StoryEditorOCM
SplitKAO U ‘ALANU FORDU‘

Tko će turistima u Splitu pružiti hitnu pomoć kad im zatreba? Jedan tim samo kupi pijane... ‘Nadamo se pojačanju‘

Piše Ivica Marković
12. svibnja 2023. - 18:43

Hoće li o brojnim turistima koje željno očekujemo ovo ljeto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji su već počeli dolaziti, skrbiti isti broj medicinskih timova kao i tijekom zime, kada u Splitu i županiji “nema pasa”, znat ćemo uskoro.

U Zavodu za hitnu medicinu SDŽ sve je isto, odnosno još se uvijek ne zna hoće li i s koliko timova, bilo tim 1 (liječnik, tehničar, vozač) ili tim s (T-2 s dva tehničara), raspolagati županijska Hitna pomoć.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Leo Luetić uvjerava nas da će pojačanja biti.

image
Joško Šupić/Cropix

- Ako sve bude u redu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu dat će nam pojačanja za područje A1. Mi ćemo kao i svake godine nastojati pojačati kapacitete u Makarskoj s T-2, kao i u Podacama.

Za Split još uvijek ne znam, ali radimo na tome da dobijemo jednog liječnika u našoj ambulanti na Hitnoj pomoći, koji bi po potrebi izlazio i na teren s T-2 pa bi ustvari taj T-2 postao tim 1, čime bi se brojka timova 1 u Splitu povećala s tri na četiri.

Isto tako, pokušat ćemo uz pomoć lokalne i regionalne samouprave riješiti Trogir i tamo tijekom ljeta dodati još jedan tim 1, a Gornjem Humcu na Hvaru bismo u T-2 dodali liječnika pa bi postao tim 1. Naravno, u planu nam je i “nabava” jednog liječnika za ambulantu u Supetru - rekao je dr. Luetić.

image
Paun Paunović/Cropix

Pitali smo je li Zavodu za hitnu medicinu SDŽ pomoć ponudio Grad Split, u koji iz godine u godinu dolazi sve više stranih turista.

- Grad Split nam još nije ponudio pomoć, no ne mogu reći da neće, jer sada u svibnju očekujemo sastanke s njima pa ćemo vidjeti - veli dr. Luetić.

I tako dok su prvi od “nekoliko milijuna” turista već došli u Split i Županiju, još se ne zna točno čime će Hitna pomoć raspolagati.

A stanje je zimi sljedeće.

U splitskoj ispostavi županijske Hitne pomoći postoje tri tima 1 i jedan T- 2. U Kaštelima je jedan tim 1 (traju pregovori kaštelanske Hitne pomoći i Grada Kaštela o ljetnim pojačanjima), u Trogiru tijekom godine također ima jedan tim 1, kao i u Šestanovcu, Solinu, Sinju, Trilju, Vrgorcu, Supetru, dok u Imotskom i Makarskoj zimi postoje po jedan tim 1 i po jedan T-2. U Podacama je T-2, a ljeti mu se pridoda liječnik pa postaje tim 1, kao i u Gornjem Humcu.

image
Vladimir Duganžić/Cropix

Osim ovog problema Hitnu pomoć na Firulama muči i problem broja pacijenata (stranaca) koji u ljetnim mjesecima nagrnu na njihovu ambulantu.

Svi oni ili velika većina njih imaju europsku karticu uz pomoć koje mogu u RH dobiti besplatnu medicinsku skrb. Iz tog razloga svi dolaze na splitsku Hitnu, iako preko puta u zgradi Lazarice postoje i neke privatne ambulante. Međutim, kod njih se pregled plaća.

Osim toga, na ovaj jedan T-2 u Splitu gotovo ne mogu ni računati jer on u pravilu ljeti služi za “skupljanje” pijanih i drogiranih turista po gradu.

Transporti unesrećenih

S ograničenim brojem ljudi i sredstava Zavod za hitnu medicinu mora “pokrivati” i sve transporte unesrećenih i bolesnika kada u Split budu dopremljeni helikopterom, gliserom ili trajektom. I tada se od njih očekuje da dočekaju neko od tih “prometala” i prevezu do bolnice one kojima je to potrebno.

A kada bi bilo sluha i logike, sve bi moglo biti puno jednostavnije.

Tako neki predlažu da timovi T-2 budu priključeni javnim vatrogasnim postojbama (JVP), kojih u županiji ima devet, a uz njih ima i 40 DVD-ova. I kada bi svakoj od devet vatrogasnih postrojba bio priključen po jedan T-2, sve bi bilo lakše i bezbolnije, odnosno, kako kažu, sve bi funkcioniralo fenomenalno.

image
Paun Paunović/Cropix

A u kakvim uvjetima rade neki liječnici unutar Hitne pomoći. najbolje govore ova dva primjera.

Na otoku Šolti za hitnu medicinu tijekom cijele godine od 15 do 7 sati ujutro dežura jedan liječnik. No taj liječnik nema uz sebe ni medicinsku sestru, ni vozača, ni tehničara, pa iz Grohota na dojave odlazi sam automobilom Dacija, koji ima rotirku. I ako mu je to potreba i ako je, recimo, u pitanju prometna nesreća s težim posljedicama, u pomoć mu pristižu vatrogasci koji imaju sanitetsko vozilo. Ljeti se na Šoltu pošalje jedan T-2.

U Muću od 15 sati dežura samo liječnik, a vozač i tehničar, koji do 15 sati rade kao sanitetski prijevoz, od 15 sati postaju dio tima 1 i dolaze na poziv liječnika.

- Nadamo se da ćemo ostvariti sve ono što smo zamislili, ali veliki problem je kadar kojeg nema - zaključio je dr. Leo Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:30