StoryEditorOCM
SplitONLINE RADIONICA

Srednjoškolci briljirali u projektu UNICEF-a: riješili probleme usamljenosti starijih, mentalnog zdravlja mladih, zagađenja mora, zaštite Marjana...

23. ožujka 2021. - 12:16
Gimnazijalke Nikolina Musa, Mia Rosić i Ariana Kecić UNICEF-ov novac uložile bi u mapiranje park-šume MarjanJoško Ponoš/Cropix

Da se pita mlade, svi važni problemi u našoj sredini mogli bi se riješiti jako brzo i učinkovito.

Ne treba tu puno filozofije, pametno promišljanje i malo dobre volje. Pokazali su to timovi srednjoškolaca iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije koji su sudjelovali na online projektu "Upshift", u organizaciji UNICEF-a i Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Svrha radionica za mlade u dobi od 13 do 19 godina bila je razvijanje poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti, a ekipe su pokazale kako se hrabro mogu nositi s izazovima s kojima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici.

Kao nagradu, najboljih pet timova, i to svi iz naše županije, dobilo je po 15 tisuća kuna i mentorsku podršku za daljnji razvoj svojih ideja.

Viška ekipa u sastavu Ana Pečarević, Zorana Karuza, Vesna Kuljiš, Rita Balen i Ivana Vučemilo bavila se rješavanjem ozbiljnog problema ograničenih obrazovnih mogućnosti na svojem otoku. Ivo Orlić, Marta Vladušić, Karolina Bojić, Luka Roso i Lana Lendić, učenici Graditeljsko- geodetske tehničke škole iz Splita, svojim rješenjem povezali su mlade i korisnike domova za starije kroz različite zabavne aktivnosti, a sve temeljem saznanja o usamljenosti ljudi u takvim ustanovama.

image
Ekipa iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole 
Privatni album

- S projektom kao što je "Upshift" susrećemo se prvi put i oduševljeni smo njihovim radom te radom volontera-mentora. Cilj našeg projekta je smanjiti emocionalnu zapostavljenost starijih osoba u domovima. Zapostavljeni su zbog svoje životne dobi, te tako zaostaju za društvom.

Mi bismo ovaj problem riješili kroz četiri koraka: osvještavanje lokalne zajednice da problem uopće postoji, potezi i akcije za rješavanje problema, sprječavanje daljnjeg zapostavljanja starijih osoba i zadnji korak bi bio, naravno, utjecaj na samo rješenje.

Nama nije bitno riješiti problem u samo jednom domu, nego u što većem broju njih, zato bismo okupili što veći broj volontera i volonterskih klubova te proširili mreže djelovanja. Plan je napraviti web-portal, surađivati s lokalnom i županijskom razinom te medijima.

Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti ekipi "Upshifta" što su izabrali upravo nas i dali nam priliku da napravimo nesebičnu promjenu u društvu koja je zapravo prijeko potrebna - kazali su nam budući graditelji.

Kako vidimo, Splićani su bili itekako aktualni u pogledu problematike u svom gradu. Tim u sastavu Jana Delić, Nika Luketa, Mia Matković i Nora Žuvela iz Gimnazije kraljice Jelene predstavile su zanimljive ideje kako bi riješile problem slabije informiranosti obrazovnog kadra o mentalnom zdravlju mladih.

image
Nora Žuvela, Jana Delić i Nika Luketa iz Kraljice Jelene 
Privatni album

- Krenule smo od činjenice da mlađim generacijama teško pada ovo vrijeme pandemije, izoliranosti, online nastave, svega onog što im je poremetilo uobičajeno odrastanje. Brojni naši vršnjaci osjećaju se izgubljeno, depresivno, pod stresom zbog neizvjesne budućnosti kada će sve ovo završiti.

Dosta se vremena provodi na internetu, gdje se nude lažni uzori, iskrivljene slike svega oko nas, pa ih to zbunjuje.

Naša ideja je da povežemo psihologe i druge stručnjake s profesorima koji bi kroz edukaciju o mentalnom zdravlju mladih mogli prepoznati ako netko ima neke simptome i pomoći mu da se obrati na pravu adresu.

Napravile bismo i web-stranicu na kojoj bi i mladi i odrasli mogli naći potrebne informacije o mentalnom zdravlju - kažu nam pametne cure iz gimnazije, dotaknuvši se prilično važne i aktualne teme.

Učenici Pomorske škole Niki Krstičević, Nikola Babić, Karlo Marić, Luka Kasalo i Leon Jejina, ukazali su na problem velike zagađenosti splitske obale sa ciljem podizanja ekološke svijesti mladih.

image
Momci iz Pomorske škole upozorili su na problem velike zagađenosti splitske obale 
Privatni album

- Nitko ne želi doći na šporku plažu, a, nažalost, sve je ih je više takvih. Imamo veliki problem sa smećem, pogotovo s plastičnom ambalažom i čikovima, kanti nema ili se slabo prazne, ne kažnjavaju se oni koji zagađuju okoliš, a u more se baca sve i svašta...

Pokrenuli bismo ekoakcije, edukacije građana, reciklirali, izrađivali ekološke vrećice, ponudili pepeljare za pušače, dizali svijest o potrebi zaštite obale i mora, jer, u protivnom, sami sebi ćemo nanijeti nepovratnu štetu - kazuju nam učenici 1.d razreda, smjer ribarsko-nautički tehničar.

Marjan je bio tema drugog ženskog tima iz Gimnazije kraljice Jelene.

- Provele smo anketu na 200 ispitanika kako bismo doznale na što se građani žale: nedostatak najma bicikala na Marjanu, manjak klupa, višak smeća, nepostojanje putokaza...

Ideja je da krenemo s radionicama za srednjoškolce, online ili uživo, kako bismo osvijestili mlade o važnosti prirode i Marjana i potaknuli ih na volonterske radove poput čišćenja Marjana, besplatne treninge u dogovoru sa sportašima koji bi bili otvoreni za sve građane...

Iznos od "Upshifta" bismo uložili u mapiranje Marjana, odnosno postavljanje ploča na ulaze s popisom svih staza, njihovih težina, s naznačenim lokacijama i njihovim opisom - rekle su nam Nikolina Musa, Mia Rosić i Ariana Kecić, kojima je želja da park-šuma pruža zanimljiv sadržaj za sve korisnike.

Čak i udrugu planiraju osnovati.

- Idemo u realizaciju naših ideja sljedećih mjeseci, a potom bismo osnovale i udrugu koja bi okupljala mlade i sve one koji žele Marjanu dobro, naravno u suradnji s Društvom "Marjan".

Ne vidimo problem zašto se naše ideje ne bi ostvarile. Smatramo da se mlade u Splitu treba više slušati i uvažavati naše mišljenje - kažu ove perspektivne cure.

Slušajući ove mlade ljude, možemo biti sretni što imamo generaciju kojoj je itekako stalo do svoga grada i njegovih ljudi. Samo ih treba više slušati i podržavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 14:52