stdClass Object ( [id] => 1114297 [title] => Komunalci krenuli u veliku čistku ilegalnih štandova na istočnoj obali narednih mjesec dana! Vlasnici najavljuju tužbe: Kiosk neću maknuti, radije ću ga sam zapaliti! [alias] => komunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski komunalci su sredinom tjedna krenuli u veliku "čistku" ilegalnih štandova i štekata uz Obalu kneza Domagoja – od spomenika Franji Tuđmanu do autobusnoga kolodvora.

Radi se o problemu koji se poteže već dvije godine, a nitko ga ne rješava. Još 2019. godine Grad Split je ukinuo ove lokacije i odbio izdavati daljnje dozvole za njihovo korištenje, a Inspekcija Ministarstva mora i prometa je Hrvatskim cestama naredila uklanjanje ilegalnih kioska i štekata.

No, tek tada je krenuo "show". Hrvatske ceste su pokrenule upravni spor uz objašnjenje da ne održavaju pješačke staze izvan kolnika, a ishodovale su i nekoliko produljenja roka izvršenja. Gradska vlast je, s druge strane, tvrdila da nisu nadležni, slali su požurnice i čekali okončanje postupka.

Za to vrijeme kiosci i štandovi su nesmetano radili, a svoju ponudu su često širili i izvan nekoć dopuštenih gabarita, nagrđujući obalu i ometajući prolaz brojnim putnicima koji su s kolodvora i iz luke pristizali u grad.

Ipak, prijave nezadovoljnih građana nastavile su pristizati, pa je nova gradska vlast odlučila izići na ulice i uvesti red.

Komunalne redare smo sreli u pratnji voditelja Odsjeka za redarstvo Gorana Dlake i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji ih, kažu, često prati u njihovim akcijama. Popisano je oko 35 objekata, a konačno uklanjanje trebalo bi se dogoditi unutar mjesec dana. I nema iznimke, svi odlaze.

Prema svima isto

– Na temelju prijave građana, postupamo prema svim štekatima, štandovima i kioscima. Sa svim vlasnicima objekata koji su nam poznati sastavili smo zapisnik i bit će im izdana rješenja sukladno zakonu, a za objekte koji su trenutačno zatvoreni i oni kojima nije poznat vlasnik također će biti izdana rješenja na nepoznatu osobu.

Dinamika uklanjanja ovisit će o brzini rješavanja ove problematike. Sukladno zakonu mora se provesti postupak za nepoznate osobe, odnosno objaviti na oglasnu ploču osam dana, a za poznate osobe rok je pet dana, pa ćemo vidjeti dalje – objašnjava Alen Katić, komunalni redar nadležan za područje Bačvica.

Ako vlasnici sami ne uklone objekte, to će učiniti gradski koncesionar o njihovu trošku, sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, ističe Katić.

Tijekom postupanja bilo je negodovanja vlasnika štandova i kioska, no ništa neočekivano, kaže šef komunalnih redara Goran Dlaka.

– Očekivano je, naravno, da će proći s nekim oscilacijama ljudi koje drže štandove. Bilo je i nekoliko neugodnijih, ali to sve spada u opis posla, a tu nam je i dogradonačelnik koji je smirio situaciju – kaže Dlaka, kojeg smo upitali i za daljnje planove što se tiče uvođenja komunalnog reda na splitske ulice.

– Svaki dan imamo nekakve akcije, provodimo zakon jednako za sve građane. U proteklom razdoblju krenuli smo u intenzivniju kontrolu ilegalno postavljenih objekata, a vikendom i u kontrolu buke. Nastavit ćemo i dalje, odnosno dok god bude potrebe – najavljuje.

Kao što smo spomenuli, popisani su svi štandovi, kiosci i štekati od spomenika Franji Tuđmanu do ulaza u kolodvor, njih oko 35. Na red još nisu stigle ilegalne reklame na zidovima.

– Prijava se odnosila za bespravno postavljene objekte, ali nastavit ćemo uvoditi red po cijelom gradu, pa tako i što se tiče reklama. Prioritet je osloboditi nogostup za građane – objašnjava Ivošević.

Vlasnike ilegalnih objekata zasad neće novčano kažnjavati.

Zrakoprazni prostor

– Bivša vlast ostavila je jedan zrakoprazni prostor ukidajući ove lokacije i nepostupanjem cijelo ovo vrijeme, pa smo prvo odlučili uvesti red.

