stdClass Object ( [id] => 1150989 [title] => Nevjerojatan gaf splitske gradske uprave: dodijelili posao firmi koju su prije dvije godine, crno na bijelo, optužili za pokušaj malverzacije! Kontaktirali smo ljude koji su otkrili sumnjive rabote, sve su nam potvrdili [alias] => nevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pozivom za dostavu ponuda za radove na provođenju programa gospodarenja park-šumom Marjan, odabrana je tvrtka koja je javno optužena za pokušaj malverzacije.

Riječ je "Larixu IG" koja je na nedavnom natječaju nastupila u zajednici ponuditelja s "Dalmatinskim šumama". Međutim, u ne tako davno objavljenom i javno dostupnom dokumentu, crno na bijelo, optužena je za pokušaj malverzacije 2019. godine. Tad su bili angažirani na poslovima doznačavanja stabala za sječu, u vrijeme kada je Marjanu prijetila elementarna nepogoda uzrokovana nametnikom.

U Izvješću o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode na Marjanu, a koje je objavljeno u Službenom glasniku Grada Splita, Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan, pod datumom 30. svibnja 2019. godine napisao je alarmantan izvještaj o tvrtki "Larix IG".

- Prekinuti su poslovni odnosi s tvrtkom 'Larix IG' nakon saznanja o pokušaju malverzacije s radnim satima, te su isti obaviješteni da dostave ispravan račun i doznačne knjižice za dosadašnje radove koji su ugovoreni po kubiku - stoji u izvješću koje je bilo javno dostupno, pa tako i ovoj gradskoj vlasti. Nakon što smo uočili takav propust, kontaktirali smo nekadašnjeg koordinatora Kriznog stožera za Marjan koji se prisjetio kako je "Larix IG" uopće angažiran na tom poslu te objasnio o kakvim je malverzacijama riječ.

- Nakon što su Hrvatske šume u lipnju 2019. odbile raditi doznaku na Marjanu pod izlikom da im se ne ovjeravaju doznačne knjižice od strane ovlaštenog inženjera iz Javne ustanove Park šume (JU PŠ) Marjan, Krizni stožer za Marjan bio je prisiljen ugovoriti nastavak izrade doznake kod privatnih firmi. Slijedom toga, ugovorena je izrada doznaka s tvrtkom "Larix IG" po cijeni od 15 kuna po metru kubnog bruto drvne mase. Tvrtka je kratko izvodila radove u svibnju, nakon čega je vlasnik "Larixa IG" Ivan Grginčić, zatražio hitan sastanak radi promjene uvjeta iz narudžbenice - prisjetio se Nenad Ružić, a sastanak se održao u Banovini. Tada je vlasnik spomenute tvrtke, prema njegovim riječima, negodovao da po takvoj cijeni nije isplativo raditi na tako teškom terenu te da se ne može napraviti puno posla, a ima i troškove smještaja, hrane i ostalog.

Nakon razmatranja, Ružić nam je rekao da su se složili kako je cijena niska, te su prihvatili Grginčićev prijedlog o naplati radova doznačavanja po satu, kao što su naplaćivale "Hrvatske šume". Kazao nam je da je nova ugovorena cijena iznosila 200 kuna po satu s tim da je nadzorni inženjer morao evidentirati dolazak i odlazak izvršitelja te izvršiti nadzor nad kvalitetom doznake. Nakon što je postignut takav dogovor, Ružić je saznao za planirane malverzacije oko radnih sati iniciranih od strane "Larixa IG" s tvrtkom "Stenavert" koja je bila angažirana na nadzoru radova.

- Nakon tog sastanka nazvao me Goran Pleše, direktor "Stenaverta" i rekao da je tvrtka "Larix IG" tražila da joj nadzor potpisuje neodrađene sate, a da bi dobit dijelili. Bio sam šokiran. Odmah nazivam gospodina koji je u ime te tvrtke upravljao radovima da ga pitam gdje se nalazi. Odgovorio mi je da je na autoputu prema Splitu. Rekao sam mu da se može slobodno vratiti odakle je došao i da neće raditi na Marjanu dok ja odgovaram za radove temeljem proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode. Shvatio je da sve znam i nije rekao ni riječi. Vlasniku tvrtke "Larix IG" poslao sam poruku da temeljem novih saznanja prekidamo suradnju, te da ispostavi ispravan račun za do tad izvođene radove koji su iznosili 7110 kuna - prisjetio se Ružić koji je napomenuo da je naknadno utvrđeno od strane nadzora da je "Larix IG" vršila doznake samo suhih stabala, ne i zaraženih, što je kasnije zahtijevalo više vremena potrebnih za naknadnu detekciju takvih stabala.

