stdClass Object ( [id] => 555366 [title] => Odbačene narkomanske igle opet se 'šire' po Splitu, a o tome svjedoči i obitelj koja je doživjela šok na poznatoj plaži: Centimetri su nas dijelili od tragedije! [alias] => odbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uobičajeno ljetno druženje uz more za jednu splitsku obitelj pretvorilo se u traumatično iskustvo koje neće tako lako zaboraviti. Pretprošlog tjedna mladi roditelji odlučili su se rashladiti večernjom šetnjom uz more na plaži Trstenik, u društvu 18-mjesečne kćeri koja je uživala u igri s kamenčićima, što je umalo završilo gotovo tragično.

– U jednom trenutku suprug je osjetio nešto ispod tenisice. Kada je podigao stopalo, vidio je kako je u nju do pola zabodena medicinska igla! Mogu samo pretpostaviti tko ju je tu bacio. Nažalost, nisam se tada sjetila fotografirati situaciju jer sam bila šokirana kako je moguće ugaziti u iglu na tako prometnom dijelu plaže. Bila sam u šoku razmišljajući što se moglo dogoditi da je moje jednoipolgodišnje dijete igrajući se i grabeći kamenčiće uhvatilo tu iglu. Srećom, suprug nije bio u japankama i igla nije probila do noge, inače znam da bismo morali prolaziti cijepljenje i neizvjesnost pregleda na raznorazne bolesti – ispričala nam je naša sugrađanka, apelirajući na hitnu akciju nadležnih službi kako netko od šetača ne bi nabasao na iglu i u strahu mjesecima čekao nalaze testiranja na krvlju prenosive bolesti.

Slijedom te priče, zaputili smo se na dio plaže gdje je igla pronađena, ispod kafića "Cox", čiji su nam djelatnici kazali kako do 23 sata, do kada taj ugostiteljski objekt radi, nisu susretali sumnjive osobe. Iznenađeni su bili i redoviti kupači.

– Nikad nisam vidjela takvo što, a dolazimo svake godine. To mi je nekako sumnjiva priča – kaže jedna naša starija sugrađanka, koja noću šeće na tom potezu kada se u večernjim satima može primijetiti pokoje mlađe društvo uz more.

– Oko 19 sati kada se to dogodilo na plaži još uvijek ima kupača i ljudi s djecom. Igla je vjerojatno ostala od prijašnjeg dana. Smatram da je strašno što se to uopće dogodilo. Ova plaža svakako bi trebala biti uređenija, sa svime se kasnilo ove godine, pa i tuš još uvijek ne radi – nezadovoljna je Teodora Čović, koja tvrdi da se ta plaža koja nije pod koncesijom treba temeljitije čistiti. Zgrožena je bila i majka s malim djetetom koja smo također zatekli na kupanju.

– Nažalost, ne čudim se puno. Očito se svugdje svašta može pronaći. Uvijek dobro pregledam gdje stavljam ručnik i stvari – ispričala je Ljubica, koja će i dalje dolaziti na trsteničku plažu.

Ubod na odbačenu i korištenu iglu jedan je od najvećih strahova svih roditelja jer se ovisnici još uvijek najviše okupljaju u dječjim parkovima ili u blizini škola, a s dolaskom toplih dana i na plažama.

Da paniku ipak ne treba stvarati i u takvom slučaju, uvjerila nas je dr. Diana Nonković, epidemiologinja iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, gdje se trebaju javiti osobe koje se ubodu na špricu s iglom.

– Iako je to moguće, rizik krvlju prenosivih virusa na takav način je rijedak. Pritom mislimo na viruse hepatitisa B i C, te HIV-a. Ti virusi izvan ljudskog tijela mogu zadržati infektivnost neko vrijeme ovisno o uvjetima u okolišu. Najinfektivniji je virus hepatitisa B. Virus HIV-a je od ta tri najosjetljiviji i najmanje opasan u takvim slučajevima, jer izloženost vjetru i suncu značajno smanjuju mogućnost prijenosa zaraze. Dosad nismo imali slučaj da se netko zarazio iglom odbačenom u okolišu – naglasila je epidemiologinja i dodala kako s naših otoka i cijelog Jadrana dolaze dojave o odbačenim špricama, kao i same ozlijeđene osobe.