Nije bitno samo osobu kazniti, pogotovo u ovim teškim vremenima korona-krize, nego osloboditi javnu površinu za komunikaciju, a bude li potrebe, odnosno nerazumijevanja od strane korisnika koji su tu bez ugovora, pristupit će se i kažnjavanju – kaže, te dodaje da je sve ovo moglo biti obavljeno i ranije.

– Stvar se zakomplicirala jer na ovom području mogu biti nadležne Hrvatske ceste, Komunalno redarstvo i Lučka kapetanija za dio koji je pomorsko dobro. Prijava je došla nama, jer ostale službe nisu postupale.

Mi ćemo svoj posao odraditi, a ove koji su u nadležnosti Građevinske inspekcije proslijediti njima. Je li moglo ranije, moglo je, ali očito je potrebna politička volja – zaključuje.

Upitali smo dogradonačelnika je li Grad razmišljao o tome da poduzetnicima s Istočne obale ponudi kakvu alternativnu lokaciju za štandove.

– Da je postojala takva lokacija, vjerujem da bi je bivša vlast, koja je i ukinula ove, pronašla. Centar grada zagušen je štandovima, kioscima i štekatima i nema se više gdje pretakati, pa ni iz šupljeg u prazno.

Ako korisnici ovih objekata dođu s nekom idejom koja je racionalna i izvediva, možemo o tome razgovarati – otvoreno će.

---

image
Obala kneza Domagoja trebala bi za najviše mjesec dana biti očišćena od kioska i štekata
Ante Cizmic/Cropix
---

Dok smo razgovarali, do komunalnih redara je došao vlasnik obližnjeg kioska. Pokušali su mu objasniti da samo postupaju po zakonu, no to ga nije zadovoljilo.

Štandove ne bi trebalo micati, kaže, a za sve krivi bivšu vlast tvrdeći da do svega ovoga ne bi došlo da se nije pogodovalo određenim osobama.

– Ovo je sve jedna velika prevara, sve su uštimali jednoj osobi. Svaki dan su nam slali komunalce i milijun puta rekli da ćemo izgubiti koncesiju, to je sve korupcija. Zašto štandovi ne bi ostali, ima mjesta za šetnicu.

Ako treba maknuti frižidere, maknut ćemo ih, jer gdje će ovi ljudi, znate li koliko ih ima ovdje zaposleno? Preko sto i to su većinom vojni invalidi s familijama – govori Damir Perić, dodajući da je kiosk jedini izvor primanja za njega i zaposlenike. Najavljuje i kolektivnu tužbu.

– Dogovorili smo se s ostalim vlasnicima, idemo u tužbu. Ovo je od Hrvatskih cesta i oni to nemaju pravo dizati. A Ivošević uživa u ovome, on je i prije pisao protiv ovoga na svojoj stranici – kaže.

Kratak rok za uklanjanje

Upitali smo ga je li se prijavio na natječaj Lučke uprave, koja je početkom 2020. ponudila koncesije za postavljanje kioska i drugih sadržaja na morsku stranu Obale kneza Domagoja, no kaže da to nema smisla.

– To će sigurno dobiti netko drugi. Zašto ja ne bih dobio tu površinu? Ne vjerujem i nemam razloga vjerovati jer nisam ni u jednoj stranci, katolik sam, skroman čovjek i samo radim – zaključuje Perić.

Kiosk neće uklanjati, kaže, a dođe li do toga, spreman ga je i uništiti.

– Neću, neka dođu. Ja ću ga radije zapaliti. Sad sam kupio robu i sad su mi došli dok imam najviše robe; tko će to, pa ja sam u kreditu – pita se.

Požalio se i da mu se na zapisniku koji je dobio nalaže da ukloni kiosk i popratni sadržaj u roku od jednog dana. U razgovoru s gradskim službama ipak doznajemo da se radi o obavijesnom zapisniku, a svi korisnici javne površine obuhvaćeni ovom akcijom na adrese će dobiti rješenja u kojima će im biti upisan rok za uklanjanje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

I drugi vlasnici štandova žale se na kratak rok uklanjanja, a, za razliku od prethodnog sugovornika, željeli su ostati anonimni.

