stdClass Object ( [id] => 1305722 [title] => Profesor Puljak pada na popravnome: nikako da pokaže da zna riješiti probleme Splita, ali baš jako želi biti premijer [alias] => ova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pošto Hrvati 21. stoljeća, očito, nemaju pojma kako preživjeti bez da rasprodaju uslužni rad, prirodne vrednote i djedovinu za dobru manču u onih par toplijih mjeseci, svaki građanin se treba prilagoditi duhu vremena i preuzesti vlasništvo nad što je moguće više stranih valuta koje se dokotrljaju na naše ceste, slete na naše aerodrome i uplove u naše luke. 

Pritom, nijedan "dobar gost" ne smije biti pošteđen.

Uostalom, čitava ova doktrina je stala u poruku direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivane Vladović, koja kaže: "Cilj nam je turiste privući što dublje prema otocima i zadržati ih danima ili tjednima na moru, odnosno na krstarenju po otocima."

Dakle, ako ćemo doslovno pratiti upute struke, namamit ćemo inozemni kapital u izolirana i prometno odsječena područja - po mogućnosti bez telekomunikacijskog signala - držat ćemo ih zatočene tjednima ili mjesecima u nekakvom pansionu, pritom im nudeći sveta tri visokomaržna P; pizze, pomfrit i palačinke.

---

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Sukladni modus za pomorske turističke djelatnike bi bio odglumiti kvar na plovilu pa ponuditi dragim gostima privremeni smještaj kod Stipe u za to prilagođenom svjetioniku, dok čekaju Jakšu da im "popravi" nevjerojatno komplicirani motor, čije djelove treba nabavljati iz Mordora. Jasno, sve uz zubić za skipera. 

Svaka alternativa ovakvom i sličnom poslovanju je, upozoreni smo, opasna. Uostalom, vidjeli smo kako smo se kolektivno proveli kada smo pokušali imati tvornice i agrikulturu. Završilo je jednom najobičnijom pljačkom, grabeži i oružanim sukobom. I, naravno, slobodom i demokracijom.

Za razliku od onda, danas na ovim prostorima manufakturiramo (pa profitno maksimiziramo) "doživljaj", "priču" i "iskustvo", paralelno vršeći ekološke promjene nad "Mediteranom kakav je nekad bio", terorizirajući nedorasle lokalne infrastrukture, ziđajući bez plana i programa, lišavajući stambene prostore koncepta stanovanja i gurajući mlade kao na traci u neka od najstresnijih zanimanja na svijetu.

Što bi uopće moglo poći po krivu?

---

image
Ante Cizmic/
---

Tim slijedom, godine 2023. je splitski turizam - napokon - postao toliko uspješan da njegovu vrijednost koja pulsira ulicama stare gradske jezgre svaku večer moraju čuvati simbiotičke patrole komunalnog redarstva i djelatnika policije. Pusti novci koji se u ljetnim mjesecima - poput sladoleda niz dječje ruke što stišću kornet - slijevaju u džepove tercijalnih djelatnika su, osim sladora i osvježenja, na naše ulice donijeli nužni nered i nemir; za što se, uostalom, ispisuju i popratne kazne. 

Tako smo neku večer, na vrhu Bosanske, susreli mozaik sastavljen od tri redara, dva policajca i mnoštva mladih ljudi željnih zabave kakvu se Split zadnjih godina trudio nuditi i reklamirati. Snage (pokušaja) reda, doduše, tu nisu bile samo u prolazu, već su taj punkt detektirali kao svojevrsnu "problematičnu točku", zbog čega joj posvećuju posebnu pažnju i vrijeme. 

Ovo je ujedno i lokacija na kojoj je dosad napisan možda i rekordni broj kazni; naročito onih za ispijanje alkohola na javnoj površini. Naime, turisti tu, s nekih šankova, naruče pijaču, a nakon što naprave dva koraka dublje u ulicu, bivaju zaustavljeni od redarstvenika i kažnjeni sukladno propisima. Zapravo, čitava stvar pomalo podsjeća na vršu za nevaljale partijanere.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

- Otkad su stigli info znakovi s pravilima ponašanja, turisti su bar sad svjesni za što su kažnjavani. Dosad su se samo iščuđavali, nije im ništa bilo jasno. Valjda su mislili da je ovdje sve dozvoljeno. Tako da, nova kampanja stvarno ima efekta... Rekla bih da sve skupa bolje funkcionira - brifirala nas je ženska članica redarstva. 

U taj trenutak - a bilo je 00:03 sati - s vrha ulice nadire dogradonačelnik Bojan Ivošević, u elegantnoj bijeloj lanenoj košulji. U prolazu kurtoazno pozdravlja službenike, na što mu oni još kurtoaznije odzdravljaju. Brzog i dugog koraka, kretanja koje sugerira ulogu dužnosnika na službenom zadatku, uskoro zamiče u ulicu Majstora Jurja. Policija i komunalci uskoro napuštaju punkt.  

Naslonivši se na šank, pitamo djelatnika obližnjeg lokala smijemo li naručiti pivu.

