StoryEditorOCM
Splitmoderni smo

Što su gorili, gorili su. Stari metalni kontejneri za smeće na Gripama zamjenjuju se polupodzemnim spremnicima

Piše Tanja Šimundić Bendić
11. prosinca 2023. - 13:05

Što su gorili, gorili su. Stari metalni kontejneri za smeće na Plakaluši, u donjem dijelu Osječke ulice GK Gripe, odlaze u prošlost, a na njihovom mjestu upravo se ukopavaju moderni poluukopni spremnici. Dizalicom su tijekom četvrtka prebačeni u duboku rupu, a nakon slijeganja zemlje i saniranja tla kroz neko će se vrijeme pustiti u uporabu. U ovom GK-u podzemni spremnici su postavljeni na šest lokacija, od kojih su tri zbog stalnog divljanja vandala u noćnim satima bile označene kao kritične. Riječ je o zoni na Plakaluši na kojoj su nemali broj puta divljaci noću pomicali glomazne stare kontejnere, palili ih, bacali na cestu, iz njih po okolišu razasipali smeće.

– U Osječkoj ulici kritična je lokacija i u Ulici Matice hrvatske preko puta "Cukarina", na kojoj su kontejneri često bili izbacivani na vrlo prometnu cestu, stvarajući pritom višestruki ozbiljan problem. Prilikom radova zahvaćen je veći dio nogostupa što je izazvalo revolt nekolicine građana. U suradnji s "Čistoćom" i izvođačem radova traži se rješenje kojim bi se omogućila veća širina nogostupa. Treća kritična zona je odlagalište smeća kod već poznatog makadamskog prilaza Ivice Puljka, preko puta Poliklinike Matulić. Toj lokaciji gravitira veliki broj stanara pa je često bila pretrpana otpadnim materijalom. Nakon što riješimo prioritete mijenjat ćemo i stare kontejnere na drugim zonama Gripa. Njihovo postavljanje pružit će umnogome uredniju sliku jer imaju puno veću kubikažu od dosadašnjih pokretnih spremnika – veli Karlo Pilko, predsjednik GK Gripe.

Uz rješavanje starih lokacija, u GK-u se razmišlja i o uspostavi novih, no isključivo uz privolu građana iz okolnog područja. Pilko drži da je dogovor sa stanarima iznimno bitan, upravo zato žele čuti njihovo mišljenje.

– Po pitanju stavljanja poluukopnih spremnika na nove lokacije Gripa na kojima do sada nije bilo starih, nemamo želju ići na silu. Razgovaramo s predstavnicima stanara, želimo čuti što naši građani kažu. Poštovat će se u svakom slučaju njihova volja, nećemo ništa raditi na silu. No tamo gdje su stari kontejneri već bili, tu rasprave nema, na njihovo mjesto dolaze novi spremnici – veli Karlo Pilko.

image

Novi kontejneri na Gripama

T.Š.b./Slobodna Dalmacija
image

Novi kontejneri na Gripama

T.Š.b./Slobodna Dalmacija
image

Novi kontejneri na Gripama

T.Š.b./Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:14