StoryEditorOCM
Splitsedmo izdanje

U petak se u Splitu održava Međunarodni energetski forum na kojem će u fokusu biti potencijal energije sunca

Piše split sd
21. rujna 2023. - 20:06

Međunarodni energetski forum INTERENEF tijekom godina se profilirao kao referentno mjesto i događaj za rasprave o gorućim i najaktualnijim pitanjima iz područja energetike, u najširem smislu. Zadnjih godina INTERENEF posebnu važnost pridaje temama energetske sigurnosti i energetske tranzicije, potaknut prije svega ekstrinzičnim faktorima kao što su ruska agresija na Ukrajinu i novo strateško promišljanje energetskih politika na razini čitave Europske unije.

Tragom toga, i ovogodišnje, sedmo izdanje Foruma donosi temu od iznimne aktualnosti, ulogu i upotrebu solarne energije. Riječ je o prvorazrednom pitanju ne samo na razini EU, već posebno u Republici Hrvatskoj koja obiluje tim obnovljivim izvorom energije.

Rasprave će se na ovogodišnjem Forumu odvijati na tri panela koji će dati holistički, sveobuhvatni pogled na problematiku; govorit će se o teoriji i praksi u poslovanju koje uključuje solarnu energiju, o pravnim i regulatornim aspektima upotrebe solarne energije, te o najboljoj upotrebi solarne energije iz ekonomske perspektive, tj. profitabilnosti.

Kao i svake godine, na INTERENEF-u će sudjelovati eminentni stručnjaci i panelisti iz Hrvatske, susjednih zemalja i ostalih zemalja Europske unije. Bit će zastupljeni predstavnici velikih hrvatskih tvrtki i velikih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, kao što je Končar, E.ON, Simens Hrvatska, itd. Sudjelovat će najistaknutiji hrvatski i inozemni pravni stručnjaci, kao i predstavnici međunarodnih nevladinih organizacija, ekoloških udruga i think tank-ova koji će dati svoje viđenje tematike.

Javni diskurs i javno-politička važnost koja se pridaje temama energetike, a na poseban način obnovljivim izvorima energije, evidentna je. Međutim, primjetno je da u javnom prostoru nedostaje argumentirane, znanstvene i praktične podloge koja bi usmjeravala javne politike. Cilj ovog Foruma jest da bude zamašnjak upravo takvoj raspravi, onoj koja će biti u stanju utjecati i na konkretna politička i institucionalna rješenja.

Događaj će se održati u petak 22. rujna u splitskom hotelu Cornaro, s početkom u 9 i 30 sati. Cijena kotizacije iznosi 149 eura, a putem Zooma 49 eura. Organizator foruma je Institut za europske i globalizacijske studije, digitalni think tank (www.inegs.com).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2023 08:06