stdClass Object ( [id] => 1096016 [title] => Tu je tvoj dom...; Zahvaljujući Županiji, naši mladi IT stručnjaci neće odlaziti iz Hrvatske [alias] => tu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitsko-dalmatinska županija je prije četiri godine pokrenula projekt škole programiranja. Kroz program je prošlo više od 2000 djece, a ove je godine upisano više od 400 učenika, uz sudjelovanje 20-ak škola. Želimo da mladi ostanu ovdje, a firmama ćemo omogućiti kvalitetan kadar - navodi župan Blaženko Boban

Da naši osnovci i srednjoškolci itekako drže korak s vremenom, ponajprije sa svjetskim trendovima u programiranju, potvrđuje rezultati EDIT Code Schoola, najveće škole programiranja u Hrvatskoj, u kojoj svake godine istovremeno 400 do 600 djece i mladih pohađa različite tečajeve programiranja.

Dio njih je ovog ponedjeljka, u prostorijama PICS-a, predinkubacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije pri FESB-u, dobilo zaslužene nagrade, u sklopu završnice četvrte generacije EDIT Code Schoola.

Prije četiri godine Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je ovaj projekt pohađanja različitih tečajeva primijenjenog programiranja u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja IT sektora, i to kroz moto "Znanje dostupno svima". Na taj način omogućili su učenicima da se u što većem broju i od najranije dobi susretnu s programiranjem i drugim vještinama i tehnologijama IT sektora.

- Cilj nam je pojačati IT sektor u kojem nedostaje kvalificirani kadar. Želja nam je da naše firme dobiju željene kadrove u idućem razdoblju. Školovani IT stručnjaci neće imati potrebu ići vani jer i naše firme mogu isporučiti odlične poslove s visokim plaćama. Edit Code School uspješno je realiziran u proteklom razdoblju unatoč pandemijskim izazovima, a učenici su pohađali program online, te uživo. Bilo je zahtjevno, ali uspjeli smo to provesti, a djeca su napravila sjajne radove - pohvalio je učenike Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija.

---

image
Damir Brčić, voditelj projekta ICT županije: 'Djeca su napravila sjajne radove'
Joško Ponoš/Cropix
---

Najperspektivnija grana

Uostalom, generacija je to kojoj su IT znanja korisna i praktična u svakodnevici, a mnogima će biti i alat za mogućnost zaposlenja u svjetski najperspektivnijoj grani, što je naglasio i župan Blaženko Boban.

- Pokrenuli smo projekt nakon što smo uočili da nam na području županije nedostaje stručnjaka u IT sektoru. Kroz Edit Code School prošlo je više od dvije tisuće djece koja se na ovaj način školuju za IT stručnjake. Ove godine program je upisalo više od 400 učenika, a sudjelovalo je 20-ak škola diljem Splitsko-dalmatinske županije. Cilj nam je da kao najveća škola na području Hrvatske sustignemo europski razvijene zamlje u kvalificiranim kadrovima za IT sektor jer će tako naši mladi ostati u državi, a našim firmama omogućit ćemo kvalitetan kadar - kazao je župan, koji je uručio nagrade najboljima.

---

image
Blaženko Boban: 'Cilj su nam kvalificirani kadrovi u IT sektoru'
Joško Ponoš/Cropix
---

Sa završnim radovima na temu digitalizacije u finalni dio natjecanja ušlo je više od 100 učenica i učenika zajedno sa svojim mentorima.

Treće mjesto u kategoriji EDIT Code Schoola za osnovne škole dijele dva rada, i to Minecraft ili Roblox Branimira Vida Maljkovića iz OŠ "Marjan" u suradnji s mentorom Borisom Aračićem te "Prepoznavanje emocija" Luke Krešimira Mihovilovića iz OŠ Majstora Radovana Trogir u suradnji s mentoricom Ana Marijom Sačer.

Drugo je mjesto osvojio rad "Razvrstavanje otpada" učenice OŠ "Split 3" Marije Oreb u suradnji s mentoricama Marijanom Polić Kuko i Antonijom Gotovac.

Učenica sinjske OŠ fra Pavla Vučkovića Marta Glavan pod mentorstvom Boška Lišnića osvojila je prvu nagradu s radom "Pametna Astra".

