StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Splitska vlast napravila je veliku grešku; pokazali su neviđenu bahatost. Uopće ih nije briga za mišljenje javnosti

Piše Sandi Vidulić
4. srpnja 2023. - 22:34

"Kraj kaosa u centru Splita! Nema više opijanja po javnim površinama, šetnje u kupaćem kostimu, glasne glazbe... Nestat će neki štekati, kiosci, bankomati... Donosimo sve detalje." Tako je glasio naslov teksta o dugoočekivanoj Odluci o komunalnom redu Grada Splita.

Gradska vlast propustila je u 2021. donijeti novu Odluku. Kazali su da im treba vremena kako bi se studiozno pripremili, učili od najboljih primjera i sastavili splitsku odluku.

Pa je tako prošla raskalašena sezona 2022., za koju smo svi mislili da ne može biti gora. Nakon nje došla nam je Odluka o komunalnom redu, koju smo toliko očekivali da je malo tko primijetio jedan detalj.

image
Vojko Bašić/Cropix

A taj je da je Odluka prebrzo usvojena. Umjesto da javno savjetovanje traje 30 dana, kako navodi zakon, ono je skraćeno na 20 dana. I sad je usred ovog još raskalašenijeg ljeta Split ostao bez Odluke o komunalnom redu po presudi Visokog upravnog suda. Sud je Odluku o komunalnom redu proglasio nezakonitom. Ukinuo je Odluku jer je u postupku donošenja općeg akta učinjen propust, ne ulazeći u njezin sadržaj, niti u sve pritužbe ugostitelja.

Ova vijest nesumnjivo je oduševila ugostitelje kojima su uklonjeni štekati. Vjerojatno se otvara mogućnost da tuže Grad zbog izgubljene dobiti. A postavlja se pitanje hoće li isto učiniti i oni kojima su uklonjeni kiosci po gradu. Bojan Ivošević ponaša se kao da je Odluka koju je Sud proglasio nezakonitom bila prije zakonita kad kaže da Sud odluku nije poništio, nego ukinuo, pa da ugovori ostaju na snazi.

image
Vojko Bašić/Cropix

Neugodna bahatost

Netko bi mogao reći, deset dana više ili manje, pa što? No, pokazuje se nekoliko stvari. Najprije, gradska vlast se zaklinjala da će imati široko participativno odlučivanje (kao u “Urbanoj politici Grada Splita”, ili s Urbanističkim natječajem za Istočnu obalu). Dakle, uključivanje javnosti je politički program na kojem se dobivalo izbore i na tome se nije smjelo pogriješiti, kao da je u pitanju neka druga vlast koju nije briga što ljudi misle. Ovdje se neugodno iskazala bahatost onih koji bi morali kroz proceduru dokazati da ih je briga za glas javnosti.

Slično je bilo i s ugostiteljskim objektima na Marjanu. Bojan Ivošević je sav uvjeren najavljivao tijekom javnog savjetovanja o Planu upravljanja pomorskim dobrom da će biti postavljeni kiosci i štekati na obalama park- šume, unatoč otporu javnosti, da bi na koncu rekao kako to urbanistički uvjeti ne dopuštaju.

Da ne govorimo kako se najavljivalo kako će se sigurno ukloniti ležaljke i suncobrane tvrtke “Dolis” s Kašjuna, a onda ništa od toga, jer je Ustavni sud prihvatio njihovu žalbu, ili presude Trgovačkog suda kojom je Gradu naloženo uklanjanje betonskih blokova koji su priječili pristup restoranu u slučaju Šumica.

image
Saša Burić/Cropix

Kaze za grafite?

Dodajmo ovome da nema kazne za sve kilometre grafita koji su išarani izvan povijesne jezgre, zbog pogreške u Odluci o komunalnom redu, koju su iz Banovine javno obećali ispraviti, pa nisu.

U nekim od tih slučajeva gradska vlast je moralno gledano u pravu. Bolje bi bilo da je manje štekata po povijesnoj jezgri, da se Šumica ne zagađuje automobilima, da ležaljke ne okupiraju Kašjune... No, s pravne strane ispadaju “paceri” i teški hvalisavci.

image
Nikola Vilić/Cropix

Koji su zbog velikog pravnog propusta odgovornih osoba iz Banovine usred paklenog ljeta Split ostavili bez Odluke o komunalnom redu, koja je zabranjivala pišanje, povraćanje, hodanje u kupaćim kostimima u Dioklecijanovoj palači, Pjaci i na Rivi, koja je obuzdavala ugostitelje da ne zagušuju uske uličice gradske jezgre štekatima...

Ima ih koji misle da je Odluka o komunalnom redu bila prilično restriktivna. No glazbu i divljanje turista se utišalo u Dubrovniku, a i u Zadru. Jer žele dobiti drukčije goste. Pišanje turista koje je Ivošević spomenuo da se događa u Zadru ipak je na razini pojedinačnih ekscesa. A ostaviti već ionako razuzdani grad usred ljeta bez komunalnog reda znači Split pretvoriti u eldorado za one koji profitiraju od kaosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:55