StoryEditorOCM
Split‘Nismo ovo tražili‘

Stanari splitske ulice poludili: ‘Umisto da samo asfaltiraju, brišu nam pusta parking mista! Od straha ne mičem auto‘

Piše Mia Uzinić
9. prosinca 2023. - 19:01

Govore ljudi da je trenutno veća mogućnost da vas udari grom nego da pronađete parking mjesto u Smiljanićevoj ulici. Stara je vijest da u Splitu manjka parking mjesta, ali u ovoj ulici u prenapučenom splitskom kotaru Bol stvari su dovedene do apsurda.

Sada je u tijeku obnova javne garaže u Smiljanićevoj ulici. Garaža je izgrađena davne 1985. godine, a kako bi joj se produžio životni vijek, uloženo je skoro pola milijuna eura u njezinu obnovu. Garaža će brojiti 161 mjesto za vozila i 17 mjesta za motorkotače. Oni koji su do sada koristili garažu trebali bi koristiti garažu na Brodarici ili potražiti "divlji parking" dok traju radovi.

image

Garaža u Smiljanićevoj

Split Parking/Split Parking

To je s obzirom na gustoću naseljenosti ovog dijela grada gotovo nemoguće, ali kako bi potraga za parkingom bila još izazovnija, Grad je odlučio istovremeno obnavljati kolnik na spoju Tršćanske i Smiljanićeve ulice. Zapravo, ne možemo reći da se kolnik obnavlja jer ga na tom dijelu nikada nije ni bilo. Do sada je taj dio ceste bila blatnjava zemlja, a stanovnici su godinama vapili da se asfaltira i cesta i veliki blatnjavi parking pored nje. A sad kad su to dočekali i skontali kolika je cijena tog asfalta, došlo im je slabo.

image

Projekt na spoju Smiljanićeve i Tršćanske ulice

Facebook/grad Split/Facebook/grad Split

Stanovnici Smiljanićeve i Tršćanske ogorčeni su onim što im se sprema.

- Danima ne mičem auto s parkirališta ispred zgrade, jer me strah, maknem li se, da ga nikad više neću naći - govori nam Ivan, stanar velike zgrade u Dubrovačkoj, čiji istočni dio gleda na cestu u nastajanju.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Točno da smo svi htjeli da se asfaltira dio ceste koji se spaja s Tršćanskom ulicom, ali prvenstveno kako bismo imali pristojan put do obližnje blatnjave površine pune rupa koja nam služi kao parking. Računali smo da će i taj parking urediti i obilježiti. Ali, ništa od toga! Umjesto da Grad uloži par tisuća eura u asfaltiranje "bilog puta punog rupa", oni odluče graditi dvotračnu cestu s nogostupom do parkinga koji uopće neće asfaltirati! Dakle, dobit ćemo dvotračnu cestu koja će nam, kako govore "Cestarovi" radnici, pojesti najmanje 20 parking mjesta! Bolje bi bilo da nisu ništa radili. Ili da su barem krenuli s radovima nakon što završe obnovu garaže. Ovako imamo totalni kolaps, kompletno paraliziran kvart i dva gradilišta u maloj ulici - kaže nam stanarka iz Smiljanićeve.

image

Unutrašnjost garaže u Smiljanićevoj

Split Parking/Split Parking

A bit će i gore, kažu svi. Pogotovo kad se do kraja useli najveći neboder u državi, Dalmatia Tower, također u bliskom susjedstvu ove uličice. A taj neboder, svi već znaju, ima jaaaako malen parking.

image


 

Nikola Vilic/Cropix

Poslali smo upit Split Parkingu koji nam je kazao da je u planu da garaža bude dovršena u veljači 2024. godine. Parking će biti na raspolaganju istim korisnicima koji su koristili mjesta i prije sanacije. Na listi čekanja trenutno imaju evidentirano 60 zainteresiranih za novu mjesečnu pretplatu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:56