StoryEditorOCM
Split‘MOJA BETONSKA BIĆA‘

Tko zna za Split, zna i za njega; poznati arhitekt održao zanimljivo predavanje: U svemu san gušta, a na ovo san ponosan

Piše Mia Uzinić
8. veljače 2024. - 21:25

Dinko Kovačić, čovjek za kojeg ni ne treba posebno napominjati da je arhitekt i akademik, održao je večeras predavanje "Moja betonska bića" u palači Milesi. Posjetitelji su, osim priče o njegovom radu, imali priliku čuti i priču o razvoju grada Splita jer to gotovo da su istoznačnice.  

image

Dinko Kovačić

Ante Čizmić/Cropix

Prva Kovačićeva "bića" su stambene zgrade na Gripama, a kronološkim redom pričao je o svojim projektima uključujući i one za koje je dobio veliki broj priznanja poput projekta "Split 3", današnje Ulice Šime Ljubića i opskrbnog centra "Dalma" u Ulici Dinka Šimunovića. 

- Tijekom svog života bio sam projektant i profesor, a kada me netko pita što mi je bilo draže - nemam pojma! Ja samo znam da sam u svemu gušta: i u pticama, balunu, arhitekturi i u svom profesorskom zanimanju. Ono na što sam izuzetno ponosan je trag koji je ostao u ljudima koji svaki dan doživljavam sa iznenađenjem, zahvalnošću i poštovanjem - kazao je Dinko Šimunović. 

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Mediteran je uvijek bio prisutan u njegovom životu i radu, a svoje studente je učio da je najvažnije da im nakon svake suradnje ostane novo prijateljstvo. Njegovi su se radovi našli i na velikoj izložbi koju je njujorška MoMA priredila, a na zidove MoMA-e ne može doći baš bilo tko. 

Kovačić je poznat i kao arhitekt koji voli ptice pa se na nekim njegovim građevinama mogu uočiti i prostori za njih. Inspirirao ga je suputnik u avionu koji ga je upitao "znaš li da radiš liše kuće, da je prokleta svaka kuća koja vrapcu nije ostavila prostor".

O Dinku Kovačiću moglo bi se tako puno toga napisati, a puno toga već je i napisano. Ipak, čini se da uz njegovo ime nije potrebno dodavati ništa, jer svatko tko zna za Split, zna za njegov lik i djelo. 

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:48