---

image
Župan Blaženko Boban najboljim učenicima uručio je nagrade
Joško Ponoš/Cropix
---

Srednjoškolci su nagrađivani u čak tri kategorije. Treće mjesto u prvoj kategoriji Osnovni tečaj HTML-a, CSS-a i osnova JawaScripta (JS) osvojio je rad "Šah.hr" učenica Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Nikoline Vulić i Nore Soldo pod mentorstvom Nikoline Smilović. Druga je nagrada pripala radu "Digitalizacija Anime i manga", Lare Berket i Klare Vučovski, učenica III. gimnazije u suradnji s mentorom Rokom Brljevićem.

Viktor Bilokapić i Josip Bušelić, učenici Elektrotehničke škole Split, osvojili su prvo mjesto s radom "e-NERDY" pod mentorstvom Marina Ivandića.

U drugoj kategoriji Srednji tečaj JS-a treće je mjesto pripalo Matei Juginović i Nikolini Reić za rad "CroatiaEvents" pod vodstvom Ivana Lukšića. Matej Mioč i Jakov Jozić osvojili su drugo mjesto s radom "Sklapanje računala" u suradnji s mentorom Matejem Kožicom. Najbolji su pak bili Luka Štivić i Antonio Zulim s radom "Autobusni sustav" pod mentorstvom Ivana Lukšića te su dobitnici prve nagrade.

U trećoj kategoriji Napredni tečaj JS-a osvojena su dva mjesta. Polaznik Luka Klišmanić osvojio je drugo mjesto za rad "Društvena mreža" u suradnji s Marinom Ivandićem, dok je prvo mjesto dodijeljeno Josipi Šaravanji pod vodstvom Ivana Lukšića za rad "Oglasnik".

Aplikacija za pasmine pasa

Tri nagrade su također dodijeljene u posebnim kategorijama: Goran Prolić i Ante Prolić dobitnici su nagrade najzrelijeg softverskog projekta s aplikacijom TerraSight. Nagrada za najmlađeg polaznika naprednog tečaja JS-a za srednje škole pripala je Josipi Šaravanji, učenici osmog razreda OŠ Kraljice Jelene u Solinu.

---

image
Ante Prolić, jedan od dobitnika posebne nagrade u kategoriji najzreliji softverski projekt
Joško Ponoš/Cropix
---

- Izradile smo aplikaciju za prepoznavanje pasmina pasa. Radile smo u paru, ali i online i preko poruka, tako da smo se danas prvi put vidjele. Zadovoljne smo našim radom - ispričale su sedmašice Nola Antić i Darija Brstilo, koje su osvojile nagradu u kategoriji najoriginalnija suradnja.

Inače, osnove programiranja učenike je podučavalo 35 certificiranih EDIT profesora, a zahvaljujući entuzijazmu vrsnih koordinatora, dr. sc. Saše Mladenovića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Split i profesora Ante Bartulovića iz III. gimnazije Split, ova je priča itekako dobila smisao.

- Ove godine napravili smo odmak, kod klasičnih web-aplikacija uveli smo i komponentu umjetne inteligencije. Kako se koristimo pristupom učenja od konkretnog prema apstraktnom, tako smo ove godine za cilj imali izraditi web-aplikaciju koja može prepoznavati predmet koji se nalazi na slici.

Za uvođenje inteligencije u web-aplikaciju trebalo je osim programiranja upoznati i način izgradnje, popularno zvanog, umjetnog mozga. Rezultati su bili sjajni.

S ovakvim učenicima osnovnoškolskog uzrasta i njihovim nastavnicima ne moramo se plašiti da nećemo biti u stanju odgovoriti novim izazovima koje pred nas stavljaju digitalna transformacija i takozvana industrija 4.0 koja se oslanja na primjenu umjetne inteligenciji - rekao je Saša Mladenović, voditelj osnovnih škola.

