StoryEditorOCM
SplitTRAGOM PRITUŽBI

Roditelji đaka iz centra Splita tuže se na strog školski režim, spominju i mijenjanje škole. Ravnateljica sve opovrgava

Piše Božidar Lončar
11. veljače 2024. - 22:33

- Upozoravamo druge da ne upisuju djecu u ovu školu - poruka je roditelja učenika OŠ Dobri koji su se pobunili protiv nastavnika i ravnateljice njihove djece. To nam kaže majka koja je sebe predstavila kao predstavnica roditelja u ovom sukobu. 

- Ovo je odgojno-obrazovna ustanova, nije kaznionica! Zbog odnosa nastavnika, roditelji su počeli masovno ispisivati djecu. Učenici su zakinuti u ocjenama, skidaju im bodove i postotke zbog čega djeca kasnije ne mogu upisati željenu srednju školu. Djeca su nam prestrašena, bez samopouzdanja i volje za učenjem. Je li u lošem uspjehu učenika i škola odgovornost imaju i učitelji? - zapitala se.

U razgovoru pojašnjava da se na nastavi obradi najlakše, a ostalo je na roditeljima koji nemaju hi znanja ni vremena ili novca za instrukcije. 

- Roditelji su se obraćali za pomoć, ali ravnateljica uvijek nađe opravdanje. Odlazili smo Prosvjetnoj inspekciji i nadležnima, ali bez iskoraka u interesu djece. Zato neki roditelji ispisuju svoju djecu. Ovdje imaju dovoljan, a u drugoj školi vrlo dobar ili odličan. Djeca u preopterećena, nesigurna i u strahu - navodi.

Međutim, tu priči nije kraj, kaže nam naša sugovornica te upozorava na kritiziranje, omalovažavanje i ogovaranje kao kada su jednog učenika nastavnice opisale kao najgoreg u školi. Zašto ih se tretira kao u gimnaziji, pita se.

image
Jakov Prkić/Cropix

‘10 posto bolji rezultati nacionalnih ispita‘

Iz škole nam odgovaraju kako je tijekom polugodišta jedan učenik odselio u drugu školu, drugi je učenik došao. Ravnateljica Mirjana Dodig u odgovoru navodi, što je pak zanimljiva konstatacija, kako su samovrednovanja škole u kojima sudjeluju i učenici i roditelji uz učitelje, pokazali drugačije rezultate.

Inspekcije zbog ocjena u ovoj godini nisu imali, navodi ravnateljica ove škole u centru Splita.

- Naša škola nema nikakvih oscilacija u odnosu na druge. Vjerujem da bi se provjerom podataka potvrdilo kako naša škola ima najveći broj učenika iz drugih upisnih područja.

Razlozi odlaska i dolaska učenika su bili promjena mjesta prebivališta zbog obiteljskih razloga. S obzirom na migracije i seljenje iz gradske jezgre začuđeni smo da i dalje upisujemo po dva razredna odjeljenja – kaže Dodig koja broj učenika pripisuje trudu učitelja i poziva da isto pitanje postavimo svim splitskim školama.

image
Paun Paunović/Cropix

Ravnateljica odgovara kako, kao i svugdje, postoje pritužbe. Za njih kaže da su rijetkost u devet godina mandata i da do sada nije uočen propust učitelja.

- Stojim iza stručnog rada učitelja i vjerujem da se izvuku podaci prijava roditelja Prosvjetnoj inspekciji, moguće da bi bili među boljima. Rezultati provođenja nacionalnih ispita osmih razreda govore da smo najbliže realnim ocjenama. Učenici su pokazali oko 10 posto veći prosjek znanja u odnosu na razinu RH.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam odgovorili kako u ovoj školskoj godini nisu zabilježene predstavke na rad nastavnika kao i iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:35