stdClass Object ( [id] => 1184787 [title] => Kalvarija Karla Grenca, čuvara splitske baštine: Iza pritisaka na mene stoje nečiji nabujali apetiti za fundusom moje Zaklade i njezinim atraktivnim prostorom nasred Rive [alias] => kalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šjor Karlu Grencu ne treba više od nekoliko minuta da od svoje kuće na istočnom rubu Velog Varoša, koraka neobično lakog za svoje 83 godine, svakog jutra oko sedam sati došeta do sjedišta svoje Zaklade, nasred splitske Rive. Tu se, na drugom katu, onom s balkonom iznad banke, nalazi njegov životni projekt – fascinantan arhiv splitskih i dalmatinskih memorabilija, dokumentacije, foto i video materijala, knjiga, periodike...

Čitav mali muzej grada Splita našao se u 237 četvornih metara sa spektakularnim pogledom na Rivu, luku i Marjan. U njemu je do 2006. bio smješten njemački konzulat u Splitu, s Grencom kao počasnim konzulom, sve dok on u svojoj 67. godini nije otišao u odgođenu mirovinu. Iako je mirovanje pojam koji se teško veže uz njega.

Ako biste htjeli maksimalno reducirano, a točno “skicirati” lik i djelo Karla Grenca, nema potrebe da se mučite. To je već savršeno učinio predsjednik Slobodnog sveučilišta Berlin, dr. Dieter Lenzen, u posebnom sveučilišnom prilogu berlinskih novina “Tagesspiegel”, pa ga je dovoljno citirati: “Grenc je fanatik u najboljem smislu te riječi, izgleda dvadeset godina mlađi nego što jest, sportske je građe. Po prostoru svoje Zaklade okretno se provlači dok gostima pokazuje svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše Dioklecijanu, rimskom caru koji je tu imao svoju vrlo važnu rezidenciju. Grenc je impresivan gospodin koji je svoju čitavu obitelj integrirao u svoju misiju (...) Tko će mu pomoći?”

Veza dr. Lenzena i Grenca potječe iz 2003., kad je Zaklada “Karlo Grenc” u osnivanju, zajedno s Freie Universität Berlin, organizirala prvi međunarodni simpozij o Dioklecijanu pod naslovom “Dioklecijan i Tetrarhija – Imperij između centralizacije i regionalizacije”. (Tetrarhija ili “četverovlašće” bio je upravni sustav u Rimskom Carstvu koji je uveo Dioklecijan, s ciljem bolje i organiziranije uprave u Carstvu i rješavanja pitanja nasljedstva carskog prijestolja.)

Samo je jedna stvar iz ovog Lanzenova citata zastarjela: broj dokumenata sad je puno veći. A pitanje “tko će Grencu pomoći?” danas je aktualnije nego ikad i vratit ćemo se na njega. Ono je najvažnije, najviše je o tome ova priča danas...

---

image

Po Grencovoj narudžbi, lik cara Dioklecijana rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine

IVO PERVAN
---

Biografija vrijedna knjige

Karlo Grenc i dalje izgleda znatno mlađe od svoje dobi i, dok s vama razgovara, ne može se smiriti u niskoj fotelji. Do prije dvije godine, kad je pao s ljestava pokušavajući dohvatiti nešto s visoke police, pa su mu bila iskočila dva pršljena, znao bi u njoj demonstrirati svoju zavidnu formu. Snagom mišića, poput gimnastičara na ručama, odupro bi se o naslone za ruke i tako, začas u zraku, podignuo noge i zadržao tijelo pod pravim kutom. Danas to više ne radi, ipak mu više nije osamdeset, ali svako malo poskočit će da bi dohvatio neki registrator s dokumentacijom, knjigu, fotografiju... kojima želi ilustrirati ono o čemu govori.

Kaže: “Malo me muče koljena, ali mučim i ja njih.” Saginje se lako i brzo, kao što i govori, mladenačkim glasom, s hrpom digresija koje je teško pohvatati. Ali svako malo iz te magme riječi izroni neka prezanimljiva epizoda.

Gledajući ga tako energičnog, teško možete povezati da je u prvom razredu splitske Klasične gimnazije sjedio zajedno u klupi s nedavno preminulim Igorom Mandićem, koji mu je tada, kaže, prvi otkrio “one stvari”: “On je bio broj jedan u razredu, a nikad nije igrao na balun. Ali on mi je sve objasnio o ‘onim stvarima’. Ja sam bio ministrant, pjevao sam u crkvenom zboru, odakle sam ja to mogao znat”, kaže šjor Karlo.

Dodaje da mu je prva, dječja simpatija u životu bila operna pjevačica Gertruda Munitić, možda najslavnija Mala Floramye: “Zajedno smo pjevali u Katedralnom dječjem zboru. Bili smo solisti, ona i ja. Imao sam fantastičan glas kao dijete. Onda su me stariji zafrkavali i govorili da ću oženit Bebi. Ona je stanovala na Peristilu, preko puta sfinge, a dva metra dalje s druge strane Ulice sv. Ivana, na trećem katu palače Cipci u kojoj je “Luxor”, stanovala je moja današnja žena. Gledajući od katedrale: lijevo – prva simpatija, desno – žena!”

I doista, cijeli život Karla Grenca, sve njegovo najvažnije – iako je vidio svijeta, a i svijet je dolazio k njemu u Split – kao da stane u potez od kuće u Varošu do Pazara, u šetnju od jedva pet minuta. Obilježio je taj prostor presudno Grenca, ali bogme i on njega.

Šjor Karlo prepun je priča, pa biografija ovog prevažnog Splićanina zapravo “zove” knjigu s četiri poglavlja: “Djetinjstvo i rana mladost”, “Meštar o’ tendi”, “Počasni konzul”, “Čuvar splitske baštine”. No dovoljan je već i njegov najsažetiji životopis, kao i popis nagrada (koje donosimo izdvojeno) da svatko “iz aviona” shvati koliko je dubok trag u Splitu “zaorao” ovaj njegov nesuđeni prvi gradonačelnik u neovisnoj Hrvatskoj.

Dovoljno je samo sjetiti se njegove multimedijalne izložbe “Dioklecijanova palača Anno Domini 1988.”. Video pod istim naslovom i dijaprojekcije uprli su prstom u kataklizmično stanje svjetskog spomenika nulte kategorije i bitno utjecali na promjenu odnosa prema Palači. Izazvali su neočekivano veliku pozornost građana i medija, što je tadašnju gradsku upravu prinudilo da nakon dva desetljeća zastoja nastavi arheološke i zaštitarske radove u njoj.

---

image

Dioklecijanov kip u Etnografskom muzeju privukao je veliku pozornost... 

IGOR DRAČA
---

---

image

... a sad stoji sam u zatvorenom kafiću

KARLO GRENC
---

Sretan trenutak za Palaču

”Bio sam član Društva prijatelja kulturne baštine i vidio sam da ti, uglavnom stariji ljudi, ne znaju ništa o tom stanju. Građani su zaobilazili taj lokalitet, koji ni fizički nije bio prohodan. Htio sam im pokazati. Ispao je to sretan trenutak za Palaču”, kaže Grenc.

Kad danas gledate te njegove snimke, čudite se kuknjavi za nekadašnjim autentičnim životom u splitskom Getu – davno prije aktualne i na svoj način opasne turistifikacije – koji, podsjećajući na onaj u favelama, nije bio nimalo idiličan.

Ova šokantna prezentacija propadanja stare gradske jezgre bila je ujedno i inspiracija za osnivanje “Zelene akcije”, prvog organiziranog ekološkog pokreta u Hrvatskoj. U prosincu iste godine Grenc je kao aktivist sudjelovao u organiziranju spektakularne protestne akcije čišćenja i odvoza otpada iz jugoistočnog kvadranta Palače, famozne “Kenjare”.

”Svi su me puštali u svoje kuće jer sam htio pomoći. Obitelji Gegaj u Lukačićevoj 3 doveo sam kasnije gradonačelnicu Gordanu Kosanović, koja je došla kad smo čistili Palaču. Ušla je kod njih i odmah izašla, rekla je da to ne može gledati. Ta je kuća i danas derutna, ali onda je bila još puno gora, sve je bilo potpuno zapušteno. Tu su živjeli muž i žena – on Albanac, ona Bosanka – s djecom. Njihov tada mali susjed Alen pojavio se, rekli su mi, u gradu prije par godina, u Porscheu! Ne znam koje mu je podrijetlo imovine...”

Istodobno je Grenc snimio i javno pokazao narkomanski milje u Dioklecijanovoj palači, što je potaknulo kampanju za obuzdavanje narko-pošasti koja je tada harala Splitom. “Policiju za to kao da nije bilo briga”, kaže on i začas odnekud izvuče jako težak “arhivski” profesionalni videorekorder Sony, koji je nedjeljom, kad je Grencova glasovita radionica za proizvodnju tendi bila zatvorena, vukao po Palači, zajedno s kamerom. Penjao se s njime na zvonik Sv. Duje da bi, kao danas dronom, odozgo snimio dilere na “poslu”, čak i nasred Peristila, na drvenoj pozornici montiranoj za Splitsko ljeto.

Nije zbog toga kasnije imao problema s tim “poslovnim” ljudima, ne računa li se jedna ipak neugodna epizoda, kad je neki muškarac izišao iz kafića pokraj kojega je bio prošao u Getu i zazvao ga: “Grenc!” “Već sam bio odmaknuo desetak metara i okrenuo se, a on je prema meni prstima pokazao ‘pištolj’, kao da će pucati”, govori Grenc, ali ne može biti siguran da je to bio baš netko od snimljenih. No svakako je bio iz tog kruga.

Iduće, 1989. godine, u suradnji s RTV Zagreb, snimio je dokumentarac “Dioklecijanova palača između jave i sna” i priredio prigodnu jednodnevnu izložbu na Peristilu, uz potpisivanje peticije za spas Palače. I ponovno je veliku izložbu o njezinoj povijesti i aktualnom stanju postavio 1994. godine, najprije u Splitu, zatim u Zagrebu i austrijskom Linzu.

Dioklecijan - sto posto!

U Splitu su je posjetili brojni uglednici iz Hrvatske i svijeta. Među njima i sam direktor UNESCO-a Bernd von Droste zu Hülshoff, kao i tadašnji američki senatori Bob Dole, John W. Warner i – Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a.

Da je samo ovo napravio, Karlo Grenc morao bi imati barem spomen-ploču negdje u Palači, možda na južnom zidu Etnografskog muzeja? Nije se na tome zaustavio – organizirao je i obnovu marjanskih crkvica, naročito Svetoga Jere i Svetoga Nikole, inicirao obnovu Samostana sv. Frane, uređenje staroga groblja na Sustipanu, mletačke kule na Voćnom (Radićevu) trgu, kao i baroknog kora prvostolnice...

Ne opterećuje se vlastitom važnošću. I ne stigne. Jedino ga brine što će, nakon svega, biti s njegovom Zakladom “Karlo Grenc” – odmah sad i nakon njega. Samo to ga muči, samo o tome govori. Ne želi sebi dizati spomenik. Odlučio ga je podići utemeljitelju grada...

