stdClass Object ( [id] => 1287114 [title] => Stanari bjesne, komunalci i arhitekti pišu prijave, a oni i dalje rade: ‘Zaustavite ovo! Srušit će nam se zgrada‘ [alias] => stanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Ovo istog trena mora stati. U strahu smo, nedajbože samo manjeg potresa, urušit će se cijela zgrada. Kad su radnici prije desetak dana u 13.10 spustili ventilacijsko postrojenje na terasu, a možete samo zamisliti kako je kad na krov zgrade spustite tonu i pol tereta, grunulo je tako jako da sam izletjela iz stana. Mislila sam da je potres… Bože moj, ugrožena je statika kuće, a još su rezali i dolje u prizemlju - nervozno nam govori vlasnica stana (podaci poznati redakciji) u zgradi na splitskoj adresi Ruđera Boškovića 24 u čijemu se podnožju odvijaju radovi u Sparovom poslovnom prostoru - trgovini i skladištu prehrane, koji bi trebali biti otvoreni koncem svibnja.

Nikakvo to nije obično preuređenje dućana, slaže se naša sugovornica s ostalim suvlasnicima stanova na spomenutoj adresi, nego ozbiljni građevinski radovi, koji bi ih, strahuju svi, mogli doći glave. Dok oni odmiču, sve se više osjećaju prevarenima vođeni mišlju kako kapital mete sve pred sobom...

Postavljanje ventilacijskog postrojenja na vrh zgrade kap je koja je prelila čašu zgroženom dijelu, mahom starijih suvlasnika, koji već neko vrijeme nemaju mira otkako traju radovi u Sparovom prostoru. Sve je, pričaju nam okupljeni na terasi začuđeno gledajući impozantno Sparovo ventilacijsko postrojenje, počelo prije nekih četiri, pet mjeseci kada im je pristupio predstavnik stanara D. U. tražeći im potpise radi otvaranja trgovine u njihovu ulazu. I što je najgore, žali nam se danas nekolicina njih, potpisali su. Tvrde kako su zapravo obmanuti, jer nisu ni slutili u što će se cijela priča pretvoriti…

Obmanuti smo

- D. U. ulovio me na stepeništu. Samo me pitao potpis i rekao: ”Doći će Spar”. Potpisala sam... O svemu ovome ništa nisam znala. Što je najgore čak nisam bila ni sretna zbog tog dućana, iako imam samo 30 koraka do dolje. Nisam ni pitala što ćemo mi kao ulaz dobiti zauzvrat od Spara. Mislim da bi za jednu ovakvu stvar onaj koji vodi kuću treba napraviti sastanak stanara. Staviti obavijest na oglasnu ploču, objasniti… Ali, molim vas, nemojte staviti moje ime u novine, tko zna što mi mogu napraviti. Sama sam, nema me tko štititi… - drhteći nam govori vitalna starica dodajući kako je, otkako traju radovi u Sparovom prostoru, zamijetila još jednu stvar.

- Kad bi u krajnjoj sobi u mom stanu otvorila vrata, ona su se stalno vraćala, pa sam ih morala zadržavati nekakvim malim stoperima. No, sada se više ne vraćaju što znači da je konstrukcija zgrade poremećena - uvjerena je vlasnica jednog od stanova na adresi Ruđera Boškovića.

---

image

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Njezini susjedi, bračni par umirovljenika (podaci poznati redakciji) malo su, priznaju, bili bolje upućeni u stvar od početka, ali da će radovi nabujati do ovolikih razmjera nisu mogli niti naslutiti.

- Kad je muž potpisivao suglasnost shvatili smo da će Spar za ovo što će raditi na zgradi nama zauzvrat očistiti zajedničke sušione. Ali da će se raditi ovako što se sada radi, stavljati cijevi na fasadu zgrade, ventilacijsko postrojenje na terasu i ostalo, e, o tome nije bilo riječi. Čim sam to vidjela odmah sam zvala našeg upravitelja, gospodina K. iz tvrtke Novi dani da dođe na uviđaj. Rekao mi je da ne može ništa, da imamo predstavnika zgrade i da sve probleme rješavamo preko njega. Pitala sam ga zašto ih onda uopće plaćam. Naravno da smo prevareni. Pa nitko nije lud da bi pristao na ovo... Osim toga, vidjela sam, o čemu sam obavijestila i predstavnika stanara, da su se u Sparovom prostoru pilali nosivi zidovi, jer je iz betona, kojega su rezali, virilo željezo. Ma mi ovo moramo zaustaviti... Ali sada svi peru ruke, i naš predstavnik i upravitelj zgrade. A radovi idu dalje - nemoćno krši ruke supruga jednog od vlasnika stanova, koji danas žali što je, "bivajući doveden u zabludu", dao suglasnost Sparu za djelovanje. No, A. B., vlasnica stana na zadnjem katu nad čijim sobama i dnevnom boravku na stropu leži tonu i pol teško ventilacijsko postrojenje nije, kaže nam, imala pojma ni o čemu - što se, kako i zašto planira raditi u Sparovom prostoru, a kamoli da je išta potpisala.