– A šta da vam govorim? Bivši sam branitelj i ovo mi je sve što imam uz mirovinu. Sve što zaradim uplaćujem kćeri koja studira, ne znam kako ćemo kad zatvorim – govori jedan postariji gospodin. Ipak, neće se opirati zatvaranju, a u planu nema ni otvaranje na drugoj lokaciji.

– Ako kažu da moramo otići, zar imamo izbora? – retorički će.

Vlasnik kioska koji je i tražio da dođemo na mjesto događaja, ipak nije želio ništa javno komentirati. Nećemo, kaže, objaviti sve što nam ima za reći, a tu se događa, tvrdi, teška koruptivna afera.

On sam zapošljava više radnika, a na svim štandovima i štekatima, govori nam, radi sigurno više stotina ljudi, pa se pita što će biti s njima.

Jedan od njegovih djelatnika je revoltiran načinom na koji su gradske službe riješile ovaj dugogodišnji problem.

– Da su nam došli i rekli imate do 1. 10. da odradite sezonu i sve uklonite, to bi bila druga stvar, a ne ovako. Di im je ljudskost? – pita se.

---

image
Komunalci su upozorili turista da se obuče ili će u protivnom platiti kaznu
Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UVOĐENJE REDA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-21 12:38:20 [created_by] => 3267 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-12 14:34:29 [modified_by] => 3267 [publish_up] => 2021-07-21 14:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630022.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630014.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630012.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630010.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630008.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/21\/18630006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bojan Ivo\u0161evi\u0107, Goran Dlaka i Alen Kati\u0107","","","Komunalci su upozorili turista da se obu\u010de ili \u0107e u protivnom platiti kaznu","","Obala kneza Domagoja trebala bi za najvi\u0161e mjesec dana biti o\u010di\u0161\u0107ena od kioska i \u0161tekata"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1184","hd_18630022_1920.jpg":"1920x1080","k_18630022_1280.jpg":"1280x1280","k_18630022_1024.jpg":"1024x1024","k_18630022_640.jpg":"640x640","k_18630022_480.jpg":"480x480","k_18630022_340.jpg":"340x340","k_18630022_220.jpg":"220x220","o_18630022_1280.jpg":"1280x789","o_18630022_1024.jpg":"1024x631","o_18630022_640.jpg":"640x394","o_18630022_480.jpg":"480x296","o_18630022_340.jpg":"340x209","o_18630022_220.jpg":"220x135","h_18630022_1280.jpg":"1280x854","h_18630022_1024.jpg":"1024x683","h_18630022_640.jpg":"640x427","h_18630022_480.jpg":"480x320","h_18630022_340.jpg":"340x227","h_18630022_220.jpg":"220x147","pp_18630022_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630022_1024.jpg":"805x1024","pp_18630022_640.jpg":"503x640","pp_18630022_480.jpg":"377x480","pp_18630022_340.jpg":"267x340","pp_18630022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1243","hd_18630014_1920.jpg":"1920x1080","k_18630014_1280.jpg":"1280x1280","k_18630014_1024.jpg":"1024x1024","k_18630014_640.jpg":"640x640","k_18630014_480.jpg":"480x480","k_18630014_340.jpg":"340x340","k_18630014_220.jpg":"220x220","o_18630014_1280.jpg":"1280x828","o_18630014_1024.jpg":"1024x662","o_18630014_640.jpg":"640x414","o_18630014_480.jpg":"480x310","o_18630014_340.jpg":"340x220","o_18630014_220.jpg":"220x142","h_18630014_1280.jpg":"1280x854","h_18630014_1024.jpg":"1024x683","h_18630014_640.jpg":"640x427","h_18630014_480.jpg":"480x320","h_18630014_340.jpg":"340x227","h_18630014_220.jpg":"220x147","pp_18630014_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630014_1024.jpg":"805x1024","pp_18630014_640.jpg":"503x640","pp_18630014_480.jpg":"377x480","pp_18630014_340.jpg":"267x340","pp_18630014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1113","hd_18630012_1920.jpg":"1920x1080","k_18630012_1280.jpg":"1280x1280","k_18630012_1024.jpg":"1024x1024","k_18630012_640.jpg":"640x640","k_18630012_480.jpg":"480x480","k_18630012_340.jpg":"340x340","k_18630012_220.jpg":"220x220","o_18630012_1280.jpg":"1280x742","o_18630012_1024.jpg":"1024x593","o_18630012_640.jpg":"640x371","o_18630012_480.jpg":"480x278","o_18630012_340.jpg":"340x197","o_18630012_220.jpg":"220x127","h_18630012_1280.jpg":"1280x854","h_18630012_1024.jpg":"1024x683","h_18630012_640.jpg":"640x427","h_18630012_480.jpg":"480x320","h_18630012_340.jpg":"340x227","h_18630012_220.jpg":"220x147","pp_18630012_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630012_1024.jpg":"805x1024","pp_18630012_640.jpg":"503x640","pp_18630012_480.jpg":"377x480","pp_18630012_340.jpg":"267x340","pp_18630012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_18630010_1920.jpg":"1920x1080","k_18630010_1280.jpg":"1280x1280","k_18630010_1024.jpg":"1024x1024","k_18630010_640.jpg":"640x640","k_18630010_480.jpg":"480x480","k_18630010_340.jpg":"340x340","k_18630010_220.jpg":"220x220","o_18630010_1280.jpg":"1280x808","o_18630010_1024.jpg":"1024x646","o_18630010_640.jpg":"640x404","o_18630010_480