- Naravno da smijete, to je dio naše ponude. Ali, mi vam je možemo samo uslužiti, ne i servirati. Što to znači? Pa, da vam je možemo dati zatvorenu i da je zatvorenu možete odnijeti na neki prostor primjeren za konzumaciju. Ono što ne smijete je otvoriti je i piti nasred ulice. Sve to upozorimo naše goste, tako da je naše poslovanje potpuno legalno i legitimno. Kako reagiraju? Neki odustanu od kupnje, neki nas poslušaju i odlože konzumaciju, a neki kažu da ih nije briga pa odmah nagnu bocu. Takvi, jasno, često dobiju i kaznu.

---

image
Ante Cizmic/
---  

Informira nas i da prepoznaje neke višegodišnje posjetitelje - mahom Britance koji u Split znaju doći samo za vikend zabavu - koji su, naviknuti na dosadašnje principe bezgranične raskalašenosti, mahom iznenađeni novim represivnim praksama. Zbog toga ih i sama inercija pub crawl turizma nastavlja zanositi ka nepoštivanju zakona te će im se, čini se, biti teško prilagoditi na novo splitsko stanje (tul)uma.

Ipak, revnost i involiviranost dogradonačelnika Ivoševića bi se mogla pokazati kao katalizator ovog procesa. On se, 15-ak minuta nakon, povratio na vrh Bosanske i zaputio u smjeru Kruševića gumna. Za pretopostaviti je da je, u tom trenutku, upravo okončao inspekciju dnevne doze splitskog nereda i zabilježio što treba dodati u ponovljenu verziju Odluke o komunalnom redu. Podsjećamo, prva je pala zbog toga što "nije objavljen sastav radne skupine ... niti kriteriji po kojima se odlučivalo" pa se "smatra da je intencija donositelja isključivo bila zadovoljiti formu i izbjeći suštinu i cilj javnog savjetovanja, što je dovelo do arbitrarnosti odlučivanja i samovolje radi ostvarenja nelegitimnog cilja".  

Također, u prolazu saznajemo da je Ivošević natuknuo ugostiteljima kako planira skratiti radno vrijeme lokala u centru do ponoć (sa sadašnjih dva ujutro) te uvesti kazne za one lokale koji prodaju alkoholno piće "to go".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Naravno, problemi splitskog turizma nisu - za razliku od onoga što uslijed velikih gluposti tupe sitni politikanti - počeli od mandata Ivice Puljka. Nažalost, oni u tom mandatu neće ni završiti i to prvenstveno zbog dvije stvari. Prva je manjak vizije ili, točnije, postojanje vizije u kojoj će se, kaže gradonačelnik, "podizanjem kvalitete hotelskih kapaciteta i daljnjim podizanjem kvalitete usluge, postupno doći do pozitivne promjene u turističkoj slici grada" zbog čega će "život našim građanima u sezoni biti kvalitetniji i lakši".

Osim što ova izjava emitira očito priznanje da je trenutni život Splićana zbog divljeg turizma "nekvalitetan i težak", neoliberalne mantre - čiji je Puljak već etablirani misionar - neće otvaranjem hotela i podizanjem usluge magično kreirati opći društveni prosperitet, već će samo povećati povećati potražnju za konobarima, sobaricama i taksistima - od kojih će veliki broj doći iz Afrike i Azije - dok će Splićani koji nisu u vlasničkim i menadžerskim strukturama turističke ponude nastaviti grcati u skupoći cijene stanovanja na destinaciji visoke potražnje. Ali takve stvari su, eto, odluka tržišta - ne čovjeka. 

Drugi razlog je Puljkova parola kojom već senzibilizira javnost za predstojeće parlamentarne izbore, a koja kaže: "Danas mijenjamo Split, kako bismo sutra mogli mijenjati Hrvatsku." Svima je već odavno jasno - a gradonačelnik se to ne libi emitirati - kako je za njega Banovina samo usputna odskočna daska za neke ciljeve bliže njegovom srcu i draže njegovoj glavi. Baš zato, aktivnosti koje provodi - pri čemu nije naročito drugačiji od svojih prethodnika - često nemaju namjeru ni hodogram planirane dugovječnosti niti mare za javno mnijenje. 

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Osim toga, za njegov nacionalni imidž svakako nije dobro to što, kako ukazuje, su "pojedini mediji izrazito fokusirani" samo na negativne aspekte turizma, dok se u Splitu "događa puno lijepih i pozitivnih stvari". Zato ga "žalosti" što "sami o sebi ponekad stvaramo lošu sliku". Jer, kao što znamo, obitelj Puljak je već godinama posvećena P.R.-u i stvaranju dobre slike o sebi pa im mediji koji ukazuju na probleme koje bi trebali sanirati kvare te njihove male odnošaje s javnošću.

Na stranu to što portali, kada pričamo o multimedijalnim zabilješkama splitskog turizma, samo prenose zabrinutosti i frustracije lokalnih građanskih inicijativa, Puljak uvjerava da "problem postoji", ali "nije toliko izražen" koliko se "potencira". Stoga, poručuje da "kako bi Split ostao otvoren i privlačan grad ugodnog života" se "svi moramo koncentrirati da suživot građana i turista u sezoni protekne što lakše i ugodnije za sve".

Što kažete? Niste se nikad dosad morali "koncentrirati" da vam bude "lako i ugodno"? Bojite se da će vam izraziti napor i značajne količine uložene energije u takvo fokusiranje otežati potencijal za "lakoću i ugodu"? Onda možda niste pažljivo pročitali novopostavljene info table koje vam nalažu da "ne zaboravite uživati u Splitu".