---

image

Karlo Grenc, Bob Dole i Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a, na Grencovoj izložbi o Dioklecijanovoj palači 1994. u Splitu

Privatni album
---

Tako je “tout Split” 2015. došao u Etnografski muzej na predstavljanje kipa cara Dioklecijana. Po Grencovoj narudžbi, rekonstruirao ga je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine.

Alexander Demandt, svjetski autoritet broj jedan, potvrdio mi je da je to Dioklecijan sto posto, nema više diskusije”, kaže Grenc. Ali onda su krenula tipično splitska relativiziranja: je li ga uopće trebalo raditi, je li Dioklecijan zaista izgledao tako, gdje ga trajno smjestiti, što će reći kršćani koje je progonio...

I eno ga danas, tog Dioklecijanova kipa, “na skladištu” u jednom bivšem, zatvorenom kafiću! Bista je u središnjoj sobi Zaklade na Rivi, zajedno s onima ostalih tetrarha. Prizor trometarskog kipa ispod plastične folije otužna je ilustracija nebrige ovoga grada za Grencovu ostavštinu, koja ima svoju, sad već nepodnošljivo dugu, “tradiciju”.

Dioklecijanov kip zamišljen je kao središnji eksponat izložbe “Dioklecijan, Salona, Split” i komercijalno utemeljenog projekta Gliptoteke Diocletianum s Info centrom, kako bi se od toga Zaklada učinila samoodrživom. Kao poticaj Gradu, Zaklada je – usprkos gotovo potpunom izostanku financiranja – započela formiranje Gliptoteke, stvorivši do danas fundus od petnaestak prvorazrednih spomeničkih replika. A kako su izložba i Gliptoteka nezamislivi bez Dioklecijanova lika, Grenc je nakon višegodišnjih pokušaja uspio dobaviti gipsanu repliku careve biste pa je naručio rekonstrukciju cjelovite skulpture. Martinić je za nju dobio prvorazredne ocjene i pohvale od niza vodećih stručnjaka.

Problemi s Baldasarom

Grenc je višekratno molio tadašnjega gradonačelnika Ivu Baldasara za dopuštenje da privremeni boravak kipa osnivača grada bude u jugoistočnoj kuli ili istočnim Podrumima careve palače.

”Uzalud, nije on pokazao baš nikakav interes. Najprije je, brkajući izložbenu prezentaciju s trajnim postavljanjem kipa u javni prostor, izjavio da mu za Dioklecijana treba odluka Gradskog vijeća, a kada smo tu zbrku uklonili, nije pokazao baš nikakav interes za to da se Dioklecijanov kip nekoliko mjeseci izloži u Palači. Kip se ipak dvadesetak dana mogao vidjeti u carskom Trikliniju, koji je dio prostora Etnografskog muzeja, i to mimo gradskih vlasti, zahvaljujući mojem privatnom dogovoru s ravnateljem Etnografskog muzeja”, rezignirano će Grenc.

Apsurdni odnos prema Dioklecijanovu kipu može se, uvjeren je on, povezati isključivo s negativnim stavom Ive Baldasara prema djelovanju Zaklade “Karlo Grenc”: “Bilo je otvorenih pritisaka da svoje funduse dam Gradu na raspolaganje. I zato su Zakladu još prije osam godina, 28. travnja 2014., prestali pomagati čak i dotadašnjim simboličnim iznosom.”

Naime, Grad je u svibnju 2009., dok je gradonačelnik bio Ivan Kuret, potpisao “Ugovor o reguliranju međusobnih prava i obveza vezanih za očuvanje i unaprjeđenje povijesne baštine Grada Splita u okviru zajedničkih ciljeva i aktivnosti Grada i Zaklade”. Ugovor je sklopljen na tri godine, uz mogućnost produženja posebnim aneksom, što je posljednji put učinio i Željko Kerum, i to je trajalo do dolaska Baldasara na mjesto gradonačelnika.

”Naročito me je pogodio dopis od 11. rujna 2015. koji je potpisao pročelnik gradskog Odjela za kulturu, kojim su se usudili otvoriti pitanje gašenja Zaklade i davanja njezinih bogatih fundusa gradskim muzejima i sličnim ustanovama”, kaže Grenc, koji na to nikad ne bi pristao jer to vidi kao pokušaj bezobzirne pljačke njegovih enormnih višedesetljetnih ulaganja i odricanja.

”Da mi je netko rekao prije četrdeset godina koju ću kalvariju proći samo iz ljubavi za sve splitsko, ne bih mu vjerovao. Čak smo u zadnji čas za Baldasarova mandata spriječili apartmanizaciju prostora Zaklade. Naravno da iza svih tih presinga ne stoje ni grad ni građani, ni ideologija ili kršćanski osjećaji, nego samo i isključivo nečiji nabujali apetit za Zakladinim fundusom i atraktivnim prostorom nasred Rive”, objašnjava Grenc.

---

image

Gost dana u Bundestagu. Baron von Schorlemer, KarloGrenc, Friedrich Merz - šef CDU/CSU frakcije u Bundestagu, danas šef CDU-a (naslijedio Angelu Merkel), prof. Herwig i Marina Roggemann 

Privatni Album
---

On se još nada partnerskom sporazumu s kojim god novim gradskim vlastima, kako bi se našao dostojan prostor i za spomen-sobe velikih nacionalnih skladatelja, Splićana Ive Tijardovića i Jakova Gotovca, jer u Zakladi više nema mjesta. “Sistematizirana je većina fundusa, ali još uvijek ogromna količina čeka da se sredi i omogući istraživanje”, izjavio je Grenc za “Slobodnu” u jednom kraćem tekstu još prije pet godina, ali do danas – ništa nova, osim novih dugova. Za njega osobno.

S prekidom ugovora prethodnih gradonačelnika Kureta i Keruma, s Baldasarovim dolaskom na vlast, krenula je Grencova financijska kalvarija: “Ugovori su bili u visini od sto tisuća kuna godišnje, kojima se Grad obvezivao sam sebi podmirivati najam prostora, komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Ali ne samo da obveze iz prethodnih ugovora nisu bile u potpunosti ispunjavane, nego su mi gradske službe provodile i ovrhe!”

Tako su Grencu prije četiri godine s privatnog tekućeg računa, na koji mu stiže mirovina, zaplijenili iznos veći od njegovih jednogodišnjih prihoda. I to upravo za najam, komunalne doprinose i spomeničku rentu, koja se naplaćuje samo u užoj gradskoj jezgri, iako je Zaklada jedini prostor u čitavom Splitu u kojem se nalazi bista njegova utemeljitelja, kao i najbogatija literatura o njemu, biste ostalih tetrarha…

I konačno, u kolovozu 2016. Grad je sa Zakladina mršavog bankovnog konta uzeo doslovce i posljednju lipu. Kako je od tog trenutka Zaklada ostala bez ikakvog prihoda, ovrhe su se podmirivale s Grencova mirovinskog računa, dok ga konačno nije zaštitio.

Kao jednu od mogućih lokacija za Zakladu “Karlo Grenc” Baldasar je u jednom trenutku spomenuo zgradu na Peristilu, uglovnicu na spoju Dioklecijanove ulice i Peristila u čijem je prizemlju donedavno bila poslovnica OTP banke. Grenc je smatra najprikladnijom lokacijom uopće, jer bi se u njezinu prizemlju mogla trajno postaviti Gliptoteka Diocletianeum, od koje bi Zaklada financirala kompletno svoje djelovanje.

No to zdanje gradonačelnik je kasnije nakanio prodati za tri milijuna eura, ali mu je Gradsko vijeće srušilo taj plan jer su se u međuvremenu snage u njemu presložile, a on sam isključen je iz SDP-a. Propali su mu i kasniji pokušaji “monetizacije” tog prevrijednog gradskog prostora.

Iako je OTP banka i dalje financijski uredan najmoprimac s važećim ugovorom, prizemlje koristi samo za smještaj svoja dva ulična bankomata kojima pokriva cijenu čitavog prostora. A prostor je za izložbenu aktivnost pokroviteljski prepustila udruzi “Prokultura – Opservatorij kulturnih politika Split”. Svečano je otvoren u prosincu 2019. godine.

Osnivačica i voditeljica udruge, Nansi Ivanišević, koja je tada još radila u Županiji, Grencu je najavila mogućnost svoje suradnje s bankom kroz besplatno korištenje prostora, te je ponudila suradnju i sa Zakladom. S njim je dogovorila izlaganje Dioklecijanove i još šest drugih antičkih carskih bista, kojima bi se kasnije mogao “useliti” i nesretni Dioklecijanov kip iz podstanarstva.

---

image

S njemačkim humanitarcima za vrijeme rata iznad Mostara, u koji nisu pušteni zbog sigurnosnih razloga

Privatni album
---

Entuzijastično srljanje

Računajući na taj dogovor, Grenc je – ponovno entuzijastično srljajući – po postojećem gipsanom uratku, pozajmljenim novcem, naručio kopiju statue u trajnijem materijalu, akristalu. No kad je izrada novog kipa bila pri samom kraju, ponuđeni izložbeni prostor za dogovoreni postav sveo se isključivo na uski denivelirani dio iza bankomata, uz ostakljenu plohu prema Dioklecijanovoj ulici.

”Međutim, ni taj ‘uskotračni film’ nismo vidjeli”, napominje Grenc, jer je 10. lipnja 2020. gospođa Ivanišević “napravila pravi salto mortale i telefonski mi u samo nekoliko riječi i bez ikakva objašnjenja egzekutorski obznanila da će nakon praznika Tijelovo, u petak ili najkasnije u ponedjeljak, oni koji su carske eksponate donijeli na Peristil vratiti ih tamo gdje su ih i uzeli”.

Deložacija Diocletianusa, Maximianusa, Constantiusa Chlorusa, Galeriusa, Flaviusa Constantinusa, Helene i Anastasije obavljena je, veli Grenc, “idejno, taktički i tehnički uspješno” u utorak 16. lipnja 2020. A njemu je velikodušno prepušteno “dumati” kamo s impresivnom statuom antičkog gospodara svijeta i utemeljitelja Splita, nakon što mu istekne privremeni smještaj u jednom derutnom, napuštenom kafiću.

Karlu Grencu sada je jasno da voditeljica “Prokulture – Opservatorija kulturnih politika s Peristila” zapravo “nije ni planirala iskrenu i ravnopravnu suradnju sa Zakladom, zbog čega tu ideju i ponudu nikad do kraja nije ni definirala”. Koristila ju je, smatra on, “isključivo da, za vrijeme rješavanja svojih odnosa s bankom, neutralizira moguće otpore javnosti i moju sasvim logičnu želju za smještanjem Gliptoteke Diocletianeum u za to najlogičniji prostor na svijetu – na carev Peristil”.

Suvišno je i napominjati da za Peristil nema atraktivnijih “faca” od Dioklecijana i tetrarha, “ali tko je u to mogao uvjeriti diplomiranog povjesničara umjetnosti i arheologa, tadašnjega gradonačelnika”, domeće Grenc: “Naravno da je gospodinu gradonačelniku, kao i ostalim logističarima ‘Prokulture’, carski kvartet itekako dobro poznat. Problem je samo što je njihov skrbnik moja Zaklada.”

