stdClass Object ( [id] => 1041486 [title] => Nedemokratski postupci, pljačkanje narodne imovine, nezakonito pogodovanje pojedincima i namještanje poslova. Zvuči poznato? [alias] => nedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uvijek je tako bilo, i u pedesetima, i u ovim novim dvadesetima. Jedni su davali sve od sebe na radnom mjestu i za zajednicu, drugi su gledali svoj privatni interes, zabušavali, ljenčarili, mutili... S tom razlikom što su tih pedesetih godina prošlog stoljeća, o kojima u ovom serijalu pišemo listajući stranice "Slobodne", oni prvi bili velika većina, a sada ih je teško naći, ne svijećom, nego ni uz pomoć sve moguće današnje letrike...

Počinjemo s pričom o onim prvima... Mjesto radnje je "Oblasno građevno poduzeće Konstruktor". Junaci priče – radnici koji su prije roka ispunili svoje petogodišnje planove i već rade za drugu Petoljetku. (Plan je u to vrijeme bio sve, pravi zakon!)
Josip Alujević radio je u "Konstruktoru" kao savijač željeza. Novinar navodi kako je omiljeni Jozo 1943. godine otišao u rat, čak je bio i ranjen na Gradcu kada ga je "stiglo neprijateljsko zrno i probilo njegove grudi, ali Jozo nije dugo bolovao. Mjesec i po je tek prošao, kada se on vratio u svoju jedinicu da i dalje tuče neprijatelja..."

O svom radu u "Konstruktoru" govori: "U početku smo radili teško, kud god se okreneš teškoća, nestašica materijala, nedostatak radne snage. I kad danas pogledam, sve mi i samom nekako čudno koliko odosmo najednom naprijed... A oni što nam trube da smo trockisti... neka dođu i vide šta mi radimo... ma ko, braćo, da ne radi u nas, kad vidi da nam svaki dan veselije sviće, a ono što nas je danas tištalo, sutra se u radost pretvara...", zaključuje svoju štoriju peterostruki udarnik Josip Alujević.

Radimo sve za one koji dolaze

Pet je puta udarničku značku ponio i Ante Roje. Nastavlja se na misli kolege Alujevića, pa poručuje: "Gledajući na mlađi naraštaj kojem sam kao radnik dužan osigurati bolju sutrašnjicu, ja ću još više napregnuti snage!"
U istom tonu govori i tesar Franc Korošec, koji je svoj petogodišnji plan ispunio 20. svibnja 1949. i već otada radi za 1952. godinu!

"Još kad sam bio URS-ovac maštao sam o ovome danas. Pa zar kad sam to i dočekao da ne dam sve od sebe?! Ja i moji drugovi radimo na sreću cijelog naroda, radimo za bolji život radničke klase."
Pa idu dalje – Ivan Krajačić, Dionizije Tudor... Svi su dali sve od sebe za zajednicu za koju su se borili i u koju su vjerovali.

Ali bilo je i onih koji su htjeli loviti u mutnom. Ne obujmom veliki, ali zanimljiv tekst bavi se problemima s otkupom ulja u šibenskom kraju.
Navodi se kako je otkupljeno tek 53 posto od predviđenih količina. Nedopustivo! A gdje se kriju krivci?
Ima ih podosta. Prvo je zakazalo povjereništvo obrta i industrije Narodnog odbora kotara Šibenik jer "nije osiguralo svim uljarama potreban materijal... primijećeni su slučajevi da su pojedine uljare morale prekinuti preradu, jer nisu imali pogonski materijal, dok su druge vraćale viškove pogonskog goriva (slučaj uljare u Tijesnom, koja je povratila 700 kg nafte kao višak, dok je istovremeno na istom otoku, u mjestu Murteru, uljarna prekinula preradu zbog nestašice goriva)..."

Nerođena beba: Mama, ja bi ulja

Klasično, svatko vodi svoju brigu, a iscrtane granice, rekli bismo danas, lokalne samouprave bile su jače od zida na američko-meksičkoj granici.