Pomalo, nadoće.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propao eksperiment? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => propao eksperiment? 2 0 9090 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-07 17:48:41 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 22:55:04 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-07-11 20:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ova 'problematična točka' Splita je ogledni primjer funkcioniranja hrvatskog turizma: namami goste pa udri po kaznama [metakey] => Bosanska, Split, redari, turizam, turisti, alkohol, kazne [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25251007.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224410.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224653.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/22464710.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/17930126.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/24959023.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224414.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224413.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuku\u010devi\u0107 Ante \u010ci\u017emi\u0107\/Cropix","Ante Cizmic\/","Jakov Prkic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ante Cizmic\/","Ante Cizmic\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1229","hd_25251007_1920.jpg":"1920x1080","k_25251007_1280.jpg":"1280x1280","k_25251007_1024.jpg":"1024x1024","k_25251007_640.jpg":"640x640","k_25251007_480.jpg":"480x480","k_25251007_340.jpg":"340x340","k_25251007_220.jpg":"220x220","o_25251007_1280.jpg":"1280x819","o_25251007_1024.jpg":"1024x655","o_25251007_640.jpg":"640x409","o_25251007_480.jpg":"480x307","o_25251007_340.jpg":"340x217","o_25251007_220.jpg":"220x140","h_25251007_1280.jpg":"1280x854","h_25251007_1024.jpg":"1024x683","h_25251007_640.jpg":"640x427","h_25251007_480.jpg":"480x320","h_25251007_340.jpg":"340x227","h_25251007_220.jpg":"220x147","pp_25251007_1280.jpg":"1280x1628","pp_25251007_1024.jpg":"1024x1303","pp_25251007_640.jpg":"640x814","pp_25251007_480.jpg":"480x611","pp_25251007_340.jpg":"340x432","pp_25251007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_25224410_1920.jpg":"1920x1080","k_25224410_1280.jpg":"1280x1280","k_25224410_1024.jpg":"1024x1024","k_25224410_640.jpg":"640x640","k_25224410_480.jpg":"480x480","k_25224410_340.jpg":"340x340","k_25224410_220.jpg":"220x220","o_25224410_1280.jpg":"1280x819","o_25224410_1024.jpg":"1024x655","o_25224410_640.jpg":"640x409","o_25224410_480.jpg":"480x307","o_25224410_340.jpg":"340x217","o_25224410_220.jpg":"220x140","h_25224410_1280.jpg":"1280x854","h_25224410_1024.jpg":"1024x683","h_25224410_640.jpg":"640x427","h_25224410_480.jpg":"480x320","h_25224410_340.jpg":"340x227","h_25224410_220.jpg":"220x147","pp_25224410_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224410_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224410_640.jpg":"640x814","pp_25224410_480.jpg":"480x611","pp_25224410_340.jpg":"340x432","pp_25224410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25224653_1920.jpg":"1920x1080","k_25224653_1280.jpg":"1280x1280","k_25224653_1024.jpg":"1024x1024","k_25224653_640.jpg":"640x640","k_25224653_480.jpg":"480x480","k_25224653_340.jpg":"340x340","k_25224653_220.jpg":"220x220","o_25224653_1280.jpg":"1280x853","o_25224653_1024.jpg":"1024x682","o_25224653_640.jpg":"640x426","o_25224653_480.jpg":"480x320","o_25224653_340.jpg":"340x226","o_25224653_220.jpg":"220x146","h_25224653_1280.jpg":"1280x854","h_25224653_1024.jpg":"1024x683","h_25224653_640.jpg":"640x427","h_25224653_480.jpg":"480x320","h_25224653_340.jpg":"340x227","h_25224653_220.jpg":"220x147","pp_25224653_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224653_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224653_640.jpg":"640x814","pp_25224653_480.jpg":"480x611","pp_25224653_340.jpg":"340x432","pp_25224653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1416","hd_22464710_1920.jpg":"1920x1080","k_22464710_1280.jpg":"1280x1280","k_22464710_1024.jpg":"1024x1024","k_22464710_640.jpg":"640x640","k_22464710_480.jpg":"480x480","k_22464710_340.jpg":"340x340","k_22464710_220.jpg":"220x220","o_22464710_1280.jpg":"1280x944","o_22464710_1024.jpg":"1024x755","o_22464710_640.jpg":"640x472","o_22464710_480.jpg":"480x354","o_22464710_340.jpg":"340x250","o_22464710_220.jpg":"220x162","h_22464710_1280.jpg":"1280x854","h_22464710_1024.jpg":"1024x683","h_22464710_640.jpg":"640x427","h_22464710_480.jpg":"480x320","h_22464710_340.jpg":"340x227","h_22464710_220.jpg":"220x147","pp_22464710_1280.jpg":"1280x1628","pp_22464710_1024.jpg":"1024x1303","pp_22464710_640.jpg":"640x814","pp_22464710_480.jpg":"480x611","pp_22464710_340.jpg":"340x432","pp_22464710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17930126_1920.jpg":"1920x1080","k_17930126_1280.jpg":"1280x1280","k_17930126_1024.jpg":"1024x1024","k_17930126_640.jpg":"640x640","k_17930126_480.jpg":"480x480","k_17930126_340.jpg":"340x340","k_17930126_220.jpg":"220x220","o_17930126_1280.jpg":"1280x853","o_17930126_1024.jpg":"1024x682","o_17930126_640.jpg":"640x426","o_17930126_480.jpg":"480x320","o_17930126_340.jpg":"340x226","o_17930126_220.jpg":"220x146","h_17930126_1280.jpg":"1280x854","h_17930126_1024.jpg":"1024x683","h_17930126_640.jpg":"640x427","h_17930126_480.jpg":"480x320","h_