Kontaktirali smo tvrtku "Stenavert" i pitali ih žele li prokomentirati detalje sastanka na kojem je, prema našim saznanjima, djelatnik tvrtke "Larix IG" tražio od njih da im kao nadzor potpisuju neodrađene sate te da dijele dobit. Goran Pleše, direktor "Stenaverta" nam je odbio dati izjavu po tom pitanju. Mogao je demantirati ili potvrditi navode Ružića, ali je odbio bilo što kazati.

Kontaktirali smo i Ivana Grginčića, direktora tvrtke "Larix IG" te ga pitali zašto je raskinuta njihova prvotna suradnja s Gradom Splitom.

Kazao je da je samostalno odustao od posla jer mu je bilo neisplativo raditi po kubnom metru drvne mase. Nakon dodatnih upita, priznao je da se na sastanku u Banovini dogovarala drugačija tarifa njihovih radova na doznačavanju stabala, a naplaćivala bi se po satu. No, rekao da takav prijedlog nije prihvaćen. Uz to, Grginčić osporava da je doznačio samo suha stabla, a ne i zaražena.

- Na Marjanu sam prisutan već deset godina i nije točno da sam označavao samo suha stabla već i zaražena. Meni je Marjan poznat teren, a moram napomenuti da sam bio vanjski suradnik Šumarskom fakultetu kada su radili Program gospodarenja za šume s posebnom namjenom - kazao je Grginčić.

Nenad Ružić, ali i Mirko Ruščić, predsjednik Povjerenstva za Marjan i predsjednik Upravnog vijeća JU PŠ Marjan tvrde da nije točno da je Grginčićev prijedlog o naplati radova po satu odbijen. Obojica su sudjelovali na tom sastanku i tvrde da su prihvaćeni zahtjevi "Larixa IG", ali nakon tog sastanka nikada pod tim uvjetima nisu krenuli raditi.

Bez obzira na spomenute navode i saznanja, ta se tvrtka uredno prijavila na poziv za dostavu ponuda za provođenje programa gospodarenja park-šumom Marjan. Nastupila je u zajednici ponuditelja s cijenom od 296 tisuća kuna. Riječ je o šumarskim radovima na 160 hektara park-šume koji su u gradskom vlasništvu, a koje treba obaviti do kraja godine. Zadatak "Larixa IG" je - kao i 2019. godine kada je s njima prekinuta suradnja - raditi na poslovima doznačavanja stabala za sječu.

---

Čekajući odgovor iz Banovine

 

Zašto se nije uzelo u obzir izvješće koordinatora u kojem se upozorava da je tvrtka pokušala provesti malverzacije, pitali smo Grad Split. Uz to, zanimalo nas je
namjeravaju li surađivati s tvrtkom koja je, prema riječima nekadašnjeg koordinatora Kriznog stožera za Marjan, pokušavala provesti malverzacije upravo na Marjanu, gdje se ponovo vraća.

Prema riječima Nenada Ružića i Mirka Ruščića, direktor tvrtke "Larix IG" iznio je neistine o rezultatima sastanka na kojem su, prema njihovim riječima, prihvaćeni njegovi uvjeti. Odnosno, nisu odbijeni kako Ivan Grginčić tvrdi.