Do naše redakcije tako je stigla informacija i o nedavnom slučaju uboda u nogu na plaži u okolici Trogira, gdje je također na opasnu "metu" moglo sjesti dijete.

– Uvijek postoji strah i najvažnija su nam djeca koja su najizloženija jer se igraju bosa i trče po plićaku. Prije nekoliko godina se četverogodišnje dijete u pijesku ubolo na odbačenu iglu. Nažalost, nema plaže za koju možemo reći da je sigurna – kazala nam je dr. Nonković.

Svaka osoba nakon ubodnog incidenta na "Higijenskom" prolazi medicinsku proceduru propisanu u takvim slučajevima. Sreća u nesreći je što su osobe rođene poslije 1988. godine obvezno cijepljene na hepatitis B. Ako je osoba necijepljena, osim obveznog testiranja na navedena tri virusa, obavi se i cijepljenje protiv hepatitisa B. Osoba se kontinuirano prati i ponovno testira nakon određenog razdoblja kako bi se vidjelo je li došlo do zaraze.

Hrvatska spada u zemlje s niskom učestalošću navedenih virusa, no turizam sa sobom nosi i negativne efekte.

– Nedavno nam se obratila osoba koja se nabola na iglu dok je čistila apartman. Cijepili smo pacijenta, dalje ćemo ga pratiti i vjerujemo da će sve biti u redu – ispričala nam je epidemiologinja.

Stranci su česti gosti splitske udruge "Help" koja više od 20 godina provodi programe prevencije širenja HIV-a i hepatitisa, te ovisnosti. Uz lokalne ovisnike, kod njih dolaze i naši gosti iz svih krajeva svijeta kako bi dobili novi ovisnički pribor ili prezervative.

Ljeti u toj udruzi uvijek imaju povećanu potrošnju, na što nas je upozorila Nevenka Mardešić, izvršna koordinatorica "Helpa".

– Redovito nam dolaze, to je jedna posebna subkultura koja, neovisno o tome što koristi, uvijek zna gdje treba doći po pribor. Uglavnom su to vrlo fini, uredni i kulturni ljudi, ali su odlučili dati sebi oduška, prvenstveno na glazbenim festivalima – ističe Mardešić, otkrivajući kako broj ovisnika koji koriste igle kod nas nije u opadanju, već se samo promijenila vrsta opijata.

Zabrinjavajuće je, dodaje, što se posljednjih godina povećao broj onih koji ubrizgavaju nove droge, nepoznatog sastava.

– Heroin koristi stalna populacija, nema velikog povećanja kao što se događalo 90-ih godina. No, sada smiksaju sve što nađu pod rukom i zato se šire kvartovi gdje se igle mogu pronaći. To su nova, dosad neuobičajena područja gdje prije nisu zalazili heroinski ovisnici. Zato smatram da je velika vjerojatnost da se na Trsteniku radilo o tim novim drogama – kaže Mardešić.

Najmlađa osoba koja je kod njih došla po ovisnički pribor ima samo 19 godina.

– Oni misle da nisu ovisnici i da time ne rade isto što i ovisnici o heroinu. Kažu "Ja nisam junkie". To su mladi ljudi, fino izgledaju, pokušavaju uvjeriti i nas i sebe kako te droge ne stvaraju ovisnost. Ne dolaze baš često. Pretpostavljam da to konzumiraju kad izađu vani vikendom. Nisu svjesni da ne znaju što zapravo ubrizgavaju u svoje tijelo i da svakoga puta igraju ruski rulet – upozorava čelnica udruge s dugogodišnjim iskustvom rada s korisnicima opijata, potvrđujući kako su okruženja osnovnih škola i dalje česta mjesta gdje se ovisnici okupljaju.

'Puno je mladosti uz more, igla završi u plićaku...'

Iz gradske tvrtke 'Splitska obala' koja održava plaže bez koncesionara, među kojima je i Trstenik, kazali su kako su sredinom lipnja primili jednu dojavu o pronalasku odbačene igle, ali na Firulama.

– Naših 15 djelatnika svakoga jutra radi na čišćenju svih plaža i dosad nisu pronašli igle. Puno je mladosti svake večeri uz more, igla se baci u plićak i poslije se pomiče nošena valovima. Molimo sve građane da nam dojave eventualne lokacije kako bismo pozvali nadležne službe da idu na teren i da se što više izbjegnu takve situacije – naglašava Dražen Delić, direktor te tvrtke.