17930126_340.jpg":"340x227","h_17930126_220.jpg":"220x147","pp_17930126_1280.jpg":"1280x1628","pp_17930126_1024.jpg":"1024x1303","pp_17930126_640.jpg":"640x814","pp_17930126_480.jpg":"480x611","pp_17930126_340.jpg":"340x432","pp_17930126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24959023_1920.jpg":"1920x1080","k_24959023_1280.jpg":"1280x1280","k_24959023_1024.jpg":"1024x1024","k_24959023_640.jpg":"640x640","k_24959023_480.jpg":"480x480","k_24959023_340.jpg":"340x340","k_24959023_220.jpg":"220x220","o_24959023_1280.jpg":"1280x853","o_24959023_1024.jpg":"1024x682","o_24959023_640.jpg":"640x426","o_24959023_480.jpg":"480x320","o_24959023_340.jpg":"340x226","o_24959023_220.jpg":"220x146","h_24959023_1280.jpg":"1280x854","h_24959023_1024.jpg":"1024x683","h_24959023_640.jpg":"640x427","h_24959023_480.jpg":"480x320","h_24959023_340.jpg":"340x227","h_24959023_220.jpg":"220x147","pp_24959023_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959023_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959023_640.jpg":"640x814","pp_24959023_480.jpg":"480x611","pp_24959023_340.jpg":"340x432","pp_24959023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1138","hd_25224414_1920.jpg":"1920x1080","k_25224414_1280.jpg":"1280x1280","k_25224414_1024.jpg":"1024x1024","k_25224414_640.jpg":"640x640","k_25224414_480.jpg":"480x480","k_25224414_340.jpg":"340x340","k_25224414_220.jpg":"220x220","o_25224414_1280.jpg":"1280x758","o_25224414_1024.jpg":"1024x606","o_25224414_640.jpg":"640x379","o_25224414_480.jpg":"480x284","o_25224414_340.jpg":"340x201","o_25224414_220.jpg":"220x130","h_25224414_1280.jpg":"1280x854","h_25224414_1024.jpg":"1024x683","h_25224414_640.jpg":"640x427","h_25224414_480.jpg":"480x320","h_25224414_340.jpg":"340x227","h_25224414_220.jpg":"220x147","pp_25224414_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224414_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224414_640.jpg":"640x814","pp_25224414_480.jpg":"480x611","pp_25224414_340.jpg":"340x432","pp_25224414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_25224413_1920.jpg":"1920x1080","k_25224413_1280.jpg":"1280x1280","k_25224413_1024.jpg":"1024x1024","k_25224413_640.jpg":"640x640","k_25224413_480.jpg":"480x480","k_25224413_340.jpg":"340x340","k_25224413_220.jpg":"220x220","o_25224413_1280.jpg":"1280x754","o_25224413_1024.jpg":"1024x603","o_25224413_640.jpg":"640x377","o_25224413_480.jpg":"480x282","o_25224413_340.jpg":"340x200","o_25224413_220.jpg":"220x129","h_25224413_1280.jpg":"1280x854","h_25224413_1024.jpg":"1024x683","h_25224413_640.jpg":"640x427","h_25224413_480.jpg":"480x320","h_25224413_340.jpg":"340x227","h_25224413_220.jpg":"220x147","pp_25224413_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224413_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224413_640.jpg":"640x814","pp_25224413_480.jpg":"480x611","pp_25224413_340.jpg":"340x432","pp_25224413_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7509228 Threads: 1 Questions: 1606397658 Slow queries: 4767676 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110666126 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama-1305722 [printLink] => /split/ova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama-1305722?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679895 [name] => Bosanska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-03 14:04:23 [main_article_id] => 0 [alias] => bosanska [link] => /tag/bosanska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 620244 [name] => redari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-13 12:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => redari [link] => /tag/redari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 283596 [name] => alkohol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alkohol [link] => /tag/alkohol ) [6] => stdClass Object ( [id] => 287510 [name] => kazne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazne [link] => /tag/kazne ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propao eksperiment? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Profesor Puljak pada na popravnome: nikako da pokaže da zna riješiti probleme Splita, ali baš jako želi biti premijer [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25251007.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukučević Ante Čižmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25251007.jpg [title] => Božidar Vukučević Ante Čižmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224410.jpg [title] => Ante Cizmic/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224653.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/22464710.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/17930126.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/24959023.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224414.jpg [title] => Ante Cizmic/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224413.jpg [title] => Ante Cizmic/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pošto Hrvati 21. stoljeća, očito, nemaju pojma kako preživjeti bez da rasprodaju uslužni rad, prirodne vrednote i djedovinu za dobru manču u onih par toplijih mjeseci, svaki građanin se treba prilagoditi duhu vremena i preuzesti vlasništvo nad što je moguće više stranih valuta koje se dokotrljaju na naše ceste, slete na naše aerodrome i uplove u naše luke. 