A onda su u to uletjeli osobni interesi, pa su odbornici određivali obveze seljaka prema tome jesu li im prirasli srcu ili ne. Potvrđuje novinar: "... u mnogim mjestima je suzbijen oportunistički stav odbornika, koji se odrazio pri razrezivanju obaveza po domaćinstvima, te je i na njihov prijedlog povišen plan otkupa... međutim nisu pokazali dovoljnu budnost tako da su se nedostaci i nadalje pojavljivali."

---

image
Jedni su se kupali u znoju, kao škverani, a drugi u nezasluženo zarađenim dinarima
Marijana Banko/HANZA MEDIA
---


Ima i još, neki nisu htjeli ni predati ulje koje su po planu morali. Kaže zabrinuti novinar: "Ima slučajeva da otkupni delegati nemarno vrše svoju dužnost, pa čak i špekuliraju, sakrivaju izvjesne količine ulja (kao nap. Marko M. u Vodicama)."
A sad idemo prema kraju, a priča je sve slađa, nije samo birokracija bahata, mogu to biti i radnici. Pročitajte ovo: "U nekim uljarama događalo se čak da su radnici ucjenjivali proizvođače, zahtijevajući da im donose hranu, inače bi im proizvodili ulje u slabijem postotku. To je primijećeno u Tribunju i Tijesnom."

I onda šlag, cukar za kraj. Kao što u Hrvatskoj imamo običaj da i mrtvi glasaju, tako je tih 50-ih bilo slučajeva da su i nerođeni dobivali svoju kvotu hrane. Kaže vijest: "Pojedini narodni odbori nepravilno su postupali pri osiguranju domaćinstava potrebnim količinama ulja, dodijelivši ih onima koji na to nemaju pravo, a bilo je slučajeva da potpuna količina odredi i djece koja će se tek roditi za nekoliko mjeseci!"

Evo priče sa zadarskog područja koja potvrđuje da ni bivša Jugoslavija, kao ni današnja Hrvatska, nije marila za otoke. Dobro, stalno je bila priča kako su otoci "naši nosači aviona", pa je dobar dio njih bio zatrpan kasarnama, tunelima, zabranom dolazaka strancima, ali priča govori i o tome kako je ondašnja pošta, baš kao i ova današnja, bila u nekim slučajevima aljkava u obnavljanju svog posla.

Evo kako nas novinar uvodi u tematiku: "Nin je udaljen 20 km od Zadra. U Ninu se nalazi pošta koja raznosi pošiljke i pisma u okolna sela Zaton, Vrsi i Poljica. Pošta stiže morskom vezom u Zaton, koji je 3 km udaljen od Nina, a od Zatona se u Nin prenosi kolima..."
I sve je to u redu, dok se ne pokvari, a to se često događalo, brod kojim se prebacuju poštanske pošiljke. A tada nastaje problem. Jer, kad se to dogodi, "zadarska pošta uopće ne vodi brigu kako bi čim prije dostavila poštu selima koja smo prije spomenuli... pa su pisma ležala 8 i 10 dana u zadarskoj pošti i nitko se nije brinuo da ih na vrijeme dostavi... zbog ovakovog birokratskog postupka zadarske pošte, koja je jedina odgovorna, pošta zakašnjava po više dana..."
Sram ih bilo, a rješenje uopće nije tako komplicirano. Predlaže novinar potpisan sa S.I. da u slučaju kvara na brodu zadarska pošta "može angažirati neka kola ili bicikl, koji će za vrijeme nesaobraćanja morskom prugom dostavljati bar listovnu poštu u Nin i okolna sela". E da, birokracija...

Sve to treba istrijebiti

Puno je oštriji novinar, pisac teksta pod naslovom "Ukloniti štetočine iz organa narodne vlasti".
Hm, ukloniti, to ne izgleda baš obećavajuće za prozvane. Uostalom, pročitajmo što je zasmetalo novinara "Slobodne".
"Često se događa da se u narodnu vlast uvuku elementi strani našoj narodnoj vlasti, koji imaju za svrhu da udalje narodnu vlast od širokih narodnih masa, kako bi nedemokratskim postupcima i štetočinstvom izazvali nezadovoljstvo naspram njegovoj vlasti."
Tako se navodi konkretni slučaj A.J., nekadašnjeg predsjednika Mjesnog narodnog odbora Trnbusi, kotar Split, koji je, rekli bismo danas, zloupotrijebio svoj položaj. U pitanju su bile utaje na račun tamošnje poljoprivredne zadruge čiji je jedan od prvih ljudi bio i prozvani A.J., pa je prodavao artikle iz garantirane opskrbe noću i po višim cijenama, zatim je "osnovao i gostionicu i za njezinog poslovođu postavio M.J., od kojeg je uzeo 4000 dinara za plaćanje poreza na ime gostionice, ali porez nije platio a novac je zadržao..."

