stdClass Object ( [id] => 1320946 [title] => Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? ‘Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...‘ [alias] => kako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Split je u posljednjih 20 godina izgubio 15 posto stanovništva, srozavši se sa 188.694 na 160.557 građana. Stopa nataliteta je u konstantnom padu pa je tako u 2022. broj umrlih bio gotovo dvostruko veći od broja rođenih. Dakle, djece je sve manje.

Tome unatoč, u gradu pod Marjanom stalno se govori o izgradnji novih vrtića, a nešto manje radi na tome. Tako je zadnji takav objekt – barem gradski – otvoren 2020. godine na Kili, a godinu nakon nadograđen onaj na Trsteniku. Prije toga je zadnje vrtiće otvorio Željko Kerum; čak njih šest u šest mjeseci.

---

---

Doduše, najpoznatiji splitski poduzetnik je to uradio tehnikom koja mu je dobro poznata: nalaženjem rupa u zakonu. Naime, u to doba nije bilo propisano da za osnivanje vrtića u postojećoj zgradi ili njezinu dogradnju za istu namjenu treba dobiti posebno rješenje za rad. Poslije se to zakonski korigiralo.

S druge strane, Andro Krstulović Opara je "Maslinu" otvorio u prizemlju stambene zgrade tako što je prostor otkupljen od privatnika pa prenamijenjen; nakon spomenute promjene propisa.

---

image

Vrtić ‘Maslina‘ na Kili

Paun Paunović/ Cropix
---

Na pitanje postavljeno Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako je to moguće, odgovorili su da "stambene i poslovne zgrade teško da mogu udovoljiti propisane standarde sigurnosti te površinu potrebnog zemljišta za formiranje prilaznih putova, igrališta, slobodnih površina", iako "takva praksa nije izrijekom zabranjena". Kako god – prošlo je.

Sada je i Ivica Puljak dobio priliku da se slika na otvaranju vrtića, doduše privatnog. Naime, bio je pozvan na otvorenje novog objekta u sastavu Dječjeg vrtića "Čarobni pianino" na Mejašima. Inače, ovo je jedanaesti takav objekt u vlasništvu Virne Mudnić, nakon tri splitska i onih u Kaštelima, Omišu, Sinju, Solinu... Poduzetnica je pritom izrazila neizmjernu zahvalnost gradonačelniku jer bez njegove "suglasnosti, podrške i razumijevanja" njezin novi poslovni pothvat ne bi bio moguć.

– Jako mi je drago što danas otvaramo novi vrtić u Splitu – otkrio je u množini Puljak, statirajući na otvaranju privatnog biznisa. Dodao je, ponovno u pluralu, kako će "im ovo biti poticaj da nastave u ovom smjeru", dakle za otvaranje dvanaeste, trinaeste i četrnaeste podružnice za gđu Mudnić. 

---

image

Svečano otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši 



 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Inače, ovaj objekt, osim neizostavnog crteža momaka iz Torcide, na svojoj drugoj etaži ima i ograđeno igralište s umjetnom travom, gdje zakonski definirane "hladovite prostore za igru" čine tri-četiri sadnice masline zasad nerazgranatih krošnji. Dakle, hlada ima, ako ga se skupi na hrpu, možda metar kvadratni. Nije poznato planira li vlasnica privatnog vrtića, uz već uvriježenu gradonačelnikovu "suglasnost, podršku i razumijevanje", gore montirati i nekakvu nadstrešnicu. 

Ipak, izgleda da splitski gradonačelnik ima u planu i gradnju gradskih vrtića. Najavio je "dva velika", na Pujankama (s dvoranom) i Kili. Osim toga, spominje i jedan manji na Mertojaku, kao i proširenje kapaciteta postojećeg u Žrnovnici. Svakako, nije se zaboravio pohvaliti da je načuo "najavu o otvaranju nekoliko privatnih", kao ni naglasiti da "to znači da i dalje rade na proširenju kapaciteta".

Iz svega navedenog nameće se zaključak: Splitu kao da nikad nije dosta vrtića. Međutim, ovdje dolazimo do jedne paradoksalne situacije. Naime, kako je moguće da je prije u gradu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?

– Kad sam ja počela raditi 86., nije falilo mjesta. Doduše, bila su to neka druga vremena. Tada nisu sva djeca išla u "zabavište" jer su njihove bake išle u penziju jako mlade, s oko 55 godina. Sad te žene rade i ne mogu čuvati svoje unuke, a kad odu u mirovinu, preistrošene su za to. Za mene je to potpuno kriva društvena logika. Rado bih čuvala svoje unuče i vodila ga za ručicu po Bačvicama, ali imam 60 i radim. Zbog toga su djeca prisiljena ići u vrtić. I tu nastaje problem, naročito s jaslicama, koje nikad nisu bile punije. Prije su bake i dide čuvali djecu do vrtića i takve potrebe za socijalizacijom. Danas je to jedina interakcija... Osim toga, ne sjećam se kad su zadnji put u vrtić po dijete došli baka ili dida... – govori nam Tamara, koja kao odgojiteljica radi već 37 godina. 

S njom se slaže i njezina "generacija" Snježana, također odgojiteljica.