.jpg":"480x303","o_18630010_340.jpg":"340x214","o_18630010_220.jpg":"220x138","h_18630010_1280.jpg":"1280x854","h_18630010_1024.jpg":"1024x683","h_18630010_640.jpg":"640x427","h_18630010_480.jpg":"480x320","h_18630010_340.jpg":"340x227","h_18630010_220.jpg":"220x147","pp_18630010_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630010_1024.jpg":"805x1024","pp_18630010_640.jpg":"503x640","pp_18630010_480.jpg":"377x480","pp_18630010_340.jpg":"267x340","pp_18630010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1153","hd_18630008_1920.jpg":"1920x1080","k_18630008_1280.jpg":"1280x1280","k_18630008_1024.jpg":"1024x1024","k_18630008_640.jpg":"640x640","k_18630008_480.jpg":"480x480","k_18630008_340.jpg":"340x340","k_18630008_220.jpg":"220x220","o_18630008_1280.jpg":"1280x768","o_18630008_1024.jpg":"1024x614","o_18630008_640.jpg":"640x384","o_18630008_480.jpg":"480x288","o_18630008_340.jpg":"340x204","o_18630008_220.jpg":"220x132","h_18630008_1280.jpg":"1280x854","h_18630008_1024.jpg":"1024x683","h_18630008_640.jpg":"640x427","h_18630008_480.jpg":"480x320","h_18630008_340.jpg":"340x227","h_18630008_220.jpg":"220x147","pp_18630008_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630008_1024.jpg":"805x1024","pp_18630008_640.jpg":"503x640","pp_18630008_480.jpg":"377x480","pp_18630008_340.jpg":"267x340","pp_18630008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1148","hd_18630006_1920.jpg":"1920x1080","k_18630006_1280.jpg":"1280x1280","k_18630006_1024.jpg":"1024x1024","k_18630006_640.jpg":"640x640","k_18630006_480.jpg":"480x480","k_18630006_340.jpg":"340x340","k_18630006_220.jpg":"220x220","o_18630006_1280.jpg":"1280x765","o_18630006_1024.jpg":"1024x612","o_18630006_640.jpg":"640x382","o_18630006_480.jpg":"480x287","o_18630006_340.jpg":"340x203","o_18630006_220.jpg":"220x131","h_18630006_1280.jpg":"1280x854","h_18630006_1024.jpg":"1024x683","h_18630006_640.jpg":"640x427","h_18630006_480.jpg":"480x320","h_18630006_340.jpg":"340x227","h_18630006_220.jpg":"220x147","pp_18630006_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630006_1024.jpg":"805x1024","pp_18630006_640.jpg":"503x640","pp_18630006_480.jpg":"377x480","pp_18630006_340.jpg":"267x340","pp_18630006_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15572628 Threads: 10 Questions: 3213586739 Slow queries: 7251492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236227082 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/komunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti-1114297 [printLink] => /split/komunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti-1114297?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624721 [name] => Obala kneza Domagoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 16:58:46 [main_article_id] => 0 [alias] => obala-kneza-domagoja [link] => /tag/obala-kneza-domagoja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 644424 [name] => štandovi i kiosci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-21 16:46:45 [main_article_id] => 0 [alias] => standovi-i-kiosci [link] => /tag/standovi-i-kiosci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609392 [name] => goran dlaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-30 15:33:20 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-dlaka [link] => /tag/goran-dlaka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Komunalci krenuli u veliku čistku ilegalnih štandova na istočnoj obali narednih mjesec dana! Vlasnici najavljuju tužbe: Kiosk neću maknuti, radije ću ga sam zapaliti! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3267 [name] => Ivana Perković [username] => ivana.perkovic [email] => ivana.perkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$azb.w2GLWxpRCIAVax7oS.swR2ehB2dwUiS7BZSQvbPOpJ9E3QV/i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivana-perkovic-3267 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1781 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/15b10aafc2055c72c30fc14d2b231ef6?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630022.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Bojan Ivošević, Goran Dlaka i Alen Katić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630022.jpg [title] => Bojan Ivošević, Goran Dlaka i Alen Katić Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630014.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630012.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630010.jpg [title] => Komunalci su upozorili turista da se obuče ili će u protivnom platiti kaznu Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630008.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/21/18630006.jpg [title] => Obala kneza Domagoja trebala bi za najviše mjesec dana biti očišćena od kioska i štekata Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitski komunalci su sredinom tjedna krenuli u veliku "čistku" ilegalnih štandova i štekata uz Obalu kneza Domagoja – od spomenika Franji Tuđmanu do autobusnoga kolodvora.

