StoryEditorOCM
SplitREDOVNA TOČKA

Ništa od sjednice o zagađenju zraka na Brdima, već su se posvađali HDZ i SDP: ‘Odlučite se jeste li vlast ili oporba!‘

Piše Split SD
20. lipnja 2023. - 14:21

- Kvaliteta zraka u Splitu bit će jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati na sljedećoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati krajem mjeseca - najavio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Ivica Puljak.

Prijedlog da se kao točka dnevnog reda ova tema uvrsti na sjednicu uputila je gradska vijećnica njegove stranke Maja Čović.

Najzanimljivije je da će se na sjednici pojaviti predstavnici Državnog inspektorata od kojih stanovnici Brda, ali i mediji i cijela splitska javnost konačno očekuju odgovor o rezultatima i nalazima koje imaju nakon brojnih mjerenja kakvoće zraka i prijava građava o zagađenju iz Sjeverne luke.

Prema Puljkovoj najavi na sjednicu su pozvani i predstavnici Lučke kapetanije i Lučke uprave Split, kako bi građani dobili što više informacija o poduzetim i planiranim radnjama.

Na ovu temu se na svom Facebooku oglasio Davor Matijević, vijećnik SDP-a koji je objavio kako nema dovoljno potpisa za tematsku sjednicu o Sjevernoj luci.

- Inicijativu SDP-a za tematskom sjednicom o onečišćenju zraka u Sjevernoj luci su podržali vijećnici Mosta, DP-a, i HGS-a. Hvala vijećnicima koji su je potpisali. Smatram kako je ova tema trenutno najvažnije pitanje u gradu Splitu, važnije čak i od Small Malla jer je ovdje direktno ugroženo zdravlje naših sugrađana, a mi još ne znamo tko je kriv ni zašto se to događa.

image

Davor Matijević

Joško Šupić/Cropix

Stranka Centar nije dala podršku za tematsku sjednicu već su predložili da to bude točka dnevnog reda na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Poštujem njihov stav iako se ne slažem jer na idućoj sjednici nam slijedi i rebalans i previše točaka zbog čega ova tema neće doći do izražaja i neće moći biti kvalitetno obrađena.

HDZ je rekao podržati pa su se predomišljali da bi na kraju odustali.

Nihovu poziciju savršeno razumijem, teško je podržati sjednicu na kojoj će se postavljati neugodna pitanja njihovim stranačkim kolegama jer sam planirao pozvati predstavnike Ministarstva, Državnog inspektorata, Zavoda za javno zdravstvo i Lučke kapetanije gdje su na čelu svih navedenih institucija, gle čuda, sve HDZ-ovci.

image
Nikola Vilić/Cropix

S obzirom da nemamo dovoljno potpisa o ovoj temi će se raspravljati na idućoj sjednici, rasprava neće moći biti tako opsežna, ali ipak neće biti izbjegnuta. Zamolit ću g. Domazeta da ipak pozove na sjednicu sve predstavnike navedenih institucija kao i predstavnike inicijative Za čista Brda - naveo je Matijević u svojoj objavi.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz redova HDZ-a. Javio se njihov vijećnik Jakša Balov također statusom na Facebooku.

- U potpunosti osobno podržavam, baš kao i Klub vijećnika HDZ-a sve rasprave koje se tiču kvalitete života Splićanki i Splićana. To se svakako odnosi i na temu zagađenja zraka u Splitu na Brdima i Neslanovcu.

Što se tiče inicijative koju je u tom smislu predložio SDP u Splitu, očekivali smo termin tematske sjednice koju smo namjeravali podržati. Međutim, na marginama prošle tematske sjednice Gradskog vijeća, dogovor je bio da se navedena tema obradi kao točka dnevnog reda na redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

Napominjem kako već 29. ovog mjeseca imamo sjednicu Gradskog vijeća na kojoj možemo, nikad brže, otvoriti predmetnu temu i raspravu. U međuvremenu očito je došlo do obrata stavova koalicijskih partnera Centra i SDP-a te SDP ponovo pokušava sazvati tematsku sjednicu.

S obzirom na to kako je SDP i dalje koalicijski partner stranke Centar i podrška gradonačelnika Ivice Puljka u Gradskom vijeću, oni mogu organizirati i pokrenuti bilo koju temu, u bilo kojem trenutku, kao većina.

image

Jakša Balov

Duje Klarić/Cropix

HDZ Split je pružio podršku tematskoj sjednici oko Small Malla, koju je inicirao SDP, ali došao je trenutak u kojem želimo čuti je li SDP dio vlasti ili oporbe. Ako gradonačelnik Puljak odbija dati podršku SDP-u za raspravu oko zagađenja zraka, vrijeme je da SDP očituje oko svoje koalicije te da s ostatkom oporbe tada inicira teme, uključujući i tu.

Ako je SDP i dalje dio vladajuće većine i za svoje inicijative ima podršku Puljka i Centra, onda neka prestanu glumiti oporbu i zavaravati Splićane. U suprotnom, SDP se pravi oporbom, a onda kada treba odlučiti, predat će glas Puljku, za proračun i sve ključne dokumente.

HDZ vam neće biti smokvin list. Odgovornost nosite zajedno na duši, kao i sve probleme ovoga grada, dok god činite većinu u Gradskom vijeću! Ne dopuštamo da trgujete gradskim problemima na korist vlastite političke promocije.

Evo vam Puljkovim rječnikom: ili vlast ili oporba!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:00