- Ne živim ovdje stalno, povremeno dolazim u stan, ali to nije opravdanje za činjenicu da me nitko nije upoznao s ovim što će se raditi. Niti tražio potpis. Uostalom, znaju me svi stanari cijeli život, nije nikakav problem doći do mene - govori nam uzrujana gospođa A. B. govoreći kako se iz dana u dan pita kada će terasa podleći pod teškim teretom i sručiti joj se na glavu.

---

image

I policija je bila na terenu

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

O informiranosti suvlasnika o građevinskom zahvatu u njihovu ulazu, metodi prikupljanja potpisa i ostalom njihov predstavnik stanara ne bi u javnost.

"Ne bi davao nikakve izjave", rekao nam je D. U. pozivajući se na GDPR i prirodu posla kojim se bavi, a ništa više orni za razgovor na temu stanara Ul. Ruđera Boškovića i Spara nisu bili ni u tvrtki Novi dani. Gospodin K. nam se, kad smo mu rekli zašto zovemo, rekao javiti za pola minute što nije ispoštovao nakon čega je telefonski broj Novih dana prebačen na broj tvrtke za hitne intervencije.

Udruga prijavila Spar

U međuvremenu je, doznajemo, reagirala Udruga INOVA za istraživanje urbanističke teorije i prakse prijavivši "investitora, tvrtku SPAR HRVATSKA d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, radi nezakonite rekonstrukcije posebnog dijela nekretnine označene kao k. č. br. 13979/1 i 13979/2 (čest. zem. *5355/1 i *5355/2) k. o. Split, u naravi nekoć zapuštenog poslovnog prostora anagrafske oznake Ruđera Boškovića 22 i 24, Split". Prema stručnom mišljenju članica udruge o nikakvoj jednostavnoj građevini nema ni govora, a građevinske dozvole za ono što se radi - nema!

"Nezakonita rekonstrukcija se u bitnome sastoji od dogradnje postojeće zgrade u koridor javne prometne površine, nezakonitog povećanja bruto razvijene površine, promjeni namjene bez odgovarajućeg akta, značajnom utjecaju na temeljne zahtjeve za građevinu kao što su mehanička otpornost i stabilnost (uklanjanje nosivih dijelova stropova i zidova), a što predstavlja ujedno zajedničke dijelove ove nekretnine, sigurnost u slučaju požara (dodavanje dimnjaka na istočnom pročelju), postavljanje teških strojeva na krov zgrade, značajan utjecaj na higijenu, zdravlje i (urbani) okoliš, energetsku učinkovitost postojeće zgrade (probijanje pročelja), nepropisne i nesigurne organizacije gradilišta... Drugim riječima, u pitanju je nevjerojatno rušilačko i ignorantno postupanje prijavljenog investitora bez valjanog upravnog akta kojim bi se ovakva rekonstrukcija dopustila. Pri tome, nikakav akt nije ni mogao biti zakonito izdan", stoji u prijavi, koju potpisuju dipl. ing. arh. Mariana Bucat, dipl. ing. arh. Jelena Borota i doc. dr. sc. Višnja Kukoč, predavačica na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

"Tabla kojom se označava gradilište jest postavljena, ali bez podatka na temelju kojeg akta se gradi. Na tabli jest istaknut datum prijave gradilišta. Međutim, uvidom u ISPU dana 20. 4. 2023. godine utvrđeno je kako prijava nije evidentirana. Osim toga, u ISPU-u nije evidentiran nijedan akt kojim bi se gradnja dopustila. Napominje se kako je za pojedine građevinske izmjene vidljive s javnih prometnih površina, sigurno trebala biti zatražena građevinska dozvola prije pristupanja gradnji. Gradilište je prijavljeno na temelju glavnog projekta kojeg su izradili glavni projektant David Kuzmanić, projektant arhitekture Samuel Martin, ZOP: SS3 iz studenog 2022. godine, a u projektu su utvrđeni propusti koji su protivni različitim propisima. Mogućnost rekonstrukcije citiranih nekretnina regulirana je Generalnim urbanističkim planom uređenja (GUP), a predmetna rekonstrukcija je s GUP-om neusklađeno u svakom pogledu", navode u Udruzi INOVA napominjući kako GUP Ul. Ruđera Boškovića autora arhitekta Ante Svarčića štiti kao graditeljski sklop čija je iznimna arhitektonska, oblikovna i urbanistička vrijednost dokazana i brojnim stručnim radovima kako domaćim tako i međunarodnim. Posrijedi je, kažu, promjena namjene dopuštene uporabnom, odnosno građevinskom dozvolom izdanom u kolovozu 1976. iz koje je nedvosmisleno jasno kako je prostor bio planiran za kancelarije, a ne za trgovine mješovitom robom.

---

image

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

"Namjena jest poslovna u oba slučaja, ali su zahtjevi svake pojedinačne namjene diferencirani kako u GUPu, tako i u životu. Radi gore opisane okolnosti, osnovana je sumnja kako će u garaži koja primarno služi stanarima Ul. Ruđera Boškovića biti povećana gužva, a moguće i promijenjena cijena parkiranja", navode u svojoj prijavi u Udruzi INOVA. Apostrofiraju i kako rekonstrukcija na SPAR-ovu poslovnom prostoru "ne spada u radove obuhvaćene Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima na koji se projektanti nonšalantno pozivaju".

