpg":"480x320","h_27024519_340.jpg":"340x227","h_27024519_220.jpg":"220x147","pp_27024519_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024519_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024519_640.jpg":"640x814","pp_27024519_480.jpg":"480x611","pp_27024519_340.jpg":"340x432","pp_27024519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_27024518_1920.jpg":"1920x1080","k_27024518_1280.jpg":"1280x1280","k_27024518_1024.jpg":"1024x1024","k_27024518_640.jpg":"640x640","k_27024518_480.jpg":"480x480","k_27024518_340.jpg":"340x340","k_27024518_220.jpg":"220x220","o_27024518_1280.jpg":"1280x836","o_27024518_1024.jpg":"1024x669","o_27024518_640.jpg":"640x418","o_27024518_480.jpg":"480x313","o_27024518_340.jpg":"340x222","o_27024518_220.jpg":"220x143","h_27024518_1280.jpg":"1280x854","h_27024518_1024.jpg":"1024x683","h_27024518_640.jpg":"640x427","h_27024518_480.jpg":"480x320","h_27024518_340.jpg":"340x227","h_27024518_220.jpg":"220x147","pp_27024518_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024518_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024518_640.jpg":"640x814","pp_27024518_480.jpg":"480x611","pp_27024518_340.jpg":"340x432","pp_27024518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26208998_1920.jpg":"1920x1080","k_26208998_1280.jpg":"1280x1280","k_26208998_1024.jpg":"1024x1024","k_26208998_640.jpg":"640x640","k_26208998_480.jpg":"480x480","k_26208998_340.jpg":"340x340","k_26208998_220.jpg":"220x220","o_26208998_1280.jpg":"1280x853","o_26208998_1024.jpg":"1024x682","o_26208998_640.jpg":"640x426","o_26208998_480.jpg":"480x320","o_26208998_340.jpg":"340x226","o_26208998_220.jpg":"220x146","h_26208998_1280.jpg":"1280x854","h_26208998_1024.jpg":"1024x683","h_26208998_640.jpg":"640x427","h_26208998_480.jpg":"480x320","h_26208998_340.jpg":"340x227","h_26208998_220.jpg":"220x147","pp_26208998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26208998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26208998_640.jpg":"640x814","pp_26208998_480.jpg":"480x611","pp_26208998_340.jpg":"340x432","pp_26208998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_15178236_1920.jpg":"1920x1080","k_15178236_1280.jpg":"1280x1280","k_15178236_1024.jpg":"1024x1024","k_15178236_640.jpg":"640x640","k_15178236_480.jpg":"480x480","k_15178236_340.jpg":"340x340","k_15178236_220.jpg":"220x220","o_15178236_1280.jpg":"1280x784","o_15178236_1024.jpg":"1024x627","o_15178236_640.jpg":"640x392","o_15178236_480.jpg":"480x294","o_15178236_340.jpg":"340x208","o_15178236_220.jpg":"220x134","h_15178236_1280.jpg":"1280x854","h_15178236_1024.jpg":"1024x683","h_15178236_640.jpg":"640x427","h_15178236_480.jpg":"480x320","h_15178236_340.jpg":"340x227","h_15178236_220.jpg":"220x147","pp_15178236_1280.jpg":"1280x1628","pp_15178236_1024.jpg":"1024x1303","pp_15178236_640.jpg":"640x814","pp_15178236_480.jpg":"480x611","pp_15178236_340.jpg":"340x432","pp_15178236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_26947603_1920.jpg":"1920x1080","k_26947603_1280.jpg":"1280x1280","k_26947603_1024.jpg":"1024x1024","k_26947603_640.jpg":"640x640","k_26947603_480.jpg":"480x480","k_26947603_340.jpg":"340x340","k_26947603_220.jpg":"220x220","o_26947603_1280.jpg":"1280x670","o_26947603_1024.jpg":"1024x536","o_26947603_640.jpg":"640x335","o_26947603_480.jpg":"480x251","o_26947603_340.jpg":"340x177","o_26947603_220.jpg":"220x115","h_26947603_1280.jpg":"1280x854","h_26947603_1024.jpg":"1024x683","h_26947603_640.jpg":"640x427","h_26947603_480.jpg":"480x320","h_26947603_340.jpg":"340x227","h_26947603_220.jpg":"220x147","pp_26947603_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947603_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947603_640.jpg":"640x814","pp_26947603_480.jpg":"480x611","pp_26947603_340.jpg":"340x432","pp_26947603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_17433392_1920.jpg":"1920x1080","k_17433392_1280.jpg":"1280x1280","k_17433392_1024.jpg":"1024x1024","k_17433392_640.jpg":"640x640","k_17433392_480.jpg":"480x480","k_17433392_340.jpg":"340x340","k_17433392_220.jpg":"220x220","o_17433392_1280.jpg":"1280x864","o_17433392_1024.jpg":"1024x691","o_17433392_640.jpg":"640x432","o_17433392_480.jpg":"480x324","o_17433392_340.jpg":"340x229","o_17433392_220.jpg":"220x148","h_17433392_1280.jpg":"1280x854","h_17433392_1024.jpg":"1024x683","h_17433392_640.jpg":"640x427","h_17433392_480.jpg":"480x320","h_17433392_340.jpg":"340x227","h_17433392_220.jpg":"220x147","pp_17433392_1280.jpg":"1280x1628","pp_17433392_1024.jpg":"1024x1303","pp_17433392_640.jpg":"640x814","pp_17433392_480.jpg":"480x611","pp_17433392_340.jpg":"340x432","pp_17433392_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115335 Threads: 87 Questions: 1106464143 Slow queries: 0 Opens: 204674 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.932 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9916179 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859-1386239 [printLink] => /split/vrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859-1386239?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 375582 [name] => Ivan Vrdoljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-vrdoljak [link] => /tag/ivan-vrdoljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 622107 [name] => Klement Bašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-02 19:29:59 [main_article_id] => 0 [alias] => klement-basic [link] => /tag/klement-basic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617966 [name] => Dragan Kovačević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-17 09:32:13 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-kovacevic [link] => /tag/dragan-kovacevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635528 [name] => Sunčani Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-08 08:03:21 [main_article_id] => 0 [alias] => suncani-znjan [link] => /tag/suncani-znjan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757774 [name] => gradnja na žnjanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:39:54 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja-na-znjanu [link] => /tag/gradnja-na-znjanu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobili dozvolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrdoljak i Bašić grade četvrtu zgradu na Žnjanu! U unosni splitski biznis krenuli s pozajmicom, afere ih nisu zaobišle [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024774.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix [mainImageDesc] =>

