StoryEditorOCM
SplitOTVORENO PISMO

Roditelji odraslih autista razočarani Puljkom: ‘Obećali ste im posebnu ustanovu, sad mažete oči‘. Ovo posebno iritira

Piše Split SD
3. srpnja 2023. - 17:17

Udruga za autizam Split poslala je otvoreno pismo gradonačelniku Ivici Puljku sa zahtjevom za uvažavanjem mišljenja roditelja oko ustroja Centra za autizam, objasnivši i koji ih sve problemi muče.

Naveli su da se svi roditelji slažu kako je potrebna jedinstva stručna ustanova za autizam u Splitu, ali smatraju da rješenje nije pripajanje s Centrom "Juraj Bonači" već Centar za autizam koji se počeo graditi prije 29 godina. 

- Otkad je otvorena Podružnica CZA Zagreb u Splitu borili smo se za stacionar na Firulama. Kad je otvoren, preuzeo ga je COO Juraj Bonači jer su imali jake političke veze. Poznato nam je svima na koji način se radi sa svim osobama s autizmom, korisnicima Juraja Bonačija.

S obzirom na veliki porast broja osoba s autizmom (na 40 poroda jedno dijete s autizmom), nužna je jedinstvena stručna ustanova za autizam, na čemu upiremo već 30 godina. U predizbornoj kampanji ste dobili naše glasove temeljem Vašeg obećanja rješenja autizma u Splitu, pri čemu ste obećavali upravo ono što mi tražimo.

image
Josko Ponoš/Cropix

Zato smo svi mi i naša rodbina i prijatelji dali svoj glas Vama. Sada vidimo da je način rješavanja: rasformirati, razjediniti, razvodniti problem, prekinuti kontinuitet sustavne brige, umjesto povezivanja i stvaranja sigurne i kvalitetne skrbi od rođenja do kraja u stručnoj ustanovi - ističu u pismu roditelji.

Dodaju da su gradonačelnikova obećanja o kvalitetnoj posebnoj ustanovi za odrasle te gradnji novog objekta u Centru "Juraj Bonači" za njih mahanje crvenom krpom i zamazivanje očiju. 

‘Proučite zakon!‘

- Naša djeca nisu trećerazredne osobe kojima netko može manipulirati, umjesto njih mi govorimo i štitimo ih. Ne možete o nama odlučivati bez nas! To je pravilo u EU i cijelom svijetu. Neistinito je uvjeravanje da Grad Split ne može pravno osnovati ustanovu u koju će biti uključena tri ministarstva - napisali su u pismu i istaknuli da su to provjerili na nekoliko adresa. 

Upućuju Grad da prouči Zakon o socijalnoj skrbi i posebno čl. 71, 163, 195, 196 i ostale, iz čega će kako navode, vidjeti kako je zakonodavac predvidio mogućnost uključivanja svega što traže: ranu dijagnostiku i intervenciju, predškolski odgoj, školovanje do 21 godine, poludnevni i dnevni boravci s rehabilitacijom i organizirani smještaj.

- I sve kroz jednu krovnu ustanovu - Centar za autizam. Ako je 80 posto osoba s autizmom iz grada Splita, tko bi trebao zadovoljavati potrebe cijele te populacije? Samo Grad Split, Vi kao gradonačelnik! Za ostalih 20 posto će se pobrinuti susjedni gradovi: Trogir, Omiš, Sinj i ostali, a sve u dogovoru s Gradom Splitom jer je moguće otvarati Podružnice svuda gdje je to potrebno.

Znamo da ste zakonski prisiljeni uvesti jednosmjenski rad u svim osnovnim školama do 2026. godine, ali ne želimo da to radite na način da se rješavate odraslih polaznika, kojima je jednako tako potreban dulji dnevni boravak u CZA (sada je 4 sata).

Posebno je iritantan Vaš način da u RS odabirete roditelje mlađih polaznika i ne dozvoljavate pristup starijim predstavnicima, jer time ne zastupate interese starijih polaznika, već dajete obećanja mlađima kojima kupujete vrijeme i mir. "Drži vodu, dok majstori ne odu!" Odnosno do sljedećih izbora - napisali su iz Udruge za autizam. 

image

Centar za autizam smješen je u prizemlju zgrade
 

Jakov Prkić/Cropix

Traže da se u RS uključe i dva roditelja starijih polaznika koje bi oni predložili. Ističu da su dugo godina čekali da njihovi odrasli prestanu biti "ilegalci" u Centru za autizam, ali se neće složiti da se na brzinu napravi nestručna ustanova. 

‘Dovoljno smo stručni‘

- Sva obećanja o novim prostorima su jednako moguća i u stručnoj ustanovi CZA Split, a da time troškovi koje bi trebao podmirivati Grad Split ne budu veći nego do sada, ako ne i manji. Svi objekti imaju status kapitalnih objekata, što znači da ih financiraju ministarstva, što bi Vaše stručne službe trebale znati.

Za našu djecu, za dobrobit naše djece s invaliditetom smo se spremni boriti, pa čak ih izvesti i na javni prostor ispred Banovine ili Sabora. Potporu svih drugih udruga ćemo imati uvijek. A Vašu? Tražimo Vaše razumijevanje i odabir stručnjaka i roditelja s kojima možete komunicirati.

Nakon 40 godina života s autizmom postajemo dovoljno stručni, više od slikarice i kiparice. Ali postoje i mlađi roditelji koji se bore za našu i svoju odraslu djecu i znaju što im je potrebno. Još nešto tražimo od Vas i svih uključenih u odlučivanje o sudbini autizma u Splitu: sve osobe s autizmom trebaju biti u istoj specijaliziranoj ustanovi, što uključuje i one koji su sada u neadekvatnim uvjetima u COO Juraj Bonači – svi bi trebali biti u Centru za autizam Split - za kraj su poručili iz Udruge za autizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:53