Radi se o problemu koji se poteže već dvije godine, a nitko ga ne rješava. Još 2019. godine Grad Split je ukinuo ove lokacije i odbio izdavati daljnje dozvole za njihovo korištenje, a Inspekcija Ministarstva mora i prometa je Hrvatskim cestama naredila uklanjanje ilegalnih kioska i štekata.

No, tek tada je krenuo "show". Hrvatske ceste su pokrenule upravni spor uz objašnjenje da ne održavaju pješačke staze izvan kolnika, a ishodovale su i nekoliko produljenja roka izvršenja. Gradska vlast je, s druge strane, tvrdila da nisu nadležni, slali su požurnice i čekali okončanje postupka.

Za to vrijeme kiosci i štandovi su nesmetano radili, a svoju ponudu su često širili i izvan nekoć dopuštenih gabarita, nagrđujući obalu i ometajući prolaz brojnim putnicima koji su s kolodvora i iz luke pristizali u grad.

Ipak, prijave nezadovoljnih građana nastavile su pristizati, pa je nova gradska vlast odlučila izići na ulice i uvesti red.

Komunalne redare smo sreli u pratnji voditelja Odsjeka za redarstvo Gorana Dlake i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji ih, kažu, često prati u njihovim akcijama. Popisano je oko 35 objekata, a konačno uklanjanje trebalo bi se dogoditi unutar mjesec dana. I nema iznimke, svi odlaze.

Prema svima isto

– Na temelju prijave građana, postupamo prema svim štekatima, štandovima i kioscima. Sa svim vlasnicima objekata koji su nam poznati sastavili smo zapisnik i bit će im izdana rješenja sukladno zakonu, a za objekte koji su trenutačno zatvoreni i oni kojima nije poznat vlasnik također će biti izdana rješenja na nepoznatu osobu.

Dinamika uklanjanja ovisit će o brzini rješavanja ove problematike. Sukladno zakonu mora se provesti postupak za nepoznate osobe, odnosno objaviti na oglasnu ploču osam dana, a za poznate osobe rok je pet dana, pa ćemo vidjeti dalje – objašnjava Alen Katić, komunalni redar nadležan za područje Bačvica.

Ako vlasnici sami ne uklone objekte, to će učiniti gradski koncesionar o njihovu trošku, sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, ističe Katić.

Tijekom postupanja bilo je negodovanja vlasnika štandova i kioska, no ništa neočekivano, kaže šef komunalnih redara Goran Dlaka.

– Očekivano je, naravno, da će proći s nekim oscilacijama ljudi koje drže štandove. Bilo je i nekoliko neugodnijih, ali to sve spada u opis posla, a tu nam je i dogradonačelnik koji je smirio situaciju – kaže Dlaka, kojeg smo upitali i za daljnje planove što se tiče uvođenja komunalnog reda na splitske ulice.