‘Bahatost investitora‘

"Bahatost prijavljenog investitora ide toliko daleko da se rekonstruira čak i mimo glavnog projekta na temelju kojeg je prijavljeno gradilište. Primjerice, na istočnom pročelju na kojem su u sklopu predmetne rekonstrukcije montirani dimovodni kanali, dimovodnih kanala nema nacrtanih na istočnom pročelju u arhitektonskom dijelu glavnog projekta. Podsjeća se kako je po srijedi temeljni zahtjev! Ili primjerice na zapadnom pročelju na kojem su projektirane i realizirane ranije bile kontinuirane staklene opne - umjesto njih izvedena su dva isturena volumena trenutno zatvorena knaufom. Dakle, radi se i o nezakonitom povećanju volumena. Nezakonitom na dva nivoa: nije predviđeno glavnim projektom, a i da je bilo predviđeno, ne bi takvo moglo dobiti građevinsku dozvolu. Nadalje, nezakonito izrađenim projektom predviđena je montaža bankomata smještenog unutar javne pješačke površine, a što je, barem deklarativno, zabranjeno aktima koje je izdao Grad Split. Isto vrijedi i za smještanje dućanskih kolica - projektant ih je predvidio parkirati na pješačku javnu prometnu površinu”, nižu nepravilnosti u Udruzi INOVA ističući kako "kod nezakonite rekonstrukcije prema nezakonito izrađenom projektu treba istaknuti i ‘stručni’ nadzor građenja Tihomira Šimunovića iz splitske tvrtke Kuzmanić Integral Solutions group".

Suvlasnici na adresi Ruđera Boškovića u međuvremenu su održali sastanak s predstavnikom stanara i djelatnikom tvrtke Novi dani na kojemu se se složili da još kratko vrijeme pričekaju institucije da odrade svoj posao nakon čega planiraju pokrenuti sudske postupke. 

---

‘Devastacija se mora zaustaviti‘

"Devastacija se mora zaustaviti, naložiti investitoru da prostor vrati u prvobitno stanje, naročito zajedničke dijelove nekretnine kao što su pročelje i krov, te javnu pješačku površinu u svom punom profilu vrati na korištenje stanovnicima ulice i općenito građanima Splita. Traži se od svih nadležnih tijela, svakoga u svojoj domeni, zaustavljanje ovog skandaloznog bespravnog građenja sa značajnim utjecajem na sigurnost ljudi i imovine, kao i žurno postupanje u skladu s kaznenim odredbama pripadajućih zakona te očitovanje o postupljenom", zahtijevaju od nadležnih iz Udruge INOVA, koja je prijavu adresirala na Državni inspektorat Područni ured Split - Inspekciju rada i Građevinsku inspekciju, Upravni odjel za komunalne poslove, Split Parking i MUP. Policija je, po prijavi odvjetnika jedne suvlasnice, još prošlog tjedna izašla na teren i obavila uviđaj. Sve su oči uprte u Građevinsku inspekciju.

---

---

U Sparu šute

Od prošlog petka, otkako smo na adresu tvrtke Spar Hrvatska d.o.o. uputili niz pitanja, odgovori nisu stigli. Na centrali tvrtke u Zagrebu, sjedištu Uprave, u utorak, nakon vikenda i praznika, javlja se djelatnica, koja nas upućuje na novu PR-icu SPAR-a, kojoj je potrebno poslati upit na e-mail. S njome je, naime, nemoguće uspostaviti izravan kontakt. Sljedećeg pak dana nam kaže kako je PR-ica odsutna i da se mailom obratimo marketingu. Za to vrijeme radovi u Ruđera Boškovića se nesmetano odvijaju...  

---

---

Vojković ‘nije upoznat‘

- Nisam upoznat s prijavom Udruge INOVA - rekao nam je Teo Vojković
Pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za urbanizam i
izgradnju Grada Splita navodeći kako je tvrtka SPAR podnijela Prijavu početka građenja, radova po Pravilniku o jednostavnim "građevinama i radovima".

- O prijavi INOVA nemam nikakav stav, jer sa istom nisam upoznat, i nije moja nadležnost da budem upoznat - poručio je Vojković dodajući kako ga nije kontaktirao nitko od suvlasnika na adresi Ruđera Boškovića 24. 

---

---

Komunalni redar utvrdio prekršaje

U Upravnom odjelu za komunalne poslove Grada Splita potvrdili su zaprimanje prijave vezane za građevinske zahvate na adresi Ruđera Boškovića 24.

