StoryEditorOCM
SplitU REBAMA NA PLUS 35

Majka splitskoga gimnazijalca ogorčena školskim pravilima: ‘Klime im nisu osigurali, a inzistiraju na dress codeu!‘

Piše Ana Pivčević
12. rujna 2023. - 22:50

Od vrućine se u zgradi I. i II. gimnazije u Teslinoj ulici ne može živjeti, a kamoli pratiti nastavu. Razlog je, kao što je Slobodna Dalmacija prije nekoliko dana pisala - nedostatak klimatizacijskih uređaja.

Pobunili su nam se roditelji čija djeca pohađaju ove gimnazije jer u podrumskim prostorijama i onima u prizemlju učenici borave po minimalno šest školskih sati dnevno i to bez ikakvog klima-uređaja, dok su učionice na prvom i drugom katu odavno klimatizirane.

U elitnoj splitskoj gimnaziji učenici umiru od vrućine u smrdljivim podrumima: ‘Nemamo klimu, hladimo se lepezama... ‘

Još više ih je šokiralo kada su saznali da je problem u neriješenim imovinskopravnim odnosima. Javila nam se majka učenika prvog razreda gimnazije u Teslinoj koju sada još više ljuti činjenica da, unatoč velikim vrućinama i nedostatku klima-uređaja, iz škole zahtijevaju striktan dress code.

- Ne mogu prežaliti što sam sugerirala sinu da upiše gimnaziju na Spinutu. Mogao je po ocjenama birati školu... Da sam znala da će se kuvati na 35 stupnjeva u podrumskim prostorijama i pritom morati dolaziti na nastavu odjeven striktno u duge hlače, nipošto trenirku ili, nedajbože, bermude... svakako bih mu savjetovala drukčije.

image
Joško Šupić/Cropix

Mali mi dolazi doma iz škole mokar kao čep, a na pitanje zašto ne nosi bermude, nego se kuva u rebatinkama, govori da su muškima kratke hlače zabranjene?! Jasno mi je da u školama ne mogu dolaziti u majicama na špaline, minicama i u šorcu, ali čemu inzistiranje na dugim hlačama, pogotov kad se zna da dolaze u saunu.

Kad sam pročitala u "Slobodnoj" što kažu odgovorni na ovu temu, došlo mi je slabo. Već godinama najavljuju da će klimatizirati školu, a sad odjednom tvrde da su problem imovinskopravni odnosi. To ih je, kao, iznenadilo. Ne bi da to nisu znali ranije.

Možda bi se i ravnateljice dviju gimnazija koje dijele tu zgradu i županijski i gradski šefovi malo ubrzali da samo jedan dan provedu u tim smrdljivim vrućim prostorima. I da pritom budu odjeveni u rebatinke. Pitala bi ih nakon toga za mišljenje. Po dress codu koji su nametnuli djeci glume elitni britanski koledž, a uvjeti su im grozni - govori nam to majka učenika prvog razreda gimnazije u Teslinoj, čiji je identitet poznat redakciji.

Još jednom je apelirala na sve odgovorne da što prije osiguraju gimnazijalcima normalne uvjete rada, a dok to ne naprave da budu malo fleksibilniji u pogledu odijevanja.

image
Joško Šupić/Cropix

- Zašto ne bi, dok traju ove vrućine i dok ne klimatiziraju učionice, mogli doći na nastavu u nekim pristojnim bermudama? Što fali nekoj laganijoj tuti? Čije to moralne osjećaje vrijeđa? A s druge strane, tetovaže, pirsinge, jaka šminka... to prolazi - čudi se naša sugovornica, koja zbog nemogućih uvjeta rada žali i njihove nastavnike. Kao da je lako raditi i održavati tinejdžerima koncentraciju na takvoj vrućini...

Upravo o temi primjerena odijevanja u školama pisali smo u travnju ove godine, kada je nekoliko učenika jedne splitske srednje škole završilo u pedagoga jer su na nastavu došli u trenirkama. Tada je ova tema suprotstavila dvije strane, jednu koja to podržava i drugu koja se tome protivi. 

Par splitskih srednjoškolaca došlo u trenirkama u školu, poslalo ih u pedagoga. Majke sve žestoko raspravile: ‘A šta fali tuti?!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:11