stdClass Object ( [id] => 1129403 [title] => Damiru Grubšiću umjesto smjene sporazumni raskid ugovora u radu i mjesto savjetnika u Park-šumi Marjan! Stipe Mušura je novi v.d. ravnatelja [alias] => puljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

20:20

Završila je pauza i za raspravu se javila Ivana Zelić Relata (HDZ) koja je objasnila kako se radi o zidu u sklopu sportske dvorane.

- Sportaši su jednoglasni u tome da mural kakav je sada ostane. Prethodno je bio mural posvećen DJ Bronsonu , ali nitko sasvim sigurno nema ništa protiv toga i isprike obitelji što se spominje na ovaj način. Nemamo ništa protiv udruge koja bi precrtala grafit, ali smatramo da za njihove ideje ima dovoljno zidova i površina u gradu za to, kazala je Zelić Relata.

Dodala je da koliko zna, zamjenik Bojan Ivošević dva puta tražio suglasnost Javne ustanove Športski objekti na ovu temu, ali je nije dobio i svejedno je donio odluku da se precrta.Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je kazao kako je očekivao u dopisu popis svih osoba koje  stoje iza toga, ali toga nema.

Gradonačelnik Puljak je poručio vijećnicima HDZ-a kako je licemjerno govoriti da se brinu o sportu, kada ranije nisu podržali odluku o Košarkaškom klubu Splitu i žele ga gurnuti u ponor.Vice Mihanović (HDZ) je replicirao gradonačelniku i poručio da je njegova stranka bila suzdržana na glasanju.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je iznio kronologiju događaja i istaknuo kako je 2012. godine uz suglasnost Grada Splita napravljen mural DJ Bronsonu, koji je pred drugi krug izbora bez suglasnosti Grada i bez ikakvog razgovora s autorom umjetničkog djela kojeg je Grad platio, prebrisan.

Lidija Bekavac je zatražila od dogradonačelnik Ivošević da objasni što je točno sada na murala, na što je on kazao da je riječ o 'skici grada Splita, koja je loše napravljena, čak i u lošim omjerima te kako su to mnogi kritizirali'.

20:00 Zadnja točka o kojoj će gradski vijećnici raspravljati je ona o izgledu murala na objektu športske dvorane na Gripama, koja je na početku sjednice uvrštena kao dopuna Dnevnog reda.

Vice Mihanović u ime kluba vijećnika HDZ-a zatražio je desetominutnu pauzu.

19:50 Sljedeća točka vezana je za imenovanje Stipe Mušure kao vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan na rok od najviše godine dana.

Za raspravu se javio Goran Kotur (SDP) koji je istaknuo da je gospodin Mušura loš izbor, ali će ga podržati prijedlog kako ustanova ne bi ostala bez ravnatelja.

Matijević je istaknuo kako je protiv izbora Mušure jer je HDZ-ovac i aktivno je sudjelovao u kampanji.

- Osobno sam protiv toga, ali podržat ću jer je prijedlog takav kakav je jer nemamo izbora, kazao je Matijević.

Replicirao je Luka Baričić (Centar) koji je istaknuo kako članska pripadnost nikada neće biti diskriminirajuća, već da je bitna stručnost osobe.

Prijedlog je prošao s 18 glasova za i osam suzdržanih.

19:08  Nakon stanke koju je zatražio Most, gradonačelnik Ivica Puljak je izvijestio kako je odlučeno u dogovoru s klubovima zastupnika vijećnika i ravnateljem Grubšićem, da se ide u sporazumni raskid ugovora.

- Gospodin Grubšić ostaje savjetnik u javnoj ustanovi, a Stipe Mušura će biti predložen kao vršitelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, rekao je gradonačelnik. 

Prije glasanja o tome, zatražena je pauza kako bi se odluka pravno formulirala.

18:40 Matijeviću je replicirao Vice Mihanović (HDZ) koji je kazao kako je pravo smjene ravnatelja neupitno i da o tome odlučuje gradonačelnik, ali je istaknuo kako je kod sazivanje sjednice povrijeđen poslovnik te kako je to dobra osnova da bivši ravnatelj dodatno naplati svoje potraživanja.

Gradonačelnik Puljak je kazao kako postoji mogućnost da se sudski spor izgubi, ali je istaknuo kako je ta mogućnost mala.

Ante Franić (SDP) je kazao da prijedlog ima formalne nedostatke i izvjestan je gubitak eventualnog sudskog spora koje će pokrenuti ravnatelj te je s toga pozvao upravno vijeće i gradonačelnika da jamče vlastitom imovinom za eventualnu financijsku štetu.

Goran Kotur (SDP) je kazao kako će podržati smjenu, ali nije za to da se nekoga ostavlja na ulici.

- Objektivno gledam na stvari, iste ovakve sam stavove imao i prijašnjih godina. Ukazivao sam na probleme, a s druge strane kako će završiti potencijalni sudski spor, ne znamo još. Treba provjeriti hoće li grad upasti u određene probleme i pitanje je hoće li biti štete za instituciju grada – rekao je Kotur.

Lidija Bekavac (HGS) se javila za riječ.

- Osnova cijele rasprave je zapisnik sa 164. sjednice upravnog vijeća, a taj zapisnik nije verificiran od strane upravnog vijeća i potpisan je od strane zapisničara i predsjednika upravnog vijeća, a gle čuda zapisničar je Srđan Marinić. Tražim potvrdu vjerodostojnosti zapisnika, kazala je Bekavac.

Replicirao je Luka Baričić koji je kazao kako je zapisnik  verificiran od strane upravnog vijeća na 165. sjednici koja je održana elektronskim putem.

Srđan Marinić je kazao kako je nedostatak zapisničara samo jedan od pokazatelja kako funkcionira Javna ustanova.

- Imali smo dvije sjednice, a već na prvu sjednicu od 61 zaposlenika nije bilo nikog tko bi vodio zapisnik. Ravnatelj je zakasnio 15-ak minuta, kako su rekli bili s godišnji odmori i bolovanja, nema tko.

Kad je napravljen zapisnik, onda problem zapisnik staviti na memorandum, pa ga treba pečatirati, pa nema pečata jer ga ravnatelj javne ustanove nosi kući. To su takve situacije koje su nevjerojatne – kazao je Marinić.

18:05 Gradski vijećnici došli su i do točke vezane uz prijedlog razrješenja ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Damira Grubšića.

Izvjestitelj Srđan Marinić je kazao kako postoji više međusobno povezanih razloga za razrješenje te kako su opravdani, nužni i neodgodivi.

Riječ je dobio i ravnatelj Damir Grubšić koji se obratio gradskim vijećnicima.

- Gradonačelnik je jasno i glasno rekao da su nedavno formirana upravna vijeća privremena, a da će stalna biti utvrđena nakon javnog poziva. Privremeno vijeća sigurno neće biti u istom sastavu kasnije. S obzirom na to da predsjednik privremenog upravnog vijeća ne može biti kandidat za novo upravno vijeće, a upravo je to razlog zbog čega traži da mu hitno izađete u susret. Ovdje isključivo odlučujete o mojoj smjeni – kazao je Grubšić.

Istaknuo je kako u ovom trenutku nema nikakvih incidenata i da je Marjan protupožarno zaštićen. Među ostalim je kazao kako je postavljena nova solarna rasvjeta, izgrađeno je 128 piknik zona te kako je komunikacija s vladajućima do sada bila uredna, kako kaže, upozoravaju na situacije u koje se nalaze i nađu.

- Inzistiram na zakonima i ništa nisam protupravno postupio. Nema nikakve, a kamoli veće štete koju sam prouzročio nekim nesavjesnim radom. Niti jedan stav iz zakona nije ispunjen da bi me se smijenilo. Stvara se dojam kao u serijama i filmovima. Stavlja mi se odgovornost.

Neke stvari se su događale mimo mog mandata. To je mandat u kojem su me dočekali brojni problemi, među kojima je bio i potkornjak i veliki problem s kojim se Marjan suočio.

Predlagatelj mi zamjera zbog održavanja, kao jedne od tri osnovne djelatnosti koje mi se nalažu. Zamjera mi se izvođenje jednostavnih šumarskih radova. Ugrožen je ljudski život, a ja prema predlagatelju ne smijem djelovati – rekao je ravnatelj Grubšić.

Grubšić je kazao kako ga i predlagatelj optužuje da je uvođenjem rada i reda stvorio stres ljudima.

- Prije godinu dana svi su radnici bili protiv moje smjene. Prije tjedan dana su ostali suzdržani oko mog razrješenja. Dakle, ni tu oni nisu bili protiv mene, kazao je Grubšić.

Istaknuo je kako je ova točka o kojoj će gradski vijećnici raspravljati o njegovoj osobnoj krivnji.

- Imao sam mandate u vrijeme potkornjaka. Našao sam se u kašeti brokava. Park šuma Marjan je do 2018. godine radila sve nezakonito, do tada. Sada je to drugačije. Brojni dopisi dokazuju da nisam učinio niti grijeh nečinjenja. Jasno mi je da će na isteku mandata biti raspisan natječaj za izbor.

Molim vas, nemojte građanima Splita donijeti nove pravne i ekonomske obaveze. Danas se vaša odluka odnosi na mene osobno. Vidjeli ste da niti jedna stavka predlagatelja nije točna. Stalno se stvara dojam neke krivice. Sami ste govorili da će te postaviti stručno upravno vijeće. Financijskih dubioza nema nikakvih, komunikacija je uvijek bila normalna.

Svjestan sam da druga vlast ima druge vizije i nisam očekivao novi mandat, no nisam očekivao ni ovakav grub način ponašanja prema meni. Nadam se da ćete svojim glasovanjem odbiti ovaj nesuvisli prijedlog, za kraj je rekao Grubšić.

Igor Stanišić (HGS) je kazao da ravnatelj Grubšić napravio više od svih dosadašnjih skupa, ali da to danas nije tema.

- Ne zanosim se da će ostati na funkciju, dokazano je već da nije bitno tko kako radi nego tko ima podršku većina. Svi smo mi prolazni na svojim funkcijama, osim Hajduka i direktora "Split parkinga". Glasamo o kosturu iz ormara zbog nečijih osobnih amoziteta prema ravnatelju Grubšiću. Ne znam zašto mu nije ponuđen sporazumni prekid, a ovako se stvara mogućnost pravnog procesa, kazao je Stanišić i dodao:

- Teze gospodina Marinića ne samo što pravno ne stoje nego su i neljudske jer krivi Grubšića za razdoblje kad nije bio ni ravnatelj ni zaposlenik, a tada je baš Marinić bio u Javnoj ustanovi. Riječ je o osobnoj netrpeljivosti koja može doći građanima Splita na naplatu, rekao je Stanišić.

Dodao je kako Marinić, privremeni predsjednik upravnog vijeća, prema objavljenom javnom pozivu nije kompetentan za ovu funkciju, a sada donosi ovakve odluke.

- Apeliram na gradonačelnika i na njegov razum i odgovornost da povuče ovu točku s dnevnog reda i dogovori se s ravnateljem koji je spreman povući se sam. Ako vi to ne učinite, apeliram na sve vijećnike jer ostaje sve zabilježeno kako je tko glasao. Ako prouzročite štetu gradu Splitu to će ostati trajno. Buditi svjesni za što dižete ruku, ne samo za odluku koja je na klimavim nogama, poručio je Stanišić.

Davor Matijević je kazao kako mu nije žao što ravnatelju Grubšiću slijedi smjena već što je uopće imao mogućnost doći na to mjesto.