– A gdje su domaćice? To smo zaboravili i da postoji... Te žene su se mogle posvetiti obitelji i odgoju djeca, a često bi djecu stavljale u vrtiće tek godinu dana prije škole. Na jaslice se gledalo kao na zadnju opciju i tamo je bilo barem upola manje djece nego danas. Isto tako, prije su bake puno više čuvale djecu, a danas rade jer su nam produljili radni staž. Da smo u socijalizmu, ja bih sada bila u mirovini. To bi bilo puno, puno lipo. Idemo u rikverc. Plaća mi je manja nego prije. Prije sam imala državni prosjek, a sad manje od toga – nezadovoljna je Splićanka. 

---

image

SPLIT,18/04/99 DJECA IZ DJECJIH VRTICA CRTAJU PO RIVI 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Ali spomenute negativne promjene nije jedino što je uzrokovalo manjak splitskih vrtića. Naime, 2008. su izmijenjene i maksimalne veličine odgojno-obrazovnih skupina. Iako, čak ne toliko koliko mnogi naglašavaju. Tako je broj u miješanim skupinama za jaslice i vrtić – koje su ujedno i najčešće; čime je nestala podjela na "mališe" i "veliše" – ostao isti od 78. do danas. No, primjerice, predškolske grupe su smanjene s 30 na 23/25 djece. Ove promjene su napravile i da se – teoretski – može upisati 30 do 44 posto manje djece, ako bi ih rasporedili po svim skupinama jednako. No, kao što smo spomenuli, budući da se forsiraju mješovite grupe, potencijal je ipak ostao relativno blizak onom nekadašnjem. 

Ipak, u "ona" vremena sve je izgledalo malo drukčije...  

– Krajem 80-ih sam u šestosatnom boravku imala 42 djece. Kako? Jer se prije nije toliko vodilo računa o državnom standardu. Osim toga, bilo je to razdoblje potpuno drukčijeg autoriteta te tradicionalne i klasične koncepcije odgoja. Nije se toliko vodilo računa o razvojnim potrebama djece, već su svi radili sve, tematski. Sad ćemo čitati priču, sad ćemo se igrati... Danas se pogled na dijete promijenio. Došla je humanističko-razvojna koncepcija orijentirana na individualni pristup, kojom se prepoznaju talenti. U sklopu nje stručan i kompetentan odgojitelj nudi radionice i usmjerava dijete. Cijeli boravišni prostor je tako strukturiran da djeca imaju izbor materijala u istraživačkim centrima, s posebnim programima iz likovnog, glazbenog, dramsko-scenskog, sportskog, informatičkog... Djeca tako kroz igru sama biraju što žele, a odgojitelj to primjećuje i produbljuje. Naravno, opisujem kako bi trebalo biti, ne kako stvarno jest – naglašava Tamara.

I Snježana je nekoć u grupi znala imati po 38 djece. Međutim, sjeća se, tada s time nije imala nikakvih problema.

– Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji. Prije sam išla s 38 djece u kazalište u grad, javnim prijevozom. Sad se s 20 njih ne usudim to isto. Zašto? Jednostavno, ništa ne slušaju i nisu naviknuta hodati. Sve im je kuća, auto i šoping-centar, gdje su u igraonici dok, kako kažu, "mama pije kavu". U dvoru se ne igraju. Nekoć su djeca čak i ručala s roditeljima. Znate koliko ih to danas radi? Nula.

---

image

‘Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji‘, naglašava odgojiteljica

Shutterstock
---

A kako se današnji mališani zabavljaju? Pa, s ekranima.

– Jedna curica mi je počela plašiti drugu djecu s nekakvim pričama. Kad sam je pitala o čemu se radi, shvatila sam da opisuje neku videoigricu. Sve nam to unosi puno više poteškoća u rad – ističe Snježana.

Odgojiteljica Laura, koja radi u privatnom vrtiću, nešto je mlađa od naših ostalih sugovornica. No i ona potvrđuje:

– Individualni pristup je jedna prekrasna ideja. Također, u hrvatskim vrtićima to je sci-fi. Na toliki broj djece to je nemoguće, čista utopija. Možda je ostvarivo u Švicarskoj, gdje si mogu priuštiti zaposliti primjeren broj stručnog kadra. Provoditi to sama s 22 djece, koliko ih imam u grupi, je... A što da vam kažem... Dođite pa vidite.

Njezine kolegice kažu da su grupe često, ako ne i u pravilu, veće od dopuštenog. 

– Iz prve ruke znam da na jednu "tetu" ide 26 djece. To je horor. Žene to ne mogu izdržati. Ali, tko će to provjeravati kad sama državna i lokalna tijela inzistiraju na tome? I onda se Grad ljuti što odgojitelji idu na bolovanje jer, zamislite, moraju platiti zamjene. Ako ih uopće nađu... A kad ih nađu, vuku ih po tim zamjenama koliko god mogu jer im je tako jeftinije. Odgojiteljice bježe iz struke. Zašto? Pa jer ne žele više to raditi, biti ko konj sa zapregom. Mladima je jako, jako teško – vrti glavom Tamara.

A sad je gradonačelnik Puljak ravnateljima gradskih vrtića ponudio dodatni novac kako bi primili još više djece u grupe...