Istinitost takvog podatka provjerili smo u Gradskoj upravi, a objavit ćemo to čim dobijemo odgovor o rezultatima sastanka na kojem su prema našim saznanjima sudjelovali pročelnica Ureda Grada Marina Protić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić, predsjednik Povjerenstva za Marjan i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan - Mirko Ruščić te koordinator za Marjan Nenad Ružić, uz prisustvo spomenutog direktora Ivana Grginčića.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI KRAJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IMA LI KRAJA? 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-13 13:24:38 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-13 19:24:12 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2021-12-13 19:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6647 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/13\/20320306.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/arhiva "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nenad Ru\u017ei\u0107, nekada\u0161nji koordinator Kriznog sto\u017eera za Marjan"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_20320306_1920.png":"1920x1080","k_20320306_1280.png":"1280x1280","k_20320306_1024.png":"1024x1024","k_20320306_640.png":"640x640","k_20320306_480.png":"480x480","k_20320306_340.png":"340x340","k_20320306_220.png":"220x220","o_20320306_1280.png":"1280x721","o_20320306_1024.png":"1024x576","o_20320306_640.png":"640x360","o_20320306_480.png":"480x270","o_20320306_340.png":"340x191","o_20320306_220.png":"220x123","h_20320306_1280.png":"1280x854","h_20320306_1024.png":"1024x683","h_20320306_640.png":"640x427","h_20320306_480.png":"480x320","h_20320306_340.png":"340x227","h_20320306_220.png":"220x147","pp_20320306_1280.png":"1006x1280","pp_20320306_1024.png":"805x1024","pp_20320306_640.png":"503x640","pp_20320306_480.png":"377x480","pp_20320306_340.png":"267x340","pp_20320306_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4722126 Threads: 3 Questions: 160774434 Slow queries: 69820 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4750401 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili-1150989 [printLink] => /split/nevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili-1150989?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659750 [name] => malverzacije na Marjanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-13 20:06:29 [main_article_id] => 0 [alias] => malverzacije-na-marjanu [link] => /tag/malverzacije-na-marjanu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659751 [name] => Larix IG [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-13 20:06:29 [main_article_id] => 0 [alias] => larix-ig [link] => /tag/larix-ig ) [2] => stdClass Object ( [id] => 484708 [name] => Nenad Ružić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-ruzic [link] => /tag/nenad-ruzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI KRAJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nevjerojatan gaf splitske gradske uprave: dodijelili posao firmi koju su prije dvije godine, crno na bijelo, optužili za pokušaj malverzacije! Kontaktirali smo ljude koji su otkrili sumnjive rabote, sve su nam potvrdili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20320306.png [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/arhiva [mainImageDesc] => Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/13/20320306.png [title] => Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan Cropix/arhiva ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pozivom za dostavu ponuda za radove na provođenju programa gospodarenja park-šumom Marjan, odabrana je tvrtka koja je javno optužena za pokušaj malverzacije.

Riječ je "Larixu IG" koja je na nedavnom natječaju nastupila u zajednici ponuditelja s "Dalmatinskim šumama". Međutim, u ne tako davno objavljenom i javno dostupnom dokumentu, crno na bijelo, optužena je za pokušaj malverzacije 2019. godine. Tad su bili angažirani na poslovima doznačavanja stabala za sječu, u vrijeme kada je Marjanu prijetila elementarna nepogoda uzrokovana nametnikom.

U Izvješću o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode na Marjanu, a koje je objavljeno u Službenom glasniku Grada Splita, Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan, pod datumom 30. svibnja 2019. godine napisao je alarmantan izvještaj o tvrtki "Larix IG".

- Prekinuti su poslovni odnosi s tvrtkom 'Larix IG' nakon saznanja o pokušaju malverzacije s radnim satima, te su isti obaviješteni da dostave ispravan račun i doznačne knjižice za dosadašnje radove koji su ugovoreni po kubiku - stoji u izvješću koje je bilo javno dostupno, pa tako i ovoj gradskoj vlasti. Nakon što smo uočili takav propust, kontaktirali smo nekadašnjeg koordinatora Kriznog stožera za Marjan koji se prisjetio kako je "Larix IG" uopće angažiran na tom poslu te objasnio o kakvim je malverzacijama riječ.

