StoryEditorOCM
SplitAPEL SPLITSKE UDRUGE

Oni su odrasli, ali na mentalnoj razini djeteta. Gdje će kad napune 21 godinu? Pod hitno se stvari trebaju mijenjati

Piše Božidar Lončar
15. svibnja 2023. - 11:07

Početkom svibnja Udruga Autizam 365 objavila je informaciju kako je kampanja #autizam365 nakon dva mjeseca urodila plodom.

U donatorskoj akciji prikupljeno je 30.400 eura za ljetni kamp dok traju školski praznici koji bi se od 26. lipnja do 25. kolovoza održao u Rendićevoj ulici u Spinutu u prostorijama Centra za autizam Split koji je ljeti zatvoren od 8. srpnja do 22. kolovoza.

U periodu od 23. lipnja do 08. srpnja te od 22. kolovoza do 05. rujna organizirana su ljetna dežurstva koja ne uključuju hranu i prijevoz. Kako bi djeca dobila cjelogodišnju skrb, 365 dana u godini, roditelji okupljeni u Udruzi i njezini članovi žele izmijeniti i dopuniti Statut Centra za autizam Split.

- Centar za autizam je organiziran kao posebna odgojno-obrazovna ustanova pod kapom Ministarstva znanosti i obrazovanja koji bi trebao moći pružati i socijalne usluge, budući da na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije trenutno nema odgovarajućeg oblika dnevne skrbi za osobe iz spektra autizma, koje nakon 21 godine izlaze iz sustava odgoja i obrazovanja - govori nam Maja Karaman Grbavac, savjetnica Pravobraniteljice za djecu Područnog ureda Split.

image

Djeca splitskog Centra za autizam tijekom branja maslina u parku u gradskom kotaru Lokve
 

Jakov Prkić/Cropix

- To su ljudi od 40 i više godina, ali oni su na mentalnoj razini djece? Čiji su oni? Jesmo li stanovnici Grada Splita? Zar oni ne žive u Splitsko-dalmatinskoj županiji? - upitala se Marina Vitali-Grbeša, zamjenica predsjednice Udruge "Autizam 365".

Promjenom Statuta članovi Udruge nastoje ostvariti dva cilja: osiguravanje skrbi za osobe s autizmom koji su navršili 21 godinu, što po trenutnom Statutu nemaju, kao i cjelogodišnju skrb za djecu do 21 godine, što bi se osiguralo dobivanjem licencije za pružanje socijalnih usluga čime Centar ne bi bio isključivo osnovnoškolska ustanova.

- Imamo 95 korisnika i ukupno 75 zaposlenika od kojih 42 voditelja odgojno-obrazovnih skupina i produženog stručnog postupka (edukacijski rehabilitatori, logopedi, terapeuti), 18 asistenata i tehničko osoblje. Registrirani smo kao osnovna škola i svakih godinu do dvije trebamo proširenje kapaciteta - istaknula je Alemka Đivoje, ravnateljica Centra za Autizam Split.

U ožujku 2018. godine donesena je prva odluka o promjeni statuta Centra na koji je Gradsko vijeće iste godine u travnju dalo pozitivno mišljenje, a novi je dokument Školski odbor Centra donijela 22. svibnja 2018.

Od 22. svibnja 2018. do 4. kolovoza iste godine Centar je nastavio s radom, kada su donesene izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju s kojim se moraju uskladiti srednjoškolske i osnovnoškolske ustanove.

Na prijedlog Anje Jelaske, tadašnje ravnateljice Centra, došlo je do nove promjene Statuta zbog usklađenja sa zakonom koju je također prihvatilo Gradsko vijeće u svibnju 2019. godine pa je novi dokument donesen 13. lipnja iste godine.

U veljači 2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja se očituje na dopis Službe za društvene djelatnosti koja upozorava na sve veći broj korisnika Centra koji su navršili 21 godinu.

U tom dopisu Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi kako su osobe s navršenom 21 godinom života zapravo bivši polaznici Centra te nisu u njihovom djelokrugu, već su nadležnim proglasili Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je u lipnju 2020. dalo pozitivno očitovanje na prijedlog Statuta.

Gdje je zapelo?

Centar za autizam i Vijeće roditelja poslali su Gradu kao osnivaču požurnicu da se očituju o nacrtu prijedloga Sporazuma o proširenju djelatnosti Centra za pružanje socijalnih usluga korisnika starijih od 21 godine:

- Budući da odredbe predloženog teksta Statuta nisu sukladne s odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Odluci o osnivanju Centra za autizam Split, Grad Split kao osnivač nije u mogućnosti dati suglasnosti na predloženi tekst Statuta - navedeno je u očitovanju Grada prije otprilike godinu dana.

Vijeće roditelja Centra za autizam je s ravnateljicom Centra inzistiralo na osnivanju radne skupine za rješavanje prioritetnih problema vezanih za rad Centra, što se napokon i dogodilo 2. svibnja ove godine.

Zadatak radne skupine je revidiranje postojećeg stanja vezanog uz način rada Centra, izrada popisa prioritetnih problema njegovog rada te prijedloga rješenja.

image

Maja Karaman-Grbavac

PRIVATNI ALBUM

U Udruzi posebno naglašavaju kako je za rješavanje problematike ključno prisustvo predstavnika dvaju ministarstava, kojih trenutno nema u radnoj skupini, jer u suprotnom radna skupina u trenutnom sastavu neće moći ostvariti jedan od ključnih ciljeva, a to je izmjena i dopuna statuta Centra za autizam Split – istaknuli su u Udruzi "Autizam 365". 

- Za upis za iduću godinu imamo još 12 djece starosti od sedam godina. Imamo osam voditelja skupina za odrasle te jednog asistenta na četvero djece - kazala nam je Alemka Đivoje, što jasno pokazuje sve veći pritisak na Centar, a to utječe na kvalitetu usluge koja se pruža korisnicima. Centar za autizam Split trenutno pohađa 95 učenika podijeljenih u 36 razrednih odjela. 

Gradonačelnik Ivica Puljak je na nedavnoj konferenciji za medije istaknuo kako je Grad Split do sada rješavao ovo pitanje na način da djeca budu u osnovnoj školi, a nakon 21. godine bi brigu o njima trebala preuzeti država.

- Mi bismo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Županijom pronašli rješenje jer je odgovornost za ljude iznad 21 godinu zajednička - istaknuo je Puljak.

Po tom pitanju planirana je izgradnja posebnog objekta u Teslinoj ulici za koji je ishodovanje građevinske dozvole u tijeku, a dugoročni plan je izgradnja regionalnog centra u Žrnovnici. Puljak je izvijestio kako Grad traži da im država prepiše zemljište na tom području, ali još od njih nije dobio odgovor.

image












 

Tom Dubravec/Cropix

- Krajnji cilj regionalnog centra bi bio da se osobama s autizmom do 21 godine i iznad 21 godine, a koje se ne mogu radno osposobiti osiguraju usluge dnevnog ili poludnevnog boravka te smještaja za starije korisnike i za one o kojima nema tko skrbiti - poručuju za kraj u udruzi Autizam 365.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:51