– Ne želim ga ni vidit ni čut! Ako je u stanju reći da će upisati svu djecu na ove kapacitete... Da je sjeo i stavio stvari na papir, vidio bi da je takvo što nemoguće. Lako je obećavati... Vidite, moje kolegice ne smiju reći što misle, boje se. Ali ja smijem jer sam pred penziju. Puljak ovime samo nastoji prikupiti glasove. Nastavlja trpati tu jadnu djecu, a gdje će ih staviti, na plafon? Što ako nam poveća plaće? Što će mi novac ako nemamo mjesta?! Ipak, ravnatelje imenuje on osobno, pa će se, sigurna sam, to riješiti, da će mu pomoći da tutne 25 djece "tetama" u ruke – predviđa Snježana. 

Međutim, i Tamara je blizu mirovine i spremna reći svašta...

– Negdje već imate 16, 17 djece u pelenama, koja puze ili jedva hodaju i on nudi rješenje da odgojitelj koji uzme još jedno dobije višu plaću. To je sramota. A to da imamo i djece s teškoćama u razvoju te ih je u svakoj skupini po jedno-dvoje... Znate, u takvim situacijama bi grupe trebale biti još manje. On ih, eto, povećava...   

---

image

Danas se pogled na dijete promijenio, kažu nam odgojiteljice

Ante Čizmić/Cropix
---

Laura je jedna od onih koja se ne smije izlijetati s izjavama, pogotovo onima koje se odnose na roditelje.

– Ne smijemo ništa negativno govoriti, a kad kažemo, obično brane svoje kćeri i sinove. Tako djeca nemaju nikakve posljedice za ponašanje i sve su raspuštenija. Nažalost, čini mi se da je to trend koji se samo ubrzava. Ali, svi smo pomalo krivi za to. Svakako, roditelji ne žele priznati da im nešto nije kako treba s djetetom jer im se ne da baviti time. Umjesto toga iskorištavaju svaku sekundu vrtića. Samo par njih ranije skupi djecu, oko 14 sati, kad izađu s posla. Isto tako, znam i neke učiteljice koje rade kao zamjene, a kad nisu na zamjeni, djeca su im svejedno u vrtiću. A kad tata dođe s broda, dijete možda jedan-dva dana ne dođe u vrtić. Nakon toga ih se opet šalje da ih netko drugi odgaja umjesto njih – svjedoči Laura.

Tamara govori da, što se tiče roditelja, i oni su, kao i sve u ovoj državi, u banani.

– To nema veze s roditeljstvom. Vidite, danas razlikujemo dvije vrste djece. Prva su ona koja su bačena u instituciju i roditelji ih, kada ih tamo dovode, oprostite na izrazu, ali skidaju kao male ljigavce. U stilu: "Evo vam ih, brinite se za njih sad, za to vas plaćamo! Mi smo odradili svoje, rodili ih i bili s njima punih godinu dana..." A svi takvi mame i tate su markirani... Drugi su, pak, oni koji previše zaštićuju djecu, tzv. helikopter-roditelji. Postoje samo oni i njihovo dijete, za koje ih nije briga kako će se odnositi prema drugima. Sve skupa, ako imam dvije od 22 obitelji za koje se može reći da su uredne... Uz to, svako dijete je upisano na sport, ples... Dakle, roditelj se maksimalno odmiče, a o njima se brinu institucije. Djeca su danas preuzela glavnu ulogu u obitelji. Ne osamostaljuju se, nemaju kritičko mišljenje, sve se vrti oko njih. Nemaju ni stresne situacije, jer sve to rješavaju roditelji. Konačno, ne zna ni gdje mu je guzica, a kamoli da je obriše. I onda to radi odgojitelj.

Snježana bi, pak, roditeljima ukinula internet.

– Kad mi dođu i kažu da su nešto pročitali na internetu... Ma goni se ti i internet! Nemojte me krivo shvatiti, internet je odlična stvar. Ali, dajte, pogledajte malo svoje dijete! Pitajte njega što mu treba, a ne internet! Jako su malo angažirani oko svoje djece... A s obzirom u kojem nam smjeru društvo ide, ne bih toj jadnoj djeci voljela biti u koži... Ali ni novim odgojiteljicama – zaključuje skorašnja umirovljenica.

Penziju je itekako zaslužila – čak i preko svake mjere i propisa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sve je drugačije 2 0 12131 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-30 13:37:29 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-08 07:38:18 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-09-07 10:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? 'Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...' [metakey] => Split, Ivica Puljak, dječji vrtić, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/30\/25581784.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/1637148.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/25581785.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/25568071.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/25571749.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/25568072.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/30\/23164998.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Tom Dubravec\/ Cropix","Shutterstock","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Paun Paunovi\u0107\/ Cropix","Privatni album","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kako je mogu\u0107e da je prije u Splitu bilo vi\u0161e djece, manje vrti\u0107a, a danas uobi\u010dajeno nerje\u0161ivi\u00a0problemi s upisima \u2013 nisu postojali? Ili jesu?<\/p>","

SPLIT,18\/04\/99 DJECA IZ DJECJIH VRTICA CRTAJU PO RIVI\u00a0<\/p>","

\u2018Nije samo do mojih godina, realno je te\u017ee nego prije. Djeca su danas sasvim druk\u010dija, kao i roditelji\u2018, nagla\u0161ava odgojiteljica<\/p>","

