StoryEditorOCM
SplitNITKO SE NIJE JAVIO

Splitski Advent drugi put - u ništa! Ugostitelji opet bojkotirali Grad: ‘Isušija se bazen...‘ Ivošević i dalje čeka...

Piše Božidar Lončar
8. studenog 2023. - 19:19

Do početka splitskog Adventa ostalo je 22 dana, a od manifestacije na Prokurativama i na Mertojaku ni – a.

Nakon dva javna poziva nije pristigla ni jedna ponuda za zakup komercijalno-zabavnih zona na Mertojaku i Prokurativama nakon današnjeg otvaranja ponuda za drugi javni poziv.

U dvadeset dana niti jedan ugostitelj nije odlučio poslati ponudu za zakup koja je za zonu na Mertojaku iznosila tri tisuće eura bez uključenog PDV-a, dok je za Prokurative zakup spušten s 50 na 40 tisuća eura bez PDV-a.

Uz zone, drugi je javni poziv raspisan i za tri trgovačka objekta za prodaju proizvoda i usluga na kojima je zabranjena prodaja palačinka, uštipaka i fritula.

image
Joško Šupić/Cropix

Za vrijeme javnog otvaranja ponuda nije bilo napetosti jer su pristigle tri ponude, točno koliko je i objekata na Rivi. Javili su se ponuđači koji su poslali ponudu i na prvi poziv, ali su odbijeni zbog nepotpune dokumentacije.

Ponude su poslale tvrtke: ”Krasne stvari d.o.o.”, ”OPG Žigo” i ”OPG Marević”. „Krasne stvari” su ponudile 1253 eura, a dva OPG-a po 1200 eura. „Krasnim stvarima” i OPG-u ”Marević” nedostajala je „bjanko zadužnica”, a OPG-u „Žigo” dokaz o pravnoj i poslovnoj osobnosti u prvom krugu. OPG „Žigo” je poslao istu ponudu, ”Krasne stvari” i OPG „Marević” su je povećali za stotinjak eura.

O tome hoće li biti trećeg kruga kao i prošle godine odlučuje Grad. Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević kaže kako će biti Adventa na svim lokacijama:

- Prošle je godine Mertojak bio na trećem krugu. Na Rivi su postavljene kućice. Na Mertojaku postoje dvije zainteresirane strane. Za Advent na Prokurativama čekamo ugostitelje da se privatno dogovore između sebe. Sa „Žnjanom” ću se dogovoriti oko cijena zakupa – odgovorio nam je Ivošević i dodao kako ovim potezom Grad ne pogoduje ugostiteljima.

Ugostitelji ne dijele mišljenje zamjenika koji je prošle godine bio predstavnik Grada u Povjerenstvu za odabir sudionika. Ove godine je predstavnica Grada u Povjerenstvu bila Natali Ribičić. Već nakon zaključenja prvog poziva ugostitelji su rekli kako im je to neisplativo i preskupo ulaganje. Ugostitelj Stipe Dujić koji je prošle godine zakupio zonu na Prokurativama za 350 tisuća kuna nam kaže kako se „isušio bazen i neće se ponoviti ta greška.

image
Joško Šupić/Cropix

- Nije stvar u cijeni. Cijena ne igra ulogu bez potpore. Preuzeo sma sve troškove na sebe, od bine do izvođača. Toliko sam platio i izgubio i nemam opet namjeru. Neće se ponoviti ta greška. Ne vjerujem da će se itko javiti – rekao nam je Dujić, inače član društva „Like Eat d.o.o.” koja je jedina poslala ponudu u prvom krugu prošle godine.

U zoni na Prokurativama je predviđeno 10 montažnih trgovačkih ili ugostiteljskih objekata do 15 metara kvadratnih površine ili 10 vanjskih šankova najviše kao i prošle godine. Može se organizirati najviše pet koncerata.

Prošle je godine Mertojak zakupljen u trećem krugu nakon što se visina zakupa spustila prvo sa 60 na 30, a potom na 20 tisuće kuna + PDV.

Obrt „Amper” iz Mimica je zakupio zonu za 22.002 kune. Ove su godine iz Grada odlučili krenuti s iznosom koji je plaćen prošle godine. Ali, za sada bezuspješno. Za zonu na Mertojaku visina zakupa za četiri „slatke kućice” veličine devet kvadrata koje s mogućnošću postavljanja pozornice i štekata uz sufinanciranje Grada iznosi 3000 eura bez uračunatog PDV-a. Tako je bilo i prošle godine.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Za Prokurative su u drugom krugu iz Grada zatražili manji iznos zakupa. U prvom je krugu bio 50 tisuća eura ne uključujući PDV, a u drugom 40 tisuća eura. U Gradu će pričati o ciframa, ali ugostitelji ne dijele takav optimizam.

Prošlogodišnja ideja „Spleat Adventa” na Starom Placu Udruge Bastion koja okuplja ugostitelje ove će godine ostati samo ideja, rekao nam je jedan od organizatora Daniel Nikolla 31. listopada.

Kao i prošle godine, na Rivi je predviđeno osam trgovačkih i tri „slatke kućice”. Za trgovačke kućice minimalna visina zakupa je 660 eura, a za „slatke kućice” 4000 eura uz bjanko zadužnicu od 10.000 eura. Radno vrijeme bi im bilo od 9 do 21, po mogućnosti do 24. Prošle je godine visina zakupa za trgovačke objekte iznosila 4000 kuna, a za „slatke” objekte 30.000 kuna.

Zone se daju u zakup za radoblje od 2023. do 2025. U javnom pozivu raspisanom od 31. listopada do 8. studenog navedeno je kako zakupac zona na Prokurativama i Mertojaku do 1. kolovoza iduće kalendarske godine može odustati pri čemu bi mu se naplatila bjanko zadužnica od 20.000 eura i raspisao bi se novi javni poziv. Zakupci moraju sklopiti ugovor do 15. studenog s izvršenom uplatom do 14. studenog.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Advent drugu godinu organizira gradska tvrtka ”Žnjan” i Turistička zajednica Grada Splita i traje od 1. prosinca do 6. siječnja 2024. godine.

Radno vrijeme zona na Prokurativama i Rivi bi trebalo biti od 9 do ponoći i glazbenog programa do 23:30, na Mertojaku do 23, „kućica” na Rivi od 9 do 21 uz mogućnost rada do ponoći.

Uporedbe radi, visina zakupanine za Advent u Zagrebu se kretala 1656 do 4803,20 eura ovisno o lokaciji, u Rijeci od 1.095,20 eura do 9590,40 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:51