- Nakon što ste kasnili s detektiranjem te zaštitom od potkornjaka, nakon što ste doveli Marjan u ovakvo stanje kao šlag na tortu dođe podatak da ste konfliktni te da ste jako neugodan suradnik u ustanovi. Vrijeđanje najprizemnije vrste, sukobi pa čak i gađanje printerom ne dolikuje jednom ravnatelju.

S druge strane,vama nakon smjene slijedi i otkaz. S tim dijelom se ne slažem, ali samo iz razloga što će Grad kad tad snositi posljedice.

Gradonačelnik je rekao kako će Grubšić dobiti spor ako bude tužio grad ali da će to doći ionako za 4,5 godina te je istakao primjer kad je on kao član upravnog vijeća smijenio ravnateljicu Danicu Ramljak s čela Instituta Ruđera Boškovića. Ramljak je dobila pravomoćno spor , ali su je se tad uspjeli riješit. Nažalost, ovaj scenarij čeka i vas i nas.

S obzirom na to da ovdje raspravljamo samo o smjeni, a ne o onom što slijedi, ja ću svakako podržati ovaj prijedlog – kazao je Matijević.

16:30 Nakon rasprave točka o usvajanju aneksa vezanog za ulaganja u Košarkaški klub Split, nije prošla. Za je bilo 14 vijećnika, a 16 suzdržanih.

Na red je došla i točka o prijedlogu prihvaćanja ponude prava prvokupa kulturnog dobra, na adresi Majstora Jurja 2 u Splitu. Riječ je o poslovnom prostoru od 18,23 metara kvadratnih na prvom katu uz rub lokacije koja je bila predviđena za uspostavljanje pristupa na sjeverni zid Dioklecijanove palače.

Iza navedenog prostora nalazi se antička prostorija – cubicula. Etaže iznad prvog kata su u vlasništvu Grada Splita, a zbog potencijala buduće namjene, Grad Split želi iskoristiti pravo prvokupa ovog prostora. Kupoprodajna cijena nekretnine iznosi 770 tisuća kuna.

Vijećnik Ante Franić (SDP) je kazao kako je zadovoljan da Grad Split nešto kupuje, a ne prodaje. Zabrinulo ga je što je na slici vidljivo puknuće na zgradi te ga zanima postoji li statički elaborat za zgradu.

Voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu, Jasna Jerkov je istaknula kako je ovaj lokalitet izuzetno kompleksan, ali je vrlo kvalitetan potencijal.

- Ne mogu govoriti o imovinsko-pravnim odnosima i to nije pitanju u ovom trenutku - kazala je Jerkov.

Vijećnica Tamara Visković (Možemo!), također je pozdravila ovu inicijativu.

- Jedna stvar me buni. Ako mi realiziramo ovu kupnju, zanima me ima li Grad neki plan u nekom smislu i mogu li nas stanari spriječiti, a nama to bude kasno – pitala je Visković.

Mihanović (HDZ) je istaknuo da podržava i pohvaljuje ovu inicijativu gradonačelnika, stručnih službi i svih uključenih, ali ga zanima zbog čega je ova točka na Gradskom vijeću kada prema Statutu Grada Splita, gradonačelnik ima ovlasti sam donositi odluke u iznosu do milijun kuna.

Replicirala mu je vijećnica Ramljak koja je istaknula kako upravo suprotno, smatra odličnim što je ova točka stavljena pred gradske vijećnike.

Prijedlog je u konačnici jednoglasno usvojen.

15:45  Nakon stanke, na red je došla i točka o polugodišnjem izvještaju proračuna Grada Splita za prvih šest mjeseci ove godine, a izvjestiteljica je Olenka Dadić, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Gradska vijećnica Lidiju Bekavac (HGS) prva se javila za riječ.

- Ovrhe su porasle za više od 85 posto. One sada iznose skoro 14 milijuna kuna. Molim da to malo pojasnite. Koliki je iznos spornih potraživanja? - pitala je Bekavac.

Igor Skoko iz Centra je kazao da se nada da će se proračunska sredstva u budućnosti bolje planirati.

- Grad je prije pola godine ostao u minusu. To će nam biti problem. Zanima me što se planiralo prodati i zašto je tolika razlika u planu i programu. Pitanje koliko je ova brojka realna. S druge strane rast plaća ide od 1. srpnja , pa mi to nije baš jasno. Nadam se da će u budućnosti to biti nešto realnije – kazao je Skoko.

Branka Ramljak iz Nezavisne liste Ramljak i Mamić je istaknula kako će se uvijek javljati kada je u pitanju tema proračun.

- Ovo je temeljni dokument Grada. Ponavljam, temeljni dokument. Mislim da moramo biti upoznati sa svime što se događalo. Sigurno ću glasovati i danas za prihvaćanje proračuna. Mi ne možemo promijeniti brojke. Ovo je nešto što je izvršeno i to ne možemo promijeniti - kazala je Ramljak.

---

image
Branka Ramljak
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Tamara Visković (Možemo!) je kazala kako je knjigovodstveni višak od 16 milijuna kuna iz čega je vidljivo loše planiranje.

- Negdje ništa nije realizirano, negdje je u aktivnostima izvršno 100 posto. Voljela bih vidjeti koliko je toga izvršeno u planu gospodarenja otpadom. Veće ostvarivanje prihoda je samo zbog činjenice što je prošle godine u ovom vremenu bio lockdown. Sve je ovo gore rezultat političkih odluka.

Nema razloga ne prihvatiti izvještaj, to je jasno. Međutim, moram naglasiti da će ovo sve doći na naplatu u narednom periodu. Malo je komplicirana situacija s proračunskim pozicijama – kazala je Visković.

Davora Matijevića (SDP) zanima zašto je manjak od 18.654.928 kn u prvih šest mjeseci s obzirom na to da su prihodi veći za skoro 90 milijuna u odnosu za isto razdoblje u 2020.godini.

- Je li proračun bio napuhan zbog izbora? Na što je potrošen kredit podignut prošle godine za realizaciju kapitalnih projekata u iznosu od 85 milijuna kuna? Koji projekti su realizirani? Jesu li navedeni projekti bili popisani u ugovoru o kreditu te molim da se specificira na što se trošilo?

Upravni odjel za komunalu je potrošio 75 milijuna kuna što je 13 milijuna kuna više nego 2020. godine. Izbori su i ovdje ostavili traga te se asfaltiralo i šminkalo Grad kao da sutra ne postoji. To se pogotovo vidjelo u kotarevima gdje je HDZ na vlasti – kazao je Matijević.

Zanimalo ga je i zbog čega su prihodi od kazni manji nego za isto razdoblje 2020. godine, kao i zbog čega su rashodi za zaposlene rasli u odnosu na isto razdoblje lani.

- Ono što generalno postaje tradicija jest da se proračun standardno prenapuhuje kad se bliže izbori, a onda dođe nova vlast i svi se čudimo što se dogodilo.

Treba nam odgovoran način rada i planiranja gradskih financija, za što je potrebna realna i ozbiljna gradska vlast. S obzirom da je HDZ upravljao skupa sa HGS-om, dobro smo i prošli – poručio je Matijević.

Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) je govorila o kaznama prometnih redara. Zanima je zašto je manje kazni naplaćeno u prvih šest mjeseci ove godine.

Pročelnica Dadić odgovorila je na upite gradskih vijećnika i među ostalim kazala kako je velika ovrha na računu grada od tvrtke "Point". Iznos ovrhe je oko pet 5 milijuna kuna, a tvrtke "Elanija" oko 10 milijuna, te će ubrzo biti plaćena zadnja rata.

Gradski vijećnik Ante Franić (SDP) je postavio pitanje pročelnici Dadić kako je moguće da ju je dočekala ovrha od 10 milijuna kuna. Kazao je kako bi takva situacija bila nemoguća da radi u privatnoj firmi.

---

image
Ante Franić
Tom Dubravec/Cropix
---

Pročelnica je odgovorila vijećniku Franiću kako ju je uvrijedio na osobnoj razini te da je on ozbiljan političar pa joj nije jasno da može davati takve izjave.

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je kazao kako mora ispraviti netočan navod pročelnice, odnosno kako Franić nije ozbiljni političar.

Klub vijećnika SDP-a je zatražio stanku, nakon čega je Franić odgovorio Prkiću kako ga vrijeđa na osobnoj razini te da se nada da ovakvih ispada i napada više neće biti.

Polugodišnje izvješće dobilo je prolaznu ocjenu, 18 vijećnika bilo je za, osam protiv, a jedan suzdržan.

13:15 Na red je došla i treća točka sjednica Gradskog vijeća, a riječ je o prijedlogu Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita.

Nakon izlaganja Tea Vojkovića, ovlaštenog pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, za riječ se prvi javio Goran Kotur u ime kluba vijećnika SDP-a.

- Ovdje je priča relativno jasna. Ove stvari podržavamo. Jedino što je bilo sporno to kukavičje jaje zvao Masterplan. Sve drugo je prihvatljivo. I Marjan, i prometna rješenja. Jedino me brine rok od mjesec od dana. Molio bih pročelnika da malo detaljnije obrazloži zbog čega je taj rok - kazao je Kotur.

Vijećnik Saša Horvat iz redova HGS je kazao kako će podržati točke o pokretanju izmjena Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana jer žele da što prije sve krene u realizaciju.

Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita je jednoglasno prošao, a sljedeća točka o kojoj će vijećnici raspravljati je Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Splita. (edited)

Gradski vijećnik Davor Matijević (SDP) je kazao kako usklađuju GUP sa zakonom i da nema ništa epohalno u tome.

- Ono što je najvažnije je pokretanje novog GUP-a. Zanima me u kojoj ste fazi sa pripremom izrade novog GUP-a i kad bi to mogli dobiti na sjednici Gradskog vijeća – pitao je Matijević.

Teo Vojković, ovlašteni pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša je kazao kako se preliminarne konzultacije već rade.

- Na jednoj razini razmatranja unutar obavljanja konzultacija unutar službi i konzultacija s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima se razmatraju početni, nulti koraci, koje treba pokrenuti da bi mogli u nekakvom razumnom periodu pokrenuti postupak donošenja novog GUP-a. Nažalost, to su postupci koji se ne mjere mjesecima, nego godinama.

Prije odluke o donošenju novog GUP-a treba provesti niz analiza studija, preliminarnih dokumenata i procesa za koje je u ovom trenutku nemoguće procijeniti koliko će trajati. Bojim se, sada ću reći nešto što se mnogim neće svidjeti, ali za prethodni GUP, period trajanja od odluke do donošenja je bio 12 godina, a GUP prije njega 11 godina. Bojim se da o donošenju novog GUP-a govorimo o vremenu koji se mjeri u godinama i to dvocifrenom broju godina. Neke preliminarne konzultacije unutar uprave se na tu temu već rade - odgovorio je ovlašteni pročelnik Vojković.

11:45 Vice Mihanović je kazao kako je vladajuća koalicija ovu situaciju dovela do apsurda.

- Da mi je netko ranije kazao da će Most podržavati Centar i Novu ljevicu, a SDP neće, ja mu ne bih vjerovao. U svakom slučaju, mi smo od početka pokazali da želimo biti konstruktivni i pozivali smo da se konstituira gradsko vijeće, glasali smo za predsjednika gradskog vijeća.

Sad mi istinski nije namjera na ovoj press konferenciji dolijevati ulje na vatru. Ne bih komentirao ni stupiće, ni nadzorne odbore ni upravna vijeća ni procese. Nema smisla, kolege su rekle dovoljno. Mislim da je građanima puna kapa. Ja molim vladajuće da se uozbilje, da se uhvate posla.

