StoryEditorOCM
SplitDAN ŽUPANIJE

Plenković u Splitu otvorio izložbu radova eminentnih umjetnika o sv. Jeri: ‘Ponosni smo što ga mi Dalmatinci baštinimo‘

Piše Damir Šarac
28. rujna 2023. - 13:27

Izložbu radova dvadeset i četvero splitskih umjetnica i umjetnika, nastalih na koloniji podno špilje svetoga Jere na Marjanu, otvorio je hrvatski premijer Andrej Plenković u Sveučilišnoj galeriji, povodom dana Splitsko-dalmatinske županije čiji je sveti Jeronim Dalmatinac zaštitnik.

image

Andrej Plenković

Joško Šupić/Cropix

- Ponosni smo da baš mi Dalmatinci baštinimo svetoga Jeronima, prevoditelja Biblije i zaštinika teologa, učitelja, studenata i prevoditelja, kao i Hermana Dalmatina, filozofa i znanstvenika koji je u 12. stoljeću preveo Kuran na latinski i time omogućio dijalog kršćana i muslimana.

image
Joško Šupić/Cropix

Ova izložba suvremenih umjetnika na specifičan način osvježava svijest o našoj baštini i kulturi, a Split i njegovo Sveučilište omogućili su uspješan susret znanosti i umjetnosti – kazao je premijer Plenković.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, govorio je ideji da se građanima pokloni ovakva izložba i iz razloga što je sveti Jeronim Dalmatinac jedan od svetaca kojeg su najviše slikali i kiparili svjetski umjetnici.

- U božanstvenom ambijentu na Marjanu uz pustinjačku špilju i crkvicu svetog Jere, naši su eminentni umjetnici stvorili ova djela posvećena našem zaštitniku.

image

Blaženko Boban

Joško Šupić/Cropix

Ohrabreni pozitivnim reakcijama znanstvenika, povjesničara, teologa i crkvenih uglednika zbog činjenice da smo svetoga Jeronima, uz duhovnu dimenziju o kojoj brine Crkva, uspjeli vratiti i u društvenu javnost, potaknuli smo okupljanje vrsnih slikara, kipara i svih naših umjetnika da uoči obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Splitsko-dalmatinske županije i proslave blagdana sv. Jeronima, svatko na svoj način pokaže ‘sva lica‘ našega nebeskog zaštitnika – istaknuo je župan Boban.

Rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić je kao domaćin naveo kako se ovom izložbom daje posebna dimenzija sveučilišnom životu.

image

Dragan Ljutić

Joško Šupić/Cropix

- Upravo sveti Jeronim prezentira ne samo umjetnost i kulturu jednog naroda, nego u današnjem žargonu rečeno, i inventivnost koja seže u daleka vremena.

Jeronimova "Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac" tako snažno odjekuje od čovjeka koji je riječi Biblije približio upravo svima. Riječ sveučilište, na latinskom universitas, zapravo sugerira zajedništvo studenata i profesora u stvaranju nove stručne i znanstvene misli. Upravo zato raduje me da naša županija u kojoj je rođeno i uz koju je vezano više od polovine umjetnika naše države časti i slavi lik, djelo i ime svetog Jeronima – zaključio je rektor Ljutić.

image
Joško Šupić/Cropix

Izložba "Posveta svetom Jeronimu" u Sveučilišnoj galeriji otvorena je do 4. listopada, a svoje radove izložili su Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:01