StoryEditorOCM
SplitSTARTA NA PROLJEĆE

Velika novost oko Airbnb naknada: neki će korisnici platforme plaćati veće provizije, za sve je kriva - Australija!

Piše Mirela Goreta
8. veljače 2024. - 20:14

Među Splićanima iznimno popularna online platforma za smještaj Airbnb će od 1. travnja uvesti novinu koja se odnosi na naknadu za usluge. Gostima u smještaju će se, naime, od tada uz standardnu naknadu za usluge naplaćivati i dodatni iznos za rezervacije čija je vrijednost izražena u različitim valutama.

Dok većina Airbnb-ovih domaćina plaća naknadu od 3 posto, a neki i više poput onih u susjednoj Italiji i domaćina koji imaju superstroge uvjete otkazivanja, naknada za usluge koju plaćaju gosti najčešće iznosi 14,2 posto od međuzbroja ukupnog iznosa rezervacije koji uključuje cijenu noćenja i sve dodatne naknade koje naplaćuje domaćin, ali ne uključuje naknadu za usluge koju plaćaju gosti ni poreze.

Po novome će Air-ovi gosti biti izloženi plaćanju veće provizije platformi ukoliko budu plaćali smještaj u valuti različitoj od one koju je odredio domaćin.

image
Martin Bureau/Afp

"Za rezervacije kod kojih se valuta plaćanja gosta razlikuje od valute u kojoj je domaćin odredio cijenu smještaja izvršit ćemo korekciju iznosa naknade u skladu s vrijednošću usluge koju pružamo gostima. Za rezervacije čija je vrijednost izražena u različitim valutama naknada za usluge koju plaćaju gosti uključivat će dodatni iznos, pa naknada može iznositi i do 16,5 posto od međuzbroja ukupnog iznosa rezervacije”, navode u AirBnb-u uz napomenu kako će se iznos naknade za usluge gostu prikazati prije ugovaranja rezervacije na stranici za plaćanje.

Komplikacije oko dolara

Ovaj potez uslijedio je nakon što je u prosincu savezni sud u Australiji kaznio Airbnb s 15 milijuna australskih dolara jer Australcima, koji su rezervirali smještaj putem spomenute platforme, nije bilo jasno dano do znanja kako cijene rezervacija nisu bile izražene u australskim dolarima nego u američkim.

Utvrđeno je kako je između siječnja 2018. i kolovoza 2021. Airbnb obmanuo oko 70.000 tamošnjih kupaca kojima su cijene navedene u američkim dolarima. Web stranica je prikazivala cijene koristeći znak "$", ali nije jasno dala do znanja da su cijene u američkim, a ne u australskim dolarima.

Slučaj je pokrenula australska Komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC), a sud je uzeo u obzir činjenicu da se 2088 kupaca žalilo Airbnb-ju zbog naplate u američkim dolarima, ali je svima iz tvrtke odgovoreno da su sami odabrali valutu, što je bilo netočno. Airbnb je kasnije za sve okrivio softversku pogrešku koja nije uspjela klijentima u Australiji ponuditi lokalnu valutu.

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Tvrtka je još na početku suđenja priznala kako je spomenutom praksom prekršila australski zakon o zaštiti potrošača, a sud je zaključio da se vjerojatno okoristila činjenicom da su korisnici pretpostavljali kako su cijene izražene u australskim dolarima, pa im se smještaj, s obzirom na tečaj, stogao činio jeftinijim od konkurentskih.

U promatranom razdoblju oko 63.000 korisnika realiziralo je oko 77.000 rezervacija. Sud je utvrdio kako je ukupna vrijednost razlike između australskih i američkih cijena za dotične rezervacije bila 16.8 milijuna dolara.

U sklopu odluke s kojom su se složili ACCC i Airbnb tvrtka je morala platiti kaznu od 15 milijuna dolara koliko iznosi obeštećenje (povrat novca i naknada za konverziju) desecima tisuća pogođenih korisnika od kojih svaki, u prosjeku, treba dobiti 230 dolara. Airbnb je uz to morao podmiriti i 400.000 dolara sudskih troškova.

image
Bodo Marks/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:30