Idemo pričati o projektima, da vidimo slažemo li se tu ili ne, da vidimo tko želi dobro ovom gradu, a tko ne želi. Sve je već rečeno, kolege su rekle ranije. Mi smo rekli naš stav na sjednici, ali evo ja ih molim da se uozbilje. Ima puno projekata, ozbiljnih, čekaju nas ceste, garaže, škole, vrtići, stanovi, Spaladium arena, Žnjan.

To jednostavno još nije došlo na red. Ja svojom izjavom ne želim dolijevati ulje na vatru. Želim jasno poručiti građanima "Mi nismo ti, bit ćemo konstruktivni i za sve što će ubuduće biti dobro za Grad ćemo glasati. Ne bih komentirao sve ove stvari - kazao je Mihanović.

Na novinarsko pitanje kako vidi budućnost ove programske suradnje, Mihanović je odgorio:

- Teško mi je govoriti, stječe se dojam da pored ovakve pozicije, opozicije ne treba. S obzirom na to da su oni sebi pozicija i opozicija. Ja mislim da oni najprije trebaju mijenjati svoj mentalni sklop, da shvate da su oni pozicija i da se počnu odgovorno ponašati. Njihov izborni legitimet je neupitan.

Građani su ih birali da počnu upravljati gradom, ne da se bave između sebe tih rasprava. Jesu krenuli malo i prodavali su neku priču i farsu, mislim da bi oni trebali sjesti i iskreno popričati i pogledat se u oči i kazati koji je to smjer kojim oni žele voditi ovaj grad - poručio je Mihanović.

10:50  Novinarima se u pauzi obratio i SDP-ov vijećnik Davor Matijević kazavši kako je gradonačelnik jasno rekao da će sam birati direktore gradskih firmi ispred svih partnera u vijećnici

- Nakon toga smo tražili zasebni sastanak gdje smo pitali kako će funkcionirati naatječaji za Stano-upravu, Splitsku obalu i  Čistoću kad nisu izabrani nadzorni odbori? Tražili smo da se uspostavi sustav -  da se biraju najkvalitetniji i najstručniji ljudi u nadzorne odbore koji će provoditi natječaje za direktore i pomoći gradonačelniku u odabiru

Neka kaže koje smo to firme tražili - nismo tražili niti jedno ime, ni mi ni partneri. Gradonačelnik je zakamuflirao izbore za nadzrne odbore paralalno krenuvš u izbor direktora. Kada sam ga pitao zašto njegov zamjenik Antonio Kuzmanić već razgovara s potencijalnim direktorima rekao mi je prvo da to nije točno, a kad sam rekao imena onda je kazao da on može govoriti što hoće da je njegova zadnja.

SDP nije uskratio podršku gradonačelniku, to je farsa, nisno podržali njegova imena samo zato što nam je prijedog došai na dnevni red u 9 sati. Nemamo nošta protiv nadzornih odbora, to je njegovo pravo, ali u farsi nećemo sudjelovati.

Ne želimo SDP-ovce u tim tijelima i  da budemo dio izvršne vlasti. Pitao je gradonačelnik kolegu Kotura jesmo li se predomislili, rekao je da nismo, ali da ima našu podršku. Podržali bi prijedlog ljudi za nadzorne odbore da je dao dan ranije. 

I dalje ga podržavamo, ima mandat, ali ako će se sve svesti na 4 stupića i dva štekata, nije dovoljno. Nije dovoljno ovo što je napravljerno. Zatekao je kaos, mi ćemo mu pomoći. dogovarali smo podršku za programe i projekte, ne kadroviranja. Preko ovog istupa ćemo prijeći jer imamo odgovornost prema građanima. Ovdje smo da se Split pokrene. Nećemo sudjelovati u kadroviranju. 

Na pitanje kako mu kolega Ante Franić zaziva nove izbore ovako je odgovorio: Most napada sve, Puljak napada SDP, Možemo i Pametno napadaju Most, to su vam zadnja četiri dana! 

Izbori će biti jedino rješenje ako se nastavi ovako. Ja sam za izbore ako ne prođe proračun i ako gradonačelnik da ostavkuku. Ja ga ne pozivam na to. Priče  o izborma, s koje god strane došle, su obična farsa jer svi znamo da su nemogući oim ako da ostavku - kaže.

Navodi kako nisu tražili nijedno direktorsko mjesto, ali da znaju tko će biti dva direktora, čija imena nije htio otkriti.

10:35

Gradonačelnik Ivica Puljak je na pauzi sjednice novinarima kazao kako su vijećnici SDP-a sudjelovali kao partneri u pregovorima, a onda pokušali trgovati gradskim tvrtkama.

- Upravo ste posvjedočili možda i konačnom padu jednu stranke koja je nekad upravljala cijelom Hrvatskom, a radi se o SDP-u. Raspadaju se na nacionalnoj razini, a sada i u gradu Splitu. Ujedinili su se s HDZ-om i Kerumom pokušavajući zadržati njihove ljude u nadzornim odborima i upravnim vijećima. Mislim da je to zaista štetno za takvu stranku i žao mi je što se njen konačan pad događa ispred vaših očiju.

Oni su s nama sudjelovali u procesu odabira kandidata za nadzorne odbore i moram reći da tu nikada nije bilo pitanje naših, vaših i njihovih. Bilo je pitanje samo stručnih i nestručnih, ali su pored toga pokušali trgovati gradskim tvrtkama i tražili su jednu tvrtku za upravljanje da oni upravljaju tom tvrtkom, a mi to nismo dopustili i nikada nećemo. Gradske tvrtke nisu ničiji plijen. Za direktore tih tvrtki će se raspisati javni natječaj i raspisao se već za neke. Izabrat će se isključivo stručni i najbolji ljudi, a ne nečiji kadrovi.

Mi se nismo dali ucijeniti i mi nećemo trgovati javnim interesima Grada Splita. Takvo ništa nećemo dopustiti pa makar išli na nove izbore. Nas su građani izabrali da zamijenimo stare politike, da promijenimo ljude koji su dosad uništavali grad, gradsku imovinu i javni novac i javne interese. To gradski vijećnici iz SDP-a danas nisu htjeli podržati, oni su htjeli zadržati Kerumove i HDZ-ove kadrove, ali ja ću to po svojim ovlastima sutra predložiti skupštinama da se napravi tranzicija vlasti i završi era Keruma i HDZ -  kazao je gradonačelnik Puljak.

Novinare je zanimalo i koju je to gradsku tvrtku SDP tražio i prije koliko dana.

- Prije nekoliko dana su tražili "Stano-upravu", ali ja sam rekao da to ne dolazi u obzir jer tvrtke nisu ničiji plijen, rekao je splitski gradonačelnik.

Na pitanje znači li ovo i prekid suradnje sa SDP-om, gradonačelnik Puljak je kazao kako je SDP ovim činom pokazao da ne želi raskinuti s Kerumom i HDZ-om.

- Za tvrtke ide natječaj, trgovine neće biti makar išli na nove izbore, građani su nas izabrali da dokinemo tu eru. SDP je ovim pokazao da neće raskinuti suradnju s HDZ-om i Kerumom, neka se odrede. Ne brinu nas novi izbori, politika ionako nije moj život i ja od toga ne živim. Napravit ću ono za što su me građani odabrali i nema trgovine sa splitskim firmama, rekao je gradonačelnik Puljak.

Na novinarsko pitanje hoće li on u nekom trenutku presjeći i sam predložiti nove izbore Puljak je odgovorio kako se po zakonu izbori raspisuju ako ne prođe proračun, ali je najavio da će se s njegove strane i dalje dolaziti prijedlozi, ali da na trgovinu - neće pristati.

Na pitanje hoće li SDP-ovci ubuduće dolaziti na sastanke partnera, poručio je da se to pita njih.

- Mi smo uvijek bili otvoreni za suradnju i dobre prijedloge, oni su bili na svim sastancima i zaista na njima nije bilo što se tiče izbora ljudi, nikada nije bilo pitanje tvojih, mojih i njihovih, već samo  stručnih i nestručnih, ali traženje firme u svoje vlasništvo ne dolazi u obzir, za kraj je poručio gradonačelnik Puljak.

Gradonačelnik Ivica Puljak je na pauzi sjednice novinarima kazao kako su vijećnici SDP-a sudjelovali kao partneri u pregovorima, a onda pokušali trgovati gradskim tvrtkama.

- Za tvrtke ide natječaj, trgovine neće biti makar išli na nove izbore, građani su nas izabrali da dokinemo tu eru. SDP je ovim pokazao da neće raskinuti suradnju s HDZ-om i Kerumom, neka se odrede. Ne brinu nas novi izbori, politika ionako nije moj život - kazao je.

09:55  SDP je također tražio nadopunu dnevnog reda, točnije o sadržaju ugovora o radu čelnika ustanova i trgovačkih društava kojima je osnivač Grad Split, ali ni taj prijedlog nije prošao.

HDZ je kao nadopunu tražio raspravu o muralu na Športskoj dvorani Gripe, što je i prihvaćeno, sa 16 glasova za te će to biti 17. točka Dnevnog reda.

Gradonačelnik Puljak predložit će 11 točaka nadopune Dnevnog reda, a prvi za riječ u ime kluba SDP-a javio se Davor Matijević koji je kazao kako su svoj stav jasno izrekli i kako nemaju namjeru sudjelovati u kadroviranju.

- U drugim okolnostima bi ga i podržali, ali ako je proces trebao biti transparentan, ne vidim zašto popis nije bio dostavljen jučer.

Nepotrebno se kompliciraju stvari i iz tog razloga mi nećemo ovo podržavati, kazao je Matijević.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Vice Mihanović u ime kluba vijećnika HDZ-a je kazao kako je ovo predstava za javnost i kako se podcjenjuje gradske vijećnike.

- Smatram da ove točke treba hitno povući. Postupak treba provesti do kraja i transparentno. Nakon početka sjednice dobivamo prijedloge bez imena i životopisa.

Želim da se ove točke povuku. Ovo me podsjeća na nekadašnja vremena nogometnih utakmica Hajduka i Zvezde, kada sudac nije svirao kraj dok Zvezda ne da gol. Prekršene su sve procuedura normalnog tijeka ovog procesa i zbog toga ove točke pod hitno treba povući jer sve sliči na sačekušu za nas vijećnike - rekao je Mihanović.

Gradonačelnik Puljak, vijećniku Matijeviću je poručio kako su i sami sudjelovali u ovom procesu i da su zadnji dan odustali.

- Do sada ste imenovali svoje znance u svojim stranačkim prostorijama. Do sada ste to vi tako radili. Danas cijeli grad priča o imenovanjima. Odabrali smo sto posto stručne ljude. To je presedan u Hrvatskoj, to je presedan u Splitu.

Ovo radimo ne zato da nam građani plješću, nego da pomognemo onima kojima je potrebno. Vi ćete danas izabrati nestranačke i stručne ljude. Danas se završava nestranačko vrijeme. Prvi put se raspisao javni poziv i stručni ljudi. Imamo još malo vremena i počistit ćemo sve, odgovorio je gradonačelnik Puljak Mihanoviću.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Na kraju, od 11 prijedloga gradonačelnika o imenovanjima predstavnika Grada Splita u Nazdorne odbore gradskih tvrtki, niti jedan nije prošao, zbog čega je oporba i zapljeskala nakon odbijanja zadnjeg prijedloga.

Činjenica da niti jedan prijedlog oko imenovanja predstavnika Grada Splita u NO nije prošao i da se o njima neće raspravaljati jasno pokazuje da postoje nevolje u raju u programskoj suradnji.

