stdClass Object ( [id] => 1266984 [title] => Splićani luđački pohode zadnji antikvarijat! Vlasnica: ‘Kao da mi je sahrana, svi me vole!‘ Grad obznanio - zatvara se [alias] => splicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako ovo čitate, vjerojatno ste upućeni u žalosnu sudbinu splitskog antikvarijata "Nostirmus" - posljednjeg južno od Rijeke. Njegova vlasnica, Ljiljana Granić, koja se ovim "biznisom" bavi već 30 godina, ne može više podmirivati troškove koje proizvodi hladni pogon ove institucije, a ne bi se nužno bunila ni protiv zaslužene mirovine.

Ipak, ne bi joj bilo svejedno da more knjiga, kojima je poplavljen podrumski gradski prostor, jednostavno odnese nemilosrdna bujica slobodnog tržišta. Ukratko, ne želi da Split bude grad bez antikvarijata. A, kako smo vidjeli po reakcijama Splićana na njenu priču, ni građani ne žele biti građani takvog grada.

Barem ne oni koji čitaju knjige.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Umire i zadnji antikvarijat u Splitu, vlasnica tužna: ‘Velika je potražnja za neznanjem, ne možemo opstati na tržištu‘

Zbog toga se obratila Gradu, u nadi da će tamo pronaći partnera koji će dijeliti ovaj interes. Uostalom, gradonačelnik Ivica Puljak je profesor i razumije važnost kulture i obrazovanja.

Isto tako, jedan dogradonačelnik je (bivši) aktivist (Bojan Ivošević) i jasna mu je nužnost promoviranja javnog dobra i općeg interesa. Doduše, drugi dogradonačelnik (Antonio Kuzmanić) je ekonomist liberalnog tipa; kao što nalažu uzusi stranke Centar. A, kako je poznato, takvi stručnjaci su tržišni fundamentalisti i vjeruju da ponuda i potražnja najbolje znaju što ljudima treba.

---

image

dogradonačelnik Antonio Kuzmanić

Duje Klaric/Cropix
---

I, čini se da je "struja" drugog dogradonačelnika Kuzmanića pobijedila, tako odnijevši dalmatinsko antikvarijatstvo u povijesne knjige. Jer, imati povijest knjiga na jednom mjesto, očito, nije monetarno isplativo. 

Barem nam je tako javila pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek, koja kaže da je "strašno kako se objavljuju ovakve stvari i zalaže za nepoštivanje zakona". 

Ona tumači da bi bilo kakva (dodatna) pomoć umirućem antikvarijatu bila nezakonita jer bi Grad "time prekršio zakonske propise i stavio u nepovoljniji položaj sve druge zakupnike koji redovno plaćaju svoje obveze". Također, neplaćanjem bi se "motivirali i drugi zakupnici na neplaćanje, smatrajući da je isto ponašanje prihvatljivo".

---

image
Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija
---

- Svaki poduzetnik, znajući da ne može plaćati svoje obveze, ukoliko odgovorno posluje ne bi stvarao svom trgovačkom društvu obveze te bi poslovni prostor vratio zakupodavcu. Poduzetnik je odgovoran za poslovanje svog društva - objašnjava pročelnica.

Konačno, izvještava kako će Grad Split "pozvati trgovačko društvo ‘Nostrimus‘ na predaju prostora te je dužan pokrenuti i naplatu dugovanja".

A pošto su nas iz Banovine zamolili da "u cilju istinitog i pravilnog informiranja javnosti", prenesemo ovo reagiranje u cijelosti, nemamo razloga ne ispuniti tu želju.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

- Prvo dopustite da Vas upoznam sa zakonskim odredbama o zakupu poslovnog prostora. Sukladno čl. 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora poslovni prostori se daju u zakup putem javnog natječaja te se najpovoljnijom ponudom smatra ona ponuda koja uz ispunjenje uvjeta iz natječaja sadrži i najviši iznos zakupnine.

Kod raspisivanja natječaja Grad određuje djelatnosti koje će se obavljati u poslovnom prostoru te sukladno tome početni iznos zakupnine.

U natječaju za predmetni poslovni prostor 2016. godine kao djelatnost je određena trgovina na malo knjigama i antikvarijat te se sukladno toj djelatnosti već odredila "povlaštena cijena zakupa" za tu vrstu djelatnosti pa je "Nostrimus" d.o.o. kao najpovoljniji ponuditelj sklopio Ugovor o zakupu za poslovni prostor u Križevoj 4, površine 82,79 metara četvornih, po iznosu od 33 kune po kvadratu, odnosno u iznosu od 2.732,07 kuna mjesečno, uvećano za PDV. Dakle, radi se o cijeni zakupa koja je daleko ispod tržišne za navedenu lokaciju i koja sada, po podacima iz sustava eNekretnina, iznosi između 30 i 40 eura po metru četvornom.