I eto novog aktera u ovoj priči, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Šjor Karlo kaže da su njih dvojica jednom davno bili u vrlo dobrim odnosima, stoga nije htio javno analizirati zbog čega je došlo do obrata i zašto bi Krstuloviću Opari mogla smetati Zaklada. Štošta od Grenca možete čuti “off the record”, dugačka je lista smicalica i podmetanja kojima je bio izložen u svojem radu, još od vremena zatvaranja njemačkog konzulata. Previše je puta bio prešućen ili preskočen, čak i u protokolarnim prilikama povezanima izravno s projektima koje je on inicirao.

Preduga je ta povijest ignoriranja, čak i za ovako dug novinski tekst, koji je nakon svega bio nužan jer Karlo Grenc predugo je šutio, barem javno. Za to se vrijeme mnogi autoriteti iz inozemstva, koji otprije znaju za situaciju, s nevjericom raspituju o današnjem stanju. Tako i počasni građanin Splita, berlinski prof. Herwig Roggemann, prije dvije godine – u pismu podrške Zakladi – Grencu poručuje: “Vi predstavljate, u pravom smislu, jedan ‘topos’ ove regije i njezine povijesti.”

Nakon što je Franjo Tuđman, preko noći, na lokalnim izborima 1990. osujetio inicijativu Udruge samostalnih privrednika da Grenc – kao tadašnji gradski vijećnik – postane gradonačelnik, tadašnji predsjednik splitskog ogranka stranke, Zvonimir Marković, prišao mu je i napomenuo kako je svojima nakon toga ipak rekao: “Grencu ne pakovati!”

”Ali pakovali su mi, sa svih strana, jer sam bio sam, izoliran, na tome cijela priča počiva. Volio sam ljude, sa svima sam bio dobar, a neki s kojima sam bio najbolji diskvalificirali su me, presjekli kontakte na važnim adresama. Sram me je da to nisam prije shvatio. Nisam na vrijeme hvatao signale jer sam se bavio ovim poslom, sav u njemu. Stid me pred svojom obitelji, koja osjeća posljedice. To što mi rade jedinstveno je, nezamislivo. Na sreću, ipak me dosad nisu istjerali iz ovog prostora zbog neplaćenih računa, ipak se boje.”

Ne pomažu sva zamisliva priznanja koja je Grenc zasluženo dobio u životu. Najveće nikako da dobije – konačno prostorno i financijsko zbrinjavanje Zaklade “Karlo Grenc”. Naravno da još uvijek postoje realne mogućnosti da se Zakladi omogući daljnji rad, ali tko će se za to zauzeti? Tko će ovom “impresivnom gospodinu” pomoći, da ponovimo staro pitanje dr. Dietera Lenzena.

Ili, kao što u pjesmi kaže Arsen Dedić: “A tko stoji iza mene i tko će takvom pomoći? Kad se okrenem – nikog, osim duge sjene, na cesti poslije ponoći…” Možda će, naposljetku, to ipak morati netko iz europskih krugova?

---

image

Grenc na balkonu Zaklade, smještene nasred Rive, sa spektakularnim pogledom na Marjan i luku

Privatni Album
---

Zaštititi stanare Palače

Dennis Rodwell, UNESCO-ov neovisni stručnjak za upravljanja kulturnim dobrima i uvjetima života, rada i stanovanja u povijesnim gradovima, nakon posjeta Splitu u travnju 1999. kazao je, još tada, da u njemu postoji opasnost od prevelike merkantilizacije javnih prostora, koji uz to prečesto mijenjaju namjenu bez mnogo razmišljanja.

Osobito je naglasio da svakako treba zaštititi i stanare, financijski im pomoći kako bi u staroj gradskoj jezgri živjeli kvalitetno, po modernim standardima. Upravo to je pet godina ranije, 1994., predviđao i Grencov raniji projekt “Zaklade za Dioklecijanovu palaču”, koji je, kaže, potpuno ignorirao, čak i opstruirao tadašnji gradonačelnik Nikola Grabić: ostanak stanara u jezgri uz beskamatne, siromašnim starosjediocima čak nepovratne kredite za uređenje stana iz realno ostvarivih fondova.

Gotovo isto što i Rodwell, podsjeća Grenc, mjesec dana kasnije, nakon posjeta staroj splitskoj jezgri, kazao je i Mounir Bouchenaki, tadašnji direktor UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu. Osobito je naglasio kako filozofija obnove splitske jezgre treba ići za tim da se taj iznimno važan povijesni sklop rehabilitira upravo kroz socijalne strukture i što harmoničnije integrira s ostalim dijelovima grada.

Istina je da do tih postulata nisu osobito držali ni prethodnici bivšega gradonačelnika Baldasara, ali Grenc ponavlja da je upravo za njegova mandata grad metastazirao u neredu, a centar počeo užurbano gubiti stanovništvo:

”Štekati, kiosci i rezervirana parking mjesta pretvorila su se u armaturu za klijentističko premreživanje unutar ‘familije’ prijatelja i prijateljskih firmi. I sve to pred zatvorenim očima lokalnih urbanista, konzervatora i nekih drugih službi. A UNESCO-ovi direktori i stručnjaci neka pjevaju! Ako si izvan tih interesnih bratovština, ili još gore – ako činiš nešto što bi ustvari trebali raditi oni, ali neće ili ne znaju – odmah ti izniknu balvani na putu”, kaže Karlo Grenc, koji je ipak “progledao”:

”Sasvim je jasno kako je nakana nekolicine splitskih zločestih i zavidnih kulturtregera uništiti Zakladu, opljačkati i prisvojiti zbirke, a konačnog egzekutora zadovoljiti ovim atraktivnim Zakladinim prostorom, bogomdanim za ekskluzivnu apartmanizaciju”, zaključuje.

Upravo to drži izvorom svih svojih problema. Ali to je svakako i problem ovoga grada. Koji zaslužuje da životni projekt Karla Grenca u njemu bude dostojno smješten, valoriziran i prezentiran.

---

image

Grencov štand na 'Architect Showu' u Hustonu 1987.

Privatni albm
---

---

Životopis: Golman u "Splitu" i "Hajduku", čuveni obrtnik, počasni konzul SR Njemačke, nesuđeni splitski gradonačelnik

Rođen je 11. veljače 1939. godine u Splitu. Nastavljač je tradicije obiteljskog metalskog obrta koji je 1931. godine zasnovao njegov otac Pavao.

Pedesetih godina bio je golman u oba splitska nogometna kluba, Splitu i Hajduku.

Prvi je na prostoru bivše države započeo tehnički i stilski osmišljenu proizvodnju zaslona za zaštitu od sunca, pri čemu je postavio i dostigao visoke vrijednosne i estetske standarde.

A Grencove tende našle su se i u jednom hotelskom kompleksu na Krimu. Izlagao ih je i na “Architect Showu” u Houstonu 1987., jedini iz Europe. Štand mu je bio najposjećeniji. Nažalost, nije mogao udovoljiti iskazanoj potražnji: po socijalističkom zakonu, mogao je imati samo sedam radnika, koji nisu mogli puniti kontejnere za Ameriku.

S izbijanjem rata 1991. posao, koji je bio razgranat po cijeloj Jugoslaviji, zamro je.

Od 1992. do umirovljenja 2006. godine Grenc je počasni konzul SR Njemačke u Splitu, s konzularnim područjem od Dubrovnika do Gračaca.

Aktivan je na području zaštite i očuvanja kulturne baštine Splita te sakupljanju bibliografske, hemerotečne, grafotečne, video, foto i druge dokumentacije o rodnom gradu i njegovu širem okruženju.

Suutemeljitelj je “Zelene akcije”, prvog eko-pokreta u Hrvatskoj i šire, organizator je više ekoloških akcija i temeljite obnove marjanskih crkvica sv. Jere i sv. Nikole. Inicijator je i animator obnove crkve i samostana sv. Frane, baroknog kora splitske katedrale te Mletačke kule.

Autor je više izložbi o Dioklecijanovoj palači, Marjanu, starim crkvicama na Marjanu i dr. Autor je nekoliko videa o zapuštenosti i propadanju Dioklecijanove palače, te socijalnoj problematici u njoj.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. bio je predstavnik samostalnih gospodarstvenika u Gradskoj skupštini i kandidat građana Splita za gradonačelnika.

Kao gradski vijećnik godine 1991., nakon dvadesetogodišnjeg zastoja, pokrenuo je iskopavanja, arheološka istraživanja i obnovu istočnih podruma Dioklecijanove palače, te je bio član Radne grupe za praćenje realizacije projekta obnove. U svibnju 1994. postaje član novoosnovanog Savjeta za povijesnu jezgru grada Splita.

Godine 2006. osniva Zakladu “Karlo Grenc”, čija je svrha skrb o povijesno-kulturnoj i spomeničkoj baštini Splita i regije, te njezinu dokumentiranju.

Godine 2003. Zaklada “Karlo Grenc” u osnivanju, zajedno s Freie Universität Berlin, organizirala je prvi međunarodni simpozij o Dioklecijanu pod naslovom “Dioklecijan i Tetrarhija – Imperij između centralizacije i regionalizacije”.

---

---

Dug popis nagrada i priznanja

STRUKOVNE:

1979. Kranj, Međunarodni sajam malog gospodarstva (zlatna medalja za kvalitetu proizvoda)

1982. Nagrada Grada Splita za naročite uspjehe postignute u razvoju zanatstva

1987. Houston, Arhitect Show

1988. Godišnje priznanje Županijske gospodarske komore za postignute rezultate i suradnju.

 

ZA DRUŠTVENO DJELOVANJE:

1988. Povelja Društva prijatelja kulturne baštine u znak priznanja i zahvalnosti za aktivni doprinos u zaštiti spomenika kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa u Splitu

1990. Zahvalnica nadbiskupa msgr. Ante Jurića za zauzetost oko obnove starohrvatskih crkvica na Marjanu i oko očuvanja kulturne baštine grada Splita

1994. Državna godišnja nagrada za poseban doprinos zaštiti okoliša u kategoriji “Zaslužan pojedinac” (Nacionalni Eko Oskar)

1994. Zahvalnica Policijske uprave splitsko-dalmatinske za osobit doprinos u borbi protiv droge

1995. Medalja Zapovjedništva kopnene vojske Bundeswehra

1995.-2001. Priznanja GECONUNPF-a, IFOR-a, SFOR-a, GECONIFOR-a

1995. Zahvalnica Samostana franjevaca konventualaca sv. Frane u Splitu za trud i doprinos uređenju crkve i samostana sv. Frane u Splitu

1996. Spomenica Domovinskog rata

1997. Zlatni grb grada Splita

1997. Počasni križ Bundeswehra

1997. Zahvalnica “Bedema ljubavi” za izuzetu pomoć i podršku u organizaciji simpozija “Stradanje hrvatske kulturne baštine u ratu”