"Po zaprimljenoj prijavi nadležni komunalni redar na terenu je utvrdio ukupno četiri prekršaja koja su kažnjiva po Odluci o komunalnom redu Grada Splita (Službeni glasnik 76/22). Navedeni prekršaji su utvrđeni na površini javne namjene uz gradilište tvrtke SPAR Hrvatska d.o.o. na anagrafskoj oznaci Ruđera Boškovića 24. Za navedene prekršaje izrečene su mandatne kazne (plaćanje u roku od 3 dana) na ukupno 8 uplatnica u ukupnom iznosu od 3.240,00 eura (24.398,00 kuna)", odgovorila je na naš upit Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobuna na Splitu 3 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pobuna na Splitu 3 2 0 10487 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-02 13:33:52 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-05 12:46:12 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-05-05 08:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4176 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stanari bjesne, komunalci i arhitekti pišu prijave, a oni i dalje rade: 'Zaustavite ovo! Srušit će nam se zgrada' [metakey] => spar, Ruđera Boškovića, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777296.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777297.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777295.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777294.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777293.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777292.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/02\/24777291.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bijesni stanari pored sporne\u00a0konstrukcije\u00a0na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>","

I policija je bila na terenu<\/p>","

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ru\u0111era Bo\u0161kovi\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24777296_1920.jpg":"1920x1080","k_24777296_1280.jpg":"1280x1280","k_24777296_1024.jpg":"1024x1024","k_24777296_640.jpg":"640x640","k_24777296_480.jpg":"480x480","k_24777296_340.jpg":"340x340","k_24777296_220.jpg":"220x220","o_24777296_1280.jpg":"1280x853","o_24777296_1024.jpg":"1024x682","o_24777296_640.jpg":"640x426","o_24777296_480.jpg":"480x320","o_24777296_340.jpg":"340x226","o_24777296_220.jpg":"220x146","h_24777296_1280.jpg":"1280x854","h_24777296_1024.jpg":"1024x683","h_24777296_640.jpg":"640x427","h_24777296_480.jpg":"480x320","h_24777296_340.jpg":"340x227","h_24777296_220.jpg":"220x147","pp_24777296_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777296_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777296_640.jpg":"640x814","pp_24777296_480.jpg":"480x611","pp_24777296_340.jpg":"340x432","pp_24777296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24777297_1920.jpg":"1920x1080","k_24777297_1280.jpg":"1280x1280","k_24777297_1024.jpg":"1024x1024","k_24777297_640.jpg":"640x640","k_24777297_480.jpg":"480x480","k_24777297_340.jpg":"340x340","k_24777297_220.jpg":"220x220","o_24777297_1280.jpg":"1280x1920","o_24777297_1024.jpg":"1024x1536","o_24777297_640.jpg":"640x960","o_24777297_480.jpg":"480x720","o_24777297_340.jpg":"340x510","o_24777297_220.jpg":"220x330","h_24777297_1280.jpg":"1280x854","h_24777297_1024.jpg":"1024x683","h_24777297_640.jpg":"640x427","h_24777297_480.jpg":"480x320","h_24777297_340.jpg":"340x227","h_24777297_220.jpg":"220x147","pp_24777297_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777297_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777297_640.jpg":"640x814","pp_24777297_480.jpg":"480x611","pp_24777297_340.jpg":"340x432","pp_24777297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777295_1920.jpg":"1920x1080","k_24777295_1280.jpg":"1280x1280","k_24777295_1024.jpg":"1024x1024","k_24777295_640.jpg":"640x640","k_24777295_480.jpg":"480x480","k_24777295_340.jpg":"340x340","k_24777295_220.jpg":"220x220","o_24777295_1280.jpg":"1280x853","o_24777295_1024.jpg":"1024x682","o_24777295_640.jpg":"640x426","o_24777295_480.jpg":"480x320","o_24777295_340.jpg":"340x226","o_24777295_220.jpg":"220x146","h_24777295_1280.jpg":"1280x854","h_24777295_1024.jpg":"1024x683","h_24777295_640.jpg":"640x427","h_24777295_480.jpg":"480x320","h_24777295_340.jpg":"340x227","h_24777295_220.jpg":"220x147","pp_24777295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777295_640.jpg":"640x814","pp_24777295_480.jpg":"480x611","pp_24777295_340.jpg":"340x432","pp_24777295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777294_1920.jpg":"1920x1080","k_24777294_1280.jpg":"1280x1280","k_24777294_1024.jpg":"1024x1024","k_24777294_640.jpg":"640x640","k_24777294_480.jpg":"480x480","k_24777294_340.jpg":"340x340","k_24777294_220.jpg":"220x220","o_24777294_1280.jpg":"1280x853","o_24777294_1024.jpg":"1024x682","o_24777294_640.jpg":"640x426","o_24777294_480.jpg":"480x320","o_24777294_340.jpg":"340x226","o_24777294_220.jpg":"220x146","h_24777294_1280.jpg":"1280x854","h_24777294_1024.jpg":"1024x683","h_24777294_640.jpg":"640x427","h_24777294_480.jpg":"480x320","h_24777294_340.jpg":"340x227","h_24777294_220.jpg":"220x147","pp_24777294_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777294_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777294_640.jpg":"640x814","pp_24777294_480.jpg":"480x611","pp_24777294_340.jpg":"340x432","pp_24777294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777293_1920.jpg":"1920x1080","k_24777293_1280.jpg":"1280x1280","k_24777293_1024.jpg":"1024x1024","k_24777293_640.jpg":"640x640","k_24777293_480.jpg":"480x480","k_24777293_340.jpg":"340x340","k_24777293_220.jpg":"220x220","o_24777293_1280.jpg":"1280x853","o_24777293_1024.jpg":"1024x682","o_24777293_640.jpg":"640x426","o_24777293_480.jpg":"480x320","o_24777293_340.jpg":"340x226","o_24777293_220.jpg":"220x146","h_24777293_1280.jpg":"1280x854","h_24777293_1024.jpg":"1024x683","h_24777293_640.jpg":"640x427","h_24777293_480.jpg":"480x320","h_24777293_340.jpg":"340x227","h_24777293_220.jpg":"220x147","pp_24777293_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777293_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777293_640.jpg":"640x814","pp_24777293_480.jpg":"480x611","pp_24777293_340.jpg":"340x432","pp_24777293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777292_1920.jpg":"1920x1080","k_24777292_1280.jpg":"1280x1280","k_24777292_1024.jpg":"1024x1024","k_24777292_640.jpg":"640x640","k_24777292_480.jpg":"480x480","k_24777292_340.jpg":"340x340","k_24777292_220.jpg":"220x220","o_24777292_1280.jpg":"1280x853","o_24777292_1024.jpg":"1024x682","o_24777292_640.jpg":"640x426","o_24777292_480.jpg":"480x320","o_24777292_340.jpg":"340x226","o_24777292_220.jpg":"220x146","h_24777292_1280.jpg":"1280x854","h_24777292_1024.jpg":"1024x683","h_24777292_640.jpg":"640x427","h_24777292_480.jpg":"480x320","h_24777292_340.jpg":"340x227","h_24777292_220.jpg":"220x147","pp_24777292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777292_640.jpg":"640x814","pp_24777292_480.jpg":"480x611","pp_24777292_340.jpg":"340x432","pp_24777292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24777291_1920.jpg":"1920x1080","k_24777291_1280.jpg":"1280x1280","k_24777291_1024.jpg":"1024x1024","k_24777291_640.jpg":"640x640","k_24777291_480.jpg":"480x480","k_24777291_340.jpg":"340x340","k_24777291_220.jpg":"220x220","o_24777291_1280.jpg":"1280x853","o_24777291_1024.jpg":"1024x682","o_24777291_640.jpg":"640x426","o_24777291_480.jpg":"480x320","o_24777291_340.jpg":"340x226","o_24777291_220.jpg":"220x146","h_24777291_1280.jpg":"1280x854","h_24777291_1024.jpg":"1024x683","h_24777291_640.jpg":"640x427","h_24777291_480.jpg":"480x320","h_24777291_340.jpg":"340x227","h_24777291_220.jpg":"220x147","pp_24777291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24777291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24777291_640.jpg":"640x814","pp_24777291_480.jpg":"480x611","pp_24777291_340.jpg":"340x432","pp_24777291_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8054831 Threads: 3 Questions: 1668994826 Slow queries: 4967086 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112207517 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/stanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada-1287114 [printLink] => /split/stanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada-1287114?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354219 [name] => spar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spar [link] => /tag/spar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 715030 [name] => Ruđera Boškovića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-05 10:59:57 [main_article_id] => 0 [alias] => rudera-boskovica [link] => /tag/rudera-boskovica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobuna na Splitu 3 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanari bjesne, komunalci i arhitekti pišu prijave, a oni i dalje rade: ‘Zaustavite ovo! Srušit će nam se zgrada‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777296.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] =>