Za napomenuti je kako je zakupniku omogućeno da prva tri mjeseca uopće ne plaća zakupninu, dok ne uredi prostor.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Čl. 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora kao iznimku od javnog natječaja propisuje da zakupodavac može produžiti ugovor o zakupu sklopljen na temelju javnog natječaja, pod istim uvjetima i kada u potpunosti ispunjava uvjete iz ugovora, odnosno kada nema dugovanja.

Ugovor o zakupu je istekao 16. prosinca 2021. godine, a kako je i sam zakupnik potvrdio, već dvije godine (op.a. iz "Nostrimusa" su nam rekli da je riječ o dva mjeseca) ne plaća zakupninu (odnosno nakon isteka ugovora, naknadu za korištenje sukladno zakonu).

Sukladno tomu, Grad Split ne smije produžiti ugovor o zakupu trgovačkom društvu "Nostrimus" d.o.o. i ne smije subvencionirati isto društvo jer bi time prekršio zakonske propise i stavio u nepovoljniji položaj sve druge zakupnike koji redovno plaćaju svoje obveze.

---

image


 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Treba nam vladavina prava i poštivanje zakona i stoga se nadam kako ćete i vi mediji, pravilnim informiranjem javnosti, pripomoći institucijama i građanima da do toga uistinu i dođe. U ovom slučaju, na način kako Vi sugerirate došlo bi do povlaštenog položaja određenog pravnog subjekta, a zbog neplaćanja "motivirali" bi se i drugi zakupnici na neplaćanje smatrajući da je isto ponašanje prihvatljivo.

Svaki poduzetnik, znajući da ne može plaćati svoje obveze, ukoliko odgovorno posluje ne bi stvarao svom trgovačkom društvu obveze te bi poslovni prostor vratio zakupodavcu. Poduzetnik je odgovoran za poslovanje svog društva.

Grad Split će pozvati trgovačko društvo "Nostrimus" d.o.o. na predaju prostora te je dužan pokrenuti i naplatu dugovanja.

Pri raspisivanju novog natječaja za zakup istog poslovnog prostora, Grad Split će svakako voditi računa o djelatnosti koja bi se u poslovnom prostoru mogla obavljati te pozivamo sve koji možda žele obavljati djelatnost antikvarijata da nam se obrate s pismom namjere za zakup te sudjeluju na natječaju - navela je u odgovoru Đerek.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Javili smo se gospođi Granić kako bismo joj omogućili da obavijesti javnost o datumu zatvaranja antikvarijata.

- Šokirana sam. Grad me, jasno, ima pravo izbaciti iz svog prostora. Pogotovo zato što mi već preko godinu dana ne obnavljaju ugovor i ne javljaju se na moje upite. Tako da... U pat poziciji sam. Ako žele, ja ću firmu zatvoriti i izaći za dva dana. Njima ostavljam sve knjige, neka rade s njima što ih je volja - uznemireno nam priča (možda zauvijek) zadnja splitska antikvarijatkinja.

Svakako, nije joj jasno o kakvih dvije godine neplaćanja i dugu od "preko 24.000 kuna" (na Facebooku) priča Đerek. Zadnji najam je, kaže, bio plaćen za listopad. Prošli tjedan je to provjerila s računovodstvom.

- Po kojem su obračunu dobili taj iznos? Da stvarno nisam plaćala toliki period, dug bi bio nekih 80.000 kuna. Nikad mi nisu poslali da sam dužna, ali šalju uplatnice, bez ugovora. Uostalom, tijekom protekle dvije godine, bilo je perioda kad nisam uopće imala dugove. Zašto mi tad ugovor nije obnovljen? - pita se Granić.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ističe da je pravo na zakup prije šest godina dobila na javnoj ponudi kao najbolji ponuđač i da prostor na natječaju uopće nije bio namijenjen za antikvarijat. U stvari, vjerojatno je najpovoljniji bio za skladište, pošto je bio bez vode i struje, ali s puno pantagani.

- Digla sam kredit i sve obnovila. Trebalo mi je za to nekoliko mjeseci. Srećom, i hvala im na tome, priznali su mi te troškove. Svakako, ako im nije stalo do antikvarijata, prostor će svakako moći iznajmit za skladište nekog kafića ili restorana. Možda i par njih, da se više isplati. Ako Grad gleda sve kroz ekonomsku računicu, kroz profitabilnost... - razočarano će Splićanka.

Ipak, možda ima svjetla na kraju tunela. (Ali, vjerojatno nema.)

- Otkad je objavljen članak o nama, ljudi su počeli luđački dolaziti, kao da su u strahu od zatvaranja. Ne znam kako bih vam objasnila... Osjećala sam se kao na vlastitoj sahrani... Odjednom te svi vole, pružaju podršku... Kažu: "Ajme, nemojte zatvarat", pljuju po vlasti i politici... - priča Granić.