Zaključak je nemilosrdan, dakle takve pojedince "treba čistiti iz naše narodne vlasti, strogo ih kažnjavati i nemilosrdno progoniti. Prema svim takvim pojedinicima koji... krše naše krvlju pisane zakone, pljačkaju narodnu imovinu u času kad sav naš radni narod čini divovske napore i lije znoj u borbi za socijalizam, ne smije biti samilosti." I bogme, bi tako. Navedeni A.J. kažnjen je s tri i pol godine zatvora s prisilnim radom. Što bi rekao autor, bez samilosti!

---

SINJANI U ‘TRAKTOR‘, A STIPE BEZ ZNAČKE


I tako bi ta birokracija zeznuta već tada, tek pet godina od krvavog rata. Danas izgleda simpatična priča o traktoristu Stipi Baščevanu, iako njemu zasigurno tada nije bilo do smijeha. Ali, vrijedi je pročitati:
"Početkom 1948. godine u Splitu je započelo radom Oblasno mašinsko poduzeće 'Traktor' i stanica u Sinju postala je jedna od pet traktorskih brigada ovog poduzeća. Kroz 1948. godinu Stipe Baščevan je bio najbolji traktorist poduzeća 'Traktor' i svoj godišnji plan izvršio je sa 195 postotaka. Prošlogošnji plan, to jest plan za 1949. godinu, on je realizirao sa 251 posto... Dakle, traktorist Baščevan Stipan kroz dvije godine (1947. i 1948.) ostvario je koliko je planirano za 4 i po godine... ali uprava poduzeća 'Traktor' to nije izvela na čistac, jer je evidencija o radu mašinske stanice u Sinju nestala..."
Eto ga na, nestala, negdje se izgubila kad su Sinjani postali dio "Traktora". I Stipan ostade bez udarničke značke, bez prilike da se i službeno uvrsti među trudbenike koji rade za drugu Petoljetku, iako prva još traje. Ali nije Stipan klonuo duhom: "On je ponosan, jer zna da je njegov stari 'gusjeničar', koji je po proračunu odavno trebao da bude rashodovan, duboko zabrazdio u drugu Petoljetku."
I tako su Stipan i njegov "gusjeničar", birokraciji za inat, krenuli u izgradnju boljeg sutra...

---

---

FISKULTURNIKE IZ BIOGRADA NE ODGAJAJU U SOCIJALISTIČKOM DUHU


A i poneki su sportaši već pokazivali naznake neprihvatljivog ponašanja. U pitanju su bili nogometaši "Primorca" iz Biograda. Nogometaši koji su gostovali kod "Neretve" u Metkoviću. I sad, "umjesto da biogradski fiskulturnici uzvrate tu pažnju (misli se na domaćine koji su primjereno prihvatili suparnike, op.a.)... da uopće na cijelo građanstvo ostave utisak discipliniranih sportaša, oni su prvo u hotelu u toku noći podigli veliku buku, priredili neku 'utakmicu' s jastucima, oštetili pri tome desetak jastuka i razbili dva kreveta, a ujedno i onemogućili ostalim gostima da provedu noć u korisnom i potrebnom odmoru".
I nije to sve. Nakon utakmice su, a kaže novinar da su momci iz Biograda u njoj poraženi, "na gradskom trgu podigli buku pjevajući i galameći, iako se u isto vrijeme na ljetnoj pozornici ponavljala jedna izvedba s kotarskog festivala".
Danas bi ti momci slali svoje slike s fešte na Instagram i tako širili svoj kult mladosti i uspješnosti, ali ono su bila druga vremena, pa ih se u Novini počastilo porukom da uprava "Primorca" "vrlo malo pažnje posvećuje ideološko-odgojnom radu sa svojom članovima i da ih ne odgaja u duhu socijalističkih fiskulturnika. Potrebno je da se ovakve slabosti iskorijene među članovima ovog društva".