Bijesni stanari pored sporne konstrukcije na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777296.jpg [title] =>

Bijesni stanari pored sporne konstrukcije na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777297.jpg [title] =>

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777295.jpg [title] =>

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777294.jpg [title] =>

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777293.jpg [title] =>

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777292.jpg [title] =>

I policija je bila na terenu

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/02/24777291.jpg [title] =>

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Ovo istog trena mora stati. U strahu smo, nedajbože samo manjeg potresa, urušit će se cijela zgrada. Kad su radnici prije desetak dana u 13.10 spustili ventilacijsko postrojenje na terasu, a možete samo zamisliti kako je kad na krov zgrade spustite tonu i pol tereta, grunulo je tako jako da sam izletjela iz stana. Mislila sam da je potres… Bože moj, ugrožena je statika kuće, a još su rezali i dolje u prizemlju - nervozno nam govori vlasnica stana (podaci poznati redakciji) u zgradi na splitskoj adresi Ruđera Boškovića 24 u čijemu se podnožju odvijaju radovi u Sparovom poslovnom prostoru - trgovini i skladištu prehrane, koji bi trebali biti otvoreni koncem svibnja.

Nikakvo to nije obično preuređenje dućana, slaže se naša sugovornica s ostalim suvlasnicima stanova na spomenutoj adresi, nego ozbiljni građevinski radovi, koji bi ih, strahuju svi, mogli doći glave. Dok oni odmiču, sve se više osjećaju prevarenima vođeni mišlju kako kapital mete sve pred sobom...