Bez obzira što se o ovome na Gradskom vijeću neće raspravljati, predstavnike Grada će imenovati gradonačelnik Puljak.

9:20 U amfiteatru na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) započela je 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, a prvo na redu je nadopuna dnevnog reda.

Klub vijećnika HDZ-a tražio je uvrštavanje Zaključka o povećanju sredstava za financiranje mjesne samouprave. Vijećnik Vice Mihanović kao predlagatelj kazao je kako su ih na ovo potaknuli vijesti o umanjenju sredstava za gradske kotare i mjesne odbore, a podsjetio je na obećanje gradonačelnika Puljka koji je u kampanji govorio kako će ta sredstva uvećati odnosno udvostručiti.

Prijedlog nije prošao, od 30 prisutnih vijećnika, 15 ih je bilo za.

RANIJE:

Prije početka današnje sjednice Gradskog vijeća novinarima se obratio gradonačelnik Ivica Puljak svečano objavivši kako su nakon stranačkog kadroviranja izabranani ljudi na temelju stručnosti koji će štititi interese Grada Splita, misleći pritom na izbor članove nadzornih odbora i upravnih vijeća oko kojih se danima lome koplja. Točka o tome naći će se na dnevnom redu kao njegova dopuna.

- Gradske tvrtke neće više biti plijen i vodit će ih Splićani, a ne Kerum i HDZ. Njihov popis je na stranicama Grada. Ovo je veliki korak za grad i presedean koji se do sada nikada nikada niie dogodio - kazao je gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje kako komenitra sinoćnji istup Ante Franića, SDP-ovog vijećnika, Puljak je odgovorio kako se nada da su svi svjesni u kakvom se raskrižju nalaze.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOPERNIKANSKI OBRAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KOPERNIKANSKI OBRAT 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-23 06:47:07 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-23 18:34:40 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2021-09-23 18:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2338 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414972.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414908.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414952.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19415392.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414966.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19415406.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19174068.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/18773542.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19415402.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19415008.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414968.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414966.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19415128.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414906.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19414942.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/18773512.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","Ante Frani\u0107","","","","Branka Ramljak
\n\u00a0","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19414972_1920.jpg":"1920x1080","k_19414972_1280.jpg":"1280x1280","k_19414972_1024.jpg":"1024x1024","k_19414972_640.jpg":"640x640","k_19414972_480.jpg":"480x480","k_19414972_340.jpg":"340x340","k_19414972_220.jpg":"220x220","o_19414972_1280.jpg":"1280x853","o_19414972_1024.jpg":"1024x682","o_19414972_640.jpg":"640x426","o_19414972_480.jpg":"480x320","o_19414972_340.jpg":"340x226","o_19414972_220.jpg":"220x146","h_19414972_1280.jpg":"1280x854","h_19414972_1024.jpg":"1024x683","h_19414972_640.jpg":"640x427","h_19414972_480.jpg":"480x320","h_19414972_340.jpg":"340x227","h_19414972_220.jpg":"220x147","pp_19414972_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414972_1024.jpg":"805x1024","pp_19414972_640.jpg":"503x640","pp_19414972_480.jpg":"377x480","pp_19414972_340.jpg":"267x340","pp_19414972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19414908_1920.jpg":"1920x1080","k_19414908_1280.jpg":"1280x1280","k_19414908_1024.jpg":"1024x1024","k_19414908_640.jpg":"640x640","k_19414908_480.jpg":"480x480","k_19414908_340.jpg":"340x340","k_19414908_220.jpg":"220x220","o_19414908_1280.jpg":"1280x853","o_19414908_1024.jpg":"1024x682","o_19414908_640.jpg":"640x426","o_19414908_480.jpg":"480x320","o_19414908_340.jpg":"340x226","o_19414908_220.jpg":"220x146","h_19414908_1280.jpg":"1280x854","h_19414908_1024.jpg":"1024x683","h_19414908_640.jpg":"640x427","h_19414908_480.jpg":"480x320","h_19414908_340.jpg":"340x227","h_19414908_220.jpg":"220x147","pp_19414908_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414908_1024.jpg":"805x1024","pp_19414908_640.jpg":"503x640","pp_19414908_480.jpg":"377x480","pp_19414908_340.jpg":"267x340","pp_19414908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","hd_19414952_1920.jpg":"1920x1080","k_19414952_1280.jpg":"1280x1280","k_19414952_1024.jpg":"1024x1024","k_19414952_640.jpg":"640x640","k_19414952_480.jpg":"480x480","k_19414952_340.jpg":"340x340","k_19414952_220.jpg":"220x220","o_19414952_1280.jpg":"1280x720","o_19414952_1024.jpg":"1024x576","o_19414952_640.jpg":"640x360","o_19414952_480.jpg":"480x270","o_19414952_340.jpg":"340x191","o_19414952_220.jpg":"220x123","h_19414952_1280.jpg":"1280x854","h_19414952_1024.jpg":"1024x683","h_19414952_640.jpg":"640x427","h_19414952_480.jpg":"480x320","h_19414952_340.jpg":"340x227","h_19414952_220.jpg":"220x147","pp_19414952_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414952_1024.jpg":"805x1024","pp_19414952_640.jpg":"503x640","pp_19414952_480.jpg":"377x480","pp_19414952_340.jpg":"267x340","pp_19414952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19415392_1920.jpg":"1920x1080","k_19415392_1280.jpg":"1280x1280","k_19415392_1024.jpg":"1024x1024","k_19415392_640.jpg":"640x640","k_19415392_480.jpg":"480x480","k_19415392_340.jpg":"340x340","k_19415392_220.jpg":"220x220","o_19415392_1280.jpg":"1280x853","o_19415392_1024.jpg":"1024x682","o_19415392_640.jpg":"640x426","o_19415392_480.jpg":"480x320","o_19415392_340.jpg":"340x226","o_19415392_220.jpg":"220x146","h_19415392_1280.jpg":"1280x854","h_19415392_1024.jpg":"1024x683","h_19415392_640.jpg":"640x427","h_19415392_480.jpg":"480x320","h_19415392_340.jpg":"340x227","h_19415392_220.jpg":"220x147","pp_19415392_1280.jpg":"1006x1280","pp_19415392_1024.jpg":"805x1024","pp_19415392_640.jpg":"503x640","pp_19415392_480.jpg":"377x480","pp_19415392_340.jpg":"267x340","pp_19415392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19414966_1920.jpg":"1920x1080","k_19414966_1280.jpg":"1280x1280","k_19414966_1024.jpg":"1024x1024","k_19414966_640.jpg":"640x640","k_19414966_480.jpg":"480x480","k_19414966_340.jpg":"340x340","k_19414966_220.jpg":"220x220","o_19414966_1280.jpg":"1280x853","o_19414966_1024.jpg":"1024x682","o_19414966_640.jpg":"640x426","o_19414966_480.jpg":"480x320","o_19414966_340.jpg":"340x226","o_19414966_220.jpg":"220x146","h_19414966_1280.jpg":"1280x854","h_19414966_1024.jpg":"1024x683","h_19414966_640.jpg":"640x427","h_19414966_480.jpg":"480x320","h_19414966_340.jpg":"340x227","h_19414966_220.jpg":"220x147","pp_19414966_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414966_1024.jpg":"805x1024","pp_19414966_640.jpg":"503x640","pp_19414966_480.jpg":"377x480","pp_19414966_340.jpg":"267x340","pp_19414966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19415406_1920.jpg":"1920x1080","k_19415406_1280.jpg":"1280x1280","k_19415406_1024.jpg":"1024x1024","k_19415406_640.jpg":"640x640","k_19415406_480.jpg":"480x480","k_19415406_340.jpg":"340x340","k_19415406_220.jpg":"220x220","o_19415406_1280.jpg":"1280x854","o_19415406_1024.jpg":"1024x683","o_19415406_640.jpg":"640x427","o_19415406_480.jpg":"480x320","o_19415406_340.jpg":"340x226","o_19415406_220.jpg":"220x146","h_19415406_1280.jpg":"1280x854","h_19415406_1024.jpg":"1024x683","h_19415406_640.jpg":"640x427","h_19415406_480.jpg":"480x320","h_19415406_340.jpg":"340x227","h_19415406_220.jpg":"220x147","pp_19415406_1280.jpg":"1006x1280","pp_19415406_1024.jpg":"805x1024","pp_19415406_640.jpg":"503x640","pp_19415406_480.jpg":"377x480","pp_19415406_340.jpg":"267x340","pp_19415406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1560","hd_19174068_1920.jpg":"1920x1080","k_19174068_1280.jpg":"1280x1280","k_19174068_1024.jpg":"1024x1024","k_19174068_640.jpg":"640x640","k_19174068_480.jpg":"480x480","k_19174068_340.jpg":"340x340","k_19174068_220.jpg":"220x220","o_19174068_1280.jpg":"1280x1040","o_19174068_1024.jpg":"1024x832","o_19174068_640.jpg":"640x520","o_19174068_480.jpg":"480x390","o_19174068_340.jpg":"340x276","o_19174068_220.jpg":"220x178","h_19174068_1280.jpg":"1280x854","h_19174068_1024.jpg":"1024x683","h_19174068_640.jpg":"640x427","h_19174068_480.jpg":"480x320","h_19174068_340.jpg":"340x227","h_19174068_220.jpg":"220x147","pp_19174068_1280.jpg":"1006x1280","pp_19174068_1024.jpg":"805x1024","pp_19174068_640.jpg":"503x640","pp_19174068_480.jpg":"377x480","pp_19174068_340.jpg":"267x340","pp_19174068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_18773542_1920.jpg":"1920x1080","k_18773542_1280.jpg":"1280x1280","k_18773542_1024.jpg":"1024x1024","k_18773542_640.jpg":"640x640","k_18773542_480.jpg":"480x480","k_18773542_340.jpg":"340x340","k_18773542_220.jpg":"220x220","o_18773542_1280.jpg":"1280x899","o_18773542_1024.jpg":"1024x719","o_18773542_640.jpg":"640x449","o_18773542_480.jpg":"480x337","o_18773542_340.jpg":"340x238","o_18773542_220.jpg":"220x154","h_18773542_1280.jpg":"1280x854","h_18773542_1024.jpg":"1024x683","h_18773542_640.jpg":"640x427","h_18773542_480.jpg":"480x320","h_18773542_340.jpg":"340x227","h_18773542_220.jpg":"220x147","pp_18773542_1280.jpg":"1006x1280","pp_18773542_1024.jpg":"805x1024","pp_18773542_640.jpg":"503x640","pp_18773542_480.jpg":"377x480","pp_18773542_340.jpg":"267x340","pp_18773542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19415402_1920.jpg":"1920x1080","k_19415402_1280.jpg":"1280x1280","k_19415402_1024.jpg":"1024x1024","k_19415402_640.jpg":"640x640","k_19415402_480.jpg":"480x480","k_19415402_340.jpg":"340x340","k_19415402_220.jpg":"220x220","o_19415402_1280.jpg":"1280x853","o_19415402_1024.jpg":"1024x682","o_19415402_640.jpg":"640x426","o_19415402_480.jpg":"480x320","o_19415402_340.jpg":"340x226","o_19415402_220.jpg":"220x146","h_19415402_1280.jpg":"1280x854","h_19415402_1024.jpg":"1024x683","h_19415402_640.jpg":"640x427","h_19415402_480.jpg":"480x320","h_19415402_340.jpg":"340x227","h_19415402_220.jpg":"220x147","pp_19415402_1280.jpg":"1006x1280","pp_19415402_1024.jpg":"805x1024","pp_19415402_640.jpg":"503x640","pp_19415402_480.jpg":"377x480","pp_19415402_340.jpg":"267x340","pp_19415402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19415008_1920.jpg":"1920x1080","k_19415008_1280.jpg":"1280x1280","k_19415008_1024.jpg":"1024x1024","k_19415008_640.jpg":"640x640","k_19415008_480.jpg":"480x480","k_19415008_340.jpg":"340x340","k_19415008_220.jpg":"220x220","o_19415008_1280.jpg":"1280x854","o_19415008_1024.jpg":"1024x683","o_19415008_640.jpg":"640x427","o_19415008_480.jpg":"480x320","o_19415008_340.jpg":"340x227","o_19415008_220.jpg":"220x146","h_19415008_1280.jpg":"1280x854","h_19415008_1024.jpg":"1024x683","h_19415008_640.jpg":"640x427","h_19415008_480.jpg":"480x320","h_19415008_340.jpg":"340x227","h_19415008_220.jpg":"220x147","pp_19415008_1280.jpg":"1006x1280","pp_19415008_1024.jpg":"805x1024","pp_19415008_640.jpg":"503x640","pp_19415008_480.jpg":"377x480","pp_19415008_340.jpg":"267x340","pp_19415008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19414968_1920.jpg":"1920x1080","k_19414968_1280.jpg":"1280x1280","k_19414968_1024.jpg":"1024x1024","k_19414968_640.jpg":"640x640","k_19414968_480.jpg":"480x480","k_19414968_340.jpg":"340x340","k_19414968_220.jpg":"220x220","o_19414968_1280.jpg":"1280x854","o_19414968_1024.jpg":"1024x683","o_19414968_640.jpg":"640x427","o_19414968_480.jpg":"480x320","o_19414968_340.jpg":"340x226","o_19414968_220.jpg":"220x146","h_19414968_1280.jpg":"1280x854","h_19414968_1024.jpg":"1024x683","h_19414968_640.jpg":"640x427","h_19414968_480.jpg":"480x320","h_19414968_340.jpg":"340x227","h_19414968_220.jpg":"220x147","pp_19414968_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414968_1024.jpg":"805x1024","pp_19414968_640.jpg":"503x640","pp_19414968_480.jpg":"377x480","pp_19414968_340.jpg":"267x340","pp_19414968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19414966_1920.jpg":"1920x1080","k_19414966_1280.jpg":"1280x1280","k_19414966_1024.jpg":"1024x1024","k_19414966_640.jpg":"640x640","k_19414966_480.jpg":"480x480","k_19414966_340.jpg":"340x340","k_19414966_220.jpg":"220x220","o_19414966_1280.jpg":"1280x853","o_19414966_1024.jpg":"1024x682","o_19414966_640.jpg":"640x426","o_19414966_480.jpg":"480x320","o_19414966_340.jpg":"340x226","o_19414966_220.jpg":"220x146","h_19414966_1280.jpg":"1280x854","h_19414966_1024.jpg":"1024x683","h_19414966_640.jpg":"640x427","h_19414966_480.jpg":"480x320","h_19414966_340.jpg":"340x227","h_19414966_220.jpg":"220x147","pp_19414966_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414966_1024.jpg":"805x1024","pp_19414966_640.jpg":"503x640","pp_19414966_480.jpg":"377x480","pp_19414966_340.jpg":"267x340","pp_19414966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19415128_1920.jpg":"1920x1080","k_19415128_1280.jpg":"1280x1280","k_19415128_1024.jpg":"1024x1024","k_19415128_640.jpg":"640x640","k_19415128_480.jpg":"480x480","k_19415128_340.jpg":"340x340","k_19415128_220.jpg":"220x220","o_19415128_1280.jpg":"1280x854","o_19415128_1024.jpg":"1024x683","o_19415128_640.jpg":"640x427","o_19415128_480.jpg":"480x320","o_19415128_340.jpg":"340x226","o_19415128_220.jpg":"220x146","h_19415128_1280.jpg":"1280x854","h_19415128_1024.jpg":"1024x683","h_19415128_640.jpg":"640x427","h_19415128_480.jpg":"480x320","h_19415128_340.jpg":"340x227","h_19415128_220.jpg":"220x147","pp_19415128_1280.jpg":"1006x1280","pp_19415128_1024.jpg":"805x1024","pp_19415128_640.jpg":"503x640","pp_19415128_480.jpg":"377x480","pp_19415128_340.jpg":"267x340","pp_19415128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19414906_1920.jpg":"1920x1080","k_19414906_1280.jpg":"1280x1280","k_19414906_1024.jpg":"1024x1024","k_19414906_640.jpg":"640x640","k_19414906_480.jpg":"480x480","k_19414906_340.jpg":"340x340","k_19414906_220.jpg":"220x220","o_19414906_1280.jpg":"1280x854","o_19414906_1024.jpg":"1024x683","o_19414906_640.jpg":"640x427","o_19414906_480.jpg":"480x320","o_19414906_340.jpg":"340x227","o_19414906_220.jpg":"220x146","h_19414906_1280.jpg":"1280x854","h_19414906_1024.jpg":"1024x683","h_19414906_640.jpg":"640x427","h_19414906_480.jpg":"480x320","h_19414906_340.jpg":"340x227","h_19414906_220.jpg":"220x147","pp_19414906_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414906_1024.jpg":"805x1024","pp_19414906_640.jpg":"503x640","pp_19414906_480.jpg":"377x480","pp_19414906_340.jpg":"267x340","pp_19414906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","hd_19414942_1920.jpg":"1920x1080","k_19414942_1280.jpg":"1280x1280","k_19414942_1024.jpg":"1024x1024","k_19414942_640.jpg":"640x640","k_19414942_480.jpg":"480x480","k_19414942_340.jpg":"340x340","k_19414942_220.jpg":"220x220","o_19414942_1280.jpg":"1280x720","o_19414942_1024.jpg":"1024x576","o_19414942_640.jpg":"640x360","o_19414942_480.jpg":"480x270","o_19414942_340.jpg":"340x191","o_19414942_220.jpg":"220x123","h_19414942_1280.jpg":"1280x854","h_19414942_1024.jpg":"1024x683","h_19414942_640.jpg":"640x427","h_19414942_480.jpg":"480x320","h_19414942_340.jpg":"340x227","h_19414942_220.jpg":"220x147","pp_19414942_1280.jpg":"1006x1280","pp_19414942_1024.jpg":"805x1024","pp_19414942_640.jpg":"503x640","pp_19414942_480.jpg":"377x480","pp_19414942_340.jpg":"267x340","pp_19414942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1166","hd_18773512_1920.jpg":"1920x1080","k_18773512_1280.jpg":"1280x1280","k_18773512_1024.jpg":"1024x1024","k_18773512_640.jpg":"640x640","k_18773512_480.jpg":"480x480","k_18773512_340.jpg":"340x340","k_18773512_220.jpg":"220x220","o_18773512_1280.jpg":"1280x777","o_18773512_1024.jpg":"1024x621","o_18773512_640.jpg":"640x388","o_18773512_480.jpg":"480x291","o_18773512_340.jpg":"340x206","o_18773512_220.jpg":"220x133","h_18773512_1280.jpg":"1280x854","h_18773512_1024.jpg":"1024x683","h_18773512_640.jpg":"640x427","h_18773512_480.jpg":"480x320","h_18773512_340.jpg":"340x227","h_18773512_220.jpg":"220x147","pp_18773512_1280.jpg":"1006x1280","pp_18773512_1024.jpg":"805x1024","pp_18773512_640.jpg":"503x640","pp_18773512_480.jpg":"377x480","pp_18773512_340.jpg":"267x340","pp_18773512_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7535348 Threads: 2 Questions: 1609136877 Slow queries: 4775265 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110735787 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/puljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti-1129403 [printLink] => /split/puljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti-1129403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 494759 [name] => sjednica Gradskog vijeća Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjednica-gradskog-vijeca-splita [link] => /tag/sjednica-gradskog-vijeca-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOPERNIKANSKI OBRAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damiru Grubšiću umjesto smjene sporazumni raskid ugovora u radu i mjesto savjetnika u Park-šumi Marjan! Stipe Mušura je novi v.d. ravnatelja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414972.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414972.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414908.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414952.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19415392.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414966.jpg [title] => Ante Franić Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19415406.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19174068.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/18773542.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19415402.jpg [title] => Branka Ramljak
 
Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19415008.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414968.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414966.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19415128.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414906.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19414942.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/18773512.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

20:20

Završila je pauza i za raspravu se javila Ivana Zelić Relata (HDZ) koja je objasnila kako se radi o zidu u sklopu sportske dvorane.

- Sportaši su jednoglasni u tome da mural kakav je sada ostane. Prethodno je bio mural posvećen DJ Bronsonu , ali nitko sasvim sigurno nema ništa protiv toga i isprike obitelji što se spominje na ovaj način. Nemamo ništa protiv udruge koja bi precrtala grafit, ali smatramo da za njihove ideje ima dovoljno zidova i površina u gradu za to, kazala je Zelić Relata.

Dodala je da koliko zna, zamjenik Bojan Ivošević dva puta tražio suglasnost Javne ustanove Športski objekti na ovu temu, ali je nije dobio i svejedno je donio odluku da se precrta.Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je kazao kako je očekivao u dopisu popis svih osoba koje  stoje iza toga, ali toga nema.

Gradonačelnik Puljak je poručio vijećnicima HDZ-a kako je licemjerno govoriti da se brinu o sportu, kada ranije nisu podržali odluku o Košarkaškom klubu Splitu i žele ga gurnuti u ponor.Vice Mihanović (HDZ) je replicirao gradonačelniku i poručio da je njegova stranka bila suzdržana na glasanju.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je iznio kronologiju događaja i istaknuo kako je 2012. godine uz suglasnost Grada Splita napravljen mural DJ Bronsonu, koji je pred drugi krug izbora bez suglasnosti Grada i bez ikakvog razgovora s autorom umjetničkog djela kojeg je Grad platio, prebrisan.

Lidija Bekavac je zatražila od dogradonačelnik Ivošević da objasni što je točno sada na murala, na što je on kazao da je riječ o 'skici grada Splita, koja je loše napravljena, čak i u lošim omjerima te kako su to mnogi kritizirali'.

20:00 Zadnja točka o kojoj će gradski vijećnici raspravljati je ona o izgledu murala na objektu športske dvorane na Gripama, koja je na početku sjednice uvrštena kao dopuna Dnevnog reda.

Vice Mihanović u ime kluba vijećnika HDZ-a zatražio je desetominutnu pauzu.

19:50 Sljedeća točka vezana je za imenovanje Stipe Mušure kao vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan na rok od najviše godine dana.

Za raspravu se javio Goran Kotur (SDP) koji je istaknuo da je gospodin Mušura loš izbor, ali će ga podržati prijedlog kako ustanova ne bi ostala bez ravnatelja.

Matijević je istaknuo kako je protiv izbora Mušure jer je HDZ-ovac i aktivno je sudjelovao u kampanji.

- Osobno sam protiv toga, ali podržat ću jer je prijedlog takav kakav je jer nemamo izbora, kazao je Matijević.

Replicirao je Luka Baričić (Centar) koji je istaknuo kako članska pripadnost nikada neće biti diskriminirajuća, već da je bitna stručnost osobe.

Prijedlog je prošao s 18 glasova za i osam suzdržanih.

19:08  Nakon stanke koju je zatražio Most, gradonačelnik Ivica Puljak je izvijestio kako je odlučeno u dogovoru s klubovima zastupnika vijećnika i ravnateljem Grubšićem, da se ide u sporazumni raskid ugovora.