---

---

SRAMOTA OD HVARSKE CESTE. KAKO ONDA, TAKO I DANAS


I još jedan tekst koji mi je posebno zanimljiv, pa i na osobnoj razni. Autor je A. Bonković, pretpostavljam da je to pokojni šjor Ante. Tekst govori o katastrofalnoj povezanosti gornjeg, istočnog, dijela otoka Hvara, tada s kotarskim centrom, a to je u to vrijeme bio Stari Grad. Piše u tekstu "dio otoka Hvara, od Jelse do Sućurja, nema auto-ceste, pa je stoga stanovništvo ovog dijela otoka skoro otkinuto od kotarskog centra".
Što je tu posebno zanimljivo? Prvo pojasnimo kako se na autocestu mislilo na običnu dvotračnu prometnicu, da netko ne pomisli kako se na Hvaru maštalo o pravom autoputu. Drugo je činjenica da je 75 godina nakon objavljivanja ovog teksta situacija na tom dijelu otoka i dalje gotovo nepromijenjena. Cesta koja od Sućurja vodi do Poljica i danas je najopasnija cesta u državi, ako se taj "puteljak" tako može nazvati, a to je uz probleme s vodom, donedavno i strujom, dovelo do potpunog demografskog pustošenja tog dijela otoka. Dakle 75 godina ničega. Na sunčanom Hvaru, turističkom biseru. Sramota one i ove države, bez razlike...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LISTAMO STARE FOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => LISTAMO STARE FOJE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-25 13:51:45 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-31 14:08:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-31 14:08:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/25\/13584520.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/25\/14215704.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["FOTO ARHIV SD","Marijana Banko\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Riva s Lu\u010dkom kapetanijom iz davnih dana","Jedni su se kupali u znoju, kao \u0161kverani, a drugi u nezaslu\u017eeno zara\u0111enim dinarima"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1646x1045","k_13584520_1280.jpg":"1280x1280","k_13584520_1024.jpg":"1024x1024","k_13584520_640.jpg":"640x640","k_13584520_480.jpg":"480x480","k_13584520_340.jpg":"340x340","k_13584520_220.jpg":"220x220","o_13584520_1280.jpg":"1280x812","o_13584520_1024.jpg":"1024x650","o_13584520_640.jpg":"640x406","o_13584520_480.jpg":"480x304","o_13584520_340.jpg":"340x215","o_13584520_220.jpg":"220x139","h_13584520_1280.jpg":"1280x854","h_13584520_1024.jpg":"1024x683","h_13584520_640.jpg":"640x427","h_13584520_480.jpg":"480x320","h_13584520_340.jpg":"340x227","h_13584520_220.jpg":"220x147","pp_13584520_1280.jpg":"1006x1280","pp_13584520_1024.jpg":"805x1024","pp_13584520_640.jpg":"503x640","pp_13584520_480.jpg":"377x480","pp_13584520_340.jpg":"267x340","pp_13584520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14215704_1280.jpg":"1280x1280","k_14215704_1024.jpg":"1024x1024","k_14215704_640.jpg":"640x640","k_14215704_480.jpg":"480x480","k_14215704_340.jpg":"340x340","k_14215704_220.jpg":"220x220","o_14215704_1280.jpg":"1280x853","o_14215704_1024.jpg":"1024x682","o_14215704_640.jpg":"640x426","o_14215704_480.jpg":"480x320","o_14215704_340.jpg":"340x226","o_14215704_220.jpg":"220x146","h_14215704_1280.jpg":"1280x854","h_14215704_1024.jpg":"1024x683","h_14215704_640.jpg":"640x427","h_14215704_480.jpg":"480x320","h_14215704_340.jpg":"340x227","h_14215704_220.jpg":"220x147","pp_14215704_1280.jpg":"1006x1280","pp_14215704_1024.jpg":"805x1024","pp_14215704_640.jpg":"503x640","pp_14215704_480.jpg":"377x480","pp_14215704_340.jpg":"267x340","pp_14215704_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7944476 Threads: 3 Questions: 1653651328 Slow queries: 4916340 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111853047 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/nedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato-1041486 [printLink] => /split/nedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato-1041486?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 616487 [name] => narodna vlast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 16:08:29 [main_article_id] => 0 [alias] => narodna-vlast [link] => /tag/narodna-vlast ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501551 [name] => socijalizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => socijalizam [link] => /tag/socijalizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LISTAMO STARE FOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nedemokratski postupci, pljačkanje narodne imovine, nezakonito pogodovanje pojedincima i namještanje poslova. Zvuči poznato? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/13584520.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => FOTO ARHIV SD [mainImageDesc] => Riva s Lučkom kapetanijom iz davnih dana [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/13584520.jpg [title] => Riva s Lučkom kapetanijom iz davnih dana FOTO ARHIV SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/25/14215704.jpg [title] => Jedni su se kupali u znoju, kao škverani, a drugi u nezasluženo zarađenim dinarima Marijana Banko/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uvijek je tako bilo, i u pedesetima, i u ovim novim dvadesetima. Jedni su davali sve od sebe na radnom mjestu i za zajednicu, drugi su gledali svoj privatni interes, zabušavali, ljenčarili, mutili... S tom razlikom što su tih pedesetih godina prošlog stoljeća, o kojima u ovom serijalu pišemo listajući stranice "Slobodne", oni prvi bili velika većina, a sada ih je teško naći, ne svijećom, nego ni uz pomoć sve moguće današnje letrike...