Pohvale srednjoškolcima iskazao je Ante Bartulović, voditelj ove kategorije učenika, kojemu je pristilo više od 40 radova kroz koje su polaznici pokazali zavidan nivo znanja. Pohvale idu i na adrese nastavnika informatike u osnovnim školama, koji su unatoč brojnim izazovima koje je sa sobom donijela ova epidemija i online škola nastavili poticati i razvijati kreativnost i inovativnost kod svojih učenika.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Za rast i razvoj projekta zaslužni su i članovi radne skupine za osnovne škole, Divna Krpan i Goran Zaharija s PMF-a, te članovi radne skupine za srednje škole, Ana Oreb iz III. gimnazije, Matej Kožica i Ivan Lukšić. Posebna crtica krije se iza priče studenata FESB-a Kožice i Lukšića, koji su od polaznika EDIT Code Schoola postali članovi radne skupine i mentori-predavači ECS-a.

Ovaj članak je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i ICT Županije.

---

ODSKOČNA DASKA

Vrhunac programa - priprema
učenika za posao u IT sektoru
Učenici osnovnih i srednjih škola, polaznici osnovnog tečaja HTML/CSS/JavaScript naučili su samostalno razviti vlastitu web-stranicu, lijepo uređenu i s aktivnim sadržajima, a sve to učeći se pravilima timskog rada.
Kao vrhunac programa, s ciljem pripreme učenika za znanja koja mogu voditi skorom zaposlenju u IT sektoru ili kao vrhunska priprema za daljnji razvoj na studijima računarstva, razvijen je srednji i napredni program učenja JavaScript, frameworka i naprednog razvojnog okruženja.
Kvalitetu programa pospješila je i vlastita edukacijska platforma EDIT Code Schoola edit.dalmacija.hr namijenjena za provođenje programa koje pohađaju polaznici. Na njoj su tako postavljeni svi nastavni materijali, predavanja, domaći radovi i primjeri za učenje putem kojeg tim prati napredak u znanju polaznika.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADE NADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MLADE NADE 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-03 19:42:26 [created_by] => 3179 [created_by_alias] => Merien Ilić
Joško Ponoš/Cropix [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-04 07:16:23 [modified_by] => 3179 [publish_up] => 2021-05-04 07:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 539 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696646.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696644.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696642.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696668.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696666.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696664.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696660.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/03\/17696658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017dupan Bla\u017eenko Boban dijeli nagrade pobjednicima Goranu i Anti Proli\u0107u za aplikaciju TerraSight","","Ante Proli\u0107, jedan od dobitnika posebne nagrade u kategoriji najzreliji softverski projekt","\u017dupan Bla\u017eenko Boban najboljim u\u010denicima uru\u010dio je nagrade","Bla\u017eenko Boban: 'Cilj su nam kvalificirani kadrovi u IT sektoru'","Damir Br\u010di\u0107, voditelj projekta ICT \u017eupanije: 'Djeca su napravila sjajne radove'","","Bla\u017eenko Boban"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1000","hd_17696646_1920.jpg":"1920x1080","k_17696646_1280.jpg":"1280x1280","k_17696646_1024.jpg":"1024x1024","k_17696646_640.jpg":"640x640","k_17696646_480.jpg":"480x480","k_17696646_340.jpg":"340x340","k_17696646_220.jpg":"220x220","o_17696646_1280.jpg":"1280x666","o_17696646_1024.jpg":"1024x533","o_17696646_640.jpg":"640x333","o_17696646_480.jpg":"480x250","o_17696646_340.jpg":"340x177","o_17696646_220.jpg":"220x114","h_17696646_1280.jpg":"1280x854","h_17696646_1024.jpg":"1024x683","h_17696646_640.jpg":"640x427","h_17696646_480.jpg":"480x320","h_17696646_340.jpg":"340x227","h_17696646_220.jpg":"220x147","pp_17696646_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696646_1024.jpg":"805x1024","pp_17696646_640.jpg":"503x640","pp_17696646_480.jpg":"377x480","pp_17696646_340.jpg":"267x340","pp_17696646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1010","hd_17696644_1920.jpg":"1920x1080","k_17696644_1280.jpg":"1280x1280","k_17696644_1024.jpg":"1024x1024","k_17696644