StoryEditorOCM
SplitPrognoza vremena

Splićane jutros prenerazio izgled njihovih automobila. DHMZ upozorava: Budite na oprezu zbog krhotina koje lete

Piše T. Ga.
16. svibnja 2023. - 08:06

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za cijelu Hrvatsku. Za splitsku regiju vrijedi žuti stupanj pripravnosti – vrijeme je potencijalno opasno:

- Ponegdje olujni udari juga. Najjači udari vjetra veći od 65 kilometara na sat. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

- Lokalno mogući izraženiji pljuskovi. Količina oborine veća od 30 milimetara. Vjerojatnost grmljavine veća od 60 posto.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

U Splitu je jutros zabilježeno 18 stupnjeva Celzijevih.

Dalmatinci koji svoja vozila parkiraju na otvorenom iznenadili su se zbog prljavštine na svojom limenim ljubimcima. Naime, sredozemna ciklona je povukla velike količine pustinjskog pijeska podrijetlom sa sjevera Afrike, pa pada kiša s velikom primjesom pustinjskog pijeska. 

Prognoza za Hrvatsku danas: promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegdje će biti obilne oborine, osobito u središnjim i gorskom predjelima. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na krajnjem istoku i jugoistočni. Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim, u prvom dijelu dana lokalno i orkanskim udarima, a u Dalmaciji jugo. Najviša dnevna temperatura između 18 i 22, u središnjim i gorskim krajevima od 14 do 17 stupnjeva Celzijevih.

Prognoza za sutra za Hrvatsku je promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno kišom. Mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina, osobito ujutro u Dalmaciji te poslijepodne u Slavoniji i Baranji. Najviše kiše past će u oblačnom gorju. Vjetar umjeren sjeverni, na sjevernom Jadranu jaka bura, a u Dalmaciji jugo, krajem dana u okretanju na buru. Minimalna temperatura od 10 do 15, na Jadranu oko 16 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna većinom između 16 i 20, na istoku i do 22 stupnja Celzijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:44