- Gospodin Grubšić ostaje savjetnik u javnoj ustanovi, a Stipe Mušura će biti predložen kao vršitelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, rekao je gradonačelnik. 

Prije glasanja o tome, zatražena je pauza kako bi se odluka pravno formulirala.

18:40 Matijeviću je replicirao Vice Mihanović (HDZ) koji je kazao kako je pravo smjene ravnatelja neupitno i da o tome odlučuje gradonačelnik, ali je istaknuo kako je kod sazivanje sjednice povrijeđen poslovnik te kako je to dobra osnova da bivši ravnatelj dodatno naplati svoje potraživanja.

Gradonačelnik Puljak je kazao kako postoji mogućnost da se sudski spor izgubi, ali je istaknuo kako je ta mogućnost mala.

Ante Franić (SDP) je kazao da prijedlog ima formalne nedostatke i izvjestan je gubitak eventualnog sudskog spora koje će pokrenuti ravnatelj te je s toga pozvao upravno vijeće i gradonačelnika da jamče vlastitom imovinom za eventualnu financijsku štetu.

Goran Kotur (SDP) je kazao kako će podržati smjenu, ali nije za to da se nekoga ostavlja na ulici.

- Objektivno gledam na stvari, iste ovakve sam stavove imao i prijašnjih godina. Ukazivao sam na probleme, a s druge strane kako će završiti potencijalni sudski spor, ne znamo još. Treba provjeriti hoće li grad upasti u određene probleme i pitanje je hoće li biti štete za instituciju grada – rekao je Kotur.

Lidija Bekavac (HGS) se javila za riječ.

- Osnova cijele rasprave je zapisnik sa 164. sjednice upravnog vijeća, a taj zapisnik nije verificiran od strane upravnog vijeća i potpisan je od strane zapisničara i predsjednika upravnog vijeća, a gle čuda zapisničar je Srđan Marinić. Tražim potvrdu vjerodostojnosti zapisnika, kazala je Bekavac.

Replicirao je Luka Baričić koji je kazao kako je zapisnik  verificiran od strane upravnog vijeća na 165. sjednici koja je održana elektronskim putem.

Srđan Marinić je kazao kako je nedostatak zapisničara samo jedan od pokazatelja kako funkcionira Javna ustanova.

- Imali smo dvije sjednice, a već na prvu sjednicu od 61 zaposlenika nije bilo nikog tko bi vodio zapisnik. Ravnatelj je zakasnio 15-ak minuta, kako su rekli bili s godišnji odmori i bolovanja, nema tko.

Kad je napravljen zapisnik, onda problem zapisnik staviti na memorandum, pa ga treba pečatirati, pa nema pečata jer ga ravnatelj javne ustanove nosi kući. To su takve situacije koje su nevjerojatne – kazao je Marinić.

18:05 Gradski vijećnici došli su i do točke vezane uz prijedlog razrješenja ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, Damira Grubšića.

Izvjestitelj Srđan Marinić je kazao kako postoji više međusobno povezanih razloga za razrješenje te kako su opravdani, nužni i neodgodivi.

Riječ je dobio i ravnatelj Damir Grubšić koji se obratio gradskim vijećnicima.

- Gradonačelnik je jasno i glasno rekao da su nedavno formirana upravna vijeća privremena, a da će stalna biti utvrđena nakon javnog poziva. Privremeno vijeća sigurno neće biti u istom sastavu kasnije. S obzirom na to da predsjednik privremenog upravnog vijeća ne može biti kandidat za novo upravno vijeće, a upravo je to razlog zbog čega traži da mu hitno izađete u susret. Ovdje isključivo odlučujete o mojoj smjeni – kazao je Grubšić.

Istaknuo je kako u ovom trenutku nema nikakvih incidenata i da je Marjan protupožarno zaštićen. Među ostalim je kazao kako je postavljena nova solarna rasvjeta, izgrađeno je 128 piknik zona te kako je komunikacija s vladajućima do sada bila uredna, kako kaže, upozoravaju na situacije u koje se nalaze i nađu.

- Inzistiram na zakonima i ništa nisam protupravno postupio. Nema nikakve, a kamoli veće štete koju sam prouzročio nekim nesavjesnim radom. Niti jedan stav iz zakona nije ispunjen da bi me se smijenilo. Stvara se dojam kao u serijama i filmovima. Stavlja mi se odgovornost.

Neke stvari se su događale mimo mog mandata. To je mandat u kojem su me dočekali brojni problemi, među kojima je bio i potkornjak i veliki problem s kojim se Marjan suočio.

Predlagatelj mi zamjera zbog održavanja, kao jedne od tri osnovne djelatnosti koje mi se nalažu. Zamjera mi se izvođenje jednostavnih šumarskih radova. Ugrožen je ljudski život, a ja prema predlagatelju ne smijem djelovati – rekao je ravnatelj Grubšić.

Grubšić je kazao kako ga i predlagatelj optužuje da je uvođenjem rada i reda stvorio stres ljudima.

- Prije godinu dana svi su radnici bili protiv moje smjene. Prije tjedan dana su ostali suzdržani oko mog razrješenja. Dakle, ni tu oni nisu bili protiv mene, kazao je Grubšić.

Istaknuo je kako je ova točka o kojoj će gradski vijećnici raspravljati o njegovoj osobnoj krivnji.

- Imao sam mandate u vrijeme potkornjaka. Našao sam se u kašeti brokava. Park šuma Marjan je do 2018. godine radila sve nezakonito, do tada. Sada je to drugačije. Brojni dopisi dokazuju da nisam učinio niti grijeh nečinjenja. Jasno mi je da će na isteku mandata biti raspisan natječaj za izbor.

Molim vas, nemojte građanima Splita donijeti nove pravne i ekonomske obaveze. Danas se vaša odluka odnosi na mene osobno. Vidjeli ste da niti jedna stavka predlagatelja nije točna. Stalno se stvara dojam neke krivice. Sami ste govorili da će te postaviti stručno upravno vijeće. Financijskih dubioza nema nikakvih, komunikacija je uvijek bila normalna.

Svjestan sam da druga vlast ima druge vizije i nisam očekivao novi mandat, no nisam očekivao ni ovakav grub način ponašanja prema meni. Nadam se da ćete svojim glasovanjem odbiti ovaj nesuvisli prijedlog, za kraj je rekao Grubšić.

Igor Stanišić (HGS) je kazao da ravnatelj Grubšić napravio više od svih dosadašnjih skupa, ali da to danas nije tema.

- Ne zanosim se da će ostati na funkciju, dokazano je već da nije bitno tko kako radi nego tko ima podršku većina. Svi smo mi prolazni na svojim funkcijama, osim Hajduka i direktora "Split parkinga". Glasamo o kosturu iz ormara zbog nečijih osobnih amoziteta prema ravnatelju Grubšiću. Ne znam zašto mu nije ponuđen sporazumni prekid, a ovako se stvara mogućnost pravnog procesa, kazao je Stanišić i dodao:

- Teze gospodina Marinića ne samo što pravno ne stoje nego su i neljudske jer krivi Grubšića za razdoblje kad nije bio ni ravnatelj ni zaposlenik, a tada je baš Marinić bio u Javnoj ustanovi. Riječ je o osobnoj netrpeljivosti koja može doći građanima Splita na naplatu, rekao je Stanišić.

Dodao je kako Marinić, privremeni predsjednik upravnog vijeća, prema objavljenom javnom pozivu nije kompetentan za ovu funkciju, a sada donosi ovakve odluke.

- Apeliram na gradonačelnika i na njegov razum i odgovornost da povuče ovu točku s dnevnog reda i dogovori se s ravnateljem koji je spreman povući se sam. Ako vi to ne učinite, apeliram na sve vijećnike jer ostaje sve zabilježeno kako je tko glasao. Ako prouzročite štetu gradu Splitu to će ostati trajno. Buditi svjesni za što dižete ruku, ne samo za odluku koja je na klimavim nogama, poručio je Stanišić.

Davor Matijević je kazao kako mu nije žao što ravnatelju Grubšiću slijedi smjena već što je uopće imao mogućnost doći na to mjesto.

- Nakon što ste kasnili s detektiranjem te zaštitom od potkornjaka, nakon što ste doveli Marjan u ovakvo stanje kao šlag na tortu dođe podatak da ste konfliktni te da ste jako neugodan suradnik u ustanovi. Vrijeđanje najprizemnije vrste, sukobi pa čak i gađanje printerom ne dolikuje jednom ravnatelju.

S druge strane,vama nakon smjene slijedi i otkaz. S tim dijelom se ne slažem, ali samo iz razloga što će Grad kad tad snositi posljedice.

Gradonačelnik je rekao kako će Grubšić dobiti spor ako bude tužio grad ali da će to doći ionako za 4,5 godina te je istakao primjer kad je on kao član upravnog vijeća smijenio ravnateljicu Danicu Ramljak s čela Instituta Ruđera Boškovića. Ramljak je dobila pravomoćno spor , ali su je se tad uspjeli riješit. Nažalost, ovaj scenarij čeka i vas i nas.

S obzirom na to da ovdje raspravljamo samo o smjeni, a ne o onom što slijedi, ja ću svakako podržati ovaj prijedlog – kazao je Matijević.

16:30 Nakon rasprave točka o usvajanju aneksa vezanog za ulaganja u Košarkaški klub Split, nije prošla. Za je bilo 14 vijećnika, a 16 suzdržanih.

Na red je došla i točka o prijedlogu prihvaćanja ponude prava prvokupa kulturnog dobra, na adresi Majstora Jurja 2 u Splitu. Riječ je o poslovnom prostoru od 18,23 metara kvadratnih na prvom katu uz rub lokacije koja je bila predviđena za uspostavljanje pristupa na sjeverni zid Dioklecijanove palače.

Iza navedenog prostora nalazi se antička prostorija – cubicula. Etaže iznad prvog kata su u vlasništvu Grada Splita, a zbog potencijala buduće namjene, Grad Split želi iskoristiti pravo prvokupa ovog prostora. Kupoprodajna cijena nekretnine iznosi 770 tisuća kuna.

Vijećnik Ante Franić (SDP) je kazao kako je zadovoljan da Grad Split nešto kupuje, a ne prodaje. Zabrinulo ga je što je na slici vidljivo puknuće na zgradi te ga zanima postoji li statički elaborat za zgradu.

Voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu, Jasna Jerkov je istaknula kako je ovaj lokalitet izuzetno kompleksan, ali je vrlo kvalitetan potencijal.

- Ne mogu govoriti o imovinsko-pravnim odnosima i to nije pitanju u ovom trenutku - kazala je Jerkov.

Vijećnica Tamara Visković (Možemo!), također je pozdravila ovu inicijativu.

- Jedna stvar me buni. Ako mi realiziramo ovu kupnju, zanima me ima li Grad neki plan u nekom smislu i mogu li nas stanari spriječiti, a nama to bude kasno – pitala je Visković.

Mihanović (HDZ) je istaknuo da podržava i pohvaljuje ovu inicijativu gradonačelnika, stručnih službi i svih uključenih, ali ga zanima zbog čega je ova točka na Gradskom vijeću kada prema Statutu Grada Splita, gradonačelnik ima ovlasti sam donositi odluke u iznosu do milijun kuna.

Replicirala mu je vijećnica Ramljak koja je istaknula kako upravo suprotno, smatra odličnim što je ova točka stavljena pred gradske vijećnike.

Prijedlog je u konačnici jednoglasno usvojen.

15:45  Nakon stanke, na red je došla i točka o polugodišnjem izvještaju proračuna Grada Splita za prvih šest mjeseci ove godine, a izvjestiteljica je Olenka Dadić, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Gradska vijećnica Lidiju Bekavac (HGS) prva se javila za riječ.