Pritom, nijedan "dobar gost" ne smije biti pošteđen.

Uostalom, čitava ova doktrina je stala u poruku direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivane Vladović, koja kaže: "Cilj nam je turiste privući što dublje prema otocima i zadržati ih danima ili tjednima na moru, odnosno na krstarenju po otocima."

Dakle, ako ćemo doslovno pratiti upute struke, namamit ćemo inozemni kapital u izolirana i prometno odsječena područja - po mogućnosti bez telekomunikacijskog signala - držat ćemo ih zatočene tjednima ili mjesecima u nekakvom pansionu, pritom im nudeći sveta tri visokomaržna P; pizze, pomfrit i palačinke.

---

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix
---

Sukladni modus za pomorske turističke djelatnike bi bio odglumiti kvar na plovilu pa ponuditi dragim gostima privremeni smještaj kod Stipe u za to prilagođenom svjetioniku, dok čekaju Jakšu da im "popravi" nevjerojatno komplicirani motor, čije djelove treba nabavljati iz Mordora. Jasno, sve uz zubić za skipera. 

Svaka alternativa ovakvom i sličnom poslovanju je, upozoreni smo, opasna. Uostalom, vidjeli smo kako smo se kolektivno proveli kada smo pokušali imati tvornice i agrikulturu. Završilo je jednom najobičnijom pljačkom, grabeži i oružanim sukobom. I, naravno, slobodom i demokracijom.

Za razliku od onda, danas na ovim prostorima manufakturiramo (pa profitno maksimiziramo) "doživljaj", "priču" i "iskustvo", paralelno vršeći ekološke promjene nad "Mediteranom kakav je nekad bio", terorizirajući nedorasle lokalne infrastrukture, ziđajući bez plana i programa, lišavajući stambene prostore koncepta stanovanja i gurajući mlade kao na traci u neka od najstresnijih zanimanja na svijetu.

Što bi uopće moglo poći po krivu?

---

image
Ante Cizmic/
---

Tim slijedom, godine 2023. je splitski turizam - napokon - postao toliko uspješan da njegovu vrijednost koja pulsira ulicama stare gradske jezgre svaku večer moraju čuvati simbiotičke patrole komunalnog redarstva i djelatnika policije. Pusti novci koji se u ljetnim mjesecima - poput sladoleda niz dječje ruke što stišću kornet - slijevaju u džepove tercijalnih djelatnika su, osim sladora i osvježenja, na naše ulice donijeli nužni nered i nemir; za što se, uostalom, ispisuju i popratne kazne. 

Tako smo neku večer, na vrhu Bosanske, susreli mozaik sastavljen od tri redara, dva policajca i mnoštva mladih ljudi željnih zabave kakvu se Split zadnjih godina trudio nuditi i reklamirati. Snage (pokušaja) reda, doduše, tu nisu bile samo u prolazu, već su taj punkt detektirali kao svojevrsnu "problematičnu točku", zbog čega joj posvećuju posebnu pažnju i vrijeme. 

Ovo je ujedno i lokacija na kojoj je dosad napisan možda i rekordni broj kazni; naročito onih za ispijanje alkohola na javnoj površini. Naime, turisti tu, s nekih šankova, naruče pijaču, a nakon što naprave dva koraka dublje u ulicu, bivaju zaustavljeni od redarstvenika i kažnjeni sukladno propisima. Zapravo, čitava stvar pomalo podsjeća na vršu za nevaljale partijanere.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

- Otkad su stigli info znakovi s pravilima ponašanja, turisti su bar sad svjesni za što su kažnjavani. Dosad su se samo iščuđavali, nije im ništa bilo jasno. Valjda su mislili da je ovdje sve dozvoljeno. Tako da, nova kampanja stvarno ima efekta... Rekla bih da sve skupa bolje funkcionira - brifirala nas je ženska članica redarstva. 

U taj trenutak - a bilo je 00:03 sati - s vrha ulice nadire dogradonačelnik Bojan Ivošević, u elegantnoj bijeloj lanenoj košulji. U prolazu kurtoazno pozdravlja službenike, na što mu oni još kurtoaznije odzdravljaju. Brzog i dugog koraka, kretanja koje sugerira ulogu dužnosnika na službenom zadatku, uskoro zamiče u ulicu Majstora Jurja. Policija i komunalci uskoro napuštaju punkt.  

Naslonivši se na šank, pitamo djelatnika obližnjeg lokala smijemo li naručiti pivu.

- Naravno da smijete, to je dio naše ponude. Ali, mi vam je možemo samo uslužiti, ne i servirati. Što to znači? Pa, da vam je možemo dati zatvorenu i da je zatvorenu možete odnijeti na neki prostor primjeren za konzumaciju. Ono što ne smijete je otvoriti je i piti nasred ulice. Sve to upozorimo naše goste, tako da je naše poslovanje potpuno legalno i legitimno. Kako reagiraju? Neki odustanu od kupnje, neki nas poslušaju i odlože konzumaciju, a neki kažu da ih nije briga pa odmah nagnu bocu. Takvi, jasno, često dobiju i kaznu.

---

image
Ante Cizmic/
---  

Informira nas i da prepoznaje neke višegodišnje posjetitelje - mahom Britance koji u Split znaju doći samo za vikend zabavu - koji su, naviknuti na dosadašnje principe bezgranične raskalašenosti, mahom iznenađeni novim represivnim praksama. Zbog toga ih i sama inercija pub crawl turizma nastavlja zanositi ka nepoštivanju zakona te će im se, čini se, biti teško prilagoditi na novo splitsko stanje (tul)uma.

