StoryEditorOCM
Splitbravo, bravo

Šef SDP-a o ljepšoj strani politike: ‘Izborili smo se za veće satnice asistentima!‘ Otkrio koliko će ubuduće primati

Piše A. P.
10. srpnja 2023. - 14:25

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević danas je ispred Centra za autizam održao konferenciju za medije kako bi govorio o ljepšoj strani politike, odnosno o nedavno usvojenom amandmanu na rebalans proračuna kojim se povećava satnica asistenatima u nastavi i u Centru za autizam. 

- O problemima s kojima se suočavaju asistenti u nastavi dugo smo pričali. Oni su zadnjih 15 godina radili za 23 do 25 kuna i bili su potplaćeni s obzirom na trud, energiju i rad koji ulažu. Njihova uloga je veoma bitna u razvoju djeteta jer su oni s jedne strane spona između roditelja i nastavnika, a s druge strane su vrlo bitni za razvoj motoričkih i intelektualnih sposobnosti djeteta. Bilo je sramotno da rade za tako male plaće i još uz to bez ikakve sigurnosti jer kad završi školska godina oni idu na biro i nemaju nikakva prava - kazao je Matijević.

Dodao je da su prvo povećanje satnice asistentima izborili kroz proračun, a sada ide još jedno povećanje kroz rebalans.  

- Prvo smo dobili 35 kuna po satu za asistente u nastavi i 40 kuna za asistente u Centru za autizam. Ovim rebalansom proračuna konačno smo postigli naš cilj, a to je da asistenti u nastavi dobivaju 40 kuna po satu, a oni u Centru za autizam 45 kuna. Zadovoljan sam što je Split prvi grad koji je postigao da asistenti imaju takve uvjete, ali moram priznati da bitka još uvijek nije gotova. Asistenti koji su pod udrugama, bilo na županijskom ili državnoj razini, i dalje rade za niske satnice i nemaju nikakva dodatna prava. Drago mi je zbog asistenata koji su napokon ostvarili svoja prava, ali duša me boli kada znam da u Splitu ima još asistenata koji rade u udrugama za nisku satnicu i da imamo takav nesrazmjer. Sada je cilj da se svi zajedno potrudimo i da oni dobiju prava koja zaslužuju, a krajnji cilj je da postanu djelatnici sustava što se treba rješavati na državnoj razini. Vrijeme je da oni budu djelatnici svih 12 mjeseci u godini, a ne samo onoliko koliko traje školska godina - za kraj je rekao Matijević. 

Tomislava Marinac Akrap, asistentica u nastavi u osnovnoj školi u Splitu, zahvalila se Matijeviću što je prvi prepoznao njihovu borbu i želju da im se poboljša status. 

- Uistinu je napravio puno za nas i poboljšao našu egzistenciju do te mjere da mi na birou danas imamo skoro stotinu eura veću naknadu nego plaću za koju smo počeli raditi na početku školske godine. Nije to malo. Ima još puno stvari koje se trebaju poboljšati, ali taj dio već prelazi lokalne ovlasti i mogućnosti i to ćemo nastaviti dalje s nadležnim ministarstvom. Imamo dosta posla i idemo u daljnju borbu za naše kolege u udrugama - kazala je Marinac Akrap.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:42