Postavljanje ventilacijskog postrojenja na vrh zgrade kap je koja je prelila čašu zgroženom dijelu, mahom starijih suvlasnika, koji već neko vrijeme nemaju mira otkako traju radovi u Sparovom prostoru. Sve je, pričaju nam okupljeni na terasi začuđeno gledajući impozantno Sparovo ventilacijsko postrojenje, počelo prije nekih četiri, pet mjeseci kada im je pristupio predstavnik stanara D. U. tražeći im potpise radi otvaranja trgovine u njihovu ulazu. I što je najgore, žali nam se danas nekolicina njih, potpisali su. Tvrde kako su zapravo obmanuti, jer nisu ni slutili u što će se cijela priča pretvoriti…

Obmanuti smo

- D. U. ulovio me na stepeništu. Samo me pitao potpis i rekao: ”Doći će Spar”. Potpisala sam... O svemu ovome ništa nisam znala. Što je najgore čak nisam bila ni sretna zbog tog dućana, iako imam samo 30 koraka do dolje. Nisam ni pitala što ćemo mi kao ulaz dobiti zauzvrat od Spara. Mislim da bi za jednu ovakvu stvar onaj koji vodi kuću treba napraviti sastanak stanara. Staviti obavijest na oglasnu ploču, objasniti… Ali, molim vas, nemojte staviti moje ime u novine, tko zna što mi mogu napraviti. Sama sam, nema me tko štititi… - drhteći nam govori vitalna starica dodajući kako je, otkako traju radovi u Sparovom prostoru, zamijetila još jednu stvar.

- Kad bi u krajnjoj sobi u mom stanu otvorila vrata, ona su se stalno vraćala, pa sam ih morala zadržavati nekakvim malim stoperima. No, sada se više ne vraćaju što znači da je konstrukcija zgrade poremećena - uvjerena je vlasnica jednog od stanova na adresi Ruđera Boškovića.

---

image

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Njezini susjedi, bračni par umirovljenika (podaci poznati redakciji) malo su, priznaju, bili bolje upućeni u stvar od početka, ali da će radovi nabujati do ovolikih razmjera nisu mogli niti naslutiti.

- Kad je muž potpisivao suglasnost shvatili smo da će Spar za ovo što će raditi na zgradi nama zauzvrat očistiti zajedničke sušione. Ali da će se raditi ovako što se sada radi, stavljati cijevi na fasadu zgrade, ventilacijsko postrojenje na terasu i ostalo, e, o tome nije bilo riječi. Čim sam to vidjela odmah sam zvala našeg upravitelja, gospodina K. iz tvrtke Novi dani da dođe na uviđaj. Rekao mi je da ne može ništa, da imamo predstavnika zgrade i da sve probleme rješavamo preko njega. Pitala sam ga zašto ih onda uopće plaćam. Naravno da smo prevareni. Pa nitko nije lud da bi pristao na ovo... Osim toga, vidjela sam, o čemu sam obavijestila i predstavnika stanara, da su se u Sparovom prostoru pilali nosivi zidovi, jer je iz betona, kojega su rezali, virilo željezo. Ma mi ovo moramo zaustaviti... Ali sada svi peru ruke, i naš predstavnik i upravitelj zgrade. A radovi idu dalje - nemoćno krši ruke supruga jednog od vlasnika stanova, koji danas žali što je, "bivajući doveden u zabludu", dao suglasnost Sparu za djelovanje. No, A. B., vlasnica stana na zadnjem katu nad čijim sobama i dnevnom boravku na stropu leži tonu i pol teško ventilacijsko postrojenje nije, kaže nam, imala pojma ni o čemu - što se, kako i zašto planira raditi u Sparovom prostoru, a kamoli da je išta potpisala.

- Ne živim ovdje stalno, povremeno dolazim u stan, ali to nije opravdanje za činjenicu da me nitko nije upoznao s ovim što će se raditi. Niti tražio potpis. Uostalom, znaju me svi stanari cijeli život, nije nikakav problem doći do mene - govori nam uzrujana gospođa A. B. govoreći kako se iz dana u dan pita kada će terasa podleći pod teškim teretom i sručiti joj se na glavu.

---

image

I policija je bila na terenu

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

O informiranosti suvlasnika o građevinskom zahvatu u njihovu ulazu, metodi prikupljanja potpisa i ostalom njihov predstavnik stanara ne bi u javnost.

"Ne bi davao nikakve izjave", rekao nam je D. U. pozivajući se na GDPR i prirodu posla kojim se bavi, a ništa više orni za razgovor na temu stanara Ul. Ruđera Boškovića i Spara nisu bili ni u tvrtki Novi dani. Gospodin K. nam se, kad smo mu rekli zašto zovemo, rekao javiti za pola minute što nije ispoštovao nakon čega je telefonski broj Novih dana prebačen na broj tvrtke za hitne intervencije.

Udruga prijavila Spar

U međuvremenu je, doznajemo, reagirala Udruga INOVA za istraživanje urbanističke teorije i prakse prijavivši "investitora, tvrtku SPAR HRVATSKA d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, radi nezakonite rekonstrukcije posebnog dijela nekretnine označene kao k. č. br. 13979/1 i 13979/2 (čest. zem. *5355/1 i *5355/2) k. o. Split, u naravi nekoć zapuštenog poslovnog prostora anagrafske oznake Ruđera Boškovića 22 i 24, Split". Prema stručnom mišljenju članica udruge o nikakvoj jednostavnoj građevini nema ni govora, a građevinske dozvole za ono što se radi - nema!