Ipak, revnost i involiviranost dogradonačelnika Ivoševića bi se mogla pokazati kao katalizator ovog procesa. On se, 15-ak minuta nakon, povratio na vrh Bosanske i zaputio u smjeru Kruševića gumna. Za pretopostaviti je da je, u tom trenutku, upravo okončao inspekciju dnevne doze splitskog nereda i zabilježio što treba dodati u ponovljenu verziju Odluke o komunalnom redu. Podsjećamo, prva je pala zbog toga što "nije objavljen sastav radne skupine ... niti kriteriji po kojima se odlučivalo" pa se "smatra da je intencija donositelja isključivo bila zadovoljiti formu i izbjeći suštinu i cilj javnog savjetovanja, što je dovelo do arbitrarnosti odlučivanja i samovolje radi ostvarenja nelegitimnog cilja".  

Također, u prolazu saznajemo da je Ivošević natuknuo ugostiteljima kako planira skratiti radno vrijeme lokala u centru do ponoć (sa sadašnjih dva ujutro) te uvesti kazne za one lokale koji prodaju alkoholno piće "to go".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Naravno, problemi splitskog turizma nisu - za razliku od onoga što uslijed velikih gluposti tupe sitni politikanti - počeli od mandata Ivice Puljka. Nažalost, oni u tom mandatu neće ni završiti i to prvenstveno zbog dvije stvari. Prva je manjak vizije ili, točnije, postojanje vizije u kojoj će se, kaže gradonačelnik, "podizanjem kvalitete hotelskih kapaciteta i daljnjim podizanjem kvalitete usluge, postupno doći do pozitivne promjene u turističkoj slici grada" zbog čega će "život našim građanima u sezoni biti kvalitetniji i lakši".

Osim što ova izjava emitira očito priznanje da je trenutni život Splićana zbog divljeg turizma "nekvalitetan i težak", neoliberalne mantre - čiji je Puljak već etablirani misionar - neće otvaranjem hotela i podizanjem usluge magično kreirati opći društveni prosperitet, već će samo povećati povećati potražnju za konobarima, sobaricama i taksistima - od kojih će veliki broj doći iz Afrike i Azije - dok će Splićani koji nisu u vlasničkim i menadžerskim strukturama turističke ponude nastaviti grcati u skupoći cijene stanovanja na destinaciji visoke potražnje. Ali takve stvari su, eto, odluka tržišta - ne čovjeka. 

Drugi razlog je Puljkova parola kojom već senzibilizira javnost za predstojeće parlamentarne izbore, a koja kaže: "Danas mijenjamo Split, kako bismo sutra mogli mijenjati Hrvatsku." Svima je već odavno jasno - a gradonačelnik se to ne libi emitirati - kako je za njega Banovina samo usputna odskočna daska za neke ciljeve bliže njegovom srcu i draže njegovoj glavi. Baš zato, aktivnosti koje provodi - pri čemu nije naročito drugačiji od svojih prethodnika - često nemaju namjeru ni hodogram planirane dugovječnosti niti mare za javno mnijenje. 

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Osim toga, za njegov nacionalni imidž svakako nije dobro to što, kako ukazuje, su "pojedini mediji izrazito fokusirani" samo na negativne aspekte turizma, dok se u Splitu "događa puno lijepih i pozitivnih stvari". Zato ga "žalosti" što "sami o sebi ponekad stvaramo lošu sliku". Jer, kao što znamo, obitelj Puljak je već godinama posvećena P.R.-u i stvaranju dobre slike o sebi pa im mediji koji ukazuju na probleme koje bi trebali sanirati kvare te njihove male odnošaje s javnošću.

Na stranu to što portali, kada pričamo o multimedijalnim zabilješkama splitskog turizma, samo prenose zabrinutosti i frustracije lokalnih građanskih inicijativa, Puljak uvjerava da "problem postoji", ali "nije toliko izražen" koliko se "potencira". Stoga, poručuje da "kako bi Split ostao otvoren i privlačan grad ugodnog života" se "svi moramo koncentrirati da suživot građana i turista u sezoni protekne što lakše i ugodnije za sve".

Što kažete? Niste se nikad dosad morali "koncentrirati" da vam bude "lako i ugodno"? Bojite se da će vam izraziti napor i značajne količine uložene energije u takvo fokusiranje otežati potencijal za "lakoću i ugodu"? Onda možda niste pažljivo pročitali novopostavljene info table koje vam nalažu da "ne zaboravite uživati u Splitu".

Pomalo, nadoće.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukučević Ante Čižmić/Cropix Ante Cizmic/ Jakov Prkic/Cropix Paun Paunovic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ante Cizmic/ Ante Cizmic/
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama-1305722 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3df4fc6b23cd267679bbe07d0fc23a29dc1b7323 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Profesor+Puljak+pada+na+popravnome%3A+nikako+da+poka%C5%BEe+da+zna+rije%C5%A1iti+probleme+Splita%2C+ali+ba%C5%A1+jako+%C5%BEeli+biti+premijer&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama-1305722 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fova-problematicna-tocka-splita-je-ogledni-primjer-funkcioniranja-hrvatskog-turizma-namami-goste-pa-udri-po-kaznama-1305722 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propao eksperiment? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitpropao eksperiment?