_640.jpg":"640x640","k_17696644_480.jpg":"480x480","k_17696644_340.jpg":"340x340","k_17696644_220.jpg":"220x220","o_17696644_1280.jpg":"1280x673","o_17696644_1024.jpg":"1024x538","o_17696644_640.jpg":"640x336","o_17696644_480.jpg":"480x252","o_17696644_340.jpg":"340x178","o_17696644_220.jpg":"220x115","h_17696644_1280.jpg":"1280x854","h_17696644_1024.jpg":"1024x683","h_17696644_640.jpg":"640x427","h_17696644_480.jpg":"480x320","h_17696644_340.jpg":"340x227","h_17696644_220.jpg":"220x147","pp_17696644_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696644_1024.jpg":"805x1024","pp_17696644_640.jpg":"503x640","pp_17696644_480.jpg":"377x480","pp_17696644_340.jpg":"267x340","pp_17696644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1262","hd_17696642_1920.jpg":"1920x1080","k_17696642_1280.jpg":"1280x1280","k_17696642_1024.jpg":"1024x1024","k_17696642_640.jpg":"640x640","k_17696642_480.jpg":"480x480","k_17696642_340.jpg":"340x340","k_17696642_220.jpg":"220x220","o_17696642_1280.jpg":"1280x841","o_17696642_1024.jpg":"1024x673","o_17696642_640.jpg":"640x420","o_17696642_480.jpg":"480x315","o_17696642_340.jpg":"340x223","o_17696642_220.jpg":"220x144","h_17696642_1280.jpg":"1280x854","h_17696642_1024.jpg":"1024x683","h_17696642_640.jpg":"640x427","h_17696642_480.jpg":"480x320","h_17696642_340.jpg":"340x227","h_17696642_220.jpg":"220x147","pp_17696642_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696642_1024.jpg":"805x1024","pp_17696642_640.jpg":"503x640","pp_17696642_480.jpg":"377x480","pp_17696642_340.jpg":"267x340","pp_17696642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2005","hd_17696668_1920.jpg":"1920x1080","k_17696668_1280.jpg":"1280x1280","k_17696668_1024.jpg":"1024x1024","k_17696668_640.jpg":"640x640","k_17696668_480.jpg":"480x480","k_17696668_340.jpg":"340x340","k_17696668_220.jpg":"220x220","o_17696668_1280.jpg":"1280x1336","o_17696668_1024.jpg":"1024x1069","o_17696668_640.jpg":"640x668","o_17696668_480.jpg":"480x501","o_17696668_340.jpg":"340x355","o_17696668_220.jpg":"220x229","h_17696668_1280.jpg":"1280x854","h_17696668_1024.jpg":"1024x683","h_17696668_640.jpg":"640x427","h_17696668_480.jpg":"480x320","h_17696668_340.jpg":"340x227","h_17696668_220.jpg":"220x147","pp_17696668_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696668_1024.jpg":"805x1024","pp_17696668_640.jpg":"503x640","pp_17696668_480.jpg":"377x480","pp_17696668_340.jpg":"267x340","pp_17696668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1921","hd_17696666_1920.jpg":"1920x1080","k_17696666_1280.jpg":"1280x1280","k_17696666_1024.jpg":"1024x1024","k_17696666_640.jpg":"640x640","k_17696666_480.jpg":"480x480","k_17696666_340.jpg":"340x340","k_17696666_220.jpg":"220x220","o_17696666_1280.jpg":"1280x1280","o_17696666_1024.jpg":"1024x1024","o_17696666_640.jpg":"640x640","o_17696666_480.jpg":"480x480","o_17696666_340.jpg":"340x340","o_17696666_220.jpg":"220x220","h_17696666_1280.jpg":"1280x854","h_17696666_1024.jpg":"1024x683","h_17696666_640.jpg":"640x427","h_17696666_480.jpg":"480x320","h_17696666_340.jpg":"340x227","h_17696666_220.jpg":"220x147","pp_17696666_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696666_1024.jpg":"805x1024","pp_17696666_640.jpg":"503x640","pp_17696666_480.jpg":"377x480","pp_17696666_340.jpg":"267x340","pp_17696666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1925","hd_17696664_1920.jpg":"1920x1080","k_17696664_1280.jpg":"1280x1280","k_17696664_1024.jpg":"1024x1024","k_17696664_640.jpg":"640x640","k_17696664_480.jpg":"480x480","k_17696664_340.jpg":"340x340","k_17696664_220.jpg":"220x220","o_17696664_1280.jpg":"1280x1283","o_17696664_1024.jpg":"1024x1026","o_17696664_640.jpg":"640x641","o_17696664_480.jpg":"480x481","o_17696664_340.jpg":"340x340","o_17696664_220.jpg":"220x220","h_17696664_1280.jpg":"1280x854","h_17696664_1024.jpg":"1024x683","h_17696664_640.jpg":"640x427","h_17696664_480.jpg":"480x320","h_17696664_340.jpg":"340x227","h_17696664_220.jpg":"220x147","pp_17696664_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696664_1024.jpg":"805x1024","pp_17696664_640.jpg":"503x640","pp_17696664_480.jpg":"377x480","pp_17696664_340.jpg":"267x340","pp_17696664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1117","hd_17696660_1920.jpg":"1920x1080","k_17696660_1280.jpg":"1280x1280","k_17696660_1024