stdClass Object ( [id] => 1365015 [title] => Mladi Splićanin, diplomirani novinar i sportaš, želi biti - dadilja: ‘Obožavam djecu. A kad to vidim, duša me boli...‘ [alias] => mladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na snimanje je stigao u majici s natpisom "Mi ružni" ilustriranom vlastitim likom. Kaže kako ju je svojedobno kupio kako bi pridonio humanitarnoj akciji Zadranina Branimira Kambera, autora istoimene pjesme, koji niz godina pomaže osobama s poteškoćama u razvoju. Prodajom spomenutih majica Kamber je prije osam godina osigurao sredstva za ljetovanje sedmero djece iz Čazme na moru, a naš sugovornik i jedan od kupaca, Marko Andrijić, odmah je naručio dvije.

– Super mi je bila ta akcija, majice i danas pažljivo čuvam i rado nosim. I baš sam smatrao prikladnim jednu odjenuti i za ovu prigodu – kaže ovaj 26-godišnji Splićanin, inače diplomirani novinar i sportaš, s kojim se nismo našli zbog njegova potencijalnog zapošljavanja u struci. Upravo suprotno, njome se Marko zapravo ni ne namjerava baviti, jer želi biti – dadilja!

Bez obzira na uvriježene predrasude, vezane za rodnu podjelu na ženske i muške poslove, nekako misli da bi ga sjajno išlo, jer djecu obožava, a posjeduje skup znanja i vještina koje bi im rado prenio. Ono što se od jedne dadilje, bilo da je riječ o muškoj ili ženskoj, očekuje – empatija, emocionalna inteligencija, usmjerenost na rad s ljudima, strpljenje, određena doza autoriteta, čitanje djetetovih emocija... uz veliku dozu odgovornosti i energičnosti, Marko Andrijić ima, posvjedočit će mu u prilog i dječja psihologinja Ana Čulić, koja ga je i podržala prenošenjem njegova oglasa u potrazi za poslom.

---

image

Pet mjeseci proveo je u Madridu, bio je u Francuskoj, Bugarskoj, Turskoj...

Privatni album
---

Marko ga je sročio otprilike ovako: "Pozdrav, zovem se Marko, diplomirao sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje sam stekao vještine snimanja reportaža za studentsku televiziju te pisanja članaka za studentske novine, a najveće postignuće je osvojena rektorova nagrada za sudjelovanje u kreiranju mjuzikla ‘Šuma Striborova‘. Najveća strast i ujedno hobi mi je sport te sam proveo 11 godina u kompetitivnom sportu (plivanje i košarka), nakon čega sam se nastavio baviti rekreacijski različitim sportovima.

Od ostalih interesa, mogu istaknuti kulinarstvo, pogotovo spremanje slastica, brigu o vlastitom tijelu kroz tjelovježbu, pravilnu te uravnoteženu prehranu, brigu o kućnim ljubimcima (mačkama), putovanja te proučavanje psihologije", predstavio se Marko, navodeći kako se vrlo zanima za rad s najmlađima, a u budućnosti vidi kao trener i animator za djecu svih dobi, najviše kroz sport i razne igre.

---

image

‘Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima‘, kaže Marko

Privatni album
---

– Volio bih se okušati u čuvanju djecu jer mogu pokazati svoju razigranu stranu, komunikativnost, kreativnost, entuzijazam, posvećenost, marljivost i fleksibilnost. Ljubitelj sam provođenja vremena u prirodi, na svježem zraku, a pogotovo kada to uključuje razne aktivnosti, što umne, što tjelesne. Uz to, veseli me igranje i kreacija društvenih igara – otkriva Marko, koji uskoro planira upisati i tečaj za dadilje.

Nesuđeni novinar nikad se, govori, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati. Zato je nakon dugogodišnjeg treniranja plivanja (osvajao je i medalje) i košarke odlučio upisati i novinarstvo. Negdje u budućnosti vidio je sebe kao sportskog novinara... No, već na prvoj godini fakulteta shvatio je da "to nije to". Više je, kaže, učio u srednjoj školi nego na fakultetu.

Razočarao se u kompletan sustav – očekivao je puno više, a ne profesore koji samo odrađuju predavanja, pregršt nepotrebnih predmeta, a, primjerice, za sportsko novinarstvo koje njega zanima nema literature. Nije vidio smisao praćenja lokalnog novinarstva tjedan dana, pa da za to dobije ocjenu iz predmeta. Nije vidio smisao ni u copy/paste novinarstvu, studentima koji ne uče i, bez puno muke, prođu kolokvije.