- Ovrhe su porasle za više od 85 posto. One sada iznose skoro 14 milijuna kuna. Molim da to malo pojasnite. Koliki je iznos spornih potraživanja? - pitala je Bekavac.

Igor Skoko iz Centra je kazao da se nada da će se proračunska sredstva u budućnosti bolje planirati.

- Grad je prije pola godine ostao u minusu. To će nam biti problem. Zanima me što se planiralo prodati i zašto je tolika razlika u planu i programu. Pitanje koliko je ova brojka realna. S druge strane rast plaća ide od 1. srpnja , pa mi to nije baš jasno. Nadam se da će u budućnosti to biti nešto realnije – kazao je Skoko.

Branka Ramljak iz Nezavisne liste Ramljak i Mamić je istaknula kako će se uvijek javljati kada je u pitanju tema proračun.

- Ovo je temeljni dokument Grada. Ponavljam, temeljni dokument. Mislim da moramo biti upoznati sa svime što se događalo. Sigurno ću glasovati i danas za prihvaćanje proračuna. Mi ne možemo promijeniti brojke. Ovo je nešto što je izvršeno i to ne možemo promijeniti - kazala je Ramljak.

---

image
Branka Ramljak
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Tamara Visković (Možemo!) je kazala kako je knjigovodstveni višak od 16 milijuna kuna iz čega je vidljivo loše planiranje.

- Negdje ništa nije realizirano, negdje je u aktivnostima izvršno 100 posto. Voljela bih vidjeti koliko je toga izvršeno u planu gospodarenja otpadom. Veće ostvarivanje prihoda je samo zbog činjenice što je prošle godine u ovom vremenu bio lockdown. Sve je ovo gore rezultat političkih odluka.

Nema razloga ne prihvatiti izvještaj, to je jasno. Međutim, moram naglasiti da će ovo sve doći na naplatu u narednom periodu. Malo je komplicirana situacija s proračunskim pozicijama – kazala je Visković.

Davora Matijevića (SDP) zanima zašto je manjak od 18.654.928 kn u prvih šest mjeseci s obzirom na to da su prihodi veći za skoro 90 milijuna u odnosu za isto razdoblje u 2020.godini.

- Je li proračun bio napuhan zbog izbora? Na što je potrošen kredit podignut prošle godine za realizaciju kapitalnih projekata u iznosu od 85 milijuna kuna? Koji projekti su realizirani? Jesu li navedeni projekti bili popisani u ugovoru o kreditu te molim da se specificira na što se trošilo?

Upravni odjel za komunalu je potrošio 75 milijuna kuna što je 13 milijuna kuna više nego 2020. godine. Izbori su i ovdje ostavili traga te se asfaltiralo i šminkalo Grad kao da sutra ne postoji. To se pogotovo vidjelo u kotarevima gdje je HDZ na vlasti – kazao je Matijević.

Zanimalo ga je i zbog čega su prihodi od kazni manji nego za isto razdoblje 2020. godine, kao i zbog čega su rashodi za zaposlene rasli u odnosu na isto razdoblje lani.

- Ono što generalno postaje tradicija jest da se proračun standardno prenapuhuje kad se bliže izbori, a onda dođe nova vlast i svi se čudimo što se dogodilo.

Treba nam odgovoran način rada i planiranja gradskih financija, za što je potrebna realna i ozbiljna gradska vlast. S obzirom da je HDZ upravljao skupa sa HGS-om, dobro smo i prošli – poručio je Matijević.

Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) je govorila o kaznama prometnih redara. Zanima je zašto je manje kazni naplaćeno u prvih šest mjeseci ove godine.

Pročelnica Dadić odgovorila je na upite gradskih vijećnika i među ostalim kazala kako je velika ovrha na računu grada od tvrtke "Point". Iznos ovrhe je oko pet 5 milijuna kuna, a tvrtke "Elanija" oko 10 milijuna, te će ubrzo biti plaćena zadnja rata.

Gradski vijećnik Ante Franić (SDP) je postavio pitanje pročelnici Dadić kako je moguće da ju je dočekala ovrha od 10 milijuna kuna. Kazao je kako bi takva situacija bila nemoguća da radi u privatnoj firmi.

---

image
Ante Franić
Tom Dubravec/Cropix
---

Pročelnica je odgovorila vijećniku Franiću kako ju je uvrijedio na osobnoj razini te da je on ozbiljan političar pa joj nije jasno da može davati takve izjave.

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je kazao kako mora ispraviti netočan navod pročelnice, odnosno kako Franić nije ozbiljni političar.

Klub vijećnika SDP-a je zatražio stanku, nakon čega je Franić odgovorio Prkiću kako ga vrijeđa na osobnoj razini te da se nada da ovakvih ispada i napada više neće biti.

Polugodišnje izvješće dobilo je prolaznu ocjenu, 18 vijećnika bilo je za, osam protiv, a jedan suzdržan.

13:15 Na red je došla i treća točka sjednica Gradskog vijeća, a riječ je o prijedlogu Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita.

Nakon izlaganja Tea Vojkovića, ovlaštenog pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, za riječ se prvi javio Goran Kotur u ime kluba vijećnika SDP-a.

- Ovdje je priča relativno jasna. Ove stvari podržavamo. Jedino što je bilo sporno to kukavičje jaje zvao Masterplan. Sve drugo je prihvatljivo. I Marjan, i prometna rješenja. Jedino me brine rok od mjesec od dana. Molio bih pročelnika da malo detaljnije obrazloži zbog čega je taj rok - kazao je Kotur.

Vijećnik Saša Horvat iz redova HGS je kazao kako će podržati točke o pokretanju izmjena Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana jer žele da što prije sve krene u realizaciju.

Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita je jednoglasno prošao, a sljedeća točka o kojoj će vijećnici raspravljati je Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Splita. (edited)

Gradski vijećnik Davor Matijević (SDP) je kazao kako usklađuju GUP sa zakonom i da nema ništa epohalno u tome.

- Ono što je najvažnije je pokretanje novog GUP-a. Zanima me u kojoj ste fazi sa pripremom izrade novog GUP-a i kad bi to mogli dobiti na sjednici Gradskog vijeća – pitao je Matijević.

Teo Vojković, ovlašteni pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša je kazao kako se preliminarne konzultacije već rade.

- Na jednoj razini razmatranja unutar obavljanja konzultacija unutar službi i konzultacija s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima se razmatraju početni, nulti koraci, koje treba pokrenuti da bi mogli u nekakvom razumnom periodu pokrenuti postupak donošenja novog GUP-a. Nažalost, to su postupci koji se ne mjere mjesecima, nego godinama.

Prije odluke o donošenju novog GUP-a treba provesti niz analiza studija, preliminarnih dokumenata i procesa za koje je u ovom trenutku nemoguće procijeniti koliko će trajati. Bojim se, sada ću reći nešto što se mnogim neće svidjeti, ali za prethodni GUP, period trajanja od odluke do donošenja je bio 12 godina, a GUP prije njega 11 godina. Bojim se da o donošenju novog GUP-a govorimo o vremenu koji se mjeri u godinama i to dvocifrenom broju godina. Neke preliminarne konzultacije unutar uprave se na tu temu već rade - odgovorio je ovlašteni pročelnik Vojković.

11:45 Vice Mihanović je kazao kako je vladajuća koalicija ovu situaciju dovela do apsurda.

- Da mi je netko ranije kazao da će Most podržavati Centar i Novu ljevicu, a SDP neće, ja mu ne bih vjerovao. U svakom slučaju, mi smo od početka pokazali da želimo biti konstruktivni i pozivali smo da se konstituira gradsko vijeće, glasali smo za predsjednika gradskog vijeća.

Sad mi istinski nije namjera na ovoj press konferenciji dolijevati ulje na vatru. Ne bih komentirao ni stupiće, ni nadzorne odbore ni upravna vijeća ni procese. Nema smisla, kolege su rekle dovoljno. Mislim da je građanima puna kapa. Ja molim vladajuće da se uozbilje, da se uhvate posla.

Idemo pričati o projektima, da vidimo slažemo li se tu ili ne, da vidimo tko želi dobro ovom gradu, a tko ne želi. Sve je već rečeno, kolege su rekle ranije. Mi smo rekli naš stav na sjednici, ali evo ja ih molim da se uozbilje. Ima puno projekata, ozbiljnih, čekaju nas ceste, garaže, škole, vrtići, stanovi, Spaladium arena, Žnjan.

To jednostavno još nije došlo na red. Ja svojom izjavom ne želim dolijevati ulje na vatru. Želim jasno poručiti građanima "Mi nismo ti, bit ćemo konstruktivni i za sve što će ubuduće biti dobro za Grad ćemo glasati. Ne bih komentirao sve ove stvari - kazao je Mihanović.

Na novinarsko pitanje kako vidi budućnost ove programske suradnje, Mihanović je odgorio:

- Teško mi je govoriti, stječe se dojam da pored ovakve pozicije, opozicije ne treba. S obzirom na to da su oni sebi pozicija i opozicija. Ja mislim da oni najprije trebaju mijenjati svoj mentalni sklop, da shvate da su oni pozicija i da se počnu odgovorno ponašati. Njihov izborni legitimet je neupitan.

Građani su ih birali da počnu upravljati gradom, ne da se bave između sebe tih rasprava. Jesu krenuli malo i prodavali su neku priču i farsu, mislim da bi oni trebali sjesti i iskreno popričati i pogledat se u oči i kazati koji je to smjer kojim oni žele voditi ovaj grad - poručio je Mihanović.

10:50  Novinarima se u pauzi obratio i SDP-ov vijećnik Davor Matijević kazavši kako je gradonačelnik jasno rekao da će sam birati direktore gradskih firmi ispred svih partnera u vijećnici

- Nakon toga smo tražili zasebni sastanak gdje smo pitali kako će funkcionirati naatječaji za Stano-upravu, Splitsku obalu i  Čistoću kad nisu izabrani nadzorni odbori? Tražili smo da se uspostavi sustav -  da se biraju najkvalitetniji i najstručniji ljudi u nadzorne odbore koji će provoditi natječaje za direktore i pomoći gradonačelniku u odabiru

Neka kaže koje smo to firme tražili - nismo tražili niti jedno ime, ni mi ni partneri. Gradonačelnik je zakamuflirao izbore za nadzrne odbore paralalno krenuvš u izbor direktora. Kada sam ga pitao zašto njegov zamjenik Antonio Kuzmanić već razgovara s potencijalnim direktorima rekao mi je prvo da to nije točno, a kad sam rekao imena onda je kazao da on može govoriti što hoće da je njegova zadnja.

SDP nije uskratio podršku gradonačelniku, to je farsa, nisno podržali njegova imena samo zato što nam je prijedog došai na dnevni red u 9 sati. Nemamo nošta protiv nadzornih odbora, to je njegovo pravo, ali u farsi nećemo sudjelovati.

Ne želimo SDP-ovce u tim tijelima i  da budemo dio izvršne vlasti. Pitao je gradonačelnik kolegu Kotura jesmo li se predomislili, rekao je da nismo, ali da ima našu podršku. Podržali bi prijedlog ljudi za nadzorne odbore da je dao dan ranije. 

I dalje ga podržavamo, ima mandat, ali ako će se sve svesti na 4 stupića i dva štekata, nije dovoljno. Nije dovoljno ovo što je napravljerno. Zatekao je kaos, mi ćemo mu pomoći. dogovarali smo podršku za programe i projekte, ne kadroviranja. Preko ovog istupa ćemo prijeći jer imamo odgovornost prema građanima. Ovdje smo da se Split pokrene. Nećemo sudjelovati u kadroviranju. 