– Svaki dan imamo nekakve akcije, provodimo zakon jednako za sve građane. U proteklom razdoblju krenuli smo u intenzivniju kontrolu ilegalno postavljenih objekata, a vikendom i u kontrolu buke. Nastavit ćemo i dalje, odnosno dok god bude potrebe – najavljuje.

Kao što smo spomenuli, popisani su svi štandovi, kiosci i štekati od spomenika Franji Tuđmanu do ulaza u kolodvor, njih oko 35. Na red još nisu stigle ilegalne reklame na zidovima.

– Prijava se odnosila za bespravno postavljene objekte, ali nastavit ćemo uvoditi red po cijelom gradu, pa tako i što se tiče reklama. Prioritet je osloboditi nogostup za građane – objašnjava Ivošević.

Vlasnike ilegalnih objekata zasad neće novčano kažnjavati.

Zrakoprazni prostor

– Bivša vlast ostavila je jedan zrakoprazni prostor ukidajući ove lokacije i nepostupanjem cijelo ovo vrijeme, pa smo prvo odlučili uvesti red.

Nije bitno samo osobu kazniti, pogotovo u ovim teškim vremenima korona-krize, nego osloboditi javnu površinu za komunikaciju, a bude li potrebe, odnosno nerazumijevanja od strane korisnika koji su tu bez ugovora, pristupit će se i kažnjavanju – kaže, te dodaje da je sve ovo moglo biti obavljeno i ranije.

– Stvar se zakomplicirala jer na ovom području mogu biti nadležne Hrvatske ceste, Komunalno redarstvo i Lučka kapetanija za dio koji je pomorsko dobro. Prijava je došla nama, jer ostale službe nisu postupale.

Mi ćemo svoj posao odraditi, a ove koji su u nadležnosti Građevinske inspekcije proslijediti njima. Je li moglo ranije, moglo je, ali očito je potrebna politička volja – zaključuje.

Upitali smo dogradonačelnika je li Grad razmišljao o tome da poduzetnicima s Istočne obale ponudi kakvu alternativnu lokaciju za štandove.

– Da je postojala takva lokacija, vjerujem da bi je bivša vlast, koja je i ukinula ove, pronašla. Centar grada zagušen je štandovima, kioscima i štekatima i nema se više gdje pretakati, pa ni iz šupljeg u prazno.

Ako korisnici ovih objekata dođu s nekom idejom koja je racionalna i izvediva, možemo o tome razgovarati – otvoreno će.

---

image
Obala kneza Domagoja trebala bi za najviše mjesec dana biti očišćena od kioska i štekata
Ante Cizmic/Cropix
---

Dok smo razgovarali, do komunalnih redara je došao vlasnik obližnjeg kioska. Pokušali su mu objasniti da samo postupaju po zakonu, no to ga nije zadovoljilo.

Štandove ne bi trebalo micati, kaže, a za sve krivi bivšu vlast tvrdeći da do svega ovoga ne bi došlo da se nije pogodovalo određenim osobama.

– Ovo je sve jedna velika prevara, sve su uštimali jednoj osobi. Svaki dan su nam slali komunalce i milijun puta rekli da ćemo izgubiti koncesiju, to je sve korupcija. Zašto štandovi ne bi ostali, ima mjesta za šetnicu.

Ako treba maknuti frižidere, maknut ćemo ih, jer gdje će ovi ljudi, znate li koliko ih ima ovdje zaposleno? Preko sto i to su većinom vojni invalidi s familijama – govori Damir Perić, dodajući da je kiosk jedini izvor primanja za njega i zaposlenike. Najavljuje i kolektivnu tužbu.

– Dogovorili smo se s ostalim vlasnicima, idemo u tužbu. Ovo je od Hrvatskih cesta i oni to nemaju pravo dizati. A Ivošević uživa u ovome, on je i prije pisao protiv ovoga na svojoj stranici – kaže.

Kratak rok za uklanjanje

Upitali smo ga je li se prijavio na natječaj Lučke uprave, koja je početkom 2020. ponudila koncesije za postavljanje kioska i drugih sadržaja na morsku stranu Obale kneza Domagoja, no kaže da to nema smisla.

– To će sigurno dobiti netko drugi. Zašto ja ne bih dobio tu površinu? Ne vjerujem i nemam razloga vjerovati jer nisam ni u jednoj stranci, katolik sam, skroman čovjek i samo radim – zaključuje Perić.

Kiosk neće uklanjati, kaže, a dođe li do toga, spreman ga je i uništiti.

