StoryEditorOCM
SplitPONUDILI SMJERNICE

Mostovci o splitskom turizmu: Grad će ubrzo postati ‘turistički biser‘ bez stanovnika s odličnim turističkim vodičima

Piše Božidar Lončar
5. rujna 2023. - 15:29

Dva dana uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati o zaključcima s tematske sjednice o turizmu, MOST je predložio smjernice za održivi razvoj hrvatskog turizma i komentirao zaključke kao i turističku sezonu u Splitu.

Smjernice su predstavili predsjednik stranke Božo Petrov, voditelj savjeta stranke za turizam Đani Bunja i gradski vijećnik Tihomir Galić

image

Tihomir Galić

Vojko Bašić/Cropix

- Smatramo kako tematska sjednica Gradskog vijeća o Turizmu u Splitu neće doprinijeti poboljšanju trenutno vrlo loše situacije.

Posebno ističemo kako u potpunosti sumnjamo u poboljšice obzirom kako je za razmatranje cijele materije i donošenje zaključaka priloženo 16 vrlo općenitih i načelnih dokumenata. Strategija, Akcijski plan, Plan, Studija, ... jasno potvrđuje tezu kako “svi rade” ali učinak će biti divlji turizam, nezadovoljni građani, prljav grad, ...

O kakvim dokumentima se radi i u kojoj mjeri su ozbiljni i vjerodostojni dovoljno je u Strategiji pročitati kako će Split 2031. godine imati 178 tisuća stanovnika. Svjedoci smo tužne stvarnosti da grad svaki dan napuštaju 3-4 osobe i potpuno realna procjena je kako će Split 2032. godine imati 150 tisuća stanovnika.

Svjedoci smo galopirajućeg i nekontroliranoga rasta „turizma“ u Splitu, u svakomu segmentu a po našem mišljenju najnegativniji apartmanizacija stanova u stambenim zgradama.

Naime, u gradu skoro ne postoji stan za dugoročni najam. Ne postoje podstanari na način koji mi pamtimo, a sve je više mlađih obitelji koje su prisiljene odlaziti iz grada, a još gore je što je vrlo rijetkima dostupan dolazak i nastanjivanje u gradu.

Zar nije dovoljno pogledati primjere gradova koji "uživaju" u rezultatima tog istog „turizma“: Venecija, Dubrovnik, Barcelona, … odnosno pustoši koju iza sebe ostavlja stihijska apartmanizacija! Jesmo li svjesni činjenice da će grad Split u vrlo bliskoj budućnosti postati "turistički biser" bez stanovnika ali zato s odličnim turističkim vodičima? - pitaju se u Mostu.

MOST je na konferenciji za medije u Splitu predstavio Strategiju koja bi, po njihovom mišljenju, trebala "spasiti turizam". Ugostiteljima bi tako smanjili obvezu plaćanja godišnjeg iznosa PDV-a za jednu četvrtinu, dok bi stopu PDV-a od 13 posto bi uveli na vino, pivo, vodu, prirodne sokove, kavu, čaj i tople napitke. 

- To ne znači smanjivanje cijena u kafićima i restoranima, već da im ostane više novca za plaće i bolju kupovnu moć. Iz Vlade više od godinu i pol dana nisu maknuli prstom – rekao je Božo Petrov.

image
Damjan Tadić/Cropix

Slobodne plaže

Strategija bi se temeljila na tri elementa: zaštita prostora, upravljanje javnim prostoromm, valorizacija obiteljskog smještaja, te poticanje domaće proizvodnje i porezno rasterećenje malih poduzetnika.

Zaštita prostora podrazumijeva veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave kroz uvođenje dozvola i poreza ovisno o uslugama i sadržaju koji se nudi kao i uspostava zabrana poput prekomjerne gradnje. Pod upravljanje javnim prostorom MOST podrazumijeva slobodan pristup plažama. 

- Novim bi zakonom prebacili sve na turističke zajednice koje su se pokazale u organiziranju manifestacija i izradi reklamnih panoa i letaka. Što točno turističke zajednice daju obiteljskom smještaju i vlasnicima apartmana u Splitu? A Turistička zajednica uredno naplaćuje paušale, pristojbe i to je sve – rekao je Petrov. 

MOST vidi obiteljski smještaj kao temelj razvoja hrvatskog turizma.

- Smatramo da je obiteljski smještaj konstitutivni element hrvatskog turističkog identiteta u koji bi trebalo uvrstiti sve iznajmljivače koji imaju prebivalište na adresi na kojoj pružaju usluge turistima u nekretninama koje su njihovo vlasništvo te uključiti i one iznajmljivače koji nemaju prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine ako usluge pružaju samostalno.

Pružanje usluga u obiteljskom smještaju treba nastaviti oporezivati na dosadašnji način, a prag za ulazak u obveznike plaćanja PDV-a podignuti na primitke veće od 60.000 eura.

Vlasnici vikendica, odnosno kuća, apartmana i stanova za odmor, i članovi njihovih užih obitelji trebaju se smatrati domaćinima i biti obveznici plaćanja poreza na kuće za odmor.

image

Božo Petrov

Srđan Vrančić/Cropix

Predlažemo da oni ubuduće ne podliježu obvezi plaćanja turističke pristojbe za razdoblje od 15. lipnja do 15. rujna te da ih općine i gradovi u sklopu djelokruga rada njihovih nadležnih službi uvrste u registar povremenih stanovnika jedinice lokalne samouprave, tj. da ažuriraju postojeće popise vikendaša i članova njihovih užih obitelji.

U slučaju da ugošćuju rodbinu i prijatelje imaju obvezu prijaviti ih u sustavu eVisitor kao turiste i po toj osnovi platiti pripadajući iznos turističke pristojbe - navode i dodaju kako predlažu da se nekomercijalni smještaj kao takav ukine iz hrvatskog turističkog zakonodavstva.

Uveli bi također i turističke ture kroz kontinent za domaće stanovništvo uz subvenciju troškova prijevoza od 50 posto. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:20