Tvrtku ‘Sunčani Žnjan‘ osnovao je 2018. godine Klement Bašić, godinu dana poslije pridružio mu se Ivan Vrdoljak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024774.jpg [title] =>

Tvrtku ‘Sunčani Žnjan‘ osnovao je 2018. godine Klement Bašić, godinu dana poslije pridružio mu se Ivan Vrdoljak

ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024519.jpg [title] =>

Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27024518.jpg [title] =>

Nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području

Vojko Bašicć/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26208998.jpg [title] =>

Zagreb, 121223.
Hotel Hilton Garden Inn.
Gala vecera Svijet u 2024, hrvatskog izdanja globalnog godisnjeg magazina World Ahead nakladnika The Economist, na kojem su se okupili gosti iz svijeta biznisa, politike i diplomacije.
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak.
Nera Simic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/15178236.jpg [title] =>

Klemen Bašić: ‘Zgrada će imati 12 stanova i penthouse‘

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26947603.jpg [title] =>

U travnju 2021. u istražnom zatvoru je završio Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojima je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d

Dragan Matić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/17433392.jpg [title] =>

Zgrada na adresi Put Žnjana 14d, u kojoj je stan dobio Dragan Kovačević

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bivšemu ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku ne cvjetaju ruže u Slavoniji. U travnju je njegovoj tvrtki "Livit", na koju su se žalili mještani Belišća da širi nepodnošljiv smrad, oduzeta dozvola za rad. No zato bez problema posluje na drugoj strani Hrvatske. Splitsko Gradsko vijeće je na zadnjoj sjednici donijelo odluku da se tvrtki "Sunčani Žnjan" dopusti gradnja stanova na Žnjanu.