.jpg":"1024x1024","k_17696660_640.jpg":"640x640","k_17696660_480.jpg":"480x480","k_17696660_340.jpg":"340x340","k_17696660_220.jpg":"220x220","o_17696660_1280.jpg":"1280x744","o_17696660_1024.jpg":"1024x595","o_17696660_640.jpg":"640x372","o_17696660_480.jpg":"480x279","o_17696660_340.jpg":"340x197","o_17696660_220.jpg":"220x127","h_17696660_1280.jpg":"1280x854","h_17696660_1024.jpg":"1024x683","h_17696660_640.jpg":"640x427","h_17696660_480.jpg":"480x320","h_17696660_340.jpg":"340x227","h_17696660_220.jpg":"220x147","pp_17696660_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696660_1024.jpg":"805x1024","pp_17696660_640.jpg":"503x640","pp_17696660_480.jpg":"377x480","pp_17696660_340.jpg":"267x340","pp_17696660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x823","hd_17696658_1920.jpg":"1920x1080","k_17696658_1280.jpg":"1280x1280","k_17696658_1024.jpg":"1024x1024","k_17696658_640.jpg":"640x640","k_17696658_480.jpg":"480x480","k_17696658_340.jpg":"340x340","k_17696658_220.jpg":"220x220","o_17696658_1280.jpg":"1280x548","o_17696658_1024.jpg":"1024x438","o_17696658_640.jpg":"640x274","o_17696658_480.jpg":"480x205","o_17696658_340.jpg":"340x145","o_17696658_220.jpg":"220x94","h_17696658_1280.jpg":"1280x854","h_17696658_1024.jpg":"1024x683","h_17696658_640.jpg":"640x427","h_17696658_480.jpg":"480x320","h_17696658_340.jpg":"340x227","h_17696658_220.jpg":"220x147","pp_17696658_1280.jpg":"1006x1280","pp_17696658_1024.jpg":"805x1024","pp_17696658_640.jpg":"503x640","pp_17696658_480.jpg":"377x480","pp_17696658_340.jpg":"267x340","pp_17696658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8022026 Threads: 1 Questions: 1663820040 Slow queries: 4949883 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112094647 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske-1096016 [printLink] => /split/tu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske-1096016?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620624 [name] => ICT županija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-17 22:19:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ict-zupanija [link] => /tag/ict-zupanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADE NADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tu je tvoj dom...; Zahvaljujući Županiji, naši mladi IT stručnjaci neće odlaziti iz Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3179 [name] => Merien Ilić [username] => merien-ili [email] => merien-ili@sd.hr [password] => $2y$10$0evBNka1.rdwPv.9dj1Bx.37P/8Vl92zdms7pphm91BN55uHb4fh2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/merien-ilic-3179 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1697 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a973103d1be630a4c5fa552a1dee1d9e?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696646.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] => Župan Blaženko Boban dijeli nagrade pobjednicima Goranu i Anti Proliću za aplikaciju TerraSight [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696646.jpg [title] => Župan Blaženko Boban dijeli nagrade pobjednicima Goranu i Anti Proliću za aplikaciju TerraSight Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696644.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696642.jpg [title] => Ante Prolić, jedan od dobitnika posebne nagrade u kategoriji najzreliji softverski projekt Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696668.jpg [title] => Župan Blaženko Boban najboljim učenicima uručio je nagrade Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696666.jpg [title] => Blaženko Boban: 'Cilj su nam kvalificirani kadrovi u IT sektoru' Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696664.jpg [title] => Damir Brčić, voditelj projekta ICT županije: 'Djeca su napravila sjajne radove' Joško Ponoš/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696660.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/03/17696658.jpg [title] => Blaženko Boban Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitsko-dalmatinska županija je prije četiri godine pokrenula projekt škole programiranja. Kroz program je prošlo više od 2000 djece, a ove je godine upisano više od 400 učenika, uz sudjelovanje 20-ak škola. Želimo da mladi ostanu ovdje, a firmama ćemo omogućiti kvalitetan kadar - navodi župan Blaženko Boban