Počinjemo s pričom o onim prvima... Mjesto radnje je "Oblasno građevno poduzeće Konstruktor". Junaci priče – radnici koji su prije roka ispunili svoje petogodišnje planove i već rade za drugu Petoljetku. (Plan je u to vrijeme bio sve, pravi zakon!)
Josip Alujević radio je u "Konstruktoru" kao savijač željeza. Novinar navodi kako je omiljeni Jozo 1943. godine otišao u rat, čak je bio i ranjen na Gradcu kada ga je "stiglo neprijateljsko zrno i probilo njegove grudi, ali Jozo nije dugo bolovao. Mjesec i po je tek prošao, kada se on vratio u svoju jedinicu da i dalje tuče neprijatelja..."

O svom radu u "Konstruktoru" govori: "U početku smo radili teško, kud god se okreneš teškoća, nestašica materijala, nedostatak radne snage. I kad danas pogledam, sve mi i samom nekako čudno koliko odosmo najednom naprijed... A oni što nam trube da smo trockisti... neka dođu i vide šta mi radimo... ma ko, braćo, da ne radi u nas, kad vidi da nam svaki dan veselije sviće, a ono što nas je danas tištalo, sutra se u radost pretvara...", zaključuje svoju štoriju peterostruki udarnik Josip Alujević.

Radimo sve za one koji dolaze

Pet je puta udarničku značku ponio i Ante Roje. Nastavlja se na misli kolege Alujevića, pa poručuje: "Gledajući na mlađi naraštaj kojem sam kao radnik dužan osigurati bolju sutrašnjicu, ja ću još više napregnuti snage!"
U istom tonu govori i tesar Franc Korošec, koji je svoj petogodišnji plan ispunio 20. svibnja 1949. i već otada radi za 1952. godinu!

"Još kad sam bio URS-ovac maštao sam o ovome danas. Pa zar kad sam to i dočekao da ne dam sve od sebe?! Ja i moji drugovi radimo na sreću cijelog naroda, radimo za bolji život radničke klase."
Pa idu dalje – Ivan Krajačić, Dionizije Tudor... Svi su dali sve od sebe za zajednicu za koju su se borili i u koju su vjerovali.

Ali bilo je i onih koji su htjeli loviti u mutnom. Ne obujmom veliki, ali zanimljiv tekst bavi se problemima s otkupom ulja u šibenskom kraju.
Navodi se kako je otkupljeno tek 53 posto od predviđenih količina. Nedopustivo! A gdje se kriju krivci?
Ima ih podosta. Prvo je zakazalo povjereništvo obrta i industrije Narodnog odbora kotara Šibenik jer "nije osiguralo svim uljarama potreban materijal... primijećeni su slučajevi da su pojedine uljare morale prekinuti preradu, jer nisu imali pogonski materijal, dok su druge vraćale viškove pogonskog goriva (slučaj uljare u Tijesnom, koja je povratila 700 kg nafte kao višak, dok je istovremeno na istom otoku, u mjestu Murteru, uljarna prekinula preradu zbog nestašice goriva)..."