Gradsko vijeće prihvatilo je sve zahtjeve koji su pristigli ovaj put. No zahtjev "Sunčanog Žnjana", koji namjerava graditi četvrtu zgradu iz serije "Sunčani Žnjan", bio je u najmanju ruku nespretno sročen. Naime, građevinska dozvola dobivena je za stambeni objekt, a u zahtjevu koji je potpisao suvlasnik tvrtke Klement Bašić, kao argument zašto bi trebalo dopustiti građevinske radove preko ljeta, napisao je: "Napominjem da je u blizini moga gradilišta izgrađen vrlo mali broj apartmanskih jedinica."

Namjeravaju li ipak graditi apartmane, iako je građevinska dozvola izdana za stanove, upitali smo Klementa Bašića.

– Ma ne, nego se radi o tome da nećemo ometati turiste, jer u blizini nema apartmana tamo gdje ćemo graditi. A bit će stanovi, zgrada će imati 12 stanova i penthouse – tvrdi Bašić.

---

image

Klemen Bašić: ‘Zgrada će imati 12 stanova i penthouse‘

Duje Klarić/Cropix
---

Ukratko, s ovom gradnjom nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području. Vrdoljak je bivši predsjednik te stranke, a Bašić čelnik regionalnog ogranka. Nisu doduše objasnili odakle su namaknuli sredstva za početak gradnje. Naime, mediji su se zainteresirali kad se doznalo da je Vrdoljak krenuo u građevinski posao nakon što je kupio skupi stan od 168 kvadrata u Zagrebu.

Doznalo se da je odnekud došla pozajmica od 5,5 milijuna kuna za tvrtku "Sunčani Žnjan", ali Bašić nije novinarima kazao tko je posudio novac kojim se pokrenuo graditeljski biznis, samo je najavio da će biti još stanogradnje na Žnjanu.

Još veća afera izbila je nakon što je u travnju 2021. u zagrebačkom istražnom zatvoru završio bivši direktor Janafa Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojim je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d, koju je izgradila tvrtka "Sunčani Žnjan".

---

image

Zgrada na adresi Put Žnjana 14d, u kojoj je stan dobio Dragan Kovačević

Jakov Prkić/Cropix
---

Klement Bašić nije tada htio davati nikakve komentare, a Vrdoljak je tvrdio kako Kovačević nije kod njih kupio stan. No, prema optužnici USKOK-a koja je podignuta u srpnju 2022., Kovačevića se, među ostalim, tereti da je od ožujka 2012. do 17. rujna 2020. osigurao tvrtki "Cefis" Ivana Širića dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna. Prema optužnici, Kovačević je kao nagradu dobio stanove u zagrebačkom Ban centru i na Žnjanu, u zgradi koju su gradili Ivan Vrdoljak i Klement Bašić.

Na Kovačevićevu nesreću, USKOK je u njegovu mobitelu našao poruke koje je razmjenjivao s arhitekticom oko stana na Žnjanu.

"Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni", govorio je Kovačević arhitektici početkom rujna 2020., a ona mu je slala slike stana.

U pritvoru se Kovačević slomio i priznao vlasništvo nad stanovima. No poslije je spremio obranu, koju je objavio "Nacional", a po kojoj nema veze sa stanovima jer nije na njih uknjižen, te da je samo pomagao prijatelju oko uređivanja.

Međutim, kad se pogleda u vlasnički list zgrade na adresi Put Žnjana 14d, onda se može vidjeti kako je Županijski sud u Zagrebu u travnju 2021. izdao privremenu mjeru zabrane otuđenja tvrtki "Sunčani Žnjan" kao knjižnom vlasniku, te "Cefisu" i Draganu Kovačeviću kao izvanknjižnim vlasnicima, za stan od 43,95 m² i parkirno mjesto od 12,50 m², "a radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi osumnjičenika Dragana Kovačevića i dr.". U rujnu 2023. Županijski sud donio je rješenje o produljenju ove mjere za Kovačevića, "Cefis" i "Sunčani Žnjan".