Strah uz igralište na Brdima

Narkomanske igle u posljednje se vrijeme ponovno sve češće viđaju u skrivenim kantunima oko sportskih terena na Brdima. I to se područje, upravo kao što navode naši sugovornici iz teksta, nalazi u blizini kvartovske osnovne škole. Pomalo zaboravljeni prizori, viđeniji krajem 80-ih i početkom 90-ih, na žalost, vratili su se na Brda.

G. Z.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traumatično iskustvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-07-09 20:00:17 [created_by] => 3090 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-07-10 07:47:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-07-09 20:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27189 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/07/05/Split/6131306.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1272" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7818346 Threads: 2 Questions: 1639624496 Slow queries: 4873502 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111490650 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/odbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije-555366 [printLink] => /split/odbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije-555366?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679436 [name] => Trstenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trstenik [link] => /tag/trstenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219969 [name] => narkomani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narkomani [link] => /tag/narkomani ) [3] => stdClass Object ( [id] => 399828 [name] => Narkomanske igle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => narkomanske-igle [link] => /tag/narkomanske-igle ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traumatično iskustvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odbačene narkomanske igle opet se 'šire' po Splitu, a o tome svjedoči i obitelj koja je doživjela šok na poznatoj plaži: Centimetri su nas dijelili od tragedije! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3090 [name] => Ana Krolo [username] => ana-krolo [email] => ana-krolo@sd.hr [password] => $2y$10$u01GioJIswvSyZoVRUBfB.ngWaYLUmhiZXaukVH5Tnn4VnHHrxbjm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-krolo-3090 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1608 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ae6673d59b29763c14d694bd7d08dca2?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/05/Split/6131306.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/07/05/Split/6131306.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uobičajeno ljetno druženje uz more za jednu splitsku obitelj pretvorilo se u traumatično iskustvo koje neće tako lako zaboraviti. Pretprošlog tjedna mladi roditelji odlučili su se rashladiti večernjom šetnjom uz more na plaži Trstenik, u društvu 18-mjesečne kćeri koja je uživala u igri s kamenčićima, što je umalo završilo gotovo tragično.

– U jednom trenutku suprug je osjetio nešto ispod tenisice. Kada je podigao stopalo, vidio je kako je u nju do pola zabodena medicinska igla! Mogu samo pretpostaviti tko ju je tu bacio. Nažalost, nisam se tada sjetila fotografirati situaciju jer sam bila šokirana kako je moguće ugaziti u iglu na tako prometnom dijelu plaže. Bila sam u šoku razmišljajući što se moglo dogoditi da je moje jednoipolgodišnje dijete igrajući se i grabeći kamenčiće uhvatilo tu iglu. Srećom, suprug nije bio u japankama i igla nije probila do noge, inače znam da bismo morali prolaziti cijepljenje i neizvjesnost pregleda na raznorazne bolesti – ispričala nam je naša sugrađanka, apelirajući na hitnu akciju nadležnih službi kako netko od šetača ne bi nabasao na iglu i u strahu mjesecima čekao nalaze testiranja na krvlju prenosive bolesti.

Slijedom te priče, zaputili smo se na dio plaže gdje je igla pronađena, ispod kafića "Cox", čiji su nam djelatnici kazali kako do 23 sata, do kada taj ugostiteljski objekt radi, nisu susretali sumnjive osobe. Iznenađeni su bili i redoviti kupači.

– Nikad nisam vidjela takvo što, a dolazimo svake godine. To mi je nekako sumnjiva priča – kaže jedna naša starija sugrađanka, koja noću šeće na tom potezu kada se u večernjim satima može primijetiti pokoje mlađe društvo uz more.

– Oko 19 sati kada se to dogodilo na plaži još uvijek ima kupača i ljudi s djecom. Igla je vjerojatno ostala od prijašnjeg dana. Smatram da je strašno što se to uopće dogodilo. Ova plaža svakako bi trebala biti uređenija, sa svime se kasnilo ove godine, pa i tuš još uvijek ne radi – nezadovoljna je Teodora Čović, koja tvrdi da se ta plaža koja nije pod koncesijom treba temeljitije čistiti. Zgrožena je bila i majka s malim djetetom koja smo također zatekli na kupanju.

