StoryEditorOCM
Splitovo dugo čekamo

Splitska bolnica još jedan korak bliže obavljanju transplantacija bubrega: potpisan ugovor o suradnji s KBC-om Zagreb

Piše Hina
7. listopada 2023. - 11:30

U KBC-u Split uskoro bi se, kao što je Slobodna Dalmacija prva objavila, trebale početi obavljati transplantacije bubrega, zbog čega je potpisan Ugovor o suradnji splitskog i zagrebačkog KBC-a o provođenju edukacije djelatnika multidisciplinarnog tima splitske bolnice u tom području.

Splitski KBC uskoro prvi put kreće s jednom od najvažnijih operacija koja se već godinama najavljuje. Čekaju se papiri

Cilj suradnje dviju bolnica je stjecanje uvjeta potrebnih za odobrenja Ministarstva zdravstva za provođenje transplantacije bubrega u Splitu, priopćeno je iz splitskog KBC-a.

Ugovor su potpisali ravnatelji dvaju bolnica Ante Ćorušić i Julije Meštrović, u prisustvu voditelja Centra za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb Željka Kaštelana. Transplantacijski program potom je predstavljen na sjednici Stručnog vijeća bolnice.

image
KBC Split

"Ugovorom će biti omogućena kontinuirana edukacija splitskih liječnika u KBC-u Zagreb. Zadovoljni smo ovim iskorakom u suradnji dvije najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, posebno zbog toga što je Split drugi najveći grad u Hrvatskoj, a splitskoj bolnici gravitira milijun stanovnika", istaknuo je Ćorušić. Rekao je da dvije ustanove surađuju dugi niz godina, a posljednjih nekoliko vrlo intenzivno, pa je na taj način u Splitu već započela transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Kaštelan je podsjetio da je KBC Zagreb najveći centar za transplantaciju bubrega u Hrvatskoj i ove godine slavi 50 godina od prve transplantacije koja je učinjena 1973. godine.

Svoje iskustvo i znanje prenosili su drugim kolegama pri uspostavi programa transplantacije bubrega, koji je jedan od najsloženijih multidisciplinarnih programa u suvremenoj medicini, a među njima su KB Merkur i KBC Osijek te centri izvan Hrvatske.

Ravnatelj splitskog KBC-a kazao je da na području od Zadra do Dubrovnika postoji veliki broj pacijenata kojima je potrebna transplantacija bubrega, te će početak tog programa značajno unaprijediti kvalitetu liječenja.

image
KBC Split

"Osigurali smo prostor i opremu. Najveća su vrijednost naši vrsni stručnjaci koji će uspješno ostvariti ovaj program u našoj bolnici", rekao je. Istaknuo da se za pokretanje programa transplantacije bubrega splitska bolnica priprema zadnje tri godine, a ove je godine otvorena i dnevna bolnica za bolesnike s transplantiranim bubregom.

Uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije uređeni su izolacijski prostori i ambulanta, kupljena je oprema i započeta edukacija. U transplantacijskom su timu urolozi, nefrolozi, imunolozi, anesteziolozi, mikrobiolozi i patolozi, na čelu s voditeljem tima dr. Hrvojem Šošićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 07:30