StoryEditorOCM
Splitsve u zvijezdama

Pitali smo Splićane vjeruju li u horoskop, svi imaju samo jedan odgovor: ‘Najbolje je ono za dane, koji je najgori...‘

Piše Petra Klarić Jelena Banovac
2. veljače 2024. - 07:49

Za savjete o ljubavi, poslu i zdravlju najčešće se obraćamo prijateljima i obitelji, a neki ih znaju potražiti i u horoskopu. Astrološka predviđanja i dan danas mogu se vidjeti na svakom koraku, bile to stranice novina, internetski portali, društvene mreže, kasnovečernji televizijski program... No, koliko nas zaista vjeruje u astrologiju? 

Čak i oni koji ne vjeruju baš u predviđanje budućnosti po položaju zvijezda, često u opuštenom razgovoru znaju pričati o horoskopu. Netko je neodlučan? Prava je vaga! Tvrdoglav? Ma čisti bik. Horoskop je već duže vrijeme isprepleten i s pop kulturom pa su horoskopskim motivima posvećene brojne glazbene numere, kao legendarna ‘Aquarius’ iz mjuzikla ‘Kosa’ ili, ako ćemo se svesti na “domaće” okvire, Lunina ‘Dupla škorpija’.  

Iako u svom okruženju najčešće ne možemo naći ljude koji astrologiju shvaćaju potpuno ozbiljno, istraživanja pokazuju da oni postoje i to u ne baš zanemarivim brojkama. Po istraživanju Pew Research Center-a, u astrologiju vjeruje 30 posto Amerikanaca, a kako bismo saznali kako po tom pitanju stojimo u Splitu, za mišljenje smo upitali naše sugrađane. 

Nije Split Los Angeles, a ni Venice Beach Bačvice, pa se čini da su Splićani ipak manje zainteresirani za ovaj ‘New Age’ koncept od Amerikanaca. Svi s kojima smo pričali priznali su nam da u horoskop ne vjeruju, jedina razlika među ispitanicima bila je to što neki u opuštenom razgovoru znaju ponekad popričati o horoskopu, a neki niti to. 

Naš prvi sugovornik bio je Borna, koji kaže da uopće ne vjeruje u horoskop, smatra da je to praznovjerje. 

- Pa ne virujen u horoskop niti malo, meni je to ono, skroz praznovjerje tako da ni nema smisla čitat to uopće - kazao je. 

Nešto blaža bila je Katarina, koja također ne vjeruje u horoskop, ali isto zna ponekad škicnuti što u njemu piše. 

-Ne vjerujem u horoskop, ali isto ako iskoči znan pročitat, čisto da vidin šta piše - rekla nam je. 

Josip nam je priznao da mu je to totalna glupost, uvijek ga, kaže, preskoči. 

-Pa ne virujen u to, smatran da je to totalna glupost, da to negdje vidim sam bi preskočio - kaže. 

U horoskop ne vjeruje ni Petra, ali razumije zašto bi se netko mogao s onim što u horoskopu piše poistovjetiti.

- Također ne vjerujem, ali mislin da, ako se neko poistovjeti s tim, da je to više zato šta oni misle da je to istina jer pročitaju pa se to na kraju stvarno dogodi  – objasnila nam je Petra. 

Među onima koji u horoskop ne vjeruju, ali ga ponekad iz znatiželje pročitaju su Paola i Sara.

- Znan pročitat, ali da virujen, nisan – rekla nam je Paola, a sličnog mišljenja bila je i njena prijateljica Sara. 

- Da, ja s prijateljima ponekad, čisto ono di piše koji će ti bit najbolji dan ili najlošiji, ali uvik to ne bude istina – objasnila je Sara. 

Lakonski kratke bile su naše sugovornice Nina i Laura, koje su obje samo “ispalile” da u horoskop ne vjeruju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:33