---

image

U travnju 2021. u istražnom zatvoru je završio Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojima je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d

Dragan Matić/Cropix
---

Međutim, kako se vidi iz vlasničkog lista, 20. ožujka 2024. javio se samo Dragan Kovačević, koji je Zemljišniku podnio prigovor na zabilježbu o produljenju privremene zabrane otuđenja i opterećenja za garažno mjesto i za stan na Žnjanu. Time je bivši direktor Janafa praktički doveo sebe u vezu s nekretninama zbog čijeg nezakonitog stjecanja je, među ostalim, USKOK podignuo optužnicu. No njegov prigovor Zemljišnik još nije riješio. Stan koji ima i balkon od 17 m² i dalje je uknjižen na "Sunčani Žnjan".

Dragan Kovačević također je spadao u utjecajne HNS-ove ljude. Počeo je u SDP-u, 2008. na unutarstranačkim izborima bio je protukandidat za predsjednika stranke, uz Davorka Vidovića i Zorana Milanovića, a nakon što je pobijedio Milanović, Kovačević je prešao u HNS, gdje je bio i predsjednik gradske organizacije u Zagrebu. Bio je jedan od ključnih ljudi Radimira Čačića i Vesne Pusić, da bi nakon približavanja HNS-a Plenkoviću postao blizak s HDZ-om.

Zanimljivo je da je Ivan Vrdoljak tvrtku "Livit" za preradu mulja, kojoj je nedavno dozvolu za rad ukinula Osječko-baranjska županija, nakon brojnih primjedbi građana i rješenja Državnog inspektorata, također osnovao sa stranačkim kolegom. U pitanju je bivši dugogodišnji tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, koji je bio dva puta nepravomoćno optužen, pa na kraju oslobođen u aferi "Nambudo".

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", Vrdoljak je pogon u Belišću pokrenuo u 2021. godini, a samo u prošloj godini Državni inspektorat primio je 236 prijava protiv "Livita" zbog neugodnih mirisa u Belišću i dijelovima susjednog Valpova. Državni inspektorat je čak 2022. godine zabranio "Livitu" odlaganje otpada, ali oni su nastavili s radom i protiv takve odluke pokrenuli upravni postupak pred Upravnim sudom. Koncem prošle godine Vrdoljak i Ferenčak dobili su rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja po kojemu miješanje mulja i pepela nije otpad, već građevinski materijal.

---

image

Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana

Vojko Bašić/Cropix
---

Što se tiče gradnje u Splitu, Vrdoljak i Bašić nisu imali problema. Vratimo li se na početke, u 2018. godinu, tvrtku je prvo osnovao Klement Bašić, pa mu se godinu poslije pridružio Vrdoljak. Bašić je predvodio HNS na kotarskim izborima na Žnjanu, a prijedlog da se "Sunčanom Žnjanu" odobri gradnja u sezoni podržalo je Vijeće kotara, odnosno HDZ i HNS, iz kojeg se izuzeo Klement Bašić kako ne bi bio u sukobu interesa. Inače, prva točka HNS-a na izborima za kotar 2018. bila je da Grad uredi Put Žnjana uz koji su iduće godine Bašić i Vrdoljak gradili zgradu.

Zanimljivo da je oko tih kotarskih izbora došlo do prepucavanja između Klementa Bašića i Marijane Puljak, koja je već tada najavljivala Vrdoljakovu uključenost u gradnju na Žnjanu, a koju je Bašić negirao.

Marijana Puljak komentirala je onda rezultate kotarskih izbora, ali i uspjeh HNS-a koji je dobio jednog kotarskog vijećnika na Žnjanu.

– Oni nisu do sada izlazili samostalno na izbore u kotarevima, ovo je prvi put. Postoje raznorazni komentari i teorije zavjere, koje sad ne bih komentirala; priča se o građevinskim lobijima, pa da predsjednik stranke tu kupuje razna zemljišta... Ostvarili su dobar rezultat, a vidjet ćemo hoće li zaista raditi u interesu građana ili u interesu građevinskih lobija – tvrdila je Puljak.

Klement Bašić tada je odbacivao špekulacije o tome da Vrdoljak ima zemlju na Žnjanu.