Da naši osnovci i srednjoškolci itekako drže korak s vremenom, ponajprije sa svjetskim trendovima u programiranju, potvrđuje rezultati EDIT Code Schoola, najveće škole programiranja u Hrvatskoj, u kojoj svake godine istovremeno 400 do 600 djece i mladih pohađa različite tečajeve programiranja.

Dio njih je ovog ponedjeljka, u prostorijama PICS-a, predinkubacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije pri FESB-u, dobilo zaslužene nagrade, u sklopu završnice četvrte generacije EDIT Code Schoola.

Prije četiri godine Splitsko-dalmatinska županija pokrenula je ovaj projekt pohađanja različitih tečajeva primijenjenog programiranja u sklopu projekta ICT županija s ciljem razvoja IT sektora, i to kroz moto "Znanje dostupno svima". Na taj način omogućili su učenicima da se u što većem broju i od najranije dobi susretnu s programiranjem i drugim vještinama i tehnologijama IT sektora.

- Cilj nam je pojačati IT sektor u kojem nedostaje kvalificirani kadar. Želja nam je da naše firme dobiju željene kadrove u idućem razdoblju. Školovani IT stručnjaci neće imati potrebu ići vani jer i naše firme mogu isporučiti odlične poslove s visokim plaćama. Edit Code School uspješno je realiziran u proteklom razdoblju unatoč pandemijskim izazovima, a učenici su pohađali program online, te uživo. Bilo je zahtjevno, ali uspjeli smo to provesti, a djeca su napravila sjajne radove - pohvalio je učenike Damir Brčić, voditelj projekta ICT Županija.

---

image
Damir Brčić, voditelj projekta ICT županije: 'Djeca su napravila sjajne radove'
Joško Ponoš/Cropix
---

Najperspektivnija grana

Uostalom, generacija je to kojoj su IT znanja korisna i praktična u svakodnevici, a mnogima će biti i alat za mogućnost zaposlenja u svjetski najperspektivnijoj grani, što je naglasio i župan Blaženko Boban.

- Pokrenuli smo projekt nakon što smo uočili da nam na području županije nedostaje stručnjaka u IT sektoru. Kroz Edit Code School prošlo je više od dvije tisuće djece koja se na ovaj način školuju za IT stručnjake. Ove godine program je upisalo više od 400 učenika, a sudjelovalo je 20-ak škola diljem Splitsko-dalmatinske županije. Cilj nam je da kao najveća škola na području Hrvatske sustignemo europski razvijene zamlje u kvalificiranim kadrovima za IT sektor jer će tako naši mladi ostati u državi, a našim firmama omogućit ćemo kvalitetan kadar - kazao je župan, koji je uručio nagrade najboljima.

---

image
Blaženko Boban: 'Cilj su nam kvalificirani kadrovi u IT sektoru'
Joško Ponoš/Cropix
---

Sa završnim radovima na temu digitalizacije u finalni dio natjecanja ušlo je više od 100 učenica i učenika zajedno sa svojim mentorima.

Treće mjesto u kategoriji EDIT Code Schoola za osnovne škole dijele dva rada, i to Minecraft ili Roblox Branimira Vida Maljkovića iz OŠ "Marjan" u suradnji s mentorom Borisom Aračićem te "Prepoznavanje emocija" Luke Krešimira Mihovilovića iz OŠ Majstora Radovana Trogir u suradnji s mentoricom Ana Marijom Sačer.

Drugo je mjesto osvojio rad "Razvrstavanje otpada" učenice OŠ "Split 3" Marije Oreb u suradnji s mentoricama Marijanom Polić Kuko i Antonijom Gotovac.

