StoryEditorOCM
Splitvatrogasna mjera

Splićani s autizmom pohađali ljetni kamp: ‘Našoj djeci treba skrb 365 dana u godini. Ne mislimo stati dok tako ne bude‘

Piše Božidar Lončar
23. kolovoza 2023. - 11:30

Ljetni kamp organiziran od strane Udruge Autizam 365 za osobe iz spektra autizma je zatvoren. Trajao je od 26. lipnja do 18. kolovoza i održan je u prostorijama Centra za autizam u Ulici sedam Kaštela i Rendićevoj ulici. Ljetni kamp je pohađalo oko 30 korisnika, većinom djece mlađe od 21. godinu. Osim njih, kamp su pohađali korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", ujedno i članovi Udruge Autizam 365. "Juraj Bonači" bi po statutu trebao biti otvoren tijekom cijele godine kako bi pružao socijalne usluge, ali nije.

image
Fotografija: Autizam 365

Centar za autizam kao odgojno-obrazovna ustanova radi za vrijeme školske godine. Riječ o staroj boljki, rak rani u Hrvatskoj, ne samo u Splitu, o kojom smo pisali u nekoliko navrata i zbog čega je Udruga Autizam 365 i osnovana. Po Statutu Centra, korisnik koji napuni 21. godinu prestaje biti dijelom Centra. Nakon 21. godine, oni postaju tuđa briga, baš kao i korisnici do 21. godine za vrijeme ljeta. Dok se ne naprave statutarne promjene i uključi ministarstvo "socijale" u priču, u Centru će boraviti korisnici stariji od 21. godine. Samo ove godine njih pet je, neslužbeno, po zakonu prestalo biti dio Centra, ali će ostati njegov dio jer za njih nema adekvatnog rješenja.

Organiziranje ljetnog kampa je vatrogasna mjera kojom se riješio problem ovog ljeta. Organizacija je stajala 30.400 eura i novac za nju je skupljen donacijskom kampanjom #autizam365 koja je trajala od ožujka do svibnja. 

- Ovo je dokaz da našoj djeci treba skrb 365 dana u godini i ne mislimo stati dok se to ne ostvari. Sreća i osmijeh na njihovim licima svakoga jutra je neopisiva, a stečeno znanje i vještine pomoći će im u daljnjem razvoju. Zato ćemo u rujnu Gradu Splitu predočiti cijelu dokumentaciju i organizacijsku strukturu kampa i očekujemo da za iduće ljeto nećemo morati prikupljati donacije, već da će se grad i županija aktivno uključiti, poručili su iz udruge Autizam 365.

image
Fotografija: Autizam 365
image
Fotografija: Autizam 365

Hoće li rujan donijeti ikakve promjene?

Da podsjetimo, kako bi se izmijenio statut i osigurala skrb kroz cijelu godinu, osnovana je Radna skupina za rješavanje statutarnih problema Centra za autizam i to tek nakon osnivanja Udruge Autizam 365 i njihovih čestih medijskih istupa. Do tada, ovo je pitanje stajalo u ladici godinama, čak i desetljećima. Međutim, ni osnivanje Radne skupine možda neće riješiti problem s obzirom na to kako u njoj nema niti jednog člana od dva resorna ministarstva: obrazovanja i socijale. Novi sastanci bi trebali biti u rujnu, a osim obećanja da će na sastancima sudjelovati predstavnici ministarstva, članovi Udruge i roditelji osoba s autizmom, više nemaju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:13