– Što se tiče priča da predsjednik HNS-a ima zemlju na Žnjanu, nažalost nema. Ali zato imam ja, kao i puno stanovnika Žnjana koji su svojim trudom i mukom došli do nje. Istu nudim gospođi Puljak pa nek krene u poduzetništvo – rugao se Klement Bašić.

Kako sada stvari stoje? Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana, koji se obnavlja gradskim novcem, a na zadnjoj sjednici Ivica Puljak je uputio Gradskom vijeću prijedlog da odobri zahtjev Klementa Bašića za gradnju još stanova u ljetnoj sezoni, koji je usvojen.

---

image

Nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području

Vojko Bašicć/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašicć/Cropix Nera Simic/Cropix Duje Klarić/Cropix Dragan Matić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
ilustracija/Cropix

Tvrtku ‘Sunčani Žnjan‘ osnovao je 2018. godine Klement Bašić, godinu dana poslije pridružio mu se Ivan Vrdoljak

Vojko Bašić/Cropix

Do danas su Vrdoljak i Bašić izgradili tri zgrade sa skupim stanovima uz derutni Put Žnjana

Vojko Bašicć/Cropix

Nastavlja se biznis dvojice nekadašnjih HNS-ovaca na ovom području

Nera Simic/Cropix

Zagreb, 121223.
Hotel Hilton Garden Inn.
Gala vecera Svijet u 2024, hrvatskog izdanja globalnog godisnjeg magazina World Ahead nakladnika The Economist, na kojem su se okupili gosti iz svijeta biznisa, politike i diplomacije.
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak.

Duje Klarić/Cropix

Klemen Bašić: ‘Zgrada će imati 12 stanova i penthouse‘

Dragan Matić/Cropix

U travnju 2021. u istražnom zatvoru je završio Dragan Kovačević, zbog okolnosti pod kojima je došao do stanova u Zagrebu, kao i u zgradi na adresi Put Žnjana 14d

Jakov Prkić/Cropix

Zgrada na adresi Put Žnjana 14d, u kojoj je stan dobio Dragan Kovačević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859-1386239 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5eec5b2268d832d014296d977333a9e3401399c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrdoljak+i+Ba%C5%A1i%C4%87+grade+%C4%8Detvrtu+zgradu+na+%C5%BDnjanu%21+U+unosni+splitski+biznis+krenuli+s+pozajmicom%2C+afere+ih+nisu+zaobi%C5%A1le&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859-1386239 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvrdoljak-i-basic-grade-cetvrtu-zgradu-na-znjanu-u-unosni-splitski-biznis-krenuli-s-pozajmicom-afere-ih-nisu-zaobisle-1485859-1386239 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dobili dozvolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdobili dozvolu

Vrdoljak i Bašić grade četvrtu zgradu na Žnjanu! U unosni splitski biznis krenuli s pozajmicom, afere ih nisu zaobišle

5. svibnja 2024. - 21:19
Tvrtku ‘Sunčani Žnjan‘ osnovao je 2018. godine Klement Bašić, godinu dana poslije pridružio mu se Ivan Vrdoljakilustracija/Cropix

Bivšemu ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku ne cvjetaju ruže u Slavoniji. U travnju je njegovoj tvrtki "Livit", na koju su se žalili mještani Belišća da širi nepodnošljiv smrad, oduzeta dozvola za rad. No zato bez problema posluje na drugoj strani Hrvatske. Splitsko Gradsko vijeće je na zadnjoj sjednici donijelo odluku da se tvrtki "Sunčani Žnjan" dopusti gradnja stanova na Žnjanu.

Gradsko vijeće prihvatilo je sve zahtjeve koji su pristigli ovaj put. No zahtjev "Sunčanog Žnjana", koji namjerava graditi četvrtu zgradu iz serije "Sunčani Žnjan", bio je u najmanju ruku nespretno sročen. Naime, građevinska dozvola dobivena je za stambeni objekt, a u zahtjevu koji je potpisao suvlasnik tvrtke Klement Bašić, kao argument zašto bi trebalo dopustiti građevinske radove pre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:46