stdClass Object ( [id] => 1233567 [title] => Jedan od najvećih splitskih parkova u elitnom kvartu u groznom je stanju, roditelji bjesne: Puno je psećeg izmeta i smeća, sprave za igru se raspadaju... Rješenja ima, ali košta [alias] => jedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaredali su se lipi dani, a vrućine su pale, pa je osvježenje u moru većina zamijenila izletima u prirodu, šetnjama uz obalu, ispijanjem kava na terasama kafića... Roditelji predškolaca i mlađih osnovaca ove će prilike vidjeti kao idealne za igru u parku.

Ideja je lijepo se smjestiti, po mogućnosti na klupici, uz cvrkut ptica, pa kroz sunčane naočale, u blaženom stanju kakvo majke i očeve često preplavi pri pogledu na zaigrano dijete, guštati u prizoru.

No, za roditelje koji gravitiraju parku na Zvončacu ovaj scenarij izgledat će drugačije. Umjesto da odmaraju na klupici, poput helikoptera zabrinuto će “zujati” oko svojih mališana, s kutijicom za prvu pomoć u jednoj ruci, a XXL paketom vlažnih maramica u drugoj. Jer, kako nam je kazala majka koja upravo u ovom trošnom parku svog dvogodišnjaka uči “preživljavanju” u urbanoj sredini, zbog neispravnih sprava i neodržavanja čistoće, sigurnost mališana na Mejama prepuštana je slučaju.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Nema ni rasvjete

- Pisala sam gradskom kotaru, zvala, ali bezuspješno. Igralište nije ograđeno, psi se tuda slobodno šetaju jer je neograđena livada za pse blizu igrališta, koje je zato puno izmeta i urina, ali i opušaka