"Nezakonita rekonstrukcija se u bitnome sastoji od dogradnje postojeće zgrade u koridor javne prometne površine, nezakonitog povećanja bruto razvijene površine, promjeni namjene bez odgovarajućeg akta, značajnom utjecaju na temeljne zahtjeve za građevinu kao što su mehanička otpornost i stabilnost (uklanjanje nosivih dijelova stropova i zidova), a što predstavlja ujedno zajedničke dijelove ove nekretnine, sigurnost u slučaju požara (dodavanje dimnjaka na istočnom pročelju), postavljanje teških strojeva na krov zgrade, značajan utjecaj na higijenu, zdravlje i (urbani) okoliš, energetsku učinkovitost postojeće zgrade (probijanje pročelja), nepropisne i nesigurne organizacije gradilišta... Drugim riječima, u pitanju je nevjerojatno rušilačko i ignorantno postupanje prijavljenog investitora bez valjanog upravnog akta kojim bi se ovakva rekonstrukcija dopustila. Pri tome, nikakav akt nije ni mogao biti zakonito izdan", stoji u prijavi, koju potpisuju dipl. ing. arh. Mariana Bucat, dipl. ing. arh. Jelena Borota i doc. dr. sc. Višnja Kukoč, predavačica na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije.

"Tabla kojom se označava gradilište jest postavljena, ali bez podatka na temelju kojeg akta se gradi. Na tabli jest istaknut datum prijave gradilišta. Međutim, uvidom u ISPU dana 20. 4. 2023. godine utvrđeno je kako prijava nije evidentirana. Osim toga, u ISPU-u nije evidentiran nijedan akt kojim bi se gradnja dopustila. Napominje se kako je za pojedine građevinske izmjene vidljive s javnih prometnih površina, sigurno trebala biti zatražena građevinska dozvola prije pristupanja gradnji. Gradilište je prijavljeno na temelju glavnog projekta kojeg su izradili glavni projektant David Kuzmanić, projektant arhitekture Samuel Martin, ZOP: SS3 iz studenog 2022. godine, a u projektu su utvrđeni propusti koji su protivni različitim propisima. Mogućnost rekonstrukcije citiranih nekretnina regulirana je Generalnim urbanističkim planom uređenja (GUP), a predmetna rekonstrukcija je s GUP-om neusklađeno u svakom pogledu", navode u Udruzi INOVA napominjući kako GUP Ul. Ruđera Boškovića autora arhitekta Ante Svarčića štiti kao graditeljski sklop čija je iznimna arhitektonska, oblikovna i urbanistička vrijednost dokazana i brojnim stručnim radovima kako domaćim tako i međunarodnim. Posrijedi je, kažu, promjena namjene dopuštene uporabnom, odnosno građevinskom dozvolom izdanom u kolovozu 1976. iz koje je nedvosmisleno jasno kako je prostor bio planiran za kancelarije, a ne za trgovine mješovitom robom.

---

image

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

"Namjena jest poslovna u oba slučaja, ali su zahtjevi svake pojedinačne namjene diferencirani kako u GUPu, tako i u životu. Radi gore opisane okolnosti, osnovana je sumnja kako će u garaži koja primarno služi stanarima Ul. Ruđera Boškovića biti povećana gužva, a moguće i promijenjena cijena parkiranja", navode u svojoj prijavi u Udruzi INOVA. Apostrofiraju i kako rekonstrukcija na SPAR-ovu poslovnom prostoru "ne spada u radove obuhvaćene Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima na koji se projektanti nonšalantno pozivaju".

‘Bahatost investitora‘

"Bahatost prijavljenog investitora ide toliko daleko da se rekonstruira čak i mimo glavnog projekta na temelju kojeg je prijavljeno gradilište. Primjerice, na istočnom pročelju na kojem su u sklopu predmetne rekonstrukcije montirani dimovodni kanali, dimovodnih kanala nema nacrtanih na istočnom pročelju u arhitektonskom dijelu glavnog projekta. Podsjeća se kako je po srijedi temeljni zahtjev! Ili primjerice na zapadnom pročelju na kojem su projektirane i realizirane ranije bile kontinuirane staklene opne - umjesto njih izvedena su dva isturena volumena trenutno zatvorena knaufom. Dakle, radi se i o nezakonitom povećanju volumena. Nezakonitom na dva nivoa: nije predviđeno glavnim projektom, a i da je bilo predviđeno, ne bi takvo moglo dobiti građevinsku dozvolu. Nadalje, nezakonito izrađenim projektom predviđena je montaža bankomata smještenog unutar javne pješačke površine, a što je, barem deklarativno, zabranjeno aktima koje je izdao Grad Split. Isto vrijedi i za smještanje dućanskih kolica - projektant ih je predvidio parkirati na pješačku javnu prometnu površinu”, nižu nepravilnosti u Udruzi INOVA ističući kako "kod nezakonite rekonstrukcije prema nezakonito izrađenom projektu treba istaknuti i ‘stručni’ nadzor građenja Tihomira Šimunovića iz splitske tvrtke Kuzmanić Integral Solutions group".

Suvlasnici na adresi Ruđera Boškovića u međuvremenu su održali sastanak s predstavnikom stanara i djelatnikom tvrtke Novi dani na kojemu se se složili da još kratko vrijeme pričekaju institucije da odrade svoj posao nakon čega planiraju pokrenuti sudske postupke. 

