StoryEditorOCM
Splitdnevni nered

Na početku sjednice svađa HDZ-a i Centra oko zagađenja zraka u Splitu. Balov: Radite dramu, ovo je sramotno ponašanje!

Piše gabrijela radanović
6. srpnja 2023. - 10:57

Nakon što je Jakša Balov iz redova HDZ-a na samom početku sjednice Gradskog vijeća tražio da se prije rebalansa proračuna i rasprave o kreditu, razgovara o onečišćenju zraka u Splitu, nastala je žustra rasprava.

- Politizirate jer želite gurnuti točku na prvo mjesto. Mi smo prva administracija koja je nešto napravila po ovom pitanju. Mi vam nećemo podržati da točka ide dalje, ali ćemo kolegi Davoru Matijeviću dati potpise. Pozovite stranačkog kolegu Mikulića i pitajte kad je slobodan, tad ćemo imati sjednicu – odgovorio je Igor Skoko iz Centra, na što mu je HDZ-ov Balov kazao:

- Ako itko politizira na ovu temu, vi politizirate. Da vas nije briga, to ste vi kazali. Od početka smo komunicirali da ova točka što prije dođe na dnevni red i na raspravu, očekivao sam od vas ozbiljnost i da to što prije stavite kao vladajući i stvar je bilo riješeno. Manipulirate, pa mi odgovorite na pitanje - vi, gradonačelnik ili kolega Matijević - zašto niste dali potpise prvi put za tematsku sjednicu? - pitao je Balov.

Odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Puljak:

- Dnevni red je kreiran da se prvo razgovaralo o rebalansu a potom o kreditu Grada, a s obzirom na kritike zadnji put da se rasprava o proračunu jako odužila, stavili smo to odmah na početak.  Nakon toga je odmah rasprava o stanju na Brdima. Inspektorat je najvažnija institucija za rješavanje tog problema, koji je pod političkim nadzorom HDZ-a - jer gospodin Mikulić nije došao na tu funkciju zato što je najsposobniji, već zato što je član HDZ-a. Nije nitko došao iz inspektorata i nitko ne želi doći na Gradsko vijeće, zato mislimo da je primjereno da imamo tematsku sjednicu samo o tome i da nam vi garantirate da vaši stranački kolege doći i kazati što se događa, te zašto ništa ne rade da se građani zaštite -  rekao je Puljak.

- Manipulirate s ovom temom, a posve jasno. Nisam politizirao, prije nekoliko dana sam vam poslao mail s ovim zahtjevom, svi ste ga bili svjesni. Sad radite ovakvu dramu -  odgovorio je Balov.

image
Nikola Vilic/Cropix

U svakom slučaju, danas se neće raspravljati o zagađenju zraka na Brdima i u Splitu, već će se podnijeti kratko izvješće, a o toj temi bi se trebalo raspravljati na jednoj od narednih tematskih sjednica Gradskog vijeća Grada Splita. U organizaciji SDP-a su se prikupili potpisi vijećnika Centra, Mosta, Domovinskog pokreta, HGS-a kako bi se organizirala tematska sjednica na tu temu.

Nakon što su o tome raspravili na sjednici, sazvala se prva pauza još na samom početku sjednice.

- Vidjeli ste danas igrokaz vladajućih. Oni su zbog vlastitih interesa spremni manipulirati temom od zagađenju zraka na Brdima. Očito je da gospodin Davor Matijević (SDP) nije ponudio zahtjev za sazivanje tematske sjednice. Ovo je jedno sramotno ponašanje vladajućih i gospodina Davora Matijevića iz SDP-a. Mogu samo kazati: ‘sram ih bilo!‘. Vladajući uz SDP žele u cijelu njihovu priču uvući HDZ, a mi samo želimo da se što prije raspravlja o ovoj temi. I to smo željeli - kazao je na pauzi u Gradskom vijeću Grada Split Jakša Balov iz HDZ-a. Na pitanje novinara o čemu bi se uopće raspravljalo ako nemamo nalaze Državnog inspektorata, kazali su kako se je i zbog toga jasno da vlast politizira na tu temu jer se nisu niti pripremili za tu točku sjednice Gradskog vijeća.

Uz optužbe o politiziranju sa svih strana, zaključeno je da će se o zagađenju zraka na Brdima raspravljati na nekoj od idućih tematskih sjednica Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:53