Profesor Puljak pada na popravnome: nikako da pokaže da zna riješiti probleme Splita, ali baš jako želi biti premijer

Piše Marin Prvan
11. srpnja 2023. - 22:45

Pošto Hrvati 21. stoljeća, očito, nemaju pojma kako preživjeti bez da rasprodaju uslužni rad, prirodne vrednote i djedovinu za dobru manču u onih par toplijih mjeseci, svaki građanin se treba prilagoditi duhu vremena i preuzesti vlasništvo nad što je moguće više stranih valuta koje se dokotrljaju na naše ceste, slete na naše aerodrome i uplove u naše luke. 

Pritom, nijedan "dobar gost" ne smije biti pošteđen.

Uostalom, čitava ova doktrina je stala u poruku direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivane Vladović, koja kaže: "Cilj nam je turiste privući što dublje prema otocima i zadržati ih danima ili tjednima na moru, odnosno na krstarenju po otocima."

Dakle, ako ćemo doslovno pratiti upute struke, namamit ćemo inozemni kapital u izolirana i prometno odsječena područja - po mogućnosti bez telekomunikacijskog signala - držat ćemo ih zatočene tjednima ili mjesecima u nekakvom pansionu, pritom im nudeći sveta tri visokomaržna P; pizze, pomfrit i palačinke.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Sukladni modus za pomorske turističke djelatnike bi bio odglumiti kvar na plovilu pa ponuditi dragim gostima privremeni smještaj kod Stipe u za to prilagođenom svjetioniku, dok čekaju Jakšu da im "popravi" nevjerojatno komplicirani motor, čije djelove treba nabavljati iz Mordora. Jasno, sve uz zubić za skipera. 

Svaka alternativa ovakvom i sličnom poslovanju je, upozoreni smo, opasna. Uostalom, vidjeli smo kako smo se kolektivno proveli kada smo pokušali imati tvornice i agrikulturu. Završilo je jednom najobičnijom pljačkom, grabeži i oružanim sukobom. I, naravno, slobodom i demokracijom.

Za razliku od onda, danas na ovim prostorima manufakturiramo (pa profitno maksimiziramo) "doživljaj", "priču" i "iskustvo", paralelno vršeći ekološke promjene nad "Mediteranom kakav je nekad bio", terorizirajući nedorasle lokalne infrastrukture, ziđajući bez plana i programa, lišavajući stambene prostore koncepta stanovanja i gurajući mlade kao na traci u neka od najstresnijih zanimanja na svijetu.

Što bi uopće moglo poći po krivu?

image
Ante Cizmic/

Tim slijedom, godine 2023. je splitski turizam - napokon - postao toliko uspješan da njegovu vrijednost koja pulsira ulicama stare gradske jezgre svaku večer moraju čuvati simbiotičke patrole komunalnog redarstva i djelatnika policije. Pusti novci koji se u ljetnim mjesecima - poput sladoleda niz dječje ruke što stišću kornet - slijevaju u džepove tercijalnih djelatnika su, osim sladora i osvježenja, na naše ulice donijeli nužni nered i nemir; za što se, uostalom, ispisuju i popratne kazne. 

Tako smo neku večer, na vrhu Bosanske, susreli mozaik sastavljen od tri redara, dva policajca i mnoštva mladih ljudi željnih zabave kakvu se Split zadnjih godina trudio nuditi i reklamirati. Snage (pokušaja) reda, doduše, tu nisu bile samo u prolazu, već su taj punkt detektirali kao svojevrsnu "problematičnu točku", zbog čega joj posvećuju posebnu pažnju i vrijeme. 

Ovo je ujedno i lokacija na kojoj je dosad napisan možda i rekordni broj kazni; naročito onih za ispijanje alkohola na javnoj površini. Naime, turisti tu, s nekih šankova, naruče pijaču, a nakon što naprave dva koraka dublje u ulicu, bivaju zaustavljeni od redarstvenika i kažnjeni sukladno propisima. Zapravo, čitava stvar pomalo podsjeća na vršu za nevaljale partijanere.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Otkad su stigli info znakovi s pravilima ponašanja, turisti su bar sad svjesni za što su kažnjavani. Dosad su se samo iščuđavali, nije im ništa bilo jasno. Valjda su mislili da je ovdje sve dozvoljeno. Tako da, nova kampanja stvarno ima efekta... Rekla bih da sve skupa bolje funkcionira - brifirala nas je ženska članica redarstva. 

U taj trenutak - a bilo je 00:03 sati - s vrha ulice nadire dogradonačelnik Bojan Ivošević, u elegantnoj bijeloj lanenoj košulji. U prolazu kurtoazno pozdravlja službenike, na što mu oni još kurtoaznije odzdravljaju. Brzog i dugog koraka, kretanja koje sugerira ulogu dužnosnika na službenom zadatku, uskoro zamiče u ulicu Majstora Jurja. Policija i komunalci uskoro napuštaju punkt.  

Naslonivši se na šank, pitamo djelatnika obližnjeg lokala smijemo li naručiti pivu.