1998. Savezni križ za zasluge SR Njemačke

2000. Priznanje pape Ivana Pavla II. za 50. obljetnicu vjernog služenja katedrali sv. Duje u Splitu

2005. Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića

2007. Nagrada Grada Splita za životno djelo

2008. Nagrada Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo…

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ljubav za sve splitsko‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘ljubav za sve splitsko‘ 2 0 23263 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-11 18:11:02 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-16 11:32:47 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-16 10:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1853 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21662688.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21622548.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21652318.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21652324.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21652328.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21652332.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21652350.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21654030.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21662694.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21662692.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21662690.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/11\/21662686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","AFP","IVO PERVAN","KARLO GRENC","Privatni album","IGOR DRA\u010cA","Privatni album","Privatni albm","Privatni Album","Privatni album","Privatni album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu dr\u017ei\u00a0svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najvi\u0161e rimskom caru Dioklecijanu<\/p>","

TOPSHOT - A handout photo released by the Ukrainian Presidential Press Service shows British Prime Minister Boris Johnson (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) walking in central Kyiv, on April 9, 2022. - British Prime Minister Boris Johnson paid an unannounced visit to Kyiv on April 9, 2022 in a \u201dshow of solidarity\u201d with Ukraine a day after a missile strike killed dozens at a railway station in the country's east. (Photo by Stringer\/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE\/AFP)\/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT \u201dAFP PHOTO\/the Ukrainian Presidential Press Service\u201d - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS<\/p>","

Po Grencovoj narud\u017ebi, lik cara Dioklecijana rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar <\/strong>\u0110ani Martini\u0107. Kao predlo\u017eak za glavu poslu\u017eila je dokazano careva bista koja je prona\u0111ena u Nikomediji (dana\u0161njem Izmitu) 1939. godine<\/p>","

... a sad stoji sam u zatvorenom kafi\u0107u<\/p>","

Karlo Grenc, Bob Dole i Joe Biden, dana\u0161nji predsjednik SAD-a, na Grencovoj izlo\u017ebi o Dioklecijanovoj pala\u010di 1994. u Splitu<\/p>","

Dioklecijanov kip u Etnografskom muzeju privukao je veliku pozornost...\u00a0<\/p>","

S njema\u010dkim humanitarcima za vrijeme rata iznad Mostara, u koji nisu pu\u0161teni zbog sigurnosnih razloga<\/p>","

Grencov \u0161tand na 'Architect Showu' u Hustonu 1987.<\/p>","

Gost dana u Bundestagu. Baron von Schorlemer, KarloGrenc, Friedrich Merz - \u0161ef CDU\/CSU frakcije u Bundestagu, danas \u0161ef CDU-a (naslijedio Angelu Merkel), prof. Herwig i Marina Roggemann\u00a0<\/p>","

U Zakladi \u2018Karlo Grenc\u2019 nalazi se i spomensoba Ive Tijardovi\u0107a, s klavirom na kojemu je skladana \u2018Mala Floramye\u2019<\/p>","

U prostorijama Zaklade \u201dKarlo Grenc\u201d<\/p>","

Grenc na balkonu Zaklade, smje\u0161tene nasred Rive, sa spektakularnim pogledom na Marjan i luku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21662688_1920.jpg":"1920x1080","k_21662688_1280.jpg":"1280x1280","k_21662688_1024.jpg":"1024x1024","k_21662688_640.jpg":"640x640","k_21662688_480.jpg":"480x480","k_21662688_340.jpg":"340x340","k_21662688_220.jpg":"220x220","o_21662688_1280.jpg":"1280x853","o_21662688_1024.jpg":"1024x682","o_21662688_640.jpg":"640x426","o_21662688_480.jpg":"480x320","o_21662688_340.jpg":"340x226","o_21662688_220.jpg":"220x146","h_21662688_1280.jpg":"1280x854","h_21662688_1024.jpg":"1024x683","h_21662688_640.jpg":"640x427","h_21662688_480.jpg":"480x320","h_21662688_340.jpg":"340x227","h_21662688_220.jpg":"220x147","pp_21662688_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662688_1024.jpg":"805x1024","pp_21662688_640.jpg":"503x640","pp_21662688_480.jpg":"377x480","pp_21662688_340.jpg":"267x340","pp_21662688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21622548_1920.jpg":"1920x1080","k_21622548_1280.jpg":"1280x1280","k_21622548_1024.jpg":"1024x1024","k_21622548_640.jpg":"640x640","k_21622548_480.jpg":"480x480","k_21622548_340.jpg":"340x340","k_21622548_220.jpg":"220x220","o_21622548_1280.jpg":"1280x853","o_21622548_1024.jpg":"1024x682","o_21622548_640.jpg":"640x426","o_21622548_480.jpg":"480x320","o_21622548_340.jpg":"340x226","o_21622548_220.jpg":"220x146","h_21622548_1280.jpg":"1280x854","h_21622548_1024.jpg":"1024x683","h_21622548_640.jpg":"640x427","h_21622548_480.jpg":"480x320","h_21622548_340.jpg":"340x227","h_21622548_220.jpg":"220x147","pp_21622548_1280.jpg":"1006x1280","pp_21622548_1024.jpg":"805x1024","pp_21622548_640.jpg":"503x640","pp_21622548_480.jpg":"377x480","pp_21622548_340.jpg":"267x340","pp_21622548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1654x2485","hd_21652318_1920.jpg":"1920x1080","k_21652318_1280.jpg":"1280x1280","k_21652318_1024.jpg":"1024x1024","k_21652318_640.jpg":"640x640","k_21652318_480.jpg":"480x480","k_21652318_340.jpg":"340x340","k_21652318_220.jpg":"220x220","o_21652318_1280.jpg":"1280x1923","o_21652318_1024.jpg":"1024x1538","o_21652318_640.jpg":"640x961","o_21652318_480.jpg":"480x721","o_21652318_340.jpg":"340x510","o_21652318_220.jpg":"220x330","h_21652318_1280.jpg":"1280x854","h_21652318_1024.jpg":"1024x683","h_21652318_640.jpg":"640x427","h_21652318_480.jpg":"480x320","h_21652318_340.jpg":"340x227","h_21652318_220.jpg":"220x147","pp_21652318_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652318_1024.jpg":"805x1024","pp_21652318_640.jpg":"503x640","pp_21652318_480.jpg":"377x480","pp_21652318_340.jpg":"267x340","pp_21652318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21652324_1920.jpg":"1920x1080","k_21652324_1280.jpg":"1280x1280","k_21652324_1024.jpg":"1024x1024","k_21652324_640.jpg":"640x640","k_21652324_480.jpg":"480x480","k_21652324_340.jpg":"340x340","k_21652324_220.jpg":"220x220","o_21652324_1280.jpg":"1280x853","o_21652324_1024.jpg":"1024x682","o_21652324_640.jpg":"640x426","o_21652324_480.jpg":"480x320","o_21652324_340.jpg":"340x226","o_21652324_220.jpg":"220x146","h_21652324_1280.jpg":"1280x854","h_21652324_1024.jpg":"1024x683","h_21652324_640.jpg":"640x427","h_21652324_480.jpg":"480x320","h_21652324_340.jpg":"340x227","h_21652324_220.jpg":"220x147","pp_21652324_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652324_1024.jpg":"805x1024","pp_21652324_640.jpg":"503x640","pp_21652324_480.jpg":"377x480","pp_21652324_340.jpg":"267x340","pp_21652324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"769x497","hd_21652328_1920.jpg":"1920x1080","k_21652328_1280.jpg":"1280x1280","k_21652328_1024.jpg":"1024x1024","k_21652328_640.jpg":"640x640","k_21652328_480.jpg":"480x480","k_21652328_340.jpg":"340x340","k_21652328_220.jpg":"220x220","o_21652328_1280.jpg":"1280x827","o_21652328_1024.jpg":"1024x661","o_21652328_640.jpg":"640x413","o_21652328_480.jpg":"480x310","o_21652328_340.jpg":"340x219","o_21652328_220.jpg":"220x142","h_21652328_1280.jpg":"1280x854","h_21652328_1024.jpg":"1024x683","h_21652328_640.jpg":"640x427","h_21652328_480.jpg":"480x320","h_21652328_340.jpg":"340x227","h_21652328_220.jpg":"220x147","pp_21652328_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652328_1024.jpg":"805x1024","pp_21652328_640.jpg":"503x640","pp_21652328_480.jpg":"377x480","pp_21652328_340.jpg":"267x340","pp_21652328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"797x572","hd_21652332_1920.jpg":"1920x1080","k_21652332_1280.jpg":"1280x1280","k_21652332_1024.jpg":"1024x1024","k_21652332_640.jpg":"640x640","k_21652332_480.jpg":"480x480","k_21652332_340.jpg":"340x340","k_21652332_220.jpg":"220x220","o_21652332_1280.jpg":"1280x918","o_21652332_1024.jpg":"1024x734","o_21652332_640.jpg":"640x459","o_21652332_480.jpg":"480x344","o_21652332_340.jpg":"340x244","o_21652332_220.jpg":"220x157","h_21652332_1280.jpg":"1280x854","h_21652332_1024.jpg":"1024x683","h_21652332_640.jpg":"640x427","h_21652332_480.jpg":"480x320","h_21652332_340.jpg":"340x227","h_21652332_220.jpg":"220x147","pp_21652332_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652332_1024.jpg":"805x1024","pp_21652332_640.jpg":"503x640","pp_21652332_480.jpg":"377x480","pp_21652332_340.jpg":"267x340","pp_21652332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21652350_1920.jpg":"1920x1080","k_21652350_1280.jpg":"1280x1280","k_21652350_1024.jpg":"1024x1024","k_21652350_640.jpg":"640x640","k_21652350_480.jpg":"480x480","k_21652350_340.jpg":"340x340","k_21652350_220.jpg":"220x220","o_21652350_1280.jpg":"1280x853","o_21652350_1024.jpg":"1024x682","o_21652350_640.jpg":"640x426","o_21652350_480.jpg":"480x320","o_21652350_340.jpg":"340x226","o_21652350_220.jpg":"220x146","h_21652350_1280.jpg":"1280x854","h_21652350_1024.jpg":"1024x683","h_21652350_640.jpg":"640x427","h_21652350_480.jpg":"480x320","h_21652350_340.jpg":"340x227","h_21652350_220.jpg":"220x147","pp_21652350_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652350_1024.jpg":"805x1024","pp_21652350_640.jpg":"503x640","pp_21652350_480.jpg":"377x480","pp_21652350_340.jpg":"267x340","pp_21652350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x521","hd_21654030_1920.jpg":"1920x1080","k_21654030_1280.jpg":"1280x1280","k_21654030_1024.jpg":"1024x1024","k_21654030_640.jpg":"640x640","k_21654030_480.jpg":"480x480","k_21654030_340.jpg":"340x340","k_21654030_220.jpg":"220x220","o_21654030_1280.jpg":"1280x833","o_21654030_1024.jpg":"1024x666","o_21654030_640.jpg":"640x416","o_21654030_480.jpg":"480x312","o_21654030_340.jpg":"340x221","o_21654030_220.jpg":"220x143","h_21654030_1280.jpg":"1280x854","h_21654030_1024.jpg":"1024x683","h_21654030_640.jpg":"640x427","h_21654030_480.jpg":"480x320","h_21654030_340.jpg":"340x227","h_21654030_220.jpg":"220x147","pp_21654030_1280.jpg":"1006x1280","pp_21654030_1024.jpg":"805x1024","pp_21654030_640.jpg":"503x640","pp_21654030_480.jpg":"377x480","pp_21654030_340.jpg":"267x340","pp_21654030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_21662694_1920.jpg":"1920x1080","k_21662694_1280.jpg":"1280x1280","k_21662694_1024.jpg":"1024x1024","k_21662694_640.jpg":"640x640","k_21662694_480.jpg":"480x480","k_21662694_340.jpg":"340x340","k_21662694_220.jpg":"220x220","o_21662694_1280.jpg":"1280x899","o_21662694_1024.jpg":"1024x719","o_21662694_640.jpg":"640x449","o_21662694_480.jpg":"480x337","o_21662694_340.jpg":"340x238","o_21662694_220.jpg":"220x154","h_21662694_1280.jpg":"1280x854","h_21662694_1024.jpg":"1024x683","h_21662694_640.jpg":"640x427","h_21662694_480.jpg":"480x320","h_21662694_340.jpg":"340x227","h_21662694_220.jpg":"220x147","pp_21662694_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662694_1024.jpg":"805x1024","pp_21662694_640.jpg":"503x640","pp_21662694_480.jpg":"377x480","pp_21662694_340.jpg":"267x340","pp_21662694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21662692_1920.jpg":"1920x1080","k_21662692_1280.jpg":"1280x1280","k_21662692_1024.jpg":"1024x1024","k_21662692_640.jpg":"640x640","k_21662692_480.jpg":"480x480","k_21662692_340.jpg":"340x340","k_21662692_220.jpg":"220x220","o_21662692_1280.jpg":"1280x1920","o_21662692_1024.jpg":"1024x1536","o_21662692_640.jpg":"640x960","o_21662692_480.jpg":"480x720","o_21662692_340.jpg":"340x510","o_21662692_220.jpg":"220x330","h_21662692_1280.jpg":"1280x854","h_21662692_1024.jpg":"1024x683","h_21662692_640.jpg":"640x427","h_21662692_480.jpg":"480x320","h_21662692_340.jpg":"340x227","h_21662692_220.jpg":"220x147","pp_21662692_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662692_1024.jpg":"805x1024","pp_21662692_640.jpg":"503x640","pp_21662692_480.jpg":"377x480","pp_21662692_340.jpg":"267x340","pp_21662692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_21662690_1920.jpg":"1920x1080","k_21662690_1280.jpg":"1280x1280","k_21662690_1024.jpg":"1024x1024","k_21662690_640.jpg":"640x640","k_21662690_480.jpg":"480x480","k_21662690_340.jpg":"340x340","k_21662690_220.jpg":"220x220","o_21662690_1280.jpg":"1280x808","o_21662690_1024.jpg":"1024x646","o_21662690_640.jpg":"640x404","o_21662690_480.jpg":"480x303","o_21662690_340.jpg":"340x214","o_21662690_220.jpg":"220x138","h_21662690_1280.jpg":"1280x854","h_21662690_1024.jpg":"1024x683","h_21662690_640.jpg":"640x427","h_21662690_480.jpg":"480x320","h_21662690_340.jpg":"340x227","h_21662690_220.jpg":"220x147","pp_21662690_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662690_1024.jpg":"805x1024","pp_21662690_640.jpg":"503x640","pp_21662690_480.jpg":"377x480","pp_21662690_340.jpg":"267x340","pp_21662690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1079","hd_21662686_1920.jpg":"1920x1080","k_21662686_1280.jpg":"1280x1280","k_21662686_1024.jpg":"1024x1024","k_21662686_640.jpg":"640x640","k_21662686_480.jpg":"480x480","k_21662686_340.jpg":"340x340","k_21662686_220.jpg":"220x220","o_21662686_1280.jpg":"1280x719","o_21662686_1024.jpg":"1024x575","o_21662686_640.jpg":"640x359","o_21662686_480.jpg":"480x269","o_21662686_340.jpg":"340x191","o_21662686_220.jpg":"220x123","h_21662686_1280.jpg":"1280x854","h_21662686_1024.jpg":"1024x683","h_21662686_640.jpg":"640x427","h_21662686_480.jpg":"480x320","h_21662686_340.jpg":"340x227","h_21662686_220.jpg":"220x147","pp_21662686_1280.jpg":"1006x1280","pp_21662686_1024.jpg":"805x1024","pp_21662686_640.jpg":"503x640","pp_21662686_480.jpg":"377x480","pp_21662686_340.jpg":"267x340","pp_21662686_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7391327 Threads: 4 Questions: 1594998006 Slow queries: 4732664 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110393464 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive-1184787 [printLink] => /split/kalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive-1184787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674391 [name] => Karlo Grenc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-16 12:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => karlo-grenc [link] => /tag/karlo-grenc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 420378 [name] => zaklada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zaklada [link] => /tag/zaklada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674392 [name] => splitska baština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-16 12:51:38 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-bastina [link] => /tag/splitska-bastina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 218372 [name] => dioklecijan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dioklecijan [link] => /tag/dioklecijan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ljubav za sve splitsko‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kalvarija Karla Grenca, čuvara splitske baštine: Iza pritisaka na mene stoje nečiji nabujali apetiti za fundusom moje Zaklade i njezinim atraktivnim prostorom nasred Rive [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-59-24-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662688.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu drži svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše rimskom caru Dioklecijanu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662688.jpg [title] =>

Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu drži svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše rimskom caru Dioklecijanu

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21622548.jpg [title] =>

TOPSHOT - A handout photo released by the Ukrainian Presidential Press Service shows British Prime Minister Boris Johnson (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) walking in central Kyiv, on April 9, 2022. - British Prime Minister Boris Johnson paid an unannounced visit to Kyiv on April 9, 2022 in a ”show of solidarity” with Ukraine a day after a missile strike killed dozens at a railway station in the country's east. (Photo by Stringer/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/the Ukrainian Presidential Press Service” - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21652318.jpg [title] =>

Po Grencovoj narudžbi, lik cara Dioklecijana rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine

IVO PERVAN ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21652324.jpg [title] =>

... a sad stoji sam u zatvorenom kafiću

KARLO GRENC ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21652328.jpg [title] =>

Karlo Grenc, Bob Dole i Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a, na Grencovoj izložbi o Dioklecijanovoj palači 1994. u Splitu

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21652332.jpg [title] =>

Dioklecijanov kip u Etnografskom muzeju privukao je veliku pozornost... 

IGOR DRAČA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21652350.jpg [title] =>

S njemačkim humanitarcima za vrijeme rata iznad Mostara, u koji nisu pušteni zbog sigurnosnih razloga

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21654030.jpg [title] =>

Grencov štand na 'Architect Showu' u Hustonu 1987.

Privatni albm ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662694.jpg [title] =>

Gost dana u Bundestagu. Baron von Schorlemer, KarloGrenc, Friedrich Merz - šef CDU/CSU frakcije u Bundestagu, danas šef CDU-a (naslijedio Angelu Merkel), prof. Herwig i Marina Roggemann 

Privatni Album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662692.jpg [title] =>

U Zakladi ‘Karlo Grenc’ nalazi se i spomensoba Ive Tijardovića, s klavirom na kojemu je skladana ‘Mala Floramye’

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662690.jpg [title] =>

U prostorijama Zaklade ”Karlo Grenc”

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/11/21662686.jpg [title] =>

Grenc na balkonu Zaklade, smještene nasred Rive, sa spektakularnim pogledom na Marjan i luku

Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šjor Karlu Grencu ne treba više od nekoliko minuta da od svoje kuće na istočnom rubu Velog Varoša, koraka neobično lakog za svoje 83 godine, svakog jutra oko sedam sati došeta do sjedišta svoje Zaklade, nasred splitske Rive. Tu se, na drugom katu, onom s balkonom iznad banke, nalazi njegov životni projekt – fascinantan arhiv splitskih i dalmatinskih memorabilija, dokumentacije, foto i video materijala, knjiga, periodike...

Čitav mali muzej grada Splita našao se u 237 četvornih metara sa spektakularnim pogledom na Rivu, luku i Marjan. U njemu je do 2006. bio smješten njemački konzulat u Splitu, s Grencom kao počasnim konzulom, sve dok on u svojoj 67. godini nije otišao u odgođenu mirovinu. Iako je mirovanje pojam koji se teško veže uz njega.

Ako biste htjeli maksimalno reducirano, a točno “skicirati” lik i djelo Karla Grenca, nema potrebe da se mučite. To je već savršeno učinio predsjednik Slobodnog sveučilišta Berlin, dr. Dieter Lenzen, u posebnom sveučilišnom prilogu berlinskih novina “Tagesspiegel”, pa ga je dovoljno citirati: “Grenc je fanatik u najboljem smislu te riječi, izgleda dvadeset godina mlađi nego što jest, sportske je građe. Po prostoru svoje Zaklade okretno se provlači dok gostima pokazuje svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše Dioklecijanu, rimskom caru koji je tu imao svoju vrlo važnu rezidenciju. Grenc je impresivan gospodin koji je svoju čitavu obitelj integrirao u svoju misiju (...) Tko će mu pomoći?”

Veza dr. Lenzena i Grenca potječe iz 2003., kad je Zaklada “Karlo Grenc” u osnivanju, zajedno s Freie Universität Berlin, organizirala prvi međunarodni simpozij o Dioklecijanu pod naslovom “Dioklecijan i Tetrarhija – Imperij između centralizacije i regionalizacije”. (Tetrarhija ili “četverovlašće” bio je upravni sustav u Rimskom Carstvu koji je uveo Dioklecijan, s ciljem bolje i organiziranije uprave u Carstvu i rješavanja pitanja nasljedstva carskog prijestolja.)

Samo je jedna stvar iz ovog Lanzenova citata zastarjela: broj dokumenata sad je puno veći. A pitanje “tko će Grencu pomoći?” danas je aktualnije nego ikad i vratit ćemo se na njega. Ono je najvažnije, najviše je o tome ova priča danas...

---

image

Po Grencovoj narudžbi, lik cara Dioklecijana rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine

IVO PERVAN
---

Biografija vrijedna knjige

Karlo Grenc i dalje izgleda znatno mlađe od svoje dobi i, dok s vama razgovara, ne može se smiriti u niskoj fotelji. Do prije dvije godine, kad je pao s ljestava pokušavajući dohvatiti nešto s visoke police, pa su mu bila iskočila dva pršljena, znao bi u njoj demonstrirati svoju zavidnu formu. Snagom mišića, poput gimnastičara na ručama, odupro bi se o naslone za ruke i tako, začas u zraku, podignuo noge i zadržao tijelo pod pravim kutom. Danas to više ne radi, ipak mu više nije osamdeset, ali svako malo poskočit će da bi dohvatio neki registrator s dokumentacijom, knjigu, fotografiju... kojima želi ilustrirati ono o čemu govori.

Kaže: “Malo me muče koljena, ali mučim i ja njih.” Saginje se lako i brzo, kao što i govori, mladenačkim glasom, s hrpom digresija koje je teško pohvatati. Ali svako malo iz te magme riječi izroni neka prezanimljiva epizoda.