Nerođena beba: Mama, ja bi ulja

Klasično, svatko vodi svoju brigu, a iscrtane granice, rekli bismo danas, lokalne samouprave bile su jače od zida na američko-meksičkoj granici.

A onda su u to uletjeli osobni interesi, pa su odbornici određivali obveze seljaka prema tome jesu li im prirasli srcu ili ne. Potvrđuje novinar: "... u mnogim mjestima je suzbijen oportunistički stav odbornika, koji se odrazio pri razrezivanju obaveza po domaćinstvima, te je i na njihov prijedlog povišen plan otkupa... međutim nisu pokazali dovoljnu budnost tako da su se nedostaci i nadalje pojavljivali."

---

image
Jedni su se kupali u znoju, kao škverani, a drugi u nezasluženo zarađenim dinarima
Marijana Banko/HANZA MEDIA
---


Ima i još, neki nisu htjeli ni predati ulje koje su po planu morali. Kaže zabrinuti novinar: "Ima slučajeva da otkupni delegati nemarno vrše svoju dužnost, pa čak i špekuliraju, sakrivaju izvjesne količine ulja (kao nap. Marko M. u Vodicama)."
A sad idemo prema kraju, a priča je sve slađa, nije samo birokracija bahata, mogu to biti i radnici. Pročitajte ovo: "U nekim uljarama događalo se čak da su radnici ucjenjivali proizvođače, zahtijevajući da im donose hranu, inače bi im proizvodili ulje u slabijem postotku. To je primijećeno u Tribunju i Tijesnom."

I onda šlag, cukar za kraj. Kao što u Hrvatskoj imamo običaj da i mrtvi glasaju, tako je tih 50-ih bilo slučajeva da su i nerođeni dobivali svoju kvotu hrane. Kaže vijest: "Pojedini narodni odbori nepravilno su postupali pri osiguranju domaćinstava potrebnim količinama ulja, dodijelivši ih onima koji na to nemaju pravo, a bilo je slučajeva da potpuna količina odredi i djece koja će se tek roditi za nekoliko mjeseci!"

Evo priče sa zadarskog područja koja potvrđuje da ni bivša Jugoslavija, kao ni današnja Hrvatska, nije marila za otoke. Dobro, stalno je bila priča kako su otoci "naši nosači aviona", pa je dobar dio njih bio zatrpan kasarnama, tunelima, zabranom dolazaka strancima, ali priča govori i o tome kako je ondašnja pošta, baš kao i ova današnja, bila u nekim slučajevima aljkava u obnavljanju svog posla.

Evo kako nas novinar uvodi u tematiku: "Nin je udaljen 20 km od Zadra. U Ninu se nalazi pošta koja raznosi pošiljke i pisma u okolna sela Zaton, Vrsi i Poljica. Pošta stiže morskom vezom u Zaton, koji je 3 km udaljen od Nina, a od Zatona se u Nin prenosi kolima..."
I sve je to u redu, dok se ne pokvari, a to se često događalo, brod kojim se prebacuju poštanske pošiljke. A tada nastaje problem. Jer, kad se to dogodi, "zadarska pošta uopće ne vodi brigu kako bi čim prije dostavila poštu selima koja smo prije spomenuli... pa su pisma ležala 8 i 10 dana u zadarskoj pošti i nitko se nije brinuo da ih na vrijeme dostavi... zbog ovakovog birokratskog postupka zadarske pošte, koja je jedina odgovorna, pošta zakašnjava po više dana..."
Sram ih bilo, a rješenje uopće nije tako komplicirano. Predlaže novinar potpisan sa S.I. da u slučaju kvara na brodu zadarska pošta "može angažirati neka kola ili bicikl, koji će za vrijeme nesaobraćanja morskom prugom dostavljati bar listovnu poštu u Nin i okolna sela". E da, birokracija...