Sve\u010dano otvaranje dje\u010djeg vrti\u0107a \u010carobni pianino u kotaru Meja\u0161i\u00a0
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Vrti\u0107 \u2018Maslina\u2018\u00a0na Kili<\/p>","

\u2018Split od doba Tita\u00a0<\/strong>nema normalnog vrti\u0107a, koji bi dr\u017eao\u00a0vodu arhitektonski i planski te\u00a0adekvatno opslu\u017eivao\u00a0nekoliko skupina\u2018, ka\u017ee nam Ema Zavoreo Raki\u0107<\/p>","

Danas se pogled\u00a0na dijete promijenio, ka\u017eu nam odgojiteljice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25581784_1920.jpg":"1920x1080","k_25581784_1280.jpg":"1280x1280","k_25581784_1024.jpg":"1024x1024","k_25581784_640.jpg":"640x640","k_25581784_480.jpg":"480x480","k_25581784_340.jpg":"340x340","k_25581784_220.jpg":"220x220","o_25581784_1280.jpg":"1280x853","o_25581784_1024.jpg":"1024x682","o_25581784_640.jpg":"640x426","o_25581784_480.jpg":"480x320","o_25581784_340.jpg":"340x226","o_25581784_220.jpg":"220x146","h_25581784_1280.jpg":"1280x854","h_25581784_1024.jpg":"1024x683","h_25581784_640.jpg":"640x427","h_25581784_480.jpg":"480x320","h_25581784_340.jpg":"340x227","h_25581784_220.jpg":"220x147","pp_25581784_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581784_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581784_640.jpg":"640x814","pp_25581784_480.jpg":"480x611","pp_25581784_340.jpg":"340x432","pp_25581784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x1019","hd_1637148_1920.jpg":"1920x1080","k_1637148_1280.jpg":"1280x1280","k_1637148_1024.jpg":"1024x1024","k_1637148_640.jpg":"640x640","k_1637148_480.jpg":"480x480","k_1637148_340.jpg":"340x340","k_1637148_220.jpg":"220x220","o_1637148_1280.jpg":"1280x920","o_1637148_1024.jpg":"1024x736","o_1637148_640.jpg":"640x460","o_1637148_480.jpg":"480x345","o_1637148_340.jpg":"340x244","o_1637148_220.jpg":"220x158","h_1637148_1280.jpg":"1280x854","h_1637148_1024.jpg":"1024x683","h_1637148_640.jpg":"640x427","h_1637148_480.jpg":"480x320","h_1637148_340.jpg":"340x227","h_1637148_220.jpg":"220x147","pp_1637148_1280.jpg":"1280x1628","pp_1637148_1024.jpg":"1024x1303","pp_1637148_640.jpg":"640x814","pp_1637148_480.jpg":"480x611","pp_1637148_340.jpg":"340x432","pp_1637148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25581785_1920.jpg":"1920x1080","k_25581785_1280.jpg":"1280x1280","k_25581785_1024.jpg":"1024x1024","k_25581785_640.jpg":"640x640","k_25581785_480.jpg":"480x480","k_25581785_340.jpg":"340x340","k_25581785_220.jpg":"220x220","o_25581785_1280.jpg":"1280x853","o_25581785_1024.jpg":"1024x682","o_25581785_640.jpg":"640x426","o_25581785_480.jpg":"480x320","o_25581785_340.jpg":"340x226","o_25581785_220.jpg":"220x146","h_25581785_1280.jpg":"1280x854","h_25581785_1024.jpg":"1024x683","h_25581785_640.jpg":"640x427","h_25581785_480.jpg":"480x320","h_25581785_340.jpg":"340x227","h_25581785_220.jpg":"220x147","pp_25581785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581785_640.jpg":"640x814","pp_25581785_480.jpg":"480x611","pp_25581785_340.jpg":"340x432","pp_25581785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25568071_1920.jpg":"1920x1080","k_25568071_1280.jpg":"1280x1280","k_25568071_1024.jpg":"1024x1024","k_25568071_640.jpg":"640x640","k_25568071_480.jpg":"480x480","k_25568071_340.jpg":"340x340","k_25568071_220.jpg":"220x220","o_25568071_1280.jpg":"1280x852","o_25568071_1024.jpg":"1024x682","o_25568071_640.jpg":"640x426","o_25568071_480.jpg":"480x319","o_25568071_340.jpg":"340x226","o_25568071_220.jpg":"220x146","h_25568071_1280.jpg":"1280x854","h_25568071_1024.jpg":"1024x683","h_25568071_640.jpg":"640x427","h_25568071_480.jpg":"480x320","h_25568071_340.jpg":"340x227","h_25568071_220.jpg":"220x147","pp_25568071_1280.jpg":"1280x1628","pp_25568071_1024.jpg":"1024x1303","pp_25568071_640.jpg":"640x814","pp_25568071_480.jpg":"480x611","pp_25568071_340.jpg":"340x432","pp_25568071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_25571749_1920.jpg":"1920x1080","k_25571749_1280.jpg":"1280x1280","k_25571749_1024.jpg":"1024x1024","k_25571749_640.jpg":"640x640","k_25571749_480.jpg":"480x480","k_25571749_340.jpg":"340x340","k_25571749_220.jpg":"220x220","o_25571749_1280.jpg":"1280x885","o_25571749_1024.jpg":"1024x708","o_25571749_640.jpg":"640x442","o_25571749_480.jpg":"480x332","o_25571749_340.jpg":"340x235","o_25571749_220.jpg":"220x152","h_25571749_1280.jpg":"1280x854","h_25571749_1024.jpg":"1024x683","h_25571749_640.jpg":"640x427","h_25571749_480.jpg":"480x320","h_25571749_340.jpg":"340x227","h_25571749_220.jpg":"220x147","pp_25571749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25571749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25571749_640.jpg":"640x814","pp_25571749_480.jpg":"480x611","pp_25571749_340.jpg":"340x432","pp_25571749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x562","hd_25568072_1920.jpg":"1920x1080","k_25568072_1280.jpg":"1280x1280","k_25568072_1024.jpg":"1024x1024","k_25568072_640.jpg":"640x640","k_25568072_480.jpg":"480x480","k_25568072_340.jpg":"340x340","k_25568072_220.jpg":"220x220","o_25568072_1280.jpg":"1280x999","o_25568072_1024.jpg":"1024x799","o_25568072_640.jpg":"640x499","o_25568072_480.jpg":"480x374","o_25568072_340.jpg":"340x265","o_25568072_220.jpg":"220x171","h_25568072_1280.jpg":"1280x854","h_25568072_1024.jpg":"1024x683","h_25568072_640.jpg":"640x427","h_25568072_480.jpg":"480x320","h_25568072_340.jpg":"340x227","h_25568072_220.jpg":"220x147","pp_25568072_1280.jpg":"1280x1628","pp_25568072_1024.jpg":"1024x1303","pp_25568072_640.jpg":"640x814","pp_25568072_480.jpg":"480x611","pp_25568072_340.jpg":"340x432","pp_25568072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_23164998_1920.jpg":"1920x1080","k_23164998_1280.jpg":"1280x1280","k_23164998_1024.jpg":"1024x1024","k_23164998_640.jpg":"640x640","k_23164998_480.jpg":"480x480","k_23164998_340.jpg":"340x340","k_23164998_220.jpg":"220x220","o_23164998_1280.jpg":"1280x841","o_23164998_1024.jpg":"1024x673","o_23164998_640.jpg":"640x420","o_23164998_480.jpg":"480x315","o_23164998_340.jpg":"340x223","o_23164998_220.jpg":"220x144","h_23164998_1280.jpg":"1280x854","h_23164998_1024.jpg":"1024x683","h_23164998_640.jpg":"640x427","h_23164998_480.jpg":"480x320","h_23164998_340.jpg":"340x227","h_23164998_220.jpg":"220x147","pp_23164998_1280.jpg":"1280x1628","pp_23164998_1024.jpg":"1024x1303","pp_23164998_640.jpg":"640x814","pp_23164998_480.jpg":"480x611","pp_23164998_340.jpg":"340x432","pp_23164998_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","0","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7921300 Threads: 3 Questions: 1585674753 Slow queries: 4841968 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112168221 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc-1320946 [printLink] => /split/kako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc-1320946?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352734 [name] => dječji vrtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djecji-vrtic [link] => /tag/djecji-vrtic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? ‘Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25581784.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Kako je moguće da je prije u Splitu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25581784.jpg [title] =>