Gledajući ga tako energičnog, teško možete povezati da je u prvom razredu splitske Klasične gimnazije sjedio zajedno u klupi s nedavno preminulim Igorom Mandićem, koji mu je tada, kaže, prvi otkrio “one stvari”: “On je bio broj jedan u razredu, a nikad nije igrao na balun. Ali on mi je sve objasnio o ‘onim stvarima’. Ja sam bio ministrant, pjevao sam u crkvenom zboru, odakle sam ja to mogao znat”, kaže šjor Karlo.

Dodaje da mu je prva, dječja simpatija u životu bila operna pjevačica Gertruda Munitić, možda najslavnija Mala Floramye: “Zajedno smo pjevali u Katedralnom dječjem zboru. Bili smo solisti, ona i ja. Imao sam fantastičan glas kao dijete. Onda su me stariji zafrkavali i govorili da ću oženit Bebi. Ona je stanovala na Peristilu, preko puta sfinge, a dva metra dalje s druge strane Ulice sv. Ivana, na trećem katu palače Cipci u kojoj je “Luxor”, stanovala je moja današnja žena. Gledajući od katedrale: lijevo – prva simpatija, desno – žena!”

I doista, cijeli život Karla Grenca, sve njegovo najvažnije – iako je vidio svijeta, a i svijet je dolazio k njemu u Split – kao da stane u potez od kuće u Varošu do Pazara, u šetnju od jedva pet minuta. Obilježio je taj prostor presudno Grenca, ali bogme i on njega.

Šjor Karlo prepun je priča, pa biografija ovog prevažnog Splićanina zapravo “zove” knjigu s četiri poglavlja: “Djetinjstvo i rana mladost”, “Meštar o’ tendi”, “Počasni konzul”, “Čuvar splitske baštine”. No dovoljan je već i njegov najsažetiji životopis, kao i popis nagrada (koje donosimo izdvojeno) da svatko “iz aviona” shvati koliko je dubok trag u Splitu “zaorao” ovaj njegov nesuđeni prvi gradonačelnik u neovisnoj Hrvatskoj.

Dovoljno je samo sjetiti se njegove multimedijalne izložbe “Dioklecijanova palača Anno Domini 1988.”. Video pod istim naslovom i dijaprojekcije uprli su prstom u kataklizmično stanje svjetskog spomenika nulte kategorije i bitno utjecali na promjenu odnosa prema Palači. Izazvali su neočekivano veliku pozornost građana i medija, što je tadašnju gradsku upravu prinudilo da nakon dva desetljeća zastoja nastavi arheološke i zaštitarske radove u njoj.

---

image

Dioklecijanov kip u Etnografskom muzeju privukao je veliku pozornost... 

IGOR DRAČA
---

---

image

... a sad stoji sam u zatvorenom kafiću

KARLO GRENC
---

Sretan trenutak za Palaču

”Bio sam član Društva prijatelja kulturne baštine i vidio sam da ti, uglavnom stariji ljudi, ne znaju ništa o tom stanju. Građani su zaobilazili taj lokalitet, koji ni fizički nije bio prohodan. Htio sam im pokazati. Ispao je to sretan trenutak za Palaču”, kaže Grenc.

Kad danas gledate te njegove snimke, čudite se kuknjavi za nekadašnjim autentičnim životom u splitskom Getu – davno prije aktualne i na svoj način opasne turistifikacije – koji, podsjećajući na onaj u favelama, nije bio nimalo idiličan.

Ova šokantna prezentacija propadanja stare gradske jezgre bila je ujedno i inspiracija za osnivanje “Zelene akcije”, prvog organiziranog ekološkog pokreta u Hrvatskoj. U prosincu iste godine Grenc je kao aktivist sudjelovao u organiziranju spektakularne protestne akcije čišćenja i odvoza otpada iz jugoistočnog kvadranta Palače, famozne “Kenjare”.

”Svi su me puštali u svoje kuće jer sam htio pomoći. Obitelji Gegaj u Lukačićevoj 3 doveo sam kasnije gradonačelnicu Gordanu Kosanović, koja je došla kad smo čistili Palaču. Ušla je kod njih i odmah izašla, rekla je da to ne može gledati. Ta je kuća i danas derutna, ali onda je bila još puno gora, sve je bilo potpuno zapušteno. Tu su živjeli muž i žena – on Albanac, ona Bosanka – s djecom. Njihov tada mali susjed Alen pojavio se, rekli su mi, u gradu prije par godina, u Porscheu! Ne znam koje mu je podrijetlo imovine...”

Istodobno je Grenc snimio i javno pokazao narkomanski milje u Dioklecijanovoj palači, što je potaknulo kampanju za obuzdavanje narko-pošasti koja je tada harala Splitom. “Policiju za to kao da nije bilo briga”, kaže on i začas odnekud izvuče jako težak “arhivski” profesionalni videorekorder Sony, koji je nedjeljom, kad je Grencova glasovita radionica za proizvodnju tendi bila zatvorena, vukao po Palači, zajedno s kamerom. Penjao se s njime na zvonik Sv. Duje da bi, kao danas dronom, odozgo snimio dilere na “poslu”, čak i nasred Peristila, na drvenoj pozornici montiranoj za Splitsko ljeto.

Nije zbog toga kasnije imao problema s tim “poslovnim” ljudima, ne računa li se jedna ipak neugodna epizoda, kad je neki muškarac izišao iz kafića pokraj kojega je bio prošao u Getu i zazvao ga: “Grenc!” “Već sam bio odmaknuo desetak metara i okrenuo se, a on je prema meni prstima pokazao ‘pištolj’, kao da će pucati”, govori Grenc, ali ne može biti siguran da je to bio baš netko od snimljenih. No svakako je bio iz tog kruga.

Iduće, 1989. godine, u suradnji s RTV Zagreb, snimio je dokumentarac “Dioklecijanova palača između jave i sna” i priredio prigodnu jednodnevnu izložbu na Peristilu, uz potpisivanje peticije za spas Palače. I ponovno je veliku izložbu o njezinoj povijesti i aktualnom stanju postavio 1994. godine, najprije u Splitu, zatim u Zagrebu i austrijskom Linzu.

Dioklecijan - sto posto!

U Splitu su je posjetili brojni uglednici iz Hrvatske i svijeta. Među njima i sam direktor UNESCO-a Bernd von Droste zu Hülshoff, kao i tadašnji američki senatori Bob Dole, John W. Warner i – Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a.

Da je samo ovo napravio, Karlo Grenc morao bi imati barem spomen-ploču negdje u Palači, možda na južnom zidu Etnografskog muzeja? Nije se na tome zaustavio – organizirao je i obnovu marjanskih crkvica, naročito Svetoga Jere i Svetoga Nikole, inicirao obnovu Samostana sv. Frane, uređenje staroga groblja na Sustipanu, mletačke kule na Voćnom (Radićevu) trgu, kao i baroknog kora prvostolnice...

Ne opterećuje se vlastitom važnošću. I ne stigne. Jedino ga brine što će, nakon svega, biti s njegovom Zakladom “Karlo Grenc” – odmah sad i nakon njega. Samo to ga muči, samo o tome govori. Ne želi sebi dizati spomenik. Odlučio ga je podići utemeljitelju grada...

---

image

Karlo Grenc, Bob Dole i Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a, na Grencovoj izložbi o Dioklecijanovoj palači 1994. u Splitu

Privatni album
---

Tako je “tout Split” 2015. došao u Etnografski muzej na predstavljanje kipa cara Dioklecijana. Po Grencovoj narudžbi, rekonstruirao ga je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine.

Alexander Demandt, svjetski autoritet broj jedan, potvrdio mi je da je to Dioklecijan sto posto, nema više diskusije”, kaže Grenc. Ali onda su krenula tipično splitska relativiziranja: je li ga uopće trebalo raditi, je li Dioklecijan zaista izgledao tako, gdje ga trajno smjestiti, što će reći kršćani koje je progonio...

I eno ga danas, tog Dioklecijanova kipa, “na skladištu” u jednom bivšem, zatvorenom kafiću! Bista je u središnjoj sobi Zaklade na Rivi, zajedno s onima ostalih tetrarha. Prizor trometarskog kipa ispod plastične folije otužna je ilustracija nebrige ovoga grada za Grencovu ostavštinu, koja ima svoju, sad već nepodnošljivo dugu, “tradiciju”.

Dioklecijanov kip zamišljen je kao središnji eksponat izložbe “Dioklecijan, Salona, Split” i komercijalno utemeljenog projekta Gliptoteke Diocletianum s Info centrom, kako bi se od toga Zaklada učinila samoodrživom. Kao poticaj Gradu, Zaklada je – usprkos gotovo potpunom izostanku financiranja – započela formiranje Gliptoteke, stvorivši do danas fundus od petnaestak prvorazrednih spomeničkih replika. A kako su izložba i Gliptoteka nezamislivi bez Dioklecijanova lika, Grenc je nakon višegodišnjih pokušaja uspio dobaviti gipsanu repliku careve biste pa je naručio rekonstrukciju cjelovite skulpture. Martinić je za nju dobio prvorazredne ocjene i pohvale od niza vodećih stručnjaka.

Problemi s Baldasarom

Grenc je višekratno molio tadašnjega gradonačelnika Ivu Baldasara za dopuštenje da privremeni boravak kipa osnivača grada bude u jugoistočnoj kuli ili istočnim Podrumima careve palače.

”Uzalud, nije on pokazao baš nikakav interes. Najprije je, brkajući izložbenu prezentaciju s trajnim postavljanjem kipa u javni prostor, izjavio da mu za Dioklecijana treba odluka Gradskog vijeća, a kada smo tu zbrku uklonili, nije pokazao baš nikakav interes za to da se Dioklecijanov kip nekoliko mjeseci izloži u Palači. Kip se ipak dvadesetak dana mogao vidjeti u carskom Trikliniju, koji je dio prostora Etnografskog muzeja, i to mimo gradskih vlasti, zahvaljujući mojem privatnom dogovoru s ravnateljem Etnografskog muzeja”, rezignirano će Grenc.

Apsurdni odnos prema Dioklecijanovu kipu može se, uvjeren je on, povezati isključivo s negativnim stavom Ive Baldasara prema djelovanju Zaklade “Karlo Grenc”: “Bilo je otvorenih pritisaka da svoje funduse dam Gradu na raspolaganje. I zato su Zakladu još prije osam godina, 28. travnja 2014., prestali pomagati čak i dotadašnjim simboličnim iznosom.”

Naime, Grad je u svibnju 2009., dok je gradonačelnik bio Ivan Kuret, potpisao “Ugovor o reguliranju međusobnih prava i obveza vezanih za očuvanje i unaprjeđenje povijesne baštine Grada Splita u okviru zajedničkih ciljeva i aktivnosti Grada i Zaklade”. Ugovor je sklopljen na tri godine, uz mogućnost produženja posebnim aneksom, što je posljednji put učinio i Željko Kerum, i to je trajalo do dolaska Baldasara na mjesto gradonačelnika.

”Naročito me je pogodio dopis od 11. rujna 2015. koji je potpisao pročelnik gradskog Odjela za kulturu, kojim su se usudili otvoriti pitanje gašenja Zaklade i davanja njezinih bogatih fundusa gradskim muzejima i sličnim ustanovama”, kaže Grenc, koji na to nikad ne bi pristao jer to vidi kao pokušaj bezobzirne pljačke njegovih enormnih višedesetljetnih ulaganja i odricanja.