- Nakon što su Hrvatske šume u lipnju 2019. odbile raditi doznaku na Marjanu pod izlikom da im se ne ovjeravaju doznačne knjižice od strane ovlaštenog inženjera iz Javne ustanove Park šume (JU PŠ) Marjan, Krizni stožer za Marjan bio je prisiljen ugovoriti nastavak izrade doznake kod privatnih firmi. Slijedom toga, ugovorena je izrada doznaka s tvrtkom "Larix IG" po cijeni od 15 kuna po metru kubnog bruto drvne mase. Tvrtka je kratko izvodila radove u svibnju, nakon čega je vlasnik "Larixa IG" Ivan Grginčić, zatražio hitan sastanak radi promjene uvjeta iz narudžbenice - prisjetio se Nenad Ružić, a sastanak se održao u Banovini. Tada je vlasnik spomenute tvrtke, prema njegovim riječima, negodovao da po takvoj cijeni nije isplativo raditi na tako teškom terenu te da se ne može napraviti puno posla, a ima i troškove smještaja, hrane i ostalog.

Nakon razmatranja, Ružić nam je rekao da su se složili kako je cijena niska, te su prihvatili Grginčićev prijedlog o naplati radova doznačavanja po satu, kao što su naplaćivale "Hrvatske šume". Kazao nam je da je nova ugovorena cijena iznosila 200 kuna po satu s tim da je nadzorni inženjer morao evidentirati dolazak i odlazak izvršitelja te izvršiti nadzor nad kvalitetom doznake. Nakon što je postignut takav dogovor, Ružić je saznao za planirane malverzacije oko radnih sati iniciranih od strane "Larixa IG" s tvrtkom "Stenavert" koja je bila angažirana na nadzoru radova.

- Nakon tog sastanka nazvao me Goran Pleše, direktor "Stenaverta" i rekao da je tvrtka "Larix IG" tražila da joj nadzor potpisuje neodrađene sate, a da bi dobit dijelili. Bio sam šokiran. Odmah nazivam gospodina koji je u ime te tvrtke upravljao radovima da ga pitam gdje se nalazi. Odgovorio mi je da je na autoputu prema Splitu. Rekao sam mu da se može slobodno vratiti odakle je došao i da neće raditi na Marjanu dok ja odgovaram za radove temeljem proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode. Shvatio je da sve znam i nije rekao ni riječi. Vlasniku tvrtke "Larix IG" poslao sam poruku da temeljem novih saznanja prekidamo suradnju, te da ispostavi ispravan račun za do tad izvođene radove koji su iznosili 7110 kuna - prisjetio se Ružić koji je napomenuo da je naknadno utvrđeno od strane nadzora da je "Larix IG" vršila doznake samo suhih stabala, ne i zaraženih, što je kasnije zahtijevalo više vremena potrebnih za naknadnu detekciju takvih stabala.

Kontaktirali smo tvrtku "Stenavert" i pitali ih žele li prokomentirati detalje sastanka na kojem je, prema našim saznanjima, djelatnik tvrtke "Larix IG" tražio od njih da im kao nadzor potpisuju neodrađene sate te da dijele dobit. Goran Pleše, direktor "Stenaverta" nam je odbio dati izjavu po tom pitanju. Mogao je demantirati ili potvrditi navode Ružića, ali je odbio bilo što kazati.

Kontaktirali smo i Ivana Grginčića, direktora tvrtke "Larix IG" te ga pitali zašto je raskinuta njihova prvotna suradnja s Gradom Splitom.

Kazao je da je samostalno odustao od posla jer mu je bilo neisplativo raditi po kubnom metru drvne mase. Nakon dodatnih upita, priznao je da se na sastanku u Banovini dogovarala drugačija tarifa njihovih radova na doznačavanju stabala, a naplaćivala bi se po satu. No, rekao da takav prijedlog nije prihvaćen. Uz to, Grginčić osporava da je doznačio samo suha stabla, a ne i zaražena.

- Na Marjanu sam prisutan već deset godina i nije točno da sam označavao samo suha stabla već i zaražena. Meni je Marjan poznat teren, a moram napomenuti da sam bio vanjski suradnik Šumarskom fakultetu kada su radili Program gospodarenja za šume s posebnom namjenom - kazao je Grginčić.