Sve to treba istrijebiti

Puno je oštriji novinar, pisac teksta pod naslovom "Ukloniti štetočine iz organa narodne vlasti".
Hm, ukloniti, to ne izgleda baš obećavajuće za prozvane. Uostalom, pročitajmo što je zasmetalo novinara "Slobodne".
"Često se događa da se u narodnu vlast uvuku elementi strani našoj narodnoj vlasti, koji imaju za svrhu da udalje narodnu vlast od širokih narodnih masa, kako bi nedemokratskim postupcima i štetočinstvom izazvali nezadovoljstvo naspram njegovoj vlasti."
Tako se navodi konkretni slučaj A.J., nekadašnjeg predsjednika Mjesnog narodnog odbora Trnbusi, kotar Split, koji je, rekli bismo danas, zloupotrijebio svoj položaj. U pitanju su bile utaje na račun tamošnje poljoprivredne zadruge čiji je jedan od prvih ljudi bio i prozvani A.J., pa je prodavao artikle iz garantirane opskrbe noću i po višim cijenama, zatim je "osnovao i gostionicu i za njezinog poslovođu postavio M.J., od kojeg je uzeo 4000 dinara za plaćanje poreza na ime gostionice, ali porez nije platio a novac je zadržao..."

Zaključak je nemilosrdan, dakle takve pojedince "treba čistiti iz naše narodne vlasti, strogo ih kažnjavati i nemilosrdno progoniti. Prema svim takvim pojedinicima koji... krše naše krvlju pisane zakone, pljačkaju narodnu imovinu u času kad sav naš radni narod čini divovske napore i lije znoj u borbi za socijalizam, ne smije biti samilosti." I bogme, bi tako. Navedeni A.J. kažnjen je s tri i pol godine zatvora s prisilnim radom. Što bi rekao autor, bez samilosti!

---

SINJANI U ‘TRAKTOR‘, A STIPE BEZ ZNAČKE


I tako bi ta birokracija zeznuta već tada, tek pet godina od krvavog rata. Danas izgleda simpatična priča o traktoristu Stipi Baščevanu, iako njemu zasigurno tada nije bilo do smijeha. Ali, vrijedi je pročitati:
"Početkom 1948. godine u Splitu je započelo radom Oblasno mašinsko poduzeće 'Traktor' i stanica u Sinju postala je jedna od pet traktorskih brigada ovog poduzeća. Kroz 1948. godinu Stipe Baščevan je bio najbolji traktorist poduzeća 'Traktor' i svoj godišnji plan izvršio je sa 195 postotaka. Prošlogošnji plan, to jest plan za 1949. godinu, on je realizirao sa 251 posto... Dakle, traktorist Baščevan Stipan kroz dvije godine (1947. i 1948.) ostvario je koliko je planirano za 4 i po godine... ali uprava poduzeća 'Traktor' to nije izvela na čistac, jer je evidencija o radu mašinske stanice u Sinju nestala..."
Eto ga na, nestala, negdje se izgubila kad su Sinjani postali dio "Traktora". I Stipan ostade bez udarničke značke, bez prilike da se i službeno uvrsti među trudbenike koji rade za drugu Petoljetku, iako prva još traje. Ali nije Stipan klonuo duhom: "On je ponosan, jer zna da je njegov stari 'gusjeničar', koji je po proračunu odavno trebao da bude rashodovan, duboko zabrazdio u drugu Petoljetku."
I tako su Stipan i njegov "gusjeničar", birokraciji za inat, krenuli u izgradnju boljeg sutra...