– Nažalost, ne čudim se puno. Očito se svugdje svašta može pronaći. Uvijek dobro pregledam gdje stavljam ručnik i stvari – ispričala je Ljubica, koja će i dalje dolaziti na trsteničku plažu.

Ubod na odbačenu i korištenu iglu jedan je od najvećih strahova svih roditelja jer se ovisnici još uvijek najviše okupljaju u dječjim parkovima ili u blizini škola, a s dolaskom toplih dana i na plažama.

Da paniku ipak ne treba stvarati i u takvom slučaju, uvjerila nas je dr. Diana Nonković, epidemiologinja iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, gdje se trebaju javiti osobe koje se ubodu na špricu s iglom.

– Iako je to moguće, rizik krvlju prenosivih virusa na takav način je rijedak. Pritom mislimo na viruse hepatitisa B i C, te HIV-a. Ti virusi izvan ljudskog tijela mogu zadržati infektivnost neko vrijeme ovisno o uvjetima u okolišu. Najinfektivniji je virus hepatitisa B. Virus HIV-a je od ta tri najosjetljiviji i najmanje opasan u takvim slučajevima, jer izloženost vjetru i suncu značajno smanjuju mogućnost prijenosa zaraze. Dosad nismo imali slučaj da se netko zarazio iglom odbačenom u okolišu – naglasila je epidemiologinja i dodala kako s naših otoka i cijelog Jadrana dolaze dojave o odbačenim špricama, kao i same ozlijeđene osobe.

Do naše redakcije tako je stigla informacija i o nedavnom slučaju uboda u nogu na plaži u okolici Trogira, gdje je također na opasnu "metu" moglo sjesti dijete.

– Uvijek postoji strah i najvažnija su nam djeca koja su najizloženija jer se igraju bosa i trče po plićaku. Prije nekoliko godina se četverogodišnje dijete u pijesku ubolo na odbačenu iglu. Nažalost, nema plaže za koju možemo reći da je sigurna – kazala nam je dr. Nonković.

Svaka osoba nakon ubodnog incidenta na "Higijenskom" prolazi medicinsku proceduru propisanu u takvim slučajevima. Sreća u nesreći je što su osobe rođene poslije 1988. godine obvezno cijepljene na hepatitis B. Ako je osoba necijepljena, osim obveznog testiranja na navedena tri virusa, obavi se i cijepljenje protiv hepatitisa B. Osoba se kontinuirano prati i ponovno testira nakon određenog razdoblja kako bi se vidjelo je li došlo do zaraze.

Hrvatska spada u zemlje s niskom učestalošću navedenih virusa, no turizam sa sobom nosi i negativne efekte.

– Nedavno nam se obratila osoba koja se nabola na iglu dok je čistila apartman. Cijepili smo pacijenta, dalje ćemo ga pratiti i vjerujemo da će sve biti u redu – ispričala nam je epidemiologinja.

Stranci su česti gosti splitske udruge "Help" koja više od 20 godina provodi programe prevencije širenja HIV-a i hepatitisa, te ovisnosti. Uz lokalne ovisnike, kod njih dolaze i naši gosti iz svih krajeva svijeta kako bi dobili novi ovisnički pribor ili prezervative.

Ljeti u toj udruzi uvijek imaju povećanu potrošnju, na što nas je upozorila Nevenka Mardešić, izvršna koordinatorica "Helpa".

– Redovito nam dolaze, to je jedna posebna subkultura koja, neovisno o tome što koristi, uvijek zna gdje treba doći po pribor. Uglavnom su to vrlo fini, uredni i kulturni ljudi, ali su odlučili dati sebi oduška, prvenstveno na glazbenim festivalima – ističe Mardešić, otkrivajući kako broj ovisnika koji koriste igle kod nas nije u opadanju, već se samo promijenila vrsta opijata.

Zabrinjavajuće je, dodaje, što se posljednjih godina povećao broj onih koji ubrizgavaju nove droge, nepoznatog sastava.

