StoryEditorOCM
Split‘jadni ljudi‘

Na Mertojaku za dlaku izbjegnut stravičan scenarij, stanari ogorčeni: ‘Aparati za gašenje zaključani, prilaz blokiran‘

Piše Lucija Vujnović
10. siječnja 2024. - 20:35

U popodnevnim satima bilo je napeto na splitskom Mertojaku, u Trondheimskoj ulici koju su okupirala vozila vatrogasaca, policije i hitne pomoći. Oko 16 popodne došlo je do požara u stanu, a na teren su izašla tri vozila i deset pripadnika Javne vatrogasne postrojbe.

Šokirani stanari pohvalili su brzu reakciju svih službi, no prije njihova dolaska adekvatno su reagirali čim su vidjeli da je riječ o požaru. 

- Sin od vlasnika stana je taman bija u dućanu odma ispod i govore mu "gori ti stan", a on govori "ma nije, bit će žena nešto kuva". Ubrzo je vidija da stvarno gori i tad je krenila akcija... - prepričava susjed iz iste zgrade koji živi dva ulaza pokraj stana zahvaćenog požarom. 

- Dečko je odma iša po aparat za gašenje požara, ali problem je što su aparati zaključani umisto da budu pri ruci. Brzo se snaša, trča je odma u dućan i uzea dva i iša nazad u stan, pa je gasija dok nisu došli vatrogasci koji su to ugasili do kraja - ispričao je. 

Dodao je kako je u stanu bio bolestan, godinama nepokretan, čovjek. 

image

Požar u zgradi na Mertojaku

Vojko Bašić/Cropix

- Umrla mu je žena prije nekoliko godina, pa je sin doveja jednu ženu da ga njeguje, ona je bila s njim i valjda je nešto pekla na tavi, planilo je ulje i onda ju je, ima bit‘, uvatila panika, zalila je i frižider i špaher i sve je planilo. Žena ima 60-ak godina i zna bi je vidit‘ da padne na ulici iz čista mira, a šta se stana tiče, znan samo da je napravljen 80-ih... - rekao je. 

Osim problema s nedostupnim aparatima za gašenje požara, objasnio je kako je problem i vatrogasni prilaz. 

- Bija je blokiran prolaz, pa su morali s druge strane provlačit vatrogasna crijeva - komentirao je, a na to se nadovezala zabrinuta gospođa koja je uzviknula da "bi u cilu Doversku tribalo zabranit parking". 

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe potvrdili su kako su se namučili s dolaskom u stan, no kažu da je to uobičajeno u gradu Splitu. 

image

Požar u zgradi na Mertojaku

Vojko Bašić/Cropix

- Parkirali smo iza, pa smo morali proć kroz ovaj volat, svakako nismo mogli doć bliže nego šta jesmo. Da smo morali doć s druge strane, ne znam kako bi jer su tamo parkirana vozila. Ali dobro, problem s prilazom je u cilome gradu... - poručili su koji su izgleda već naviknuti na ovaj problem. 

Nakon što su ugasili požar, dio njih ostao je na terenu kako bi bili sigurni da je sada sve pod kontrolom. 

- Još je tu visoka temperatura, zidovi su još vrući, pa čuvamo da se ne bi opet upalilo. Ne možemo reć‘ koliko je vremenski trajala operacija, sve se brzo odvijalo otkad smo primili dojavu. Jedna grupa je iznosila osobe iz stana, a druga gasila požar, pa smo se zaminili kad su im se ispraznile boce. Kad smo tek stigli, dočeka nas je požar kuhinje i dim koji se širija u sve ostale prostorije i gušija osobe u stanu - ispričali su stanje koje ih je zateklo pri dolasku na teren. 

"Šta će bit‘ sa stanom", "jadni ljudi", "strava", komentari su zatečenih stanara koje je potresla ova situacija, a oglasio se i jedan od prestanika stanara. 

image

Pozar u zgradi na Mertojaku

 

Vojko Bašić/Cropix

- Taman san doša s posla kad mi je žena javila da je galama na skalama, izletija san i vidija susida kako trči po vatrogasne boce, drugi je vika da držin vrata lifta. Nisan zna šta je, vidija san kako idu sa ženom koja je bila sva čađava od dima, a ubrzo je stigla i hitna, oživljavali su je. Mislin da je ona najviše nastradala - objašnjava Z.D. koji živi nekoliko katova ispod stana koji je izgorio. 

- U stanu je bija i čovik kojeg je ona njegovala i koji je već godinama nepokretan. Njega su iznili i, sva srića, čuja san da je dobro. Tu je i sin od čovika, izaša je garav, vidin da je bija na noge i da je i on dobro. Reka mi je da se navodno zapalilo ulje, moment nepažnje - prepričava svoju verziju priče te pohvaljuje vatrogasce i hitnu koja je stigla u rekordnom vremenu. 

- Brzo su stigli, iz hitne njih četri, pet, a vatrogasaca i više. Izašli su vani, brisali su čađu sa sebe, a i stanare je ovo pripalo i uznemirilo, svi su bili na nogama. Sad se brinemo šta će bit s vodom jer se sliva niz zgradu, cili kvart je od vode... - razmišlja on naglas iz perspektive predstavnika stanara. 

image

Požar u zgradi na Mertojaku

Vojko Bašić/Cropix

A to nije jedina briga koja ga muči. 

- Strahujem jer ima dosta praznih stanova u zgradi, a i starijih ljudi koji nemaju nikoga uz sebe. Poludin kad vidin da se bave ludostima, pa bacaju ove prospekte u okvir od lifta, bace i opuške i može tako sve izgorit‘.

Šta se tiče ovih vatrogasnih aparata, taj problem postoji i prije nego šta san se ode uselija, a od toga ima i više od deset godina. Situacija je takva da na svakom katu imamo staklena vrata s ključen kojeg imaju samo stanari koji žive na tom katu. I sad, recimo da nekoga nema, ne može se doć‘ do ključa. Nekoga nema, vi nemate ključ, gori stan, pa nećeš sad ić tražit stanare s ključen da bi uzea aparat za gašenje. Triba zaminit to i stavit nove ormariće da aparati budu dostupniji, a do tad san im reka, ako dođe do ovakve situacije, neka razviju staklo i uzmu ih - kaže Z.D. dodaje da su, unatoč zavrzlami s ključem, sva tri aparata iskorištena i još dva iz obližnjega dućana. 

image

Požar u zgradi na Mertojaku

Vojko Bašić/Cropix

Dodaje kako je na kraju ipak najvažnije da je sve dobro prošlo. 

- Dobro je završilo kako je moglo bit. Svo zlo u materijalnoj šteti, najbitnije da su svi dobro i da izvučemo lekcije. 

Iz splitskog KBC-a su potvrdili kako je svo troje pacijenata je izvan životne opasnosti. 

Brza reakcija svih uključenih zaslužna je za sprječavanje nastajanja još veće štete, a ovaj nesretni slučaj je, čini se, otvorio i neke nove probleme ovog splitskog kvarta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:58