Nenad Ružić, ali i Mirko Ruščić, predsjednik Povjerenstva za Marjan i predsjednik Upravnog vijeća JU PŠ Marjan tvrde da nije točno da je Grginčićev prijedlog o naplati radova po satu odbijen. Obojica su sudjelovali na tom sastanku i tvrde da su prihvaćeni zahtjevi "Larixa IG", ali nakon tog sastanka nikada pod tim uvjetima nisu krenuli raditi.

Bez obzira na spomenute navode i saznanja, ta se tvrtka uredno prijavila na poziv za dostavu ponuda za provođenje programa gospodarenja park-šumom Marjan. Nastupila je u zajednici ponuditelja s cijenom od 296 tisuća kuna. Riječ je o šumarskim radovima na 160 hektara park-šume koji su u gradskom vlasništvu, a koje treba obaviti do kraja godine. Zadatak "Larixa IG" je - kao i 2019. godine kada je s njima prekinuta suradnja - raditi na poslovima doznačavanja stabala za sječu.

---

Čekajući odgovor iz Banovine

 

Zašto se nije uzelo u obzir izvješće koordinatora u kojem se upozorava da je tvrtka pokušala provesti malverzacije, pitali smo Grad Split. Uz to, zanimalo nas je
namjeravaju li surađivati s tvrtkom koja je, prema riječima nekadašnjeg koordinatora Kriznog stožera za Marjan, pokušavala provesti malverzacije upravo na Marjanu, gdje se ponovo vraća.

Prema riječima Nenada Ružića i Mirka Ruščića, direktor tvrtke "Larix IG" iznio je neistine o rezultatima sastanka na kojem su, prema njihovim riječima, prihvaćeni njegovi uvjeti. Odnosno, nisu odbijeni kako Ivan Grginčić tvrdi.

Istinitost takvog podatka provjerili smo u Gradskoj upravi, a objavit ćemo to čim dobijemo odgovor o rezultatima sastanka na kojem su prema našim saznanjima sudjelovali pročelnica Ureda Grada Marina Protić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić, predsjednik Povjerenstva za Marjan i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan - Mirko Ruščić te koordinator za Marjan Nenad Ružić, uz prisustvo spomenutog direktora Ivana Grginčića.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/arhiva
Cropix/arhiva
Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili-1150989 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d28fb8db334e052fdca27b4fc78ea62beac2190 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nevjerojatan+gaf+splitske+gradske+uprave%3A+dodijelili+posao+firmi+koju+su+prije+dvije+godine%2C+crno+na+bijelo%2C+optu%C5%BEili+za+poku%C5%A1aj+malverzacije%21+Kontaktirali+smo+ljude+koji+su+otkrili+sumnjive+rabote%2C+sve+su+nam+potvrdili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili-1150989 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnevjerojatan-gaf-splitske-gradske-uprave-dodijelili-posao-firmi-koju-su-prije-dvije-godine-crno-na-bijelo-optuzili-za-pokusaj-malverzacije-kontaktirali-smo-ljude-koji-su-otkrili-sumnjive-rabote-sve-su-nam-potvrdili-1150989 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI KRAJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitIMA LI KRAJA?

Nevjerojatan gaf splitske gradske uprave: dodijelili posao firmi koju su prije dvije godine, crno na bijelo, optužili za pokušaj malverzacije! Kontaktirali smo ljude koji su otkrili sumnjive rabote, sve su nam potvrdili

Piše Gabrijela Radanović
13. prosinca 2021. - 20:06

Pozivom za dostavu ponuda za radove na provođenju programa gospodarenja park-šumom Marjan, odabrana je tvrtka koja je javno optužena za pokušaj malverzacije.

Riječ je "Larixu IG" koja je na nedavnom natječaju nastupila u zajednici ponuditelja s "Dalmatinskim šumama". Međutim, u ne tako davno objavljenom i javno dostupnom dokumentu, crno na bijelo, optužena je za pokušaj malverzacije 2019. godine. Tad su bili angažirani na poslovima doznačavanja stabala za sječu, u vrijeme kada je Marjanu prijetila elementarna nepogoda uzrokovana nametnikom.

U Izvješću o provedbi aktivnosti u svezi proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode na Marjanu, a koje je objavljeno u Službenom glasniku Grada Splita, Nenad Ružić, nekadašnji koordinator Kriznog stožera za Marjan, pod dat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:10