Kako je moguće da je prije u Splitu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/1637148.jpg [title] =>

SPLIT,18/04/99 DJECA IZ DJECJIH VRTICA CRTAJU PO RIVI 

Tom Dubravec/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25581785.jpg [title] =>

‘Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji‘, naglašava odgojiteljica

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25568071.jpg [title] =>

Svečano otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši 



 

Nikola Vilić/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25571749.jpg [title] =>

Vrtić ‘Maslina‘ na Kili

Paun Paunović/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/25568072.jpg [title] =>

‘Split od doba Tita nema normalnog vrtića, koji bi držao vodu arhitektonski i planski te adekvatno opsluživao nekoliko skupina‘, kaže nam Ema Zavoreo Rakić

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/30/23164998.jpg [title] =>

Danas se pogled na dijete promijenio, kažu nam odgojiteljice

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Split je u posljednjih 20 godina izgubio 15 posto stanovništva, srozavši se sa 188.694 na 160.557 građana. Stopa nataliteta je u konstantnom padu pa je tako u 2022. broj umrlih bio gotovo dvostruko veći od broja rođenih. Dakle, djece je sve manje.

Tome unatoč, u gradu pod Marjanom stalno se govori o izgradnji novih vrtića, a nešto manje radi na tome. Tako je zadnji takav objekt – barem gradski – otvoren 2020. godine na Kili, a godinu nakon nadograđen onaj na Trsteniku. Prije toga je zadnje vrtiće otvorio Željko Kerum; čak njih šest u šest mjeseci.

---

---

Doduše, najpoznatiji splitski poduzetnik je to uradio tehnikom koja mu je dobro poznata: nalaženjem rupa u zakonu. Naime, u to doba nije bilo propisano da za osnivanje vrtića u postojećoj zgradi ili njezinu dogradnju za istu namjenu treba dobiti posebno rješenje za rad. Poslije se to zakonski korigiralo.

S druge strane, Andro Krstulović Opara je "Maslinu" otvorio u prizemlju stambene zgrade tako što je prostor otkupljen od privatnika pa prenamijenjen; nakon spomenute promjene propisa.

