StoryEditorOCM
Splitdobar đir

Splitski Advent u gradu miriše na propast, ali zato se na Kampusu spremaju za novu božićnu bajku. I sve to za male pare!

Piše F. K
7. studenog 2023. - 15:37

Ovih dana naveliko se priča o nizu loših vijesti vezanih uz ovogodišnji adventski program u Splitu. Građani bi mogli ostati neugodno iznenađeni ponudom budući da ugostitelji de facto bojkotiraju organizaciju. Nakon što se nitko od zainteresiranih stranaka nije prijavio u prvom krugu javnog poziva za adventske zone na Prokurativama i Mertojaku, gradska tvrtka "Žnjan" bila je primorana objaviti i drugi krug za dostavljanje ponuda. Glavni problem je, naravno, financijske prirode i neisplativosti projekta za mnoge ugostitelje koji se žale na lošu računicu i prevelike troškove.

Studentski Advent kao pokazni primjer

Međutim, malo dalje od gradskog žarišta organizira se slična vrsta božićne zabave, ali u bitno pozitivnijem tonu. Nakon prošlogodišnje uspješnice, Studentski centar će ponovno svojim studentima pružiti bogat kulturno-zabavni program.

"I ove godine planiramo Advent na Kampusu", potvrdio nam je Marijan Bašić, project manager Studentskog centra i jedan od čelnih ljudi organizacije. "U tijeku su dogovori s Gradom i Županijom kako bismo osigurali što kvalitetniji sadržaj i ponudu za naše studente."

image

Marijan Bašić

Josko Ponos/Cropix

Prošlogodišnje izdanje božićne fešte na Kampusu bilo je koncentrirano u natkrivenom prostoru ispred zgrade Tri fakulteta, što se pokazalo izrazito dobrim potezom jer su ugostitelji na centralnom gradskom Adventu bili na rubu financijske isplativosti zbog neuobičajeno puno kišovitih dana i nedostatka posjetitelja na otvorenom.

"Detalje o cijelom konceptu obznanit ćemo u idućih nekoliko tjedana", ukratko odgovara Bašić na naše pitanje što nas sve čeka ove godine.

A kako mladi gledaju na Advent kao oblik studentske zabave?

"Prošle zime sam bila na Adventu na Kampusu i bilo je prezabavno; božićni ugođaj, atmosfera, praznici, svi su bili veseli", kaže nam Marita, studentica treće godine Kemijsko-tehnološkog fakulteta. Na pitanje kako se studenti zabavljaju zbog sve većih cijena u ugostiteljskim objektima, odgovara: "Većina studenata pronalazi pristupačna mjesta u kafićima na Kampusu. Također su organizirane i brucošijade, gdje se studenti dodatno zabave i opuste."

image

S lanjske Smotre Sveučilišta u Splitu koja se tada prvi put održala u sklopu Adventa

Božidar Vukičević/Cropix

Privatna okupljanja

U sličnom tonu ovo pitanje komentira i skupina studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta.

"Omiljena mjesta u Splitu su nam svakako studentska okupljanja ispred doma, zabave u sobama, druženje u Domaćina i slično. Mladi prilagode zabavu svojim mogućnostima", rekla nam je Ana, a Anđela dodaje:

"Kada se govori o cijenama, studentima one većinom nisu pristupačne, ali svakako mislim da većina nas može izdvojiti barem za jedan odlazak na Rivu i druženje ako to želi. Iako su cijene trenutno nemilosrdne, kava je nezaobilazan dio studiranja."

Uzevši u obzir da su studente prije godinu dana uveseljavali Grupa Best, Domenica, tamburaši te čak i komičar Željko Pervan, ne sumnjamo da će i ovog prosinca Kampusom odzvanjati zvukovi dobre glazbe i zvonkog mladenačkog smijeha.

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:10