Na pitanje kako mu kolega Ante Franić zaziva nove izbore ovako je odgovorio: Most napada sve, Puljak napada SDP, Možemo i Pametno napadaju Most, to su vam zadnja četiri dana! 

Izbori će biti jedino rješenje ako se nastavi ovako. Ja sam za izbore ako ne prođe proračun i ako gradonačelnik da ostavkuku. Ja ga ne pozivam na to. Priče  o izborma, s koje god strane došle, su obična farsa jer svi znamo da su nemogući oim ako da ostavku - kaže.

Navodi kako nisu tražili nijedno direktorsko mjesto, ali da znaju tko će biti dva direktora, čija imena nije htio otkriti.

10:35

Gradonačelnik Ivica Puljak je na pauzi sjednice novinarima kazao kako su vijećnici SDP-a sudjelovali kao partneri u pregovorima, a onda pokušali trgovati gradskim tvrtkama.

- Upravo ste posvjedočili možda i konačnom padu jednu stranke koja je nekad upravljala cijelom Hrvatskom, a radi se o SDP-u. Raspadaju se na nacionalnoj razini, a sada i u gradu Splitu. Ujedinili su se s HDZ-om i Kerumom pokušavajući zadržati njihove ljude u nadzornim odborima i upravnim vijećima. Mislim da je to zaista štetno za takvu stranku i žao mi je što se njen konačan pad događa ispred vaših očiju.

Oni su s nama sudjelovali u procesu odabira kandidata za nadzorne odbore i moram reći da tu nikada nije bilo pitanje naših, vaših i njihovih. Bilo je pitanje samo stručnih i nestručnih, ali su pored toga pokušali trgovati gradskim tvrtkama i tražili su jednu tvrtku za upravljanje da oni upravljaju tom tvrtkom, a mi to nismo dopustili i nikada nećemo. Gradske tvrtke nisu ničiji plijen. Za direktore tih tvrtki će se raspisati javni natječaj i raspisao se već za neke. Izabrat će se isključivo stručni i najbolji ljudi, a ne nečiji kadrovi.

Mi se nismo dali ucijeniti i mi nećemo trgovati javnim interesima Grada Splita. Takvo ništa nećemo dopustiti pa makar išli na nove izbore. Nas su građani izabrali da zamijenimo stare politike, da promijenimo ljude koji su dosad uništavali grad, gradsku imovinu i javni novac i javne interese. To gradski vijećnici iz SDP-a danas nisu htjeli podržati, oni su htjeli zadržati Kerumove i HDZ-ove kadrove, ali ja ću to po svojim ovlastima sutra predložiti skupštinama da se napravi tranzicija vlasti i završi era Keruma i HDZ -  kazao je gradonačelnik Puljak.

Novinare je zanimalo i koju je to gradsku tvrtku SDP tražio i prije koliko dana.

- Prije nekoliko dana su tražili "Stano-upravu", ali ja sam rekao da to ne dolazi u obzir jer tvrtke nisu ničiji plijen, rekao je splitski gradonačelnik.

Na pitanje znači li ovo i prekid suradnje sa SDP-om, gradonačelnik Puljak je kazao kako je SDP ovim činom pokazao da ne želi raskinuti s Kerumom i HDZ-om.

- Za tvrtke ide natječaj, trgovine neće biti makar išli na nove izbore, građani su nas izabrali da dokinemo tu eru. SDP je ovim pokazao da neće raskinuti suradnju s HDZ-om i Kerumom, neka se odrede. Ne brinu nas novi izbori, politika ionako nije moj život i ja od toga ne živim. Napravit ću ono za što su me građani odabrali i nema trgovine sa splitskim firmama, rekao je gradonačelnik Puljak.

Na novinarsko pitanje hoće li on u nekom trenutku presjeći i sam predložiti nove izbore Puljak je odgovorio kako se po zakonu izbori raspisuju ako ne prođe proračun, ali je najavio da će se s njegove strane i dalje dolaziti prijedlozi, ali da na trgovinu - neće pristati.

Na pitanje hoće li SDP-ovci ubuduće dolaziti na sastanke partnera, poručio je da se to pita njih.

- Mi smo uvijek bili otvoreni za suradnju i dobre prijedloge, oni su bili na svim sastancima i zaista na njima nije bilo što se tiče izbora ljudi, nikada nije bilo pitanje tvojih, mojih i njihovih, već samo  stručnih i nestručnih, ali traženje firme u svoje vlasništvo ne dolazi u obzir, za kraj je poručio gradonačelnik Puljak.

Gradonačelnik Ivica Puljak je na pauzi sjednice novinarima kazao kako su vijećnici SDP-a sudjelovali kao partneri u pregovorima, a onda pokušali trgovati gradskim tvrtkama.

- Za tvrtke ide natječaj, trgovine neće biti makar išli na nove izbore, građani su nas izabrali da dokinemo tu eru. SDP je ovim pokazao da neće raskinuti suradnju s HDZ-om i Kerumom, neka se odrede. Ne brinu nas novi izbori, politika ionako nije moj život - kazao je.

09:55  SDP je također tražio nadopunu dnevnog reda, točnije o sadržaju ugovora o radu čelnika ustanova i trgovačkih društava kojima je osnivač Grad Split, ali ni taj prijedlog nije prošao.

HDZ je kao nadopunu tražio raspravu o muralu na Športskoj dvorani Gripe, što je i prihvaćeno, sa 16 glasova za te će to biti 17. točka Dnevnog reda.

Gradonačelnik Puljak predložit će 11 točaka nadopune Dnevnog reda, a prvi za riječ u ime kluba SDP-a javio se Davor Matijević koji je kazao kako su svoj stav jasno izrekli i kako nemaju namjeru sudjelovati u kadroviranju.

- U drugim okolnostima bi ga i podržali, ali ako je proces trebao biti transparentan, ne vidim zašto popis nije bio dostavljen jučer.

Nepotrebno se kompliciraju stvari i iz tog razloga mi nećemo ovo podržavati, kazao je Matijević.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Vice Mihanović u ime kluba vijećnika HDZ-a je kazao kako je ovo predstava za javnost i kako se podcjenjuje gradske vijećnike.

- Smatram da ove točke treba hitno povući. Postupak treba provesti do kraja i transparentno. Nakon početka sjednice dobivamo prijedloge bez imena i životopisa.

Želim da se ove točke povuku. Ovo me podsjeća na nekadašnja vremena nogometnih utakmica Hajduka i Zvezde, kada sudac nije svirao kraj dok Zvezda ne da gol. Prekršene su sve procuedura normalnog tijeka ovog procesa i zbog toga ove točke pod hitno treba povući jer sve sliči na sačekušu za nas vijećnike - rekao je Mihanović.

Gradonačelnik Puljak, vijećniku Matijeviću je poručio kako su i sami sudjelovali u ovom procesu i da su zadnji dan odustali.

- Do sada ste imenovali svoje znance u svojim stranačkim prostorijama. Do sada ste to vi tako radili. Danas cijeli grad priča o imenovanjima. Odabrali smo sto posto stručne ljude. To je presedan u Hrvatskoj, to je presedan u Splitu.

Ovo radimo ne zato da nam građani plješću, nego da pomognemo onima kojima je potrebno. Vi ćete danas izabrati nestranačke i stručne ljude. Danas se završava nestranačko vrijeme. Prvi put se raspisao javni poziv i stručni ljudi. Imamo još malo vremena i počistit ćemo sve, odgovorio je gradonačelnik Puljak Mihanoviću.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Na kraju, od 11 prijedloga gradonačelnika o imenovanjima predstavnika Grada Splita u Nazdorne odbore gradskih tvrtki, niti jedan nije prošao, zbog čega je oporba i zapljeskala nakon odbijanja zadnjeg prijedloga.

Činjenica da niti jedan prijedlog oko imenovanja predstavnika Grada Splita u NO nije prošao i da se o njima neće raspravaljati jasno pokazuje da postoje nevolje u raju u programskoj suradnji.

Bez obzira što se o ovome na Gradskom vijeću neće raspravljati, predstavnike Grada će imenovati gradonačelnik Puljak.

9:20 U amfiteatru na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) započela je 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, a prvo na redu je nadopuna dnevnog reda.

Klub vijećnika HDZ-a tražio je uvrštavanje Zaključka o povećanju sredstava za financiranje mjesne samouprave. Vijećnik Vice Mihanović kao predlagatelj kazao je kako su ih na ovo potaknuli vijesti o umanjenju sredstava za gradske kotare i mjesne odbore, a podsjetio je na obećanje gradonačelnika Puljka koji je u kampanji govorio kako će ta sredstva uvećati odnosno udvostručiti.

Prijedlog nije prošao, od 30 prisutnih vijećnika, 15 ih je bilo za.

RANIJE:

Prije početka današnje sjednice Gradskog vijeća novinarima se obratio gradonačelnik Ivica Puljak svečano objavivši kako su nakon stranačkog kadroviranja izabranani ljudi na temelju stručnosti koji će štititi interese Grada Splita, misleći pritom na izbor članove nadzornih odbora i upravnih vijeća oko kojih se danima lome koplja. Točka o tome naći će se na dnevnom redu kao njegova dopuna.

- Gradske tvrtke neće više biti plijen i vodit će ih Splićani, a ne Kerum i HDZ. Njihov popis je na stranicama Grada. Ovo je veliki korak za grad i presedean koji se do sada nikada nikada niie dogodio - kazao je gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje kako komenitra sinoćnji istup Ante Franića, SDP-ovog vijećnika, Puljak je odgovorio kako se nada da su svi svjesni u kakvom se raskrižju nalaze.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Ante Franić
Tom Dubravec/Cropix
Branka Ramljak
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/puljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti-1129403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=671d704836556cdf908492b47702e276b1619d1d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damiru+Grub%C5%A1i%C4%87u+umjesto+smjene+sporazumni+raskid+ugovora+u+radu+i+mjesto+savjetnika+u+Park-%C5%A1umi+Marjan%21+Stipe+Mu%C5%A1ura+je+novi+v.d.+ravnatelja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti-1129403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-obznanio-da-su-odabrani-clanovi-nadzornih-odbora-i-upravnih-vijeca-ovo-je-veliki-dan-za-split-izabrali-smo-ljude-na-temelju-strucnosti-1129403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOPERNIKANSKI OBRAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitKOPERNIKANSKI OBRAT

Damiru Grubšiću umjesto smjene sporazumni raskid ugovora u radu i mjesto savjetnika u Park-šumi Marjan! Stipe Mušura je novi v.d. ravnatelja

Piše Ana Franić
23. rujna 2021. - 20:34

20:20

Završila je pauza i za raspravu se javila Ivana Zelić Relata (HDZ) koja je objasnila kako se radi o zidu u sklopu sportske dvorane.

- Sportaši su jednoglasni u tome da mural kakav je sada ostane. Prethodno je bio mural posvećen DJ Bronsonu , ali nitko sasvim sigurno nema ništa protiv toga i isprike obitelji što se spominje na ovaj način. Nemamo ništa protiv udruge koja bi precrtala grafit, ali smatramo da za njihove ideje ima dovoljno zidova i površina u gradu za to, kazala je Zelić Relata.

Dodala je da koliko zna, zamjenik Bojan Ivošević dva puta tražio suglasnost Javne ustanove Športski objekti na ovu temu, ali je nije dobio i svejedno je donio odluku da se precrta.Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je kazao kako je očekivao u dopisu popis svih osoba koje  stoje iza ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:59