---

image

Vrtić ‘Maslina‘ na Kili

Paun Paunović/ Cropix
---

Na pitanje postavljeno Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako je to moguće, odgovorili su da "stambene i poslovne zgrade teško da mogu udovoljiti propisane standarde sigurnosti te površinu potrebnog zemljišta za formiranje prilaznih putova, igrališta, slobodnih površina", iako "takva praksa nije izrijekom zabranjena". Kako god – prošlo je.

Sada je i Ivica Puljak dobio priliku da se slika na otvaranju vrtića, doduše privatnog. Naime, bio je pozvan na otvorenje novog objekta u sastavu Dječjeg vrtića "Čarobni pianino" na Mejašima. Inače, ovo je jedanaesti takav objekt u vlasništvu Virne Mudnić, nakon tri splitska i onih u Kaštelima, Omišu, Sinju, Solinu... Poduzetnica je pritom izrazila neizmjernu zahvalnost gradonačelniku jer bez njegove "suglasnosti, podrške i razumijevanja" njezin novi poslovni pothvat ne bi bio moguć.

– Jako mi je drago što danas otvaramo novi vrtić u Splitu – otkrio je u množini Puljak, statirajući na otvaranju privatnog biznisa. Dodao je, ponovno u pluralu, kako će "im ovo biti poticaj da nastave u ovom smjeru", dakle za otvaranje dvanaeste, trinaeste i četrnaeste podružnice za gđu Mudnić. 

---

image

Svečano otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši 



 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Inače, ovaj objekt, osim neizostavnog crteža momaka iz Torcide, na svojoj drugoj etaži ima i ograđeno igralište s umjetnom travom, gdje zakonski definirane "hladovite prostore za igru" čine tri-četiri sadnice masline zasad nerazgranatih krošnji. Dakle, hlada ima, ako ga se skupi na hrpu, možda metar kvadratni. Nije poznato planira li vlasnica privatnog vrtića, uz već uvriježenu gradonačelnikovu "suglasnost, podršku i razumijevanje", gore montirati i nekakvu nadstrešnicu. 

Ipak, izgleda da splitski gradonačelnik ima u planu i gradnju gradskih vrtića. Najavio je "dva velika", na Pujankama (s dvoranom) i Kili. Osim toga, spominje i jedan manji na Mertojaku, kao i proširenje kapaciteta postojećeg u Žrnovnici. Svakako, nije se zaboravio pohvaliti da je načuo "najavu o otvaranju nekoliko privatnih", kao ni naglasiti da "to znači da i dalje rade na proširenju kapaciteta".

Iz svega navedenog nameće se zaključak: Splitu kao da nikad nije dosta vrtića. Međutim, ovdje dolazimo do jedne paradoksalne situacije. Naime, kako je moguće da je prije u gradu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?

– Kad sam ja počela raditi 86., nije falilo mjesta. Doduše, bila su to neka druga vremena. Tada nisu sva djeca išla u "zabavište" jer su njihove bake išle u penziju jako mlade, s oko 55 godina. Sad te žene rade i ne mogu čuvati svoje unuke, a kad odu u mirovinu, preistrošene su za to. Za mene je to potpuno kriva društvena logika. Rado bih čuvala svoje unuče i vodila ga za ručicu po Bačvicama, ali imam 60 i radim. Zbog toga su djeca prisiljena ići u vrtić. I tu nastaje problem, naročito s jaslicama, koje nikad nisu bile punije. Prije su bake i dide čuvali djecu do vrtića i takve potrebe za socijalizacijom. Danas je to jedina interakcija... Osim toga, ne sjećam se kad su zadnji put u vrtić po dijete došli baka ili dida... – govori nam Tamara, koja kao odgojiteljica radi već 37 godina. 

S njom se slaže i njezina "generacija" Snježana, također odgojiteljica.

– A gdje su domaćice? To smo zaboravili i da postoji... Te žene su se mogle posvetiti obitelji i odgoju djeca, a često bi djecu stavljale u vrtiće tek godinu dana prije škole. Na jaslice se gledalo kao na zadnju opciju i tamo je bilo barem upola manje djece nego danas. Isto tako, prije su bake puno više čuvale djecu, a danas rade jer su nam produljili radni staž. Da smo u socijalizmu, ja bih sada bila u mirovini. To bi bilo puno, puno lipo. Idemo u rikverc. Plaća mi je manja nego prije. Prije sam imala državni prosjek, a sad manje od toga – nezadovoljna je Splićanka. 

---

image

SPLIT,18/04/99 DJECA IZ DJECJIH VRTICA CRTAJU PO RIVI 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Ali spomenute negativne promjene nije jedino što je uzrokovalo manjak splitskih vrtića. Naime, 2008. su izmijenjene i maksimalne veličine odgojno-obrazovnih skupina. Iako, čak ne toliko koliko mnogi naglašavaju. Tako je broj u miješanim skupinama za jaslice i vrtić – koje su ujedno i najčešće; čime je nestala podjela na "mališe" i "veliše" – ostao isti od 78. do danas. No, primjerice, predškolske grupe su smanjene s 30 na 23/25 djece. Ove promjene su napravile i da se – teoretski – može upisati 30 do 44 posto manje djece, ako bi ih rasporedili po svim skupinama jednako. No, kao što smo spomenuli, budući da se forsiraju mješovite grupe, potencijal je ipak ostao relativno blizak onom nekadašnjem. 