---

image

Fizičar elementarnih čestica i sveučilišni profesor splitskog FESB-a, Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix
---

Govori da se pojavljuju neki novi, mladi ljudi. Jedan momak, umjetnik, je kupio tri knjige za podršku. Nakon par dana je poslao mail "Nostrimusu", napisavši da će prodat zemlju i kuću da joj pomogne. Drugi sugrađanin je poslao dopis u Grad i u ministarstva, s prijedlogom načina kako da antikvarijat opstane i zašto je važan. 

- U zadnjih tjedan dana nam je promet porastao 10 do 20 puta. Od toga smo sada platili dug za studeni i prosinac. Da nije bilo medija, ne bi ništa od ovoga bilo. Niti bi bila tolika navala, niti bi Grad reagirao kako je reagirao.

Ja nisam od nikoga ništa zahtijevala niti stvarala halabuku. Samo sam rekla kakvo je stvarno stanje stvari, pa čak i predložila neka moguća rješenja. Što će biti, odlučit će gradska uprava - zaključuje.

Ali, zaključuje krivo. Naime, izvjesno je da, u stvari, gradska uprava neće odlučiti ništa. Odlučit će "tržište" i "zakon".  

Ili, kako je poručila nadležna pročelnica: "Kad sam zadnji put provjeravala, još uvijek imamo tržišno gospodarstvo."

I grad bez antikvarijata.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tržište presudilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tržište presudilo 2 0 9079 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-16 12:15:31 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-22 15:22:43 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-02-22 09:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2735 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićani luđački pohode zadnji antikvarijat! Vlasnica: 'Kao da mi je sahrana, svi me vole!' Grad bez milosti - zatvara [metakey] => nostrimus, antikvarijat, Split, grad, maja đerek, tržište, Ivica Puljak, Ljiljana Granić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24327208.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/21326608.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24277723.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24277736.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24277740.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24277738.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/24277727.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/17863936.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/23990861.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/23865121.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/16\/23773164.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107 Duje Klari\u0107\/ Cropix","Goran Mehkek\/cropix\/Slobodna Dalmacija","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","

Fizi\u010dar elementarnih \u010destica i sveu\u010dili\u0161ni\u00a0profesor\u00a0splitskog FESB-a, Ivica Puljak<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

dogradona\u010delnik Antonio Kuzmani\u0107<\/p>","