”Da mi je netko rekao prije četrdeset godina koju ću kalvariju proći samo iz ljubavi za sve splitsko, ne bih mu vjerovao. Čak smo u zadnji čas za Baldasarova mandata spriječili apartmanizaciju prostora Zaklade. Naravno da iza svih tih presinga ne stoje ni grad ni građani, ni ideologija ili kršćanski osjećaji, nego samo i isključivo nečiji nabujali apetit za Zakladinim fundusom i atraktivnim prostorom nasred Rive”, objašnjava Grenc.

---

image

Gost dana u Bundestagu. Baron von Schorlemer, KarloGrenc, Friedrich Merz - šef CDU/CSU frakcije u Bundestagu, danas šef CDU-a (naslijedio Angelu Merkel), prof. Herwig i Marina Roggemann 

Privatni Album
---

On se još nada partnerskom sporazumu s kojim god novim gradskim vlastima, kako bi se našao dostojan prostor i za spomen-sobe velikih nacionalnih skladatelja, Splićana Ive Tijardovića i Jakova Gotovca, jer u Zakladi više nema mjesta. “Sistematizirana je većina fundusa, ali još uvijek ogromna količina čeka da se sredi i omogući istraživanje”, izjavio je Grenc za “Slobodnu” u jednom kraćem tekstu još prije pet godina, ali do danas – ništa nova, osim novih dugova. Za njega osobno.

S prekidom ugovora prethodnih gradonačelnika Kureta i Keruma, s Baldasarovim dolaskom na vlast, krenula je Grencova financijska kalvarija: “Ugovori su bili u visini od sto tisuća kuna godišnje, kojima se Grad obvezivao sam sebi podmirivati najam prostora, komunalnu naknadu i spomeničku rentu. Ali ne samo da obveze iz prethodnih ugovora nisu bile u potpunosti ispunjavane, nego su mi gradske službe provodile i ovrhe!”

Tako su Grencu prije četiri godine s privatnog tekućeg računa, na koji mu stiže mirovina, zaplijenili iznos veći od njegovih jednogodišnjih prihoda. I to upravo za najam, komunalne doprinose i spomeničku rentu, koja se naplaćuje samo u užoj gradskoj jezgri, iako je Zaklada jedini prostor u čitavom Splitu u kojem se nalazi bista njegova utemeljitelja, kao i najbogatija literatura o njemu, biste ostalih tetrarha…

I konačno, u kolovozu 2016. Grad je sa Zakladina mršavog bankovnog konta uzeo doslovce i posljednju lipu. Kako je od tog trenutka Zaklada ostala bez ikakvog prihoda, ovrhe su se podmirivale s Grencova mirovinskog računa, dok ga konačno nije zaštitio.

Kao jednu od mogućih lokacija za Zakladu “Karlo Grenc” Baldasar je u jednom trenutku spomenuo zgradu na Peristilu, uglovnicu na spoju Dioklecijanove ulice i Peristila u čijem je prizemlju donedavno bila poslovnica OTP banke. Grenc je smatra najprikladnijom lokacijom uopće, jer bi se u njezinu prizemlju mogla trajno postaviti Gliptoteka Diocletianeum, od koje bi Zaklada financirala kompletno svoje djelovanje.

No to zdanje gradonačelnik je kasnije nakanio prodati za tri milijuna eura, ali mu je Gradsko vijeće srušilo taj plan jer su se u međuvremenu snage u njemu presložile, a on sam isključen je iz SDP-a. Propali su mu i kasniji pokušaji “monetizacije” tog prevrijednog gradskog prostora.

Iako je OTP banka i dalje financijski uredan najmoprimac s važećim ugovorom, prizemlje koristi samo za smještaj svoja dva ulična bankomata kojima pokriva cijenu čitavog prostora. A prostor je za izložbenu aktivnost pokroviteljski prepustila udruzi “Prokultura – Opservatorij kulturnih politika Split”. Svečano je otvoren u prosincu 2019. godine.

Osnivačica i voditeljica udruge, Nansi Ivanišević, koja je tada još radila u Županiji, Grencu je najavila mogućnost svoje suradnje s bankom kroz besplatno korištenje prostora, te je ponudila suradnju i sa Zakladom. S njim je dogovorila izlaganje Dioklecijanove i još šest drugih antičkih carskih bista, kojima bi se kasnije mogao “useliti” i nesretni Dioklecijanov kip iz podstanarstva.

---

image

S njemačkim humanitarcima za vrijeme rata iznad Mostara, u koji nisu pušteni zbog sigurnosnih razloga

Privatni album
---

Entuzijastično srljanje

Računajući na taj dogovor, Grenc je – ponovno entuzijastično srljajući – po postojećem gipsanom uratku, pozajmljenim novcem, naručio kopiju statue u trajnijem materijalu, akristalu. No kad je izrada novog kipa bila pri samom kraju, ponuđeni izložbeni prostor za dogovoreni postav sveo se isključivo na uski denivelirani dio iza bankomata, uz ostakljenu plohu prema Dioklecijanovoj ulici.

”Međutim, ni taj ‘uskotračni film’ nismo vidjeli”, napominje Grenc, jer je 10. lipnja 2020. gospođa Ivanišević “napravila pravi salto mortale i telefonski mi u samo nekoliko riječi i bez ikakva objašnjenja egzekutorski obznanila da će nakon praznika Tijelovo, u petak ili najkasnije u ponedjeljak, oni koji su carske eksponate donijeli na Peristil vratiti ih tamo gdje su ih i uzeli”.

Deložacija Diocletianusa, Maximianusa, Constantiusa Chlorusa, Galeriusa, Flaviusa Constantinusa, Helene i Anastasije obavljena je, veli Grenc, “idejno, taktički i tehnički uspješno” u utorak 16. lipnja 2020. A njemu je velikodušno prepušteno “dumati” kamo s impresivnom statuom antičkog gospodara svijeta i utemeljitelja Splita, nakon što mu istekne privremeni smještaj u jednom derutnom, napuštenom kafiću.

Karlu Grencu sada je jasno da voditeljica “Prokulture – Opservatorija kulturnih politika s Peristila” zapravo “nije ni planirala iskrenu i ravnopravnu suradnju sa Zakladom, zbog čega tu ideju i ponudu nikad do kraja nije ni definirala”. Koristila ju je, smatra on, “isključivo da, za vrijeme rješavanja svojih odnosa s bankom, neutralizira moguće otpore javnosti i moju sasvim logičnu želju za smještanjem Gliptoteke Diocletianeum u za to najlogičniji prostor na svijetu – na carev Peristil”.

Suvišno je i napominjati da za Peristil nema atraktivnijih “faca” od Dioklecijana i tetrarha, “ali tko je u to mogao uvjeriti diplomiranog povjesničara umjetnosti i arheologa, tadašnjega gradonačelnika”, domeće Grenc: “Naravno da je gospodinu gradonačelniku, kao i ostalim logističarima ‘Prokulture’, carski kvartet itekako dobro poznat. Problem je samo što je njihov skrbnik moja Zaklada.”

I eto novog aktera u ovoj priči, bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Šjor Karlo kaže da su njih dvojica jednom davno bili u vrlo dobrim odnosima, stoga nije htio javno analizirati zbog čega je došlo do obrata i zašto bi Krstuloviću Opari mogla smetati Zaklada. Štošta od Grenca možete čuti “off the record”, dugačka je lista smicalica i podmetanja kojima je bio izložen u svojem radu, još od vremena zatvaranja njemačkog konzulata. Previše je puta bio prešućen ili preskočen, čak i u protokolarnim prilikama povezanima izravno s projektima koje je on inicirao.

Preduga je ta povijest ignoriranja, čak i za ovako dug novinski tekst, koji je nakon svega bio nužan jer Karlo Grenc predugo je šutio, barem javno. Za to se vrijeme mnogi autoriteti iz inozemstva, koji otprije znaju za situaciju, s nevjericom raspituju o današnjem stanju. Tako i počasni građanin Splita, berlinski prof. Herwig Roggemann, prije dvije godine – u pismu podrške Zakladi – Grencu poručuje: “Vi predstavljate, u pravom smislu, jedan ‘topos’ ove regije i njezine povijesti.”

Nakon što je Franjo Tuđman, preko noći, na lokalnim izborima 1990. osujetio inicijativu Udruge samostalnih privrednika da Grenc – kao tadašnji gradski vijećnik – postane gradonačelnik, tadašnji predsjednik splitskog ogranka stranke, Zvonimir Marković, prišao mu je i napomenuo kako je svojima nakon toga ipak rekao: “Grencu ne pakovati!”

”Ali pakovali su mi, sa svih strana, jer sam bio sam, izoliran, na tome cijela priča počiva. Volio sam ljude, sa svima sam bio dobar, a neki s kojima sam bio najbolji diskvalificirali su me, presjekli kontakte na važnim adresama. Sram me je da to nisam prije shvatio. Nisam na vrijeme hvatao signale jer sam se bavio ovim poslom, sav u njemu. Stid me pred svojom obitelji, koja osjeća posljedice. To što mi rade jedinstveno je, nezamislivo. Na sreću, ipak me dosad nisu istjerali iz ovog prostora zbog neplaćenih računa, ipak se boje.”

Ne pomažu sva zamisliva priznanja koja je Grenc zasluženo dobio u životu. Najveće nikako da dobije – konačno prostorno i financijsko zbrinjavanje Zaklade “Karlo Grenc”. Naravno da još uvijek postoje realne mogućnosti da se Zakladi omogući daljnji rad, ali tko će se za to zauzeti? Tko će ovom “impresivnom gospodinu” pomoći, da ponovimo staro pitanje dr. Dietera Lenzena.

Ili, kao što u pjesmi kaže Arsen Dedić: “A tko stoji iza mene i tko će takvom pomoći? Kad se okrenem – nikog, osim duge sjene, na cesti poslije ponoći…” Možda će, naposljetku, to ipak morati netko iz europskih krugova?

---

image

Grenc na balkonu Zaklade, smještene nasred Rive, sa spektakularnim pogledom na Marjan i luku

Privatni Album
---

Zaštititi stanare Palače

Dennis Rodwell, UNESCO-ov neovisni stručnjak za upravljanja kulturnim dobrima i uvjetima života, rada i stanovanja u povijesnim gradovima, nakon posjeta Splitu u travnju 1999. kazao je, još tada, da u njemu postoji opasnost od prevelike merkantilizacije javnih prostora, koji uz to prečesto mijenjaju namjenu bez mnogo razmišljanja.

Osobito je naglasio da svakako treba zaštititi i stanare, financijski im pomoći kako bi u staroj gradskoj jezgri živjeli kvalitetno, po modernim standardima. Upravo to je pet godina ranije, 1994., predviđao i Grencov raniji projekt “Zaklade za Dioklecijanovu palaču”, koji je, kaže, potpuno ignorirao, čak i opstruirao tadašnji gradonačelnik Nikola Grabić: ostanak stanara u jezgri uz beskamatne, siromašnim starosjediocima čak nepovratne kredite za uređenje stana iz realno ostvarivih fondova.