Učenica sinjske OŠ fra Pavla Vučkovića Marta Glavan pod mentorstvom Boška Lišnića osvojila je prvu nagradu s radom "Pametna Astra".

---

image
Župan Blaženko Boban najboljim učenicima uručio je nagrade
Joško Ponoš/Cropix
---

Srednjoškolci su nagrađivani u čak tri kategorije. Treće mjesto u prvoj kategoriji Osnovni tečaj HTML-a, CSS-a i osnova JawaScripta (JS) osvojio je rad "Šah.hr" učenica Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Nikoline Vulić i Nore Soldo pod mentorstvom Nikoline Smilović. Druga je nagrada pripala radu "Digitalizacija Anime i manga", Lare Berket i Klare Vučovski, učenica III. gimnazije u suradnji s mentorom Rokom Brljevićem.

Viktor Bilokapić i Josip Bušelić, učenici Elektrotehničke škole Split, osvojili su prvo mjesto s radom "e-NERDY" pod mentorstvom Marina Ivandića.

U drugoj kategoriji Srednji tečaj JS-a treće je mjesto pripalo Matei Juginović i Nikolini Reić za rad "CroatiaEvents" pod vodstvom Ivana Lukšića. Matej Mioč i Jakov Jozić osvojili su drugo mjesto s radom "Sklapanje računala" u suradnji s mentorom Matejem Kožicom. Najbolji su pak bili Luka Štivić i Antonio Zulim s radom "Autobusni sustav" pod mentorstvom Ivana Lukšića te su dobitnici prve nagrade.

U trećoj kategoriji Napredni tečaj JS-a osvojena su dva mjesta. Polaznik Luka Klišmanić osvojio je drugo mjesto za rad "Društvena mreža" u suradnji s Marinom Ivandićem, dok je prvo mjesto dodijeljeno Josipi Šaravanji pod vodstvom Ivana Lukšića za rad "Oglasnik".

Aplikacija za pasmine pasa

Tri nagrade su također dodijeljene u posebnim kategorijama: Goran Prolić i Ante Prolić dobitnici su nagrade najzrelijeg softverskog projekta s aplikacijom TerraSight. Nagrada za najmlađeg polaznika naprednog tečaja JS-a za srednje škole pripala je Josipi Šaravanji, učenici osmog razreda OŠ Kraljice Jelene u Solinu.

---

image
Ante Prolić, jedan od dobitnika posebne nagrade u kategoriji najzreliji softverski projekt
Joško Ponoš/Cropix
---

- Izradile smo aplikaciju za prepoznavanje pasmina pasa. Radile smo u paru, ali i online i preko poruka, tako da smo se danas prvi put vidjele. Zadovoljne smo našim radom - ispričale su sedmašice Nola Antić i Darija Brstilo, koje su osvojile nagradu u kategoriji najoriginalnija suradnja.

Inače, osnove programiranja učenike je podučavalo 35 certificiranih EDIT profesora, a zahvaljujući entuzijazmu vrsnih koordinatora, dr. sc. Saše Mladenovića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Split i profesora Ante Bartulovića iz III. gimnazije Split, ova je priča itekako dobila smisao.

- Ove godine napravili smo odmak, kod klasičnih web-aplikacija uveli smo i komponentu umjetne inteligencije. Kako se koristimo pristupom učenja od konkretnog prema apstraktnom, tako smo ove godine za cilj imali izraditi web-aplikaciju koja može prepoznavati predmet koji se nalazi na slici.

Za uvođenje inteligencije u web-aplikaciju trebalo je osim programiranja upoznati i način izgradnje, popularno zvanog, umjetnog mozga. Rezultati su bili sjajni.

S ovakvim učenicima osnovnoškolskog uzrasta i njihovim nastavnicima ne moramo se plašiti da nećemo biti u stanju odgovoriti novim izazovima koje pred nas stavljaju digitalna transformacija i takozvana industrija 4.0 koja se oslanja na primjenu umjetne inteligenciji - rekao je Saša Mladenović, voditelj osnovnih škola.