---

---

FISKULTURNIKE IZ BIOGRADA NE ODGAJAJU U SOCIJALISTIČKOM DUHU


A i poneki su sportaši već pokazivali naznake neprihvatljivog ponašanja. U pitanju su bili nogometaši "Primorca" iz Biograda. Nogometaši koji su gostovali kod "Neretve" u Metkoviću. I sad, "umjesto da biogradski fiskulturnici uzvrate tu pažnju (misli se na domaćine koji su primjereno prihvatili suparnike, op.a.)... da uopće na cijelo građanstvo ostave utisak discipliniranih sportaša, oni su prvo u hotelu u toku noći podigli veliku buku, priredili neku 'utakmicu' s jastucima, oštetili pri tome desetak jastuka i razbili dva kreveta, a ujedno i onemogućili ostalim gostima da provedu noć u korisnom i potrebnom odmoru".
I nije to sve. Nakon utakmice su, a kaže novinar da su momci iz Biograda u njoj poraženi, "na gradskom trgu podigli buku pjevajući i galameći, iako se u isto vrijeme na ljetnoj pozornici ponavljala jedna izvedba s kotarskog festivala".
Danas bi ti momci slali svoje slike s fešte na Instagram i tako širili svoj kult mladosti i uspješnosti, ali ono su bila druga vremena, pa ih se u Novini počastilo porukom da uprava "Primorca" "vrlo malo pažnje posvećuje ideološko-odgojnom radu sa svojom članovima i da ih ne odgaja u duhu socijalističkih fiskulturnika. Potrebno je da se ovakve slabosti iskorijene među članovima ovog društva".

---

---

SRAMOTA OD HVARSKE CESTE. KAKO ONDA, TAKO I DANAS


I još jedan tekst koji mi je posebno zanimljiv, pa i na osobnoj razni. Autor je A. Bonković, pretpostavljam da je to pokojni šjor Ante. Tekst govori o katastrofalnoj povezanosti gornjeg, istočnog, dijela otoka Hvara, tada s kotarskim centrom, a to je u to vrijeme bio Stari Grad. Piše u tekstu "dio otoka Hvara, od Jelse do Sućurja, nema auto-ceste, pa je stoga stanovništvo ovog dijela otoka skoro otkinuto od kotarskog centra".
Što je tu posebno zanimljivo? Prvo pojasnimo kako se na autocestu mislilo na običnu dvotračnu prometnicu, da netko ne pomisli kako se na Hvaru maštalo o pravom autoputu. Drugo je činjenica da je 75 godina nakon objavljivanja ovog teksta situacija na tom dijelu otoka i dalje gotovo nepromijenjena. Cesta koja od Sućurja vodi do Poljica i danas je najopasnija cesta u državi, ako se taj "puteljak" tako može nazvati, a to je uz probleme s vodom, donedavno i strujom, dovelo do potpunog demografskog pustošenja tog dijela otoka. Dakle 75 godina ničega. Na sunčanom Hvaru, turističkom biseru. Sramota one i ove države, bez razlike...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
FOTO ARHIV SD Marijana Banko/HANZA MEDIA
FOTO ARHIV SD
Riva s Lučkom kapetanijom iz davnih dana
Marijana Banko/HANZA MEDIA
Jedni su se kupali u znoju, kao škverani, a drugi u nezasluženo zarađenim dinarima
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato-1041486 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7258871ef0c523321c0734e0904bed56d2849792 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nedemokratski+postupci%2C+plja%C4%8Dkanje+narodne+imovine%2C+nezakonito+pogodovanje+pojedincima+i+namje%C5%A1tanje+poslova.+Zvu%C4%8Di+poznato%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato-1041486 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnedemokratski-postupci-pljackanje-narodne-imovine-nezakonito-pogodovanje-pojedincima-i-namjestanje-poslova-zvuci-poznato-1041486 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LISTAMO STARE FOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
SplitLISTAMO STARE FOJE

Nedemokratski postupci, pljačkanje narodne imovine, nezakonito pogodovanje pojedincima i namještanje poslova. Zvuči poznato?

31. kolovoza 2020. - 16:08

Uvijek je tako bilo, i u pedesetima, i u ovim novim dvadesetima. Jedni su davali sve od sebe na radnom mjestu i za zajednicu, drugi su gledali svoj privatni interes, zabušavali, ljenčarili, mutili... S tom razlikom što su tih pedesetih godina prošlog stoljeća, o kojima u ovom serijalu pišemo listajući stranice "Slobodne", oni prvi bili velika većina, a sada ih je teško naći, ne svijećom, nego ni uz pomoć sve moguće današnje letrike...

Počinjemo s pričom o onim prvima... Mjesto radnje je "Oblasno građevno poduzeće Konstruktor". Junaci priče – radnici koji su prije roka ispunili svoje petogodišnje planove i već rade za drugu Petoljetku. (Plan je u to vrijeme bio sve, pravi zakon!)
Josip Alujević radio je u "Konstruktoru" kao savijač željeza. Novinar navodi kako je om...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:38