– Neću, neka dođu. Ja ću ga radije zapaliti. Sad sam kupio robu i sad su mi došli dok imam najviše robe; tko će to, pa ja sam u kreditu – pita se.

Požalio se i da mu se na zapisniku koji je dobio nalaže da ukloni kiosk i popratni sadržaj u roku od jednog dana. U razgovoru s gradskim službama ipak doznajemo da se radi o obavijesnom zapisniku, a svi korisnici javne površine obuhvaćeni ovom akcijom na adrese će dobiti rješenja u kojima će im biti upisan rok za uklanjanje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

I drugi vlasnici štandova žale se na kratak rok uklanjanja, a, za razliku od prethodnog sugovornika, željeli su ostati anonimni.

– A šta da vam govorim? Bivši sam branitelj i ovo mi je sve što imam uz mirovinu. Sve što zaradim uplaćujem kćeri koja studira, ne znam kako ćemo kad zatvorim – govori jedan postariji gospodin. Ipak, neće se opirati zatvaranju, a u planu nema ni otvaranje na drugoj lokaciji.

– Ako kažu da moramo otići, zar imamo izbora? – retorički će.

Vlasnik kioska koji je i tražio da dođemo na mjesto događaja, ipak nije želio ništa javno komentirati. Nećemo, kaže, objaviti sve što nam ima za reći, a tu se događa, tvrdi, teška koruptivna afera.

On sam zapošljava više radnika, a na svim štandovima i štekatima, govori nam, radi sigurno više stotina ljudi, pa se pita što će biti s njima.

Jedan od njegovih djelatnika je revoltiran načinom na koji su gradske službe riješile ovaj dugogodišnji problem.

– Da su nam došli i rekli imate do 1. 10. da odradite sezonu i sve uklonite, to bi bila druga stvar, a ne ovako. Di im je ljudskost? – pita se.

---

image
Komunalci su upozorili turista da se obuče ili će u protivnom platiti kaznu
Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Bojan Ivošević, Goran Dlaka i Alen Katić
Ante Čizmić/Cropix
Komunalci su upozorili turista da se obuče ili će u protivnom platiti kaznu
Ante Cizmic/Cropix
Obala kneza Domagoja trebala bi za najviše mjesec dana biti očišćena od kioska i štekata
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/komunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti-1114297 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5743a3f83c96aa7483c09e0ae0e05119d3cb43d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Komunalci+krenuli+u+veliku+%C4%8Distku+ilegalnih+%C5%A1tandova+na+isto%C4%8Dnoj+obali+narednih+mjesec+dana%21+Vlasnici+najavljuju+tu%C5%BEbe%3A+Kiosk+ne%C4%87u+maknuti%2C+radije+%C4%87u+ga+sam+zapaliti%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkomunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti-1114297 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkomunalci-krenuli-u-veliku-cistku-ilegalnih-standova-na-istocnoj-obali-narednih-mjesec-dana-vlasnici-najavljuju-tuzbe-kiosk-necu-maknuti-radije-cu-ga-sam-zapaliti-1114297 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UVOĐENJE REDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitUVOĐENJE REDA

Komunalci krenuli u veliku čistku ilegalnih štandova na istočnoj obali narednih mjesec dana! Vlasnici najavljuju tužbe: Kiosk neću maknuti, radije ću ga sam zapaliti!

21. srpnja 2021. - 16:46

Splitski komunalci su sredinom tjedna krenuli u veliku "čistku" ilegalnih štandova i štekata uz Obalu kneza Domagoja – od spomenika Franji Tuđmanu do autobusnoga kolodvora.

Radi se o problemu koji se poteže već dvije godine, a nitko ga ne rješava. Još 2019. godine Grad Split je ukinuo ove lokacije i odbio izdavati daljnje dozvole za njihovo korištenje, a Inspekcija Ministarstva mora i prometa je Hrvatskim cestama naredila uklanjanje ilegalnih kioska i štekata.

No, tek tada je krenuo "show". Hrvatske ceste su pokrenule upravni spor uz objašnjenje da ne održavaju pješačke staze izvan kolnika, a ishodovale su i nekoliko produljenja roka izvršenja. Gradska vlast je, s druge strane, tvrdila da nisu nadležni, slali su požurnice i čekali okončanje postupka.

Za to vrijeme kios...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:54