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24327208_1920.jpg":"1920x1080","k_24327208_1280.jpg":"1280x1280","k_24327208_1024.jpg":"1024x1024","k_24327208_640.jpg":"640x640","k_24327208_480.jpg":"480x480","k_24327208_340.jpg":"340x340","k_24327208_220.jpg":"220x220","o_24327208_1280.jpg":"1280x853","o_24327208_1024.jpg":"1024x682","o_24327208_640.jpg":"640x426","o_24327208_480.jpg":"480x320","o_24327208_340.jpg":"340x226","o_24327208_220.jpg":"220x146","h_24327208_1280.jpg":"1280x854","h_24327208_1024.jpg":"1024x683","h_24327208_640.jpg":"640x427","h_24327208_480.jpg":"480x320","h_24327208_340.jpg":"340x227","h_24327208_220.jpg":"220x147","pp_24327208_1280.jpg":"1280x1628","pp_24327208_1024.jpg":"1024x1303","pp_24327208_640.jpg":"640x814","pp_24327208_480.jpg":"480x611","pp_24327208_340.jpg":"340x432","pp_24327208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21326608_1920.jpg":"1920x1080","k_21326608_1280.jpg":"1280x1280","k_21326608_1024.jpg":"1024x1024","k_21326608_640.jpg":"640x640","k_21326608_480.jpg":"480x480","k_21326608_340.jpg":"340x340","k_21326608_220.jpg":"220x220","o_21326608_1280.jpg":"1280x853","o_21326608_1024.jpg":"1024x682","o_21326608_640.jpg":"640x426","o_21326608_480.jpg":"480x320","o_21326608_340.jpg":"340x226","o_21326608_220.jpg":"220x146","h_21326608_1280.jpg":"1280x854","h_21326608_1024.jpg":"1024x683","h_21326608_640.jpg":"640x427","h_21326608_480.jpg":"480x320","h_21326608_340.jpg":"340x227","h_21326608_220.jpg":"220x147","pp_21326608_1280.jpg":"1280x1628","pp_21326608_1024.jpg":"1024x1303","pp_21326608_640.jpg":"640x814","pp_21326608_480.jpg":"480x611","pp_21326608_340.jpg":"340x432","pp_21326608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24277723_1920.jpg":"1920x1080","k_24277723_1280.jpg":"1280x1280","k_24277723_1024.jpg":"1024x1024","k_24277723_640.jpg":"640x640","k_24277723_480.jpg":"480x480","k_24277723_340.jpg":"340x340","k_24277723_220.jpg":"220x220","o_24277723_1280.jpg":"1280x852","o_24277723_1024.jpg":"1024x682","o_24277723_640.jpg":"640x426","o_24277723_480.jpg":"480x319","o_24277723_340.jpg":"340x226","o_24277723_220.jpg":"220x146","h_24277723_1280.jpg":"1280x854","h_24277723_1024.jpg":"1024x683","h_24277723_640.jpg":"640x427","h_24277723_480.jpg":"480x320","h_24277723_340.jpg":"340x227","h_24277723_220.jpg":"220x147","pp_24277723_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277723_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277723_640.jpg":"640x814","pp_24277723_480.jpg":"480x611","pp_24277723_340.jpg":"340x432","pp_24277723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1085","hd_24277736_1920.jpg":"1920x1080","k_24277736_1280.jpg":"1280x1280","k_24277736_1024.jpg":"1024x1024","k_24277736_640.jpg":"640x640","k_24277736_480.jpg":"480x480","k_24277736_340.jpg":"340x340","k_24277736_220.jpg":"220x220","o_24277736_1280.jpg":"1280x723","o_24277736_1024.jpg":"1024x578","o_24277736_640.jpg":"640x361","o_24277736_480.jpg":"480x271","o_24277736_340.jpg":"340x192","o_24277736_220.jpg":"220x124","h_24277736_1280.jpg":"1280x854","h_24277736_1024.jpg":"1024x683","h_24277736_640.jpg":"640x427","h_24277736_480.jpg":"480x320","h_24277736_340.jpg":"340x227","h_24277736_220.jpg":"220x147","pp_24277736_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277736_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277736_640.jpg":"640x814","pp_24277736_480.jpg":"480x611","pp_24277736_340.jpg":"340x432","pp_24277736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24277740_1920.jpg":"1920x1080","k_24277740_1280.jpg":"1280x1280","k_24277740_1024.jpg":"1024x1024","k_24277740_640.jpg":"640x640","k_24277740_480.jpg":"480x480","k_24277740_340.jpg":"340x340","k_24277740_220.jpg":"220x220","o_24277740_1280.jpg":"1280x853","o_24277740_1024.jpg":"1024x682","o_24277740_640.jpg":"640x426","o_24277740_480.jpg":"480x320","o_24277740_340.jpg":"340x226","o_24277740_220.jpg":"220x146","h_24277740_1280.jpg":"1280x854","h_24277740_1024.jpg":"1024x683","h_24277740_640.jpg":"640x427","h_24277740_480.jpg":"480x320","h_24277740_340.jpg":"340x227","h_24277740_220.jpg":"220x147","pp_24277740_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277740_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277740_640.jpg":"640x814","pp_24277740_480.jpg":"480x611","pp_24277740_340.jpg":"340x432","pp_24277740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_24277738_1920.jpg":"1920x1080","k_24277738_1280.jpg":"1280x1280","k_24277738_1024.jpg":"1024x1024","k_24277738_640.jpg":"640x640","k_24277738_480.jpg":"480x480","k_24277738_340.jpg":"340x340","k_24277738_220.jpg":"220x220","o_24277738_1280.jpg":"1280x800","o_24277738_1024.jpg":"1024x640","o_24277738_640.jpg":"640x400","o_24277738_480.jpg":"480x300","o_24277738_340.jpg":"340x212","o_24277738_220.jpg":"220x137","h_24277738_1280.jpg":"1280x854","h_24277738_1024.jpg":"1024x683","h_24277738_640.jpg":"640x427","h_24277738_480.jpg":"480x320","h_24277738_340.jpg":"340x227","h_24277738_220.jpg":"220x147","pp_24277738_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277738_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277738_640.jpg":"640x814","pp_24277738_480.jpg":"480x611","pp_24277738_340.jpg":"340x432","pp_24277738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_24277727_1920.jpg":"1920x1080","k_24277727_1280.jpg":"1280x1280","k_24277727_1024.jpg":"1024x1024","k_24277727_640.jpg":"640x640","k_24277727_480.jpg":"480x480","k_24277727_340.jpg":"340x340","k_24277727_220.jpg":"220x220","o_24277727_1280.jpg":"1280x864","o_24277727_1024.jpg":"1024x691","o_24277727_640.jpg":"640x432","o_24277727_480.jpg":"480x324","o_24277727_340.jpg":"340x229","o_24277727_220.jpg":"220x148","h_24277727_1280.jpg":"1280x854","h_24277727_1024.jpg":"1024x683","h_24277727_640.jpg":"640x427","h_24277727_480.jpg":"480x320","h_24277727_340.jpg":"340x227","h_24277727_220.jpg":"220x147","pp_24277727_1280.jpg":"1280x1628","pp_24277727_1024.jpg":"1024x1303","pp_24277727_640.jpg