Ipak, u "ona" vremena sve je izgledalo malo drukčije...  

– Krajem 80-ih sam u šestosatnom boravku imala 42 djece. Kako? Jer se prije nije toliko vodilo računa o državnom standardu. Osim toga, bilo je to razdoblje potpuno drukčijeg autoriteta te tradicionalne i klasične koncepcije odgoja. Nije se toliko vodilo računa o razvojnim potrebama djece, već su svi radili sve, tematski. Sad ćemo čitati priču, sad ćemo se igrati... Danas se pogled na dijete promijenio. Došla je humanističko-razvojna koncepcija orijentirana na individualni pristup, kojom se prepoznaju talenti. U sklopu nje stručan i kompetentan odgojitelj nudi radionice i usmjerava dijete. Cijeli boravišni prostor je tako strukturiran da djeca imaju izbor materijala u istraživačkim centrima, s posebnim programima iz likovnog, glazbenog, dramsko-scenskog, sportskog, informatičkog... Djeca tako kroz igru sama biraju što žele, a odgojitelj to primjećuje i produbljuje. Naravno, opisujem kako bi trebalo biti, ne kako stvarno jest – naglašava Tamara.

I Snježana je nekoć u grupi znala imati po 38 djece. Međutim, sjeća se, tada s time nije imala nikakvih problema.

– Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji. Prije sam išla s 38 djece u kazalište u grad, javnim prijevozom. Sad se s 20 njih ne usudim to isto. Zašto? Jednostavno, ništa ne slušaju i nisu naviknuta hodati. Sve im je kuća, auto i šoping-centar, gdje su u igraonici dok, kako kažu, "mama pije kavu". U dvoru se ne igraju. Nekoć su djeca čak i ručala s roditeljima. Znate koliko ih to danas radi? Nula.

---

image

‘Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji‘, naglašava odgojiteljica

Shutterstock
---

A kako se današnji mališani zabavljaju? Pa, s ekranima.

– Jedna curica mi je počela plašiti drugu djecu s nekakvim pričama. Kad sam je pitala o čemu se radi, shvatila sam da opisuje neku videoigricu. Sve nam to unosi puno više poteškoća u rad – ističe Snježana.

Odgojiteljica Laura, koja radi u privatnom vrtiću, nešto je mlađa od naših ostalih sugovornica. No i ona potvrđuje:

– Individualni pristup je jedna prekrasna ideja. Također, u hrvatskim vrtićima to je sci-fi. Na toliki broj djece to je nemoguće, čista utopija. Možda je ostvarivo u Švicarskoj, gdje si mogu priuštiti zaposliti primjeren broj stručnog kadra. Provoditi to sama s 22 djece, koliko ih imam u grupi, je... A što da vam kažem... Dođite pa vidite.

Njezine kolegice kažu da su grupe često, ako ne i u pravilu, veće od dopuštenog. 

– Iz prve ruke znam da na jednu "tetu" ide 26 djece. To je horor. Žene to ne mogu izdržati. Ali, tko će to provjeravati kad sama državna i lokalna tijela inzistiraju na tome? I onda se Grad ljuti što odgojitelji idu na bolovanje jer, zamislite, moraju platiti zamjene. Ako ih uopće nađu... A kad ih nađu, vuku ih po tim zamjenama koliko god mogu jer im je tako jeftinije. Odgojiteljice bježe iz struke. Zašto? Pa jer ne žele više to raditi, biti ko konj sa zapregom. Mladima je jako, jako teško – vrti glavom Tamara.

A sad je gradonačelnik Puljak ravnateljima gradskih vrtića ponudio dodatni novac kako bi primili još više djece u grupe...

– Ne želim ga ni vidit ni čut! Ako je u stanju reći da će upisati svu djecu na ove kapacitete... Da je sjeo i stavio stvari na papir, vidio bi da je takvo što nemoguće. Lako je obećavati... Vidite, moje kolegice ne smiju reći što misle, boje se. Ali ja smijem jer sam pred penziju. Puljak ovime samo nastoji prikupiti glasove. Nastavlja trpati tu jadnu djecu, a gdje će ih staviti, na plafon? Što ako nam poveća plaće? Što će mi novac ako nemamo mjesta?! Ipak, ravnatelje imenuje on osobno, pa će se, sigurna sam, to riješiti, da će mu pomoći da tutne 25 djece "tetama" u ruke – predviđa Snježana. 

Međutim, i Tamara je blizu mirovine i spremna reći svašta...

– Negdje već imate 16, 17 djece u pelenama, koja puze ili jedva hodaju i on nudi rješenje da odgojitelj koji uzme još jedno dobije višu plaću. To je sramota. A to da imamo i djece s teškoćama u razvoju te ih je u svakoj skupini po jedno-dvoje... Znate, u takvim situacijama bi grupe trebale biti još manje. On ih, eto, povećava...   

---

image

Danas se pogled na dijete promijenio, kažu nam odgojiteljice

Ante Čizmić/Cropix
---

Laura je jedna od onih koja se ne smije izlijetati s izjavama, pogotovo onima koje se odnose na roditelje.