Gotovo isto što i Rodwell, podsjeća Grenc, mjesec dana kasnije, nakon posjeta staroj splitskoj jezgri, kazao je i Mounir Bouchenaki, tadašnji direktor UNESCO-ova Centra za svjetsku baštinu. Osobito je naglasio kako filozofija obnove splitske jezgre treba ići za tim da se taj iznimno važan povijesni sklop rehabilitira upravo kroz socijalne strukture i što harmoničnije integrira s ostalim dijelovima grada.

Istina je da do tih postulata nisu osobito držali ni prethodnici bivšega gradonačelnika Baldasara, ali Grenc ponavlja da je upravo za njegova mandata grad metastazirao u neredu, a centar počeo užurbano gubiti stanovništvo:

”Štekati, kiosci i rezervirana parking mjesta pretvorila su se u armaturu za klijentističko premreživanje unutar ‘familije’ prijatelja i prijateljskih firmi. I sve to pred zatvorenim očima lokalnih urbanista, konzervatora i nekih drugih službi. A UNESCO-ovi direktori i stručnjaci neka pjevaju! Ako si izvan tih interesnih bratovština, ili još gore – ako činiš nešto što bi ustvari trebali raditi oni, ali neće ili ne znaju – odmah ti izniknu balvani na putu”, kaže Karlo Grenc, koji je ipak “progledao”:

”Sasvim je jasno kako je nakana nekolicine splitskih zločestih i zavidnih kulturtregera uništiti Zakladu, opljačkati i prisvojiti zbirke, a konačnog egzekutora zadovoljiti ovim atraktivnim Zakladinim prostorom, bogomdanim za ekskluzivnu apartmanizaciju”, zaključuje.

Upravo to drži izvorom svih svojih problema. Ali to je svakako i problem ovoga grada. Koji zaslužuje da životni projekt Karla Grenca u njemu bude dostojno smješten, valoriziran i prezentiran.

---

image

Grencov štand na 'Architect Showu' u Hustonu 1987.

Privatni albm
---

---

Životopis: Golman u "Splitu" i "Hajduku", čuveni obrtnik, počasni konzul SR Njemačke, nesuđeni splitski gradonačelnik

Rođen je 11. veljače 1939. godine u Splitu. Nastavljač je tradicije obiteljskog metalskog obrta koji je 1931. godine zasnovao njegov otac Pavao.

Pedesetih godina bio je golman u oba splitska nogometna kluba, Splitu i Hajduku.

Prvi je na prostoru bivše države započeo tehnički i stilski osmišljenu proizvodnju zaslona za zaštitu od sunca, pri čemu je postavio i dostigao visoke vrijednosne i estetske standarde.

A Grencove tende našle su se i u jednom hotelskom kompleksu na Krimu. Izlagao ih je i na “Architect Showu” u Houstonu 1987., jedini iz Europe. Štand mu je bio najposjećeniji. Nažalost, nije mogao udovoljiti iskazanoj potražnji: po socijalističkom zakonu, mogao je imati samo sedam radnika, koji nisu mogli puniti kontejnere za Ameriku.

S izbijanjem rata 1991. posao, koji je bio razgranat po cijeloj Jugoslaviji, zamro je.

Od 1992. do umirovljenja 2006. godine Grenc je počasni konzul SR Njemačke u Splitu, s konzularnim područjem od Dubrovnika do Gračaca.

Aktivan je na području zaštite i očuvanja kulturne baštine Splita te sakupljanju bibliografske, hemerotečne, grafotečne, video, foto i druge dokumentacije o rodnom gradu i njegovu širem okruženju.

Suutemeljitelj je “Zelene akcije”, prvog eko-pokreta u Hrvatskoj i šire, organizator je više ekoloških akcija i temeljite obnove marjanskih crkvica sv. Jere i sv. Nikole. Inicijator je i animator obnove crkve i samostana sv. Frane, baroknog kora splitske katedrale te Mletačke kule.

Autor je više izložbi o Dioklecijanovoj palači, Marjanu, starim crkvicama na Marjanu i dr. Autor je nekoliko videa o zapuštenosti i propadanju Dioklecijanove palače, te socijalnoj problematici u njoj.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. bio je predstavnik samostalnih gospodarstvenika u Gradskoj skupštini i kandidat građana Splita za gradonačelnika.

Kao gradski vijećnik godine 1991., nakon dvadesetogodišnjeg zastoja, pokrenuo je iskopavanja, arheološka istraživanja i obnovu istočnih podruma Dioklecijanove palače, te je bio član Radne grupe za praćenje realizacije projekta obnove. U svibnju 1994. postaje član novoosnovanog Savjeta za povijesnu jezgru grada Splita.

Godine 2006. osniva Zakladu “Karlo Grenc”, čija je svrha skrb o povijesno-kulturnoj i spomeničkoj baštini Splita i regije, te njezinu dokumentiranju.

Godine 2003. Zaklada “Karlo Grenc” u osnivanju, zajedno s Freie Universität Berlin, organizirala je prvi međunarodni simpozij o Dioklecijanu pod naslovom “Dioklecijan i Tetrarhija – Imperij između centralizacije i regionalizacije”.

---

---

Dug popis nagrada i priznanja

STRUKOVNE:

1979. Kranj, Međunarodni sajam malog gospodarstva (zlatna medalja za kvalitetu proizvoda)

1982. Nagrada Grada Splita za naročite uspjehe postignute u razvoju zanatstva

1987. Houston, Arhitect Show

1988. Godišnje priznanje Županijske gospodarske komore za postignute rezultate i suradnju.

 

ZA DRUŠTVENO DJELOVANJE:

1988. Povelja Društva prijatelja kulturne baštine u znak priznanja i zahvalnosti za aktivni doprinos u zaštiti spomenika kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa u Splitu

1990. Zahvalnica nadbiskupa msgr. Ante Jurića za zauzetost oko obnove starohrvatskih crkvica na Marjanu i oko očuvanja kulturne baštine grada Splita

1994. Državna godišnja nagrada za poseban doprinos zaštiti okoliša u kategoriji “Zaslužan pojedinac” (Nacionalni Eko Oskar)

1994. Zahvalnica Policijske uprave splitsko-dalmatinske za osobit doprinos u borbi protiv droge

1995. Medalja Zapovjedništva kopnene vojske Bundeswehra

1995.-2001. Priznanja GECONUNPF-a, IFOR-a, SFOR-a, GECONIFOR-a

1995. Zahvalnica Samostana franjevaca konventualaca sv. Frane u Splitu za trud i doprinos uređenju crkve i samostana sv. Frane u Splitu

1996. Spomenica Domovinskog rata

1997. Zlatni grb grada Splita

1997. Počasni križ Bundeswehra

1997. Zahvalnica “Bedema ljubavi” za izuzetu pomoć i podršku u organizaciji simpozija “Stradanje hrvatske kulturne baštine u ratu”

1998. Savezni križ za zasluge SR Njemačke

2000. Priznanje pape Ivana Pavla II. za 50. obljetnicu vjernog služenja katedrali sv. Duje u Splitu

2005. Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića

2007. Nagrada Grada Splita za životno djelo

2008. Nagrada Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo…

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album AFP IVO PERVAN KARLO GRENC Privatni album IGOR DRAČA Privatni album Privatni albm Privatni Album Privatni album Privatni album Privatni Album
Privatni album

Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu drži svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše rimskom caru Dioklecijanu

AFP

TOPSHOT - A handout photo released by the Ukrainian Presidential Press Service shows British Prime Minister Boris Johnson (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C) walking in central Kyiv, on April 9, 2022. - British Prime Minister Boris Johnson paid an unannounced visit to Kyiv on April 9, 2022 in a ”show of solidarity” with Ukraine a day after a missile strike killed dozens at a railway station in the country's east. (Photo by Stringer/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/the Ukrainian Presidential Press Service” - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

IVO PERVAN

Po Grencovoj narudžbi, lik cara Dioklecijana rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Kao predložak za glavu poslužila je dokazano careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmitu) 1939. godine

KARLO GRENC

... a sad stoji sam u zatvorenom kafiću

Privatni album

Karlo Grenc, Bob Dole i Joe Biden, današnji predsjednik SAD-a, na Grencovoj izložbi o Dioklecijanovoj palači 1994. u Splitu

IGOR DRAČA

Dioklecijanov kip u Etnografskom muzeju privukao je veliku pozornost... 

Privatni album

S njemačkim humanitarcima za vrijeme rata iznad Mostara, u koji nisu pušteni zbog sigurnosnih razloga

Privatni albm

Grencov štand na 'Architect Showu' u Hustonu 1987.

Privatni Album

Gost dana u Bundestagu. Baron von Schorlemer, KarloGrenc, Friedrich Merz - šef CDU/CSU frakcije u Bundestagu, danas šef CDU-a (naslijedio Angelu Merkel), prof. Herwig i Marina Roggemann 

Privatni album

U Zakladi ‘Karlo Grenc’ nalazi se i spomensoba Ive Tijardovića, s klavirom na kojemu je skladana ‘Mala Floramye’

Privatni album

U prostorijama Zaklade ”Karlo Grenc”

Privatni Album

Grenc na balkonu Zaklade, smještene nasred Rive, sa spektakularnim pogledom na Marjan i luku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive-1184787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ab6c5c08733c9e338949c1f82dcaa2833670f09 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kalvarija+Karla+Grenca%2C+%C4%8Duvara+splitske+ba%C5%A1tine%3A+Iza+pritisaka+na+mene+stoje+ne%C4%8Diji+nabujali+apetiti+za+fundusom+moje+Zaklade+i+njezinim+atraktivnim+prostorom+nasred+Rive&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive-1184787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkalvarija-karla-grenca-cuvara-splitske-bastine-iza-pritisaka-na-mene-stoje-neciji-nabujali-apetit-za-fundusom-moje-zaklade-i-njezinim-atraktivnim-prostorom-nasred-rive-1184787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ljubav za sve splitsko‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘ljubav za sve splitsko‘

Kalvarija Karla Grenca, čuvara splitske baštine: Iza pritisaka na mene stoje nečiji nabujali apetiti za fundusom moje Zaklade i njezinim atraktivnim prostorom nasred Rive

Piše Sandro Pogutz
16. travnja 2022. - 12:50
Karlo Grenc u prostoru svoje Zaklade u kojemu drži svoje kulturno blago: gotovo dva milijuna dokumenata o Splitu, najviše rimskom caru DioklecijanuPrivatni album

Šjor Karlu Grencu ne treba više od nekoliko minuta da od svoje kuće na istočnom rubu Velog Varoša, koraka neobično lakog za svoje 83 godine, svakog jutra oko sedam sati došeta do sjedišta svoje Zaklade, nasred splitske Rive. Tu se, na drugom katu, onom s balkonom iznad banke, nalazi njegov životni projekt – fascinantan arhiv splitskih i dalmatinskih memorabilija, dokumentacije, foto i video materijala, knjiga, periodike...

Čitav mali muzej grada Splita našao se u 237 četvornih metara sa spektakularnim pogledom na Rivu, luku i Marjan. U njemu je do 2006. bio smješten njemački konzulat u Splitu, s Grencom kao počasnim konzulom, sve dok on u svojoj 67. godini nije otišao u odgođenu mirovinu. Iako je mirovanje pojam koji se teško veže uz njega.

Ako biste htjeli maksimalno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:59