StoryEditorOCM
SplitVELIKO SLAVLJE

Studenti medicine na engleskom jeziku danas dobili diplome; doznali smo zašto ostaju u Splitu i što im najviše smeta...

Piše Božidar Lončar
15. rujna 2023. - 17:56

U velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu jučer su promovirana 32 doktora medicine, koji su diplomirali na studiju Medicina na engleskom jeziku.

Ovo je sedma generacija studenata koji su diplomirali na studiju na engleskom jeziku, rekao nam je Joško Božić, prodekan za studijski program Medicina na engleskom jeziku.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

- Studenti dolaze iz 25 zemalja, najviše ih je iz Njemačke i skandinavskih zemalja. Broj diplomiranih je prosječan, do sada ih je bilo između 28 i 36. Studij je pokrenut prije 13 godina, u međuvremenu smo podignuli upisnu kvotu na 70 studenata, koliko je i upisano ove godine - kazao je prodekan na promociji.

image

Godine mukotrpnog i teškog studiranja konačno su gotove

Bozidar Vukičević/Cropix

Posao neće biti problem

Među novim doktorima su Jaküb Bruderlein iz Njemačke i Julia Brntsen iz Norveške. Dok su boravili na studiju u Splitu, najviše ih je oduševilo - sunce.

Jakub je izdvojio još pauze za kavu, a Julia more. Julia nam kaže da studij, baš kao i svaki, ima svoje pozitivne i negativne strane.

- Prve tri godine su bile dobre, posljednje tri nekad dobre, nekad loše. Za vrijeme praktičnog dijela profesori nekad nisu imali dovoljno vremena za studente zbog pacijenata, a i mi smo mogli imati više vremena s pacijentima. Za mene je tu bila još i jezična barijera - priznala nam je.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

Prodekan Božić nam je rekao da su studenti generalno zadovoljni stilom života u Splitu, ali se žale na porast troškova života i cijene stanova u Splitu.

- Cijena stana je veća nego u Njemačkoj, ali ga je lakše naći. Živio sam na Žnjanu s još dva studenta od 2017. do 2020. Tada sam mogao priuštiti cijenu stana. Vidite i sami koliko cijene narastu ljeti. Smještaj u blizini Sveučilišta i kava su bili nešto što sam si mogao priuštiti – rekao nam je Jakub.

image
Bozidar Vukičević/Cropix

- Troškovi su veći za trećinu sada nego kada sam počela. Živjela sam u stanu u blizini bolnice. Skupo je, da. Imala sam sreću što su režije bile uključene u cijenu najma - govori Julia.

Pronalazak posla za 32 novopečena doktora ne bi trebao biti problem, neovisno o tome gdje se misle zaposliti, a ako ostanu u Splitu, to u najvećem broju slučajeva bude zbog - ljubavi - rekao nam je Joško Božić.

image
Bozidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:09