Pohvale srednjoškolcima iskazao je Ante Bartulović, voditelj ove kategorije učenika, kojemu je pristilo više od 40 radova kroz koje su polaznici pokazali zavidan nivo znanja. Pohvale idu i na adrese nastavnika informatike u osnovnim školama, koji su unatoč brojnim izazovima koje je sa sobom donijela ova epidemija i online škola nastavili poticati i razvijati kreativnost i inovativnost kod svojih učenika.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Za rast i razvoj projekta zaslužni su i članovi radne skupine za osnovne škole, Divna Krpan i Goran Zaharija s PMF-a, te članovi radne skupine za srednje škole, Ana Oreb iz III. gimnazije, Matej Kožica i Ivan Lukšić. Posebna crtica krije se iza priče studenata FESB-a Kožice i Lukšića, koji su od polaznika EDIT Code Schoola postali članovi radne skupine i mentori-predavači ECS-a.

Ovaj članak je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i ICT Županije.

---

ODSKOČNA DASKA

Vrhunac programa - priprema
učenika za posao u IT sektoru
Učenici osnovnih i srednjih škola, polaznici osnovnog tečaja HTML/CSS/JavaScript naučili su samostalno razviti vlastitu web-stranicu, lijepo uređenu i s aktivnim sadržajima, a sve to učeći se pravilima timskog rada.
Kao vrhunac programa, s ciljem pripreme učenika za znanja koja mogu voditi skorom zaposlenju u IT sektoru ili kao vrhunska priprema za daljnji razvoj na studijima računarstva, razvijen je srednji i napredni program učenja JavaScript, frameworka i naprednog razvojnog okruženja.
Kvalitetu programa pospješila je i vlastita edukacijska platforma EDIT Code Schoola edit.dalmacija.hr namijenjena za provođenje programa koje pohađaju polaznici. Na njoj su tako postavljeni svi nastavni materijali, predavanja, domaći radovi i primjeri za učenje putem kojeg tim prati napredak u znanju polaznika.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Joško Ponoš/Cropix
Župan Blaženko Boban dijeli nagrade pobjednicima Goranu i Anti Proliću za aplikaciju TerraSight
Joško Ponoš/Cropix
Ante Prolić, jedan od dobitnika posebne nagrade u kategoriji najzreliji softverski projekt
Joško Ponoš/Cropix
Župan Blaženko Boban najboljim učenicima uručio je nagrade
Joško Ponoš/Cropix
Blaženko Boban: 'Cilj su nam kvalificirani kadrovi u IT sektoru'
Joško Ponoš/Cropix
Damir Brčić, voditelj projekta ICT županije: 'Djeca su napravila sjajne radove'
Joško Ponoš/Cropix
Blaženko Boban
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske-1096016 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d659ca68410797c10b8362033b3c8274d2bed9db [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tu+je+tvoj+dom...%3B+Zahvaljuju%C4%87i+%C5%BDupaniji%2C+na%C5%A1i+mladi+IT+stru%C4%8Dnjaci+ne%C4%87e+odlaziti+iz+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske-1096016 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftu-je-tvoj-dom-zahvaljujuci-zupaniji-nasi-mladi-it-strucnjaci-nece-odlaziti-iz-hrvatske-1096016 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MLADE NADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitMLADE NADE

Tu je tvoj dom...; Zahvaljujući Županiji, naši mladi IT stručnjaci neće odlaziti iz Hrvatske

Piše Merien Ilić
Joško Ponoš/Cropix
4. svibnja 2021. - 09:16

Splitsko-dalmatinska županija je prije četiri godine pokrenula projekt škole programiranja. Kroz program je prošlo više od 2000 djece, a ove je godine upisano više od 400 učenika, uz sudjelovanje 20-ak škola. Želimo da mladi ostanu ovdje, a firmama ćemo omogućiti kvalitetan kadar - navodi župan Blaženko Boban

Da naši osnovci i srednjoškolci itekako drže korak s vremenom, ponajprije sa svjetskim trendovima u programiranju, potvrđuje rezultati EDIT Code Schoola, najveće škole programiranja u Hrvatskoj, u kojoj svake godine istovremeno 400 do 600 djece i mladih pohađa različite tečajeve programiranja.

Dio njih je ovog ponedjeljka, u prostorijama PICS-a, predinkubacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije pri FESB-u, dobilo zaslužene nagrade, u sklopu završnice č...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:11