":"640x814","pp_24277727_480.jpg":"480x611","pp_24277727_340.jpg":"340x432","pp_24277727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_17863936_1920.jpg":"1920x1080","k_17863936_1280.jpg":"1280x1280","k_17863936_1024.jpg":"1024x1024","k_17863936_640.jpg":"640x640","k_17863936_480.jpg":"480x480","k_17863936_340.jpg":"340x340","k_17863936_220.jpg":"220x220","o_17863936_1280.jpg":"1280x793","o_17863936_1024.jpg":"1024x634","o_17863936_640.jpg":"640x396","o_17863936_480.jpg":"480x297","o_17863936_340.jpg":"340x210","o_17863936_220.jpg":"220x136","h_17863936_1280.jpg":"1280x854","h_17863936_1024.jpg":"1024x683","h_17863936_640.jpg":"640x427","h_17863936_480.jpg":"480x320","h_17863936_340.jpg":"340x227","h_17863936_220.jpg":"220x147","pp_17863936_1280.jpg":"1280x1628","pp_17863936_1024.jpg":"1024x1303","pp_17863936_640.jpg":"640x814","pp_17863936_480.jpg":"480x611","pp_17863936_340.jpg":"340x432","pp_17863936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990861_1920.jpg":"1920x1080","k_23990861_1280.jpg":"1280x1280","k_23990861_1024.jpg":"1024x1024","k_23990861_640.jpg":"640x640","k_23990861_480.jpg":"480x480","k_23990861_340.jpg":"340x340","k_23990861_220.jpg":"220x220","o_23990861_1280.jpg":"1280x853","o_23990861_1024.jpg":"1024x682","o_23990861_640.jpg":"640x426","o_23990861_480.jpg":"480x320","o_23990861_340.jpg":"340x226","o_23990861_220.jpg":"220x146","h_23990861_1280.jpg":"1280x854","h_23990861_1024.jpg":"1024x683","h_23990861_640.jpg":"640x427","h_23990861_480.jpg":"480x320","h_23990861_340.jpg":"340x227","h_23990861_220.jpg":"220x147","pp_23990861_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990861_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990861_640.jpg":"640x814","pp_23990861_480.jpg":"480x611","pp_23990861_340.jpg":"340x432","pp_23990861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_23865121_1920.jpg":"1920x1080","k_23865121_1280.jpg":"1280x1280","k_23865121_1024.jpg":"1024x1024","k_23865121_640.jpg":"640x640","k_23865121_480.jpg":"480x480","k_23865121_340.jpg":"340x340","k_23865121_220.jpg":"220x220","o_23865121_1280.jpg":"1280x875","o_23865121_1024.jpg":"1024x700","o_23865121_640.jpg":"640x437","o_23865121_480.jpg":"480x328","o_23865121_340.jpg":"340x232","o_23865121_220.jpg":"220x150","h_23865121_1280.jpg":"1280x854","h_23865121_1024.jpg":"1024x683","h_23865121_640.jpg":"640x427","h_23865121_480.jpg":"480x320","h_23865121_340.jpg":"340x227","h_23865121_220.jpg":"220x147","pp_23865121_1280.jpg":"1280x1628","pp_23865121_1024.jpg":"1024x1303","pp_23865121_640.jpg":"640x814","pp_23865121_480.jpg":"480x611","pp_23865121_340.jpg":"340x432","pp_23865121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23773164_1920.jpg":"1920x1080","k_23773164_1280.jpg":"1280x1280","k_23773164_1024.jpg":"1024x1024","k_23773164_640.jpg":"640x640","k_23773164_480.jpg":"480x480","k_23773164_340.jpg":"340x340","k_23773164_220.jpg":"220x220","o_23773164_1280.jpg":"1280x851","o_23773164_1024.jpg":"1024x681","o_23773164_640.jpg":"640x425","o_23773164_480.jpg":"480x319","o_23773164_340.jpg":"340x226","o_23773164_220.jpg":"220x146","h_23773164_1280.jpg":"1280x854","h_23773164_1024.jpg":"1024x683","h_23773164_640.jpg":"640x427","h_23773164_480.jpg":"480x320","h_23773164_340.jpg":"340x227","h_23773164_220.jpg":"220x147","pp_23773164_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773164_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773164_640.jpg":"640x814","pp_23773164_480.jpg":"480x611","pp_23773164_340.jpg":"340x432","pp_23773164_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7817827 Threads: 6 Questions: 1573992404 Slow queries: 4802748 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111838840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara-1266984 [printLink] => /split/splicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara-1266984?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705716 [name] => nostrimus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 20:27:51 [main_article_id] => 0 [alias] => nostrimus [link] => /tag/nostrimus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 705715 [name] => antikvarijat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 20:27:51 [main_article_id] => 0 [alias] => antikvarijat [link] => /tag/antikvarijat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 299166 [name] => grad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad [link] => /tag/grad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664495 [name] => maja đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 13:53:33 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-derek [link] => /tag/maja-derek ) [5] => stdClass Object ( [id] => 401709 [name] => tržište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trziste [link] => /tag/trziste ) [6] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [7] => stdClass Object ( [id] => 303092 [name] => Ljiljana Granić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljiljana-granic [link] => /tag/ljiljana-granic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tržište presudilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani luđački pohode zadnji antikvarijat! Vlasnica: ‘Kao da mi je sahrana, svi me vole!‘ Grad obznanio - zatvara se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24327208.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić Duje Klarić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24327208.jpg [title] => Nikola Vilić Duje Klarić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/21326608.jpg [title] => Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24277723.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24277736.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24277740.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24277738.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/24277727.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/17863936.jpg [title] =>