- Naravno da smijete, to je dio naše ponude. Ali, mi vam je možemo samo uslužiti, ne i servirati. Što to znači? Pa, da vam je možemo dati zatvorenu i da je zatvorenu možete odnijeti na neki prostor primjeren za konzumaciju. Ono što ne smijete je otvoriti je i piti nasred ulice. Sve to upozorimo naše goste, tako da je naše poslovanje potpuno legalno i legitimno. Kako reagiraju? Neki odustanu od kupnje, neki nas poslušaju i odlože konzumaciju, a neki kažu da ih nije briga pa odmah nagnu bocu. Takvi, jasno, često dobiju i kaznu.

image
Ante Cizmic/
  

Informira nas i da prepoznaje neke višegodišnje posjetitelje - mahom Britance koji u Split znaju doći samo za vikend zabavu - koji su, naviknuti na dosadašnje principe bezgranične raskalašenosti, mahom iznenađeni novim represivnim praksama. Zbog toga ih i sama inercija pub crawl turizma nastavlja zanositi ka nepoštivanju zakona te će im se, čini se, biti teško prilagoditi na novo splitsko stanje (tul)uma.

Ipak, revnost i involiviranost dogradonačelnika Ivoševića bi se mogla pokazati kao katalizator ovog procesa. On se, 15-ak minuta nakon, povratio na vrh Bosanske i zaputio u smjeru Kruševića gumna. Za pretopostaviti je da je, u tom trenutku, upravo okončao inspekciju dnevne doze splitskog nereda i zabilježio što treba dodati u ponovljenu verziju Odluke o komunalnom redu. Podsjećamo, prva je pala zbog toga što "nije objavljen sastav radne skupine ... niti kriteriji po kojima se odlučivalo" pa se "smatra da je intencija donositelja isključivo bila zadovoljiti formu i izbjeći suštinu i cilj javnog savjetovanja, što je dovelo do arbitrarnosti odlučivanja i samovolje radi ostvarenja nelegitimnog cilja".  

Također, u prolazu saznajemo da je Ivošević natuknuo ugostiteljima kako planira skratiti radno vrijeme lokala u centru do ponoć (sa sadašnjih dva ujutro) te uvesti kazne za one lokale koji prodaju alkoholno piće "to go".

image
Tom Dubravec/Cropix

Naravno, problemi splitskog turizma nisu - za razliku od onoga što uslijed velikih gluposti tupe sitni politikanti - počeli od mandata Ivice Puljka. Nažalost, oni u tom mandatu neće ni završiti i to prvenstveno zbog dvije stvari. Prva je manjak vizije ili, točnije, postojanje vizije u kojoj će se, kaže gradonačelnik, "podizanjem kvalitete hotelskih kapaciteta i daljnjim podizanjem kvalitete usluge, postupno doći do pozitivne promjene u turističkoj slici grada" zbog čega će "život našim građanima u sezoni biti kvalitetniji i lakši".

Osim što ova izjava emitira očito priznanje da je trenutni život Splićana zbog divljeg turizma "nekvalitetan i težak", neoliberalne mantre - čiji je Puljak već etablirani misionar - neće otvaranjem hotela i podizanjem usluge magično kreirati opći društveni prosperitet, već će samo povećati povećati potražnju za konobarima, sobaricama i taksistima - od kojih će veliki broj doći iz Afrike i Azije - dok će Splićani koji nisu u vlasničkim i menadžerskim strukturama turističke ponude nastaviti grcati u skupoći cijene stanovanja na destinaciji visoke potražnje. Ali takve stvari su, eto, odluka tržišta - ne čovjeka. 

Drugi razlog je Puljkova parola kojom već senzibilizira javnost za predstojeće parlamentarne izbore, a koja kaže: "Danas mijenjamo Split, kako bismo sutra mogli mijenjati Hrvatsku." Svima je već odavno jasno - a gradonačelnik se to ne libi emitirati - kako je za njega Banovina samo usputna odskočna daska za neke ciljeve bliže njegovom srcu i draže njegovoj glavi. Baš zato, aktivnosti koje provodi - pri čemu nije naročito drugačiji od svojih prethodnika - često nemaju namjeru ni hodogram planirane dugovječnosti niti mare za javno mnijenje. 

image
Goran Mehkek/Cropix

Osim toga, za njegov nacionalni imidž svakako nije dobro to što, kako ukazuje, su "pojedini mediji izrazito fokusirani" samo na negativne aspekte turizma, dok se u Splitu "događa puno lijepih i pozitivnih stvari". Zato ga "žalosti" što "sami o sebi ponekad stvaramo lošu sliku". Jer, kao što znamo, obitelj Puljak je već godinama posvećena P.R.-u i stvaranju dobre slike o sebi pa im mediji koji ukazuju na probleme koje bi trebali sanirati kvare te njihove male odnošaje s javnošću.

Na stranu to što portali, kada pričamo o multimedijalnim zabilješkama splitskog turizma, samo prenose zabrinutosti i frustracije lokalnih građanskih inicijativa, Puljak uvjerava da "problem postoji", ali "nije toliko izražen" koliko se "potencira". Stoga, poručuje da "kako bi Split ostao otvoren i privlačan grad ugodnog života" se "svi moramo koncentrirati da suživot građana i turista u sezoni protekne što lakše i ugodnije za sve".

Što kažete? Niste se nikad dosad morali "koncentrirati" da vam bude "lako i ugodno"? Bojite se da će vam izraziti napor i značajne količine uložene energije u takvo fokusiranje otežati potencijal za "lakoću i ugodu"? Onda možda niste pažljivo pročitali novopostavljene info table koje vam nalažu da "ne zaboravite uživati u Splitu".

Pomalo, nadoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:44