---

‘Devastacija se mora zaustaviti‘

"Devastacija se mora zaustaviti, naložiti investitoru da prostor vrati u prvobitno stanje, naročito zajedničke dijelove nekretnine kao što su pročelje i krov, te javnu pješačku površinu u svom punom profilu vrati na korištenje stanovnicima ulice i općenito građanima Splita. Traži se od svih nadležnih tijela, svakoga u svojoj domeni, zaustavljanje ovog skandaloznog bespravnog građenja sa značajnim utjecajem na sigurnost ljudi i imovine, kao i žurno postupanje u skladu s kaznenim odredbama pripadajućih zakona te očitovanje o postupljenom", zahtijevaju od nadležnih iz Udruge INOVA, koja je prijavu adresirala na Državni inspektorat Područni ured Split - Inspekciju rada i Građevinsku inspekciju, Upravni odjel za komunalne poslove, Split Parking i MUP. Policija je, po prijavi odvjetnika jedne suvlasnice, još prošlog tjedna izašla na teren i obavila uviđaj. Sve su oči uprte u Građevinsku inspekciju.

---

---

U Sparu šute

Od prošlog petka, otkako smo na adresu tvrtke Spar Hrvatska d.o.o. uputili niz pitanja, odgovori nisu stigli. Na centrali tvrtke u Zagrebu, sjedištu Uprave, u utorak, nakon vikenda i praznika, javlja se djelatnica, koja nas upućuje na novu PR-icu SPAR-a, kojoj je potrebno poslati upit na e-mail. S njome je, naime, nemoguće uspostaviti izravan kontakt. Sljedećeg pak dana nam kaže kako je PR-ica odsutna i da se mailom obratimo marketingu. Za to vrijeme radovi u Ruđera Boškovića se nesmetano odvijaju...  

---

---

Vojković ‘nije upoznat‘

- Nisam upoznat s prijavom Udruge INOVA - rekao nam je Teo Vojković
Pročelnik po ovlaštenju Upravnog odjela za urbanizam i
izgradnju Grada Splita navodeći kako je tvrtka SPAR podnijela Prijavu početka građenja, radova po Pravilniku o jednostavnim "građevinama i radovima".

- O prijavi INOVA nemam nikakav stav, jer sa istom nisam upoznat, i nije moja nadležnost da budem upoznat - poručio je Vojković dodajući kako ga nije kontaktirao nitko od suvlasnika na adresi Ruđera Boškovića 24. 

---

---

Komunalni redar utvrdio prekršaje

U Upravnom odjelu za komunalne poslove Grada Splita potvrdili su zaprimanje prijave vezane za građevinske zahvate na adresi Ruđera Boškovića 24.

"Po zaprimljenoj prijavi nadležni komunalni redar na terenu je utvrdio ukupno četiri prekršaja koja su kažnjiva po Odluci o komunalnom redu Grada Splita (Službeni glasnik 76/22). Navedeni prekršaji su utvrđeni na površini javne namjene uz gradilište tvrtke SPAR Hrvatska d.o.o. na anagrafskoj oznaci Ruđera Boškovića 24. Za navedene prekršaje izrečene su mandatne kazne (plaćanje u roku od 3 dana) na ukupno 8 uplatnica u ukupnom iznosu od 3.240,00 eura (24.398,00 kuna)", odgovorila je na naš upit Leona Grgić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Vladimir Dugandžić/Cropix

Bijesni stanari pored sporne konstrukcije na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandzic/Cropix

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

Vladimir Dugandžić/Cropix

I policija je bila na terenu

Vladimir Dugandžić/Cropix

Konstrukcija na zgradi u Ulici Ruđera Boškovića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/stanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada-1287114 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d216d2238611d5d47886382fa3322076dbba4f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanari+bjesne%2C+komunalci+i+arhitekti+pi%C5%A1u+prijave%2C+a+oni+i+dalje+rade%3A+%E2%80%98Zaustavite+ovo%21+Sru%C5%A1it+%C4%87e+nam+se+zgrada%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada-1287114 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-bjesne-komunalci-i-arhitekti-pisu-prijave-a-oni-i-dalje-rade-zaustavite-ovo-srusit-ce-nam-se-zgrada-1287114 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pobuna na Splitu 3 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPobuna na Splitu 3

Stanari bjesne, komunalci i arhitekti pišu prijave, a oni i dalje rade: ‘Zaustavite ovo! Srušit će nam se zgrada‘

Piše Mirela Goreta
5. svibnja 2023. - 10:59

- Ovo istog trena mora stati. U strahu smo, nedajbože samo manjeg potresa, urušit će se cijela zgrada. Kad su radnici prije desetak dana u 13.10 spustili ventilacijsko postrojenje na terasu, a možete samo zamisliti kako je kad na krov zgrade spustite tonu i pol tereta, grunulo je tako jako da sam izletjela iz stana. Mislila sam da je potres… Bože moj, ugrožena je statika kuće, a još su rezali i dolje u prizemlju - nervozno nam govori vlasnica stana (podaci poznati redakciji) u zgradi na splitskoj adresi Ruđera Boškovića 24 u čijemu se podnožju odvijaju radovi u Sparovom poslovnom prostoru - trgovini i skladištu prehrane, koji bi trebali biti otvoreni koncem svibnja.

Nikakvo to nije obično preuređenje dućana, slaže se naša sugovornica s ostalim suvlasnicima stanova na spo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:17