Fizičar elementarnih čestica i sveučilišni profesor splitskog FESB-a, Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/23990861.jpg [title] =>



 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/23865121.jpg [title] =>

dogradonačelnik Antonio Kuzmanić

Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/16/23773164.jpg [title] =>


 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako ovo čitate, vjerojatno ste upućeni u žalosnu sudbinu splitskog antikvarijata "Nostirmus" - posljednjeg južno od Rijeke. Njegova vlasnica, Ljiljana Granić, koja se ovim "biznisom" bavi već 30 godina, ne može više podmirivati troškove koje proizvodi hladni pogon ove institucije, a ne bi se nužno bunila ni protiv zaslužene mirovine.

Ipak, ne bi joj bilo svejedno da more knjiga, kojima je poplavljen podrumski gradski prostor, jednostavno odnese nemilosrdna bujica slobodnog tržišta. Ukratko, ne želi da Split bude grad bez antikvarijata. A, kako smo vidjeli po reakcijama Splićana na njenu priču, ni građani ne žele biti građani takvog grada.

Barem ne oni koji čitaju knjige.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Umire i zadnji antikvarijat u Splitu, vlasnica tužna: ‘Velika je potražnja za neznanjem, ne možemo opstati na tržištu‘

Zbog toga se obratila Gradu, u nadi da će tamo pronaći partnera koji će dijeliti ovaj interes. Uostalom, gradonačelnik Ivica Puljak je profesor i razumije važnost kulture i obrazovanja.

Isto tako, jedan dogradonačelnik je (bivši) aktivist (Bojan Ivošević) i jasna mu je nužnost promoviranja javnog dobra i općeg interesa. Doduše, drugi dogradonačelnik (Antonio Kuzmanić) je ekonomist liberalnog tipa; kao što nalažu uzusi stranke Centar. A, kako je poznato, takvi stručnjaci su tržišni fundamentalisti i vjeruju da ponuda i potražnja najbolje znaju što ljudima treba.

---

image

dogradonačelnik Antonio Kuzmanić

Duje Klaric/Cropix
---

I, čini se da je "struja" drugog dogradonačelnika Kuzmanića pobijedila, tako odnijevši dalmatinsko antikvarijatstvo u povijesne knjige. Jer, imati povijest knjiga na jednom mjesto, očito, nije monetarno isplativo. 

Barem nam je tako javila pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek, koja kaže da je "strašno kako se objavljuju ovakve stvari i zalaže za nepoštivanje zakona". 

Ona tumači da bi bilo kakva (dodatna) pomoć umirućem antikvarijatu bila nezakonita jer bi Grad "time prekršio zakonske propise i stavio u nepovoljniji položaj sve druge zakupnike koji redovno plaćaju svoje obveze". Također, neplaćanjem bi se "motivirali i drugi zakupnici na neplaćanje, smatrajući da je isto ponašanje prihvatljivo".

---

image
Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija
---

- Svaki poduzetnik, znajući da ne može plaćati svoje obveze, ukoliko odgovorno posluje ne bi stvarao svom trgovačkom društvu obveze te bi poslovni prostor vratio zakupodavcu. Poduzetnik je odgovoran za poslovanje svog društva - objašnjava pročelnica.

Konačno, izvještava kako će Grad Split "pozvati trgovačko društvo ‘Nostrimus‘ na predaju prostora te je dužan pokrenuti i naplatu dugovanja".