– Ne smijemo ništa negativno govoriti, a kad kažemo, obično brane svoje kćeri i sinove. Tako djeca nemaju nikakve posljedice za ponašanje i sve su raspuštenija. Nažalost, čini mi se da je to trend koji se samo ubrzava. Ali, svi smo pomalo krivi za to. Svakako, roditelji ne žele priznati da im nešto nije kako treba s djetetom jer im se ne da baviti time. Umjesto toga iskorištavaju svaku sekundu vrtića. Samo par njih ranije skupi djecu, oko 14 sati, kad izađu s posla. Isto tako, znam i neke učiteljice koje rade kao zamjene, a kad nisu na zamjeni, djeca su im svejedno u vrtiću. A kad tata dođe s broda, dijete možda jedan-dva dana ne dođe u vrtić. Nakon toga ih se opet šalje da ih netko drugi odgaja umjesto njih – svjedoči Laura.

Tamara govori da, što se tiče roditelja, i oni su, kao i sve u ovoj državi, u banani.

– To nema veze s roditeljstvom. Vidite, danas razlikujemo dvije vrste djece. Prva su ona koja su bačena u instituciju i roditelji ih, kada ih tamo dovode, oprostite na izrazu, ali skidaju kao male ljigavce. U stilu: "Evo vam ih, brinite se za njih sad, za to vas plaćamo! Mi smo odradili svoje, rodili ih i bili s njima punih godinu dana..." A svi takvi mame i tate su markirani... Drugi su, pak, oni koji previše zaštićuju djecu, tzv. helikopter-roditelji. Postoje samo oni i njihovo dijete, za koje ih nije briga kako će se odnositi prema drugima. Sve skupa, ako imam dvije od 22 obitelji za koje se može reći da su uredne... Uz to, svako dijete je upisano na sport, ples... Dakle, roditelj se maksimalno odmiče, a o njima se brinu institucije. Djeca su danas preuzela glavnu ulogu u obitelji. Ne osamostaljuju se, nemaju kritičko mišljenje, sve se vrti oko njih. Nemaju ni stresne situacije, jer sve to rješavaju roditelji. Konačno, ne zna ni gdje mu je guzica, a kamoli da je obriše. I onda to radi odgojitelj.

Snježana bi, pak, roditeljima ukinula internet.

– Kad mi dođu i kažu da su nešto pročitali na internetu... Ma goni se ti i internet! Nemojte me krivo shvatiti, internet je odlična stvar. Ali, dajte, pogledajte malo svoje dijete! Pitajte njega što mu treba, a ne internet! Jako su malo angažirani oko svoje djece... A s obzirom u kojem nam smjeru društvo ide, ne bih toj jadnoj djeci voljela biti u koži... Ali ni novim odgojiteljicama – zaključuje skorašnja umirovljenica.

Penziju je itekako zaslužila – čak i preko svake mjere i propisa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Tom Dubravec/ Cropix Shutterstock Nikola Vilić/ Cropix Paun Paunović/ Cropix Privatni album Ante Čizmić/Cropix
Shutterstock

Kako je moguće da je prije u Splitu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?

Tom Dubravec/ Cropix

SPLIT,18/04/99 DJECA IZ DJECJIH VRTICA CRTAJU PO RIVI 

Shutterstock

‘Nije samo do mojih godina, realno je teže nego prije. Djeca su danas sasvim drukčija, kao i roditelji‘, naglašava odgojiteljica

Nikola Vilić/ Cropix

Svečano otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši 



 

Paun Paunović/ Cropix

Vrtić ‘Maslina‘ na Kili

Privatni album

‘Split od doba Tita nema normalnog vrtića, koji bi držao vodu arhitektonski i planski te adekvatno opsluživao nekoliko skupina‘, kaže nam Ema Zavoreo Rakić

Ante Čizmić/Cropix

Danas se pogled na dijete promijenio, kažu nam odgojiteljice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc-1320946 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=562d4d85a5cce5537d98c73daba80f3229d28164 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+sada+imamo+problema+s+upisima+u+vrti%C4%87%2C+a+prije+20-30+godina+nismo%3F+%E2%80%98Dru%C5%A1tvo+se+promijenilo%2C+idemo+u+rikverc...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc-1320946 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkako-sada-imamo-problema-s-upisima-u-vrtic-a-prije-20-30-godina-nismo-drustvo-se-promijenilo-idemo-u-rikverc-1320946 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve je drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsve je drugačije

Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? ‘Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...‘

Piše Marin Prvan
7. rujna 2023. - 12:00
Kako je moguće da je prije u Splitu bilo više djece, manje vrtića, a danas uobičajeno nerješivi problemi s upisima – nisu postojali? Ili jesu?Shutterstock

Split je u posljednjih 20 godina izgubio 15 posto stanovništva, srozavši se sa 188.694 na 160.557 građana. Stopa nataliteta je u konstantnom padu pa je tako u 2022. broj umrlih bio gotovo dvostruko veći od broja rođenih. Dakle, djece je sve manje.

Tome unatoč, u gradu pod Marjanom stalno se govori o izgradnji novih vrtića, a nešto manje radi na tome. Tako je zadnji takav objekt – barem gradski – otvoren 2020. godine na Kili, a godinu nakon nadograđen onaj na Trsteniku. Prije toga je zadnje vrtiće otvorio Željko Kerum; čak njih šest u šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:37