– Heroin koristi stalna populacija, nema velikog povećanja kao što se događalo 90-ih godina. No, sada smiksaju sve što nađu pod rukom i zato se šire kvartovi gdje se igle mogu pronaći. To su nova, dosad neuobičajena područja gdje prije nisu zalazili heroinski ovisnici. Zato smatram da je velika vjerojatnost da se na Trsteniku radilo o tim novim drogama – kaže Mardešić.

Najmlađa osoba koja je kod njih došla po ovisnički pribor ima samo 19 godina.

– Oni misle da nisu ovisnici i da time ne rade isto što i ovisnici o heroinu. Kažu "Ja nisam junkie". To su mladi ljudi, fino izgledaju, pokušavaju uvjeriti i nas i sebe kako te droge ne stvaraju ovisnost. Ne dolaze baš često. Pretpostavljam da to konzumiraju kad izađu vani vikendom. Nisu svjesni da ne znaju što zapravo ubrizgavaju u svoje tijelo i da svakoga puta igraju ruski rulet – upozorava čelnica udruge s dugogodišnjim iskustvom rada s korisnicima opijata, potvrđujući kako su okruženja osnovnih škola i dalje česta mjesta gdje se ovisnici okupljaju.

'Puno je mladosti uz more, igla završi u plićaku...'

Iz gradske tvrtke 'Splitska obala' koja održava plaže bez koncesionara, među kojima je i Trstenik, kazali su kako su sredinom lipnja primili jednu dojavu o pronalasku odbačene igle, ali na Firulama.

– Naših 15 djelatnika svakoga jutra radi na čišćenju svih plaža i dosad nisu pronašli igle. Puno je mladosti svake večeri uz more, igla se baci u plićak i poslije se pomiče nošena valovima. Molimo sve građane da nam dojave eventualne lokacije kako bismo pozvali nadležne službe da idu na teren i da se što više izbjegnu takve situacije – naglašava Dražen Delić, direktor te tvrtke.

Strah uz igralište na Brdima

Narkomanske igle u posljednje se vrijeme ponovno sve češće viđaju u skrivenim kantunima oko sportskih terena na Brdima. I to se područje, upravo kao što navode naši sugovornici iz teksta, nalazi u blizini kvartovske osnovne škole. Pomalo zaboravljeni prizori, viđeniji krajem 80-ih i početkom 90-ih, na žalost, vratili su se na Brda.

G. Z.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/odbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije-555366 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a5a8a4c6a681e6d93550056ba48c9d121eea638 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odba%C4%8Dene+narkomanske+igle+opet+se+%26%23039%3B%C5%A1ire%26%23039%3B+po+Splitu%2C+a+o+tome+svjedo%C4%8Di+i+obitelj+koja+je+do%C5%BEivjela+%C5%A1ok+na+poznatoj+pla%C5%BEi%3A+Centimetri+su+nas+dijelili+od+tragedije%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije-555366 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodbacene-narkomanske-igle-opet-se-sire-po-splitu-a-o-tome-svjedoci-i-obitelj-koja-je-dozivjela-sok-na-poznatoj-plazi-centimetri-su-nas-dijelili-od-tragedije-555366 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traumatično iskustvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splittraumatično iskustvo

Odbačene narkomanske igle opet se 'šire' po Splitu, a o tome svjedoči i obitelj koja je doživjela šok na poznatoj plaži: Centimetri su nas dijelili od tragedije!

9. srpnja 2018. - 22:00

Uobičajeno ljetno druženje uz more za jednu splitsku obitelj pretvorilo se u traumatično iskustvo koje neće tako lako zaboraviti. Pretprošlog tjedna mladi roditelji odlučili su se rashladiti večernjom šetnjom uz more na plaži Trstenik, u društvu 18-mjesečne kćeri koja je uživala u igri s kamenčićima, što je umalo završilo gotovo tragično.

– U jednom trenutku suprug je osjetio nešto ispod tenisice. Kada je podigao stopalo, vidio je kako je u nju do pola zabodena medicinska igla! Mogu samo pretpostaviti tko ju je tu bacio. Nažalost, nisam se tada sjetila fotografirati situaciju jer sam bila šokirana kako je moguće ugaziti u iglu na tako prometnom dijelu plaže. Bila sam u šoku razmišljajući što se moglo dogoditi da je moje jednoipolgodišnje dijete igrajući se i grabeći kam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:36