A pošto su nas iz Banovine zamolili da "u cilju istinitog i pravilnog informiranja javnosti", prenesemo ovo reagiranje u cijelosti, nemamo razloga ne ispuniti tu želju.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

- Prvo dopustite da Vas upoznam sa zakonskim odredbama o zakupu poslovnog prostora. Sukladno čl. 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora poslovni prostori se daju u zakup putem javnog natječaja te se najpovoljnijom ponudom smatra ona ponuda koja uz ispunjenje uvjeta iz natječaja sadrži i najviši iznos zakupnine.

Kod raspisivanja natječaja Grad određuje djelatnosti koje će se obavljati u poslovnom prostoru te sukladno tome početni iznos zakupnine.

U natječaju za predmetni poslovni prostor 2016. godine kao djelatnost je određena trgovina na malo knjigama i antikvarijat te se sukladno toj djelatnosti već odredila "povlaštena cijena zakupa" za tu vrstu djelatnosti pa je "Nostrimus" d.o.o. kao najpovoljniji ponuditelj sklopio Ugovor o zakupu za poslovni prostor u Križevoj 4, površine 82,79 metara četvornih, po iznosu od 33 kune po kvadratu, odnosno u iznosu od 2.732,07 kuna mjesečno, uvećano za PDV. Dakle, radi se o cijeni zakupa koja je daleko ispod tržišne za navedenu lokaciju i koja sada, po podacima iz sustava eNekretnina, iznosi između 30 i 40 eura po metru četvornom.

Za napomenuti je kako je zakupniku omogućeno da prva tri mjeseca uopće ne plaća zakupninu, dok ne uredi prostor.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Čl. 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora kao iznimku od javnog natječaja propisuje da zakupodavac može produžiti ugovor o zakupu sklopljen na temelju javnog natječaja, pod istim uvjetima i kada u potpunosti ispunjava uvjete iz ugovora, odnosno kada nema dugovanja.

Ugovor o zakupu je istekao 16. prosinca 2021. godine, a kako je i sam zakupnik potvrdio, već dvije godine (op.a. iz "Nostrimusa" su nam rekli da je riječ o dva mjeseca) ne plaća zakupninu (odnosno nakon isteka ugovora, naknadu za korištenje sukladno zakonu).

Sukladno tomu, Grad Split ne smije produžiti ugovor o zakupu trgovačkom društvu "Nostrimus" d.o.o. i ne smije subvencionirati isto društvo jer bi time prekršio zakonske propise i stavio u nepovoljniji položaj sve druge zakupnike koji redovno plaćaju svoje obveze.

---

image


 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Treba nam vladavina prava i poštivanje zakona i stoga se nadam kako ćete i vi mediji, pravilnim informiranjem javnosti, pripomoći institucijama i građanima da do toga uistinu i dođe. U ovom slučaju, na način kako Vi sugerirate došlo bi do povlaštenog položaja određenog pravnog subjekta, a zbog neplaćanja "motivirali" bi se i drugi zakupnici na neplaćanje smatrajući da je isto ponašanje prihvatljivo.

Svaki poduzetnik, znajući da ne može plaćati svoje obveze, ukoliko odgovorno posluje ne bi stvarao svom trgovačkom društvu obveze te bi poslovni prostor vratio zakupodavcu. Poduzetnik je odgovoran za poslovanje svog društva.

Grad Split će pozvati trgovačko društvo "Nostrimus" d.o.o. na predaju prostora te je dužan pokrenuti i naplatu dugovanja.

Pri raspisivanju novog natječaja za zakup istog poslovnog prostora, Grad Split će svakako voditi računa o djelatnosti koja bi se u poslovnom prostoru mogla obavljati te pozivamo sve koji možda žele obavljati djelatnost antikvarijata da nam se obrate s pismom namjere za zakup te sudjeluju na natječaju - navela je u odgovoru Đerek.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Javili smo se gospođi Granić kako bismo joj omogućili da obavijesti javnost o datumu zatvaranja antikvarijata.

- Šokirana sam. Grad me, jasno, ima pravo izbaciti iz svog prostora. Pogotovo zato što mi već preko godinu dana ne obnavljaju ugovor i ne javljaju se na moje upite. Tako da... U pat poziciji sam. Ako žele, ja ću firmu zatvoriti i izaći za dva dana. Njima ostavljam sve knjige, neka rade s njima što ih je volja - uznemireno nam priča (možda zauvijek) zadnja splitska antikvarijatkinja.

Svakako, nije joj jasno o kakvih dvije godine neplaćanja i dugu od "preko 24.000 kuna" (na Facebooku) priča Đerek. Zadnji najam je, kaže, bio plaćen za listopad. Prošli tjedan je to provjerila s računovodstvom.

- Po kojem su obračunu dobili taj iznos? Da stvarno nisam plaćala toliki period, dug bi bio nekih 80.000 kuna. Nikad mi nisu poslali da sam dužna, ali šalju uplatnice, bez ugovora. Uostalom, tijekom protekle dvije godine, bilo je perioda kad nisam uopće imala dugove. Zašto mi tad ugovor nije obnovljen? - pita se Granić.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Ističe da je pravo na zakup prije šest godina dobila na javnoj ponudi kao najbolji ponuđač i da prostor na natječaju uopće nije bio namijenjen za antikvarijat. U stvari, vjerojatno je najpovoljniji bio za skladište, pošto je bio bez vode i struje, ali s puno pantagani.

- Digla sam kredit i sve obnovila. Trebalo mi je za to nekoliko mjeseci. Srećom, i hvala im na tome, priznali su mi te troškove. Svakako, ako im nije stalo do antikvarijata, prostor će svakako moći iznajmit za skladište nekog kafića ili restorana. Možda i par njih, da se više isplati. Ako Grad gleda sve kroz ekonomsku računicu, kroz profitabilnost... - razočarano će Splićanka.

Ipak, možda ima svjetla na kraju tunela. (Ali, vjerojatno nema.)

- Otkad je objavljen članak o nama, ljudi su počeli luđački dolaziti, kao da su u strahu od zatvaranja. Ne znam kako bih vam objasnila... Osjećala sam se kao na vlastitoj sahrani... Odjednom te svi vole, pružaju podršku... Kažu: "Ajme, nemojte zatvarat", pljuju po vlasti i politici... - priča Granić.

---

image

Fizičar elementarnih čestica i sveučilišni profesor splitskog FESB-a, Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix
---

Govori da se pojavljuju neki novi, mladi ljudi. Jedan momak, umjetnik, je kupio tri knjige za podršku. Nakon par dana je poslao mail "Nostrimusu", napisavši da će prodat zemlju i kuću da joj pomogne. Drugi sugrađanin je poslao dopis u Grad i u ministarstva, s prijedlogom načina kako da antikvarijat opstane i zašto je važan. 

- U zadnjih tjedan dana nam je promet porastao 10 do 20 puta. Od toga smo sada platili dug za studeni i prosinac. Da nije bilo medija, ne bi ništa od ovoga bilo. Niti bi bila tolika navala, niti bi Grad reagirao kako je reagirao.

Ja nisam od nikoga ništa zahtijevala niti stvarala halabuku. Samo sam rekla kakvo je stvarno stanje stvari, pa čak i predložila neka moguća rješenja. Što će biti, odlučit će gradska uprava - zaključuje.

Ali, zaključuje krivo. Naime, izvjesno je da, u stvari, gradska uprava neće odlučiti ništa. Odlučit će "tržište" i "zakon".  

Ili, kako je poručila nadležna pročelnica: "Kad sam zadnji put provjeravala, još uvijek imamo tržišno gospodarstvo."

I grad bez antikvarijata.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić Duje Klarić/ Cropix Goran Mehkek/cropix/Slobodna Dalmacija Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix
Duje Klaric/Cropix

Fizičar elementarnih čestica i sveučilišni profesor splitskog FESB-a, Ivica Puljak

Duje Klaric/Cropix

dogradonačelnik Antonio Kuzmanić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara-1266984 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5d17b3b64035e652416e5007f7e0d47fff9fc38 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+lu%C4%91a%C4%8Dki+pohode+zadnji+antikvarijat%21+Vlasnica%3A+%E2%80%98Kao+da+mi+je+sahrana%2C+svi+me+vole%21%E2%80%98+Grad+obznanio+-+zatvara+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara-1266984 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-ludacki-pohode-zadnji-antikvarijat-vlasnica-kao-da-mi-je-sahrana-svi-me-vole-grad-bez-milosti-zatvara-1266984 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tržište presudilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splittržište presudilo

Splićani luđački pohode zadnji antikvarijat! Vlasnica: ‘Kao da mi je sahrana, svi me vole!‘ Grad obznanio - zatvara se

Piše Marin Prvan
22. veljače 2023. - 10:26

Ako ovo čitate, vjerojatno ste upućeni u žalosnu sudbinu splitskog antikvarijata "Nostirmus" - posljednjeg južno od Rijeke. Njegova vlasnica, Ljiljana Granić, koja se ovim "biznisom" bavi već 30 godina, ne može više podmirivati troškove koje proizvodi hladni pogon ove institucije, a ne bi se nužno bunila ni protiv zaslužene mirovine.

Ipak, ne bi joj bilo svejedno da more knjiga, kojima je poplavljen podrumski gradski prostor, jednostavno odnese nemilosrdna bujica slobodnog tržišta. Ukratko, ne želi da Split bude grad bez antikvarijata. A, kako smo vidjeli po reakcijama Splićana na njenu priču, ni građani ne žele biti građani takvog grada.

Barem ne oni koji čitaju knjige.

Umire i zadnji antikvarijat u Splitu, vlasnica tužna: ‘Velika je potraž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:52