– Svatko na tom fakultetu radi što hoće. Nije uopće bitno znanje, nema usmjeravanja, sve je opće. Kad sam to shvatio, poludio sam skroz. Govorili su mi da se prebacim na neki drugi fakultet, ali kako sam tip koji kad se nečega uhvati to voli i završiti, odlučio sam steći tu diplomu. Danas znam da sam trebao drugačije. Studenti se često ispisuju s jednog i upisuju na drugi fakultet, ali ja to, eto, nisam napravio. Čak sam razmišljao paralelno upisati kineziologiju, ali bi to bilo neizvedivo jer je trebalo puno vremena provoditi po dvoranama. Ne bih mogao gurati na dva fakultetska kolosijeka – iskreno će Marko.

---

image

‘Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Tijekom studija radio je razne sezonske poslove u turizmu, mahom konobarenje, a kad se iz Zagreba vratio u rodni Split, i prošlu sezonu je odradio na recepciji jednog hvarskog hotela za plaću od 1100 eura. I onda, s prvim danima jeseni, kao i brojni mladi Hrvati, počeo razmišljati o odlasku u inozemstvo, jer mu nije opcija biti na roditeljskoj grbači. Pa makar završio i na baušteli...

– Razočaran sam u ovu državu i cijeli sustav. Kako obrazovanja, tako i kadroviranja, površnost i veze na svakom uglu. Dobro znam što hoću, a što neću. I onda mi je u svim tim premišljanjima u stilu što ću i kako ću pao na pamet rad s djecom, koju obožavam. S obzirom na znanje stranih jezika i sportske vještine i znanja, pomislio sam kako bi mogao raditi s njima.

Smatram da je provođenje kvalitetnog vremena s djecom ključno za njihov osobni rast i razvoj. Ako ih se nauči važnim stvarima od male dobi, oni će kao spužve upiti sve što ih se nauči i educira. Držim kako je potrebno svakom djetetu pristupiti drugačije, djeca zahtijevaju individualan pristup, a ja ću osobno biti zadovoljan ako nakon druženja sa mnom budu imali osmijeh na licu – entuzijastično će mladi Splićanin u potrazi za dadilja angažmanom.

Svjestan je kako će ga mnogi odmah upitati za iskustvo, pa ako volonterska druženja s djecom u "Maestralu" nešto znače, eto svima na znanje. Njega su, kaže, ispunjavala (čak je dobio i pohvale da mu dobro ide), a vidio je koliko su istodobno značila i djeci, koja život provode u domu.

---

image

Nesuđeni novinar nikad se, kaže, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati

Privatni album
---

– Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima. Sve je otišlo u krajnost... Vidim te fizički nerazvijene dječake, ne mora to biti samo ni fizički. Zanemaruju se socijalne vještine, ne motivira ih se, ne razgovara s njima. A mnogima se, u tempu i okolnostima današnjeg življenja, ne daje ni prilika. Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu. Uvijek sam smatrao kako mi samo treba dati priliku, a ja ću dati sve od sebe. Čak i kad sam igrao košarkašku ligu, sjedio na klupi i čekao da me trener ubaci u igru – slikovito će Splićanin.

Mladić s atipičnom željom "muškog dadiljanja" nije ni tijekom školovanja bio poput velikog broja vršnjaka zadojenih videoigricama i raznoraznim čudima tehnologije. Više je bio retro tip, okrenut nekim drugim vrijednostima.

– Danas poludim kad vidim i odrasle da bulje u mobitel i tipkaju, a kamoli ne djecu. Ja praktički do 19. godine, do fakulteta, nisam imao ni laptop ni mobitel. Odbijao sam to... Jedini u razredu nisam imao pravi mobitel. Bio sam fokusiran samo na školu i sport. U to sam se davao 100 posto. Kakvo dopisivanje mobitelom? Kakav WhatsApp?!

---

U Madridu učio i Španjolski

Marko je stjecao iskustvo i u međunarodnim okruženjima. Uz to što govori engleski jezik, pet mjeseci je, posredstvom sveučilišta, proveo u Madridu kao dio Erasmus+ programa gdje je naučio osnove španjolskog.

Bio je na studentskim putovanjima u Crnoj Gori, Makedoniji i Bugarskoj, a u sklopu Erasmus+ projekata, posjetio i Francusku, Sloveniju i Tursku.

 

---

---

Što je sve posao dadilje

Posao dadilje podrazumijeva čuvanje i brigu o razvitku i sigurnosti djece u odsutnosti roditelja. Dadilje, bilo da je riječ o muškim ili ženskim, zadovoljavaju fizičke, emocionalne, društvene i intelektualne potrebe djece, čija je glavna uloga osigurati sigurno okruženje u kojem djeca napreduju i razvijaju se.

Riječ je o poslu koji podrazumijeva i hranjenje, održavanje higijene djeteta, te formiranje djetetovih higijenskih navika.

Osim toga, zadatak dadilje je igra i komunikacija s djetetom, poticanje intelektualnog i tjelesnog razvoja te stjecanja vještina. Marko Andrijić smatra kako bi, ukoliko mu se samo pruži prilika, mogao stasati u pravu (sportski orijentiranu) dadilju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marko mijenja posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => marko mijenja posao 2 0 6988 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-14 14:55:39 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-18 12:53:33 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2024-02-18 11:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mladi Splićanin, diplomirani novinar i sportaš, želi biti - dadilja: 'Obožavam djecu. A kad to vidim, duša me boli...' page_title=Mladi Splićanin, diplomirani novinar i sportaš, želi biti - dadilja: 'Obožavam djecu. A kad to vidim, duša me boli...' [metakey] => marko andrijić, dadilja, čuvanje djece [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569244.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569241.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577370.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577371.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577372.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577373.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577394.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577395.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577396.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Ne \u017eelim da djeca prolaze ne\u0161to \u0161to sam mo\u017eda ja prolazio u \u017eivotu\u2018<\/p>","

\u2018Smatram da je provo\u0111enje kvalitetnog vremena s djecom klju\u010dno za njihov osobni rast i razvoj\u2018<\/p>","

Pet mjeseci proveo je u Madridu, bio je u Francuskoj, Bugarskoj, Turskoj...<\/p>","","

\u2018Du\u0161a me boli kad danas ne vidim djecu na igrali\u0161tima, svi su na mobitelima i tabletima\u2018, ka\u017ee Marko<\/p>","","","","

Nesu\u0111eni novinar nikad se, ka\u017ee, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati<\/p>","

Marko se 11 godina bavio ko\u0161arkom i plivanjem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["34:30","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_26569244_1920.jpg":"1920x1080","k_26569244_1280.jpg":"1280x1280","k_26569244_1024.jpg":"1024x1024","k_26569244_640.jpg":"640x640","k_26569244_480.jpg":"480x480","k_26569244_340.jpg":"340x340","k_26569244_220.jpg":"220x220","o_26569244_1280.jpg":"1280x1920","o_26569244_1024.jpg":"1024x1536","o_26569244_640.jpg":"640x960","o_26569244_480.jpg":"480x720","o_26569244_340.jpg":"340x510","o_26569244_220.jpg":"220x330","h_26569244_1280.jpg":"1280x854","h_26569244_1024.jpg":"1024x683","h_26569244_640.jpg":"640x427","h_26569244_480.jpg":"480x320","h_26569244_340.jpg":"340x227","h_26569244_220.jpg":"220x147","pp_26569244_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569244_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569244_640.jpg":"640x814","pp_26569244_480.jpg":"480x611","pp_26569244_340.jpg":"340x432","pp_26569244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26569241_1920.jpg":"1920x1080","k_26569241_1280.jpg":"1280x1280","k_26569241_1024.jpg":"1024x1024","k_26569241_640.jpg":"640x640","k_26569241_480.jpg":"480x480","k_26569241_340.jpg":"340x340","k_26569241_220.jpg":"220x220","o_26569241_1280.jpg":"1280x853","o_26569241_1024.jpg":"1024x682","o_26569241_640.jpg":"640x426","o_26569241_480.jpg":"480x320","o_26569241_340.jpg":"340x226","o_26569241_220.jpg":"220x146","h_26569241_1280.jpg":"1280x854","h_26569241_1024.jpg":"1024x683","h_26569241_640.jpg":"640x427","h_26569241_480.jpg":"480x320","h_26569241_340.jpg":"340x227","h_26569241_220.jpg":"220x147","pp_26569241_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569241_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569241_640.jpg":"640x814","pp_26569241_480.jpg":"480x611","pp_26569241_340.jpg":"340x432","pp_26569241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26577370_1920.jpg":"1920x1080","k_26577370_1280.jpg":"1280x1280","k_26577370_1024.jpg":"1024x1024","k_26577370_640.jpg":"640x640","k_26577370_480.jpg":"480x480","k_26577370_340.jpg":"340x340","k_26577370_220.jpg":"220x220","o_26577370_1280.jpg":"1280x960","o_26577370_1024.jpg":"1024x768","o_26577370_640.jpg":"640x480","o_26577370_480.jpg":"480x360","o_26577370_340.jpg":"340x255","o_26577370_220.jpg":"220x165","h_26577370_1280.jpg":"1280x854","h_26577370_1024.jpg":"1024x683","h_26577370_640.jpg":"640x427","h_26577370_480.jpg":"480x320","h_26577370_340.jpg":"340x227","h_26577370_220.jpg":"220x147","pp_26577370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577370_640.jpg":"640x814","pp_26577370_480.jpg":"480x611","pp_26577370_340.jpg":"340x432","pp_26577370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"747x1328","hd_26577371_1920.jpg":"1920x1080","k_26577371_1280.jpg":"1280x1280","k_26577371_1024.jpg":"1024x1024","k_26577371_640.jpg":"640x640","k_26577371_480.jpg":"480x480","k_26577371_340.jpg":"340x340","k_26577371_220.jpg":"220x220","o_26577371_1280.jpg":"1280x2275","o_26577371_1024.jpg":"1024x1820","o_26577371_640.jpg":"640x1137","o_26577371_480.jpg":"480x853","o_26577371_340.jpg":"340x604","o_26577371_220.jpg":"220x391","h_26577371_1280.jpg":"1280x854","h_26577371_1024.jpg":"1024x683","h_26577371_640.jpg":"640x427","h_26577371_480.jpg":"480x320","h_26577371_340.jpg":"340x227","h_26577371_220.jpg":"220x147","pp_26577371_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577371_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577371_640.jpg":"640x814","pp_26577371_480.jpg":"480x611","pp_26577371_340.jpg":"340x432","pp_26577371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26577372_1920.jpg":"1920x1080","k_26577372_1280.jpg":"1280x1280","k_26577372_1024.jpg":"1024x1024","k_26577372_640.jpg":"640x640","k_26577372_480.jpg":"480x480","k_26577372_340.jpg":"340x340","k_26577372_220.jpg":"220x220","o_26577372_1280.jpg":"1280x853","o_26577372_1024.jpg":"1024x682","o_26577372_640.jpg":"640x426","o_26577372_480.jpg":"480x320","o_26577372_340.jpg":"340x226","o_26577372_220.jpg":"220x146","h_26577372_1280.jpg":"1280x854","h_26577372_1024.jpg":"1024x683","h_26577372_640.jpg":"640x427","h_26577372_480.jpg":"480x320","h_26577372_340.jpg":"340x227","h_26577372_220.jpg":"220x147","pp_26577372_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577372_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577372_640.jpg":"640x814","pp_26577372_480.jpg":"480x611","pp_26577372_340.jpg":"340x432","pp_26577372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26577373_1920.jpg":"1920x1080","k_26577373_1280.jpg":"1280x1280","k_26577373_1024.jpg":"1024x1024","k_26577373_640.jpg":"640x640","k_26577373_480.jpg":"480x480","k_26577373_340.jpg":"340x340","k_26577373_220.jpg":"220x220","o_26577373_1280.jpg":"1280x1920","o_26577373_1024.jpg":"1024x1536","o_26577373_640.jpg":"640x960","o_26577373_480.jpg":"480x720","o_26577373_340.jpg":"340x510","o_26577373_220.jpg":"220x330","h_26577373_1280.jpg":"1280x854","h_26577373_1024.jpg":"1024x683","h_26577373_640.jpg":"640x427","h_26577373_480.jpg":"480x320","h_26577373_340.jpg":"340x227","h_26577373_220.jpg":"220x147","pp_26577373_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577373_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577373_640.jpg":"640x814","pp_26577373_480.jpg":"480x611","pp_26577373_340.jpg":"340x432","pp_26577373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x716","hd_26577394_1920.jpg":"1920x1080","k_26577394_1280.jpg":"1280x1280","k_26577394_1024.jpg":"1024x1024","k_26577394_640.jpg":"640x640","k_26577394_480.jpg":"480x480","k_26577394_340.jpg":"340x340","k_26577394_220.jpg":"220x220","o_26577394_1280.jpg":"1280x848","o_26577394_1024.jpg":"1024x678","o_26577394_640.jpg":"640x424","o_26577394_480.jpg":"480x318","o_26577394_340.jpg":"340x225","o_26577394_220.jpg":"220x145","h_26577394_1280.jpg":"1280x854","h_26577394_1024.jpg":"1024x683","h_26577394_640.jpg":"640x427","h_26577394_480.jpg":"480x320","h_26577394_340.jpg":"340x227","h_26577394_220.jpg":"220x147","pp_26577394_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577394_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577394_640.jpg":"640x814","pp_26577394_480.jpg":"480x611","pp_26577394_340.jpg":"340x432","pp_26577394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x864","hd_26577395_1920.jpg":"1920x1080","k_26577395_1280.jpg":"1280x1280","k_26577395_1024.jpg":"1024x1024","k_26577395_640.jpg":"640x640","k_26577395_480.jpg":"480x480","k_26577395_340.jpg":"340x340","k_26577395_220.jpg":"220x220","o_26577395_1280.jpg":"1280x576","o_26577395_1024.jpg":"1024x460","o_26577395_640.jpg":"640x288","o_26577395_480.jpg":"480x216","o_26577395_340.jpg":"340x153","o_26577395_220.jpg":"220x99","h_26577395_1280.jpg":"1280x854","h_26577395_1024.jpg":"1024x683","h_26577395_640.jpg":"640x427","h_26577395_480.jpg":"480x320","h_26577395_340.jpg":"340x227","h_26577395_220.jpg":"220x147","pp_26577395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577395_640.jpg":"640x814","pp_26577395_480.jpg":"480x611","pp_26577395_340.jpg":"340x432","pp_26577395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26577396_1920.jpg":"1920x1080","k_26577396_1280.jpg":"1280x1280","k_26577396_1024.jpg":"1024x1024","k_26577396_640.jpg":"640x640","k_26577396_480.jpg":"480x480","k_26577396_340.jpg":"340x340","k_26577396_220.jpg":"220x220","o_26577396_1280.jpg":"1280x960","o_26577396_1024.jpg":"1024x768","o_26577396_640.jpg":"640x480","o_26577396_480.jpg":"480x360","o_26577396_340.jpg":"340x255","o_26577396_220.jpg":"220x165","h_26577396_1280.jpg":"1280x854","h_26577396_1024.jpg":"1024x683","h_26577396_640.jpg":"640x427","h_26577396_480.jpg":"480x320","h_26577396_340.jpg":"340x227","h_26577396_220.jpg":"220x147","pp_26577396_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577396_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577396_640.jpg":"640x814","pp_26577396_480.jpg":"480x611","pp_26577396_340.jpg":"340x432","pp_26577396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26577414_1920.jpg":"1920x1080","k_26577414_1280.jpg":"1280x1280","k_26577414_1024.jpg":"1024x1024","k_26577414_640.jpg":"640x640","k_26577414_480.jpg":"480x480","k_26577414_340.jpg":"340x340","k_26577414_220.jpg":"220x220","o_26577414_1280.jpg":"1280x720","o_26577414_1024.jpg":"1024x576","o_26577414_640.jpg":"640x360","o_26577414_480.jpg":"480x270","o_26577414_340.jpg":"340x191","o_26577414_220.jpg":"220x123","h_26577414_1280.jpg":"1280x854","h_26577414_1024.jpg":"1024x683","h_26577414_640.jpg":"640x427","h_26577414_480.jpg":"480x320","h_26577414_340.jpg":"340x227","h_26577414_220.jpg":"220x147","pp_26577414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577414_640.jpg":"640x814","pp_26577414_480.jpg":"480x611","pp_26577414_340.jpg":"340x432","pp_26577414_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7833466 Threads: 2 Questions: 1575576180 Slow queries: 4807784 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111888042 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/mladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli-1365015 [printLink] => /split/mladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli-1365015?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748161 [name] => marko andrijić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-15 11:46:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-andrijic [link] => /tag/marko-andrijic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640883 [name] => dadilja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-10 18:13:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dadilja [link] => /tag/dadilja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 748163 [name] => čuvanje djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-15 11:46:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cuvanje-djece [link] => /tag/cuvanje-djece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marko mijenja posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi Splićanin, diplomirani novinar i sportaš, želi biti - dadilja: ‘Obožavam djecu. A kad to vidim, duša me boli...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569244.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569244.jpg [title] =>

‘Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu‘

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569241.jpg [title] =>

‘Smatram da je provođenje kvalitetnog vremena s djecom ključno za njihov osobni rast i razvoj‘

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577370.jpg [title] =>

Pet mjeseci proveo je u Madridu, bio je u Francuskoj, Bugarskoj, Turskoj...

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577371.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577372.jpg [title] =>

‘Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima‘, kaže Marko

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577373.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577394.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577395.jpg [title] => Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577396.jpg [title] =>

Nesuđeni novinar nikad se, kaže, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577414.jpg [title] =>

Marko se 11 godina bavio košarkom i plivanjem

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na snimanje je stigao u majici s natpisom "Mi ružni" ilustriranom vlastitim likom. Kaže kako ju je svojedobno kupio kako bi pridonio humanitarnoj akciji Zadranina Branimira Kambera, autora istoimene pjesme, koji niz godina pomaže osobama s poteškoćama u razvoju. Prodajom spomenutih majica Kamber je prije osam godina osigurao sredstva za ljetovanje sedmero djece iz Čazme na moru, a naš sugovornik i jedan od kupaca, Marko Andrijić, odmah je naručio dvije.

– Super mi je bila ta akcija, majice i danas pažljivo čuvam i rado nosim. I baš sam smatrao prikladnim jednu odjenuti i za ovu prigodu – kaže ovaj 26-godišnji Splićanin, inače diplomirani novinar i sportaš, s kojim se nismo našli zbog njegova potencijalnog zapošljavanja u struci. Upravo suprotno, njome se Marko zapravo ni ne namjerava baviti, jer želi biti – dadilja!

Bez obzira na uvriježene predrasude, vezane za rodnu podjelu na ženske i muške poslove, nekako misli da bi ga sjajno išlo, jer djecu obožava, a posjeduje skup znanja i vještina koje bi im rado prenio. Ono što se od jedne dadilje, bilo da je riječ o muškoj ili ženskoj, očekuje – empatija, emocionalna inteligencija, usmjerenost na rad s ljudima, strpljenje, određena doza autoriteta, čitanje djetetovih emocija... uz veliku dozu odgovornosti i energičnosti, Marko Andrijić ima, posvjedočit će mu u prilog i dječja psihologinja Ana Čulić, koja ga je i podržala prenošenjem njegova oglasa u potrazi za poslom.

---

image

Pet mjeseci proveo je u Madridu, bio je u Francuskoj, Bugarskoj, Turskoj...

Privatni album
---

Marko ga je sročio otprilike ovako: "Pozdrav, zovem se Marko, diplomirao sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje sam stekao vještine snimanja reportaža za studentsku televiziju te pisanja članaka za studentske novine, a najveće postignuće je osvojena rektorova nagrada za sudjelovanje u kreiranju mjuzikla ‘Šuma Striborova‘. Najveća strast i ujedno hobi mi je sport te sam proveo 11 godina u kompetitivnom sportu (plivanje i košarka), nakon čega sam se nastavio baviti rekreacijski različitim sportovima.

Od ostalih interesa, mogu istaknuti kulinarstvo, pogotovo spremanje slastica, brigu o vlastitom tijelu kroz tjelovježbu, pravilnu te uravnoteženu prehranu, brigu o kućnim ljubimcima (mačkama), putovanja te proučavanje psihologije", predstavio se Marko, navodeći kako se vrlo zanima za rad s najmlađima, a u budućnosti vidi kao trener i animator za djecu svih dobi, najviše kroz sport i razne igre.

---

image

‘Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima‘, kaže Marko

Privatni album
---

– Volio bih se okušati u čuvanju djecu jer mogu pokazati svoju razigranu stranu, komunikativnost, kreativnost, entuzijazam, posvećenost, marljivost i fleksibilnost. Ljubitelj sam provođenja vremena u prirodi, na svježem zraku, a pogotovo kada to uključuje razne aktivnosti, što umne, što tjelesne. Uz to, veseli me igranje i kreacija društvenih igara – otkriva Marko, koji uskoro planira upisati i tečaj za dadilje.

Nesuđeni novinar nikad se, govori, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati. Zato je nakon dugogodišnjeg treniranja plivanja (osvajao je i medalje) i košarke odlučio upisati i novinarstvo. Negdje u budućnosti vidio je sebe kao sportskog novinara... No, već na prvoj godini fakulteta shvatio je da "to nije to". Više je, kaže, učio u srednjoj školi nego na fakultetu.

Razočarao se u kompletan sustav – očekivao je puno više, a ne profesore koji samo odrađuju predavanja, pregršt nepotrebnih predmeta, a, primjerice, za sportsko novinarstvo koje njega zanima nema literature. Nije vidio smisao praćenja lokalnog novinarstva tjedan dana, pa da za to dobije ocjenu iz predmeta. Nije vidio smisao ni u copy/paste novinarstvu, studentima koji ne uče i, bez puno muke, prođu kolokvije.

– Svatko na tom fakultetu radi što hoće. Nije uopće bitno znanje, nema usmjeravanja, sve je opće. Kad sam to shvatio, poludio sam skroz. Govorili su mi da se prebacim na neki drugi fakultet, ali kako sam tip koji kad se nečega uhvati to voli i završiti, odlučio sam steći tu diplomu. Danas znam da sam trebao drugačije. Studenti se često ispisuju s jednog i upisuju na drugi fakultet, ali ja to, eto, nisam napravio. Čak sam razmišljao paralelno upisati kineziologiju, ali bi to bilo neizvedivo jer je trebalo puno vremena provoditi po dvoranama. Ne bih mogao gurati na dva fakultetska kolosijeka – iskreno će Marko.

---

image

‘Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Tijekom studija radio je razne sezonske poslove u turizmu, mahom konobarenje, a kad se iz Zagreba vratio u rodni Split, i prošlu sezonu je odradio na recepciji jednog hvarskog hotela za plaću od 1100 eura. I onda, s prvim danima jeseni, kao i brojni mladi Hrvati, počeo razmišljati o odlasku u inozemstvo, jer mu nije opcija biti na roditeljskoj grbači. Pa makar završio i na baušteli...

– Razočaran sam u ovu državu i cijeli sustav. Kako obrazovanja, tako i kadroviranja, površnost i veze na svakom uglu. Dobro znam što hoću, a što neću. I onda mi je u svim tim premišljanjima u stilu što ću i kako ću pao na pamet rad s djecom, koju obožavam. S obzirom na znanje stranih jezika i sportske vještine i znanja, pomislio sam kako bi mogao raditi s njima.

Smatram da je provođenje kvalitetnog vremena s djecom ključno za njihov osobni rast i razvoj. Ako ih se nauči važnim stvarima od male dobi, oni će kao spužve upiti sve što ih se nauči i educira. Držim kako je potrebno svakom djetetu pristupiti drugačije, djeca zahtijevaju individualan pristup, a ja ću osobno biti zadovoljan ako nakon druženja sa mnom budu imali osmijeh na licu – entuzijastično će mladi Splićanin u potrazi za dadilja angažmanom.

Svjestan je kako će ga mnogi odmah upitati za iskustvo, pa ako volonterska druženja s djecom u "Maestralu" nešto znače, eto svima na znanje. Njega su, kaže, ispunjavala (čak je dobio i pohvale da mu dobro ide), a vidio je koliko su istodobno značila i djeci, koja život provode u domu.

---

image

Nesuđeni novinar nikad se, kaže, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati

Privatni album
---

– Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima. Sve je otišlo u krajnost... Vidim te fizički nerazvijene dječake, ne mora to biti samo ni fizički. Zanemaruju se socijalne vještine, ne motivira ih se, ne razgovara s njima. A mnogima se, u tempu i okolnostima današnjeg življenja, ne daje ni prilika. Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu. Uvijek sam smatrao kako mi samo treba dati priliku, a ja ću dati sve od sebe. Čak i kad sam igrao košarkašku ligu, sjedio na klupi i čekao da me trener ubaci u igru – slikovito će Splićanin.

Mladić s atipičnom željom "muškog dadiljanja" nije ni tijekom školovanja bio poput velikog broja vršnjaka zadojenih videoigricama i raznoraznim čudima tehnologije. Više je bio retro tip, okrenut nekim drugim vrijednostima.

– Danas poludim kad vidim i odrasle da bulje u mobitel i tipkaju, a kamoli ne djecu. Ja praktički do 19. godine, do fakulteta, nisam imao ni laptop ni mobitel. Odbijao sam to... Jedini u razredu nisam imao pravi mobitel. Bio sam fokusiran samo na školu i sport. U to sam se davao 100 posto. Kakvo dopisivanje mobitelom? Kakav WhatsApp?!

---

U Madridu učio i Španjolski

Marko je stjecao iskustvo i u međunarodnim okruženjima. Uz to što govori engleski jezik, pet mjeseci je, posredstvom sveučilišta, proveo u Madridu kao dio Erasmus+ programa gdje je naučio osnove španjolskog.

Bio je na studentskim putovanjima u Crnoj Gori, Makedoniji i Bugarskoj, a u sklopu Erasmus+ projekata, posjetio i Francusku, Sloveniju i Tursku.

 

---

---

Što je sve posao dadilje

Posao dadilje podrazumijeva čuvanje i brigu o razvitku i sigurnosti djece u odsutnosti roditelja. Dadilje, bilo da je riječ o muškim ili ženskim, zadovoljavaju fizičke, emocionalne, društvene i intelektualne potrebe djece, čija je glavna uloga osigurati sigurno okruženje u kojem djeca napreduju i razvijaju se.

Riječ je o poslu koji podrazumijeva i hranjenje, održavanje higijene djeteta, te formiranje djetetovih higijenskih navika.

Osim toga, zadatak dadilje je igra i komunikacija s djetetom, poticanje intelektualnog i tjelesnog razvoja te stjecanja vještina. Marko Andrijić smatra kako bi, ukoliko mu se samo pruži prilika, mogao stasati u pravu (sportski orijentiranu) dadilju.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Jakov Prkić/Cropix

‘Ne želim da djeca prolaze nešto što sam možda ja prolazio u životu‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Smatram da je provođenje kvalitetnog vremena s djecom ključno za njihov osobni rast i razvoj‘

Privatni album

Pet mjeseci proveo je u Madridu, bio je u Francuskoj, Bugarskoj, Turskoj...

Privatni album

‘Duša me boli kad danas ne vidim djecu na igralištima, svi su na mobitelima i tabletima‘, kaže Marko

Privatni album

Nesuđeni novinar nikad se, kaže, nije vidio u nekom poslu od 8 do 16 sati

Privatni album

Marko se 11 godina bavio košarkom i plivanjem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/mladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli-1365015 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f379dda7d6462359c24bc389dfd3a1303ae849f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+Spli%C4%87anin%2C+diplomirani+novinar+i+sporta%C5%A1%2C+%C5%BEeli+biti+-+dadilja%3A+%E2%80%98Obo%C5%BEavam+djecu.+A+kad+to+vidim%2C+du%C5%A1a+me+boli...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli-1365015 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmladi-splicanin-diplomirani-novinar-i-sportas-zeli-biti-dadilja-obozavam-djecu-a-kad-to-vidim-dusa-me-boli-1365015 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => marko mijenja posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitmarko mijenja posao

Mladi Splićanin, diplomirani novinar i sportaš, želi biti - dadilja: ‘Obožavam djecu. A kad to vidim, duša me boli...‘

Piše Mirela Goreta
18. veljače 2024. - 12:55

Na snimanje je stigao u majici s natpisom "Mi ružni" ilustriranom vlastitim likom. Kaže kako ju je svojedobno kupio kako bi pridonio humanitarnoj akciji Zadranina Branimira Kambera, autora istoimene pjesme, koji niz godina pomaže osobama s poteškoćama u razvoju. Prodajom spomenutih majica Kamber je prije osam godina osigurao sredstva za ljetovanje sedmero djece iz Čazme na moru, a naš sugovornik i jedan od kupaca, Marko Andrijić, odmah je naručio dvije.

– Super mi je bila ta akcija, majice i danas pažljivo čuvam i rado nosim. I baš sam smatrao prikladnim jednu odjenuti i za ovu prigodu – kaže ovaj 26-godišnji Splićanin, inače diplomirani novinar i sportaš, s kojim se nismo našli zbog njegova potencijalnog zapošljavanja u struci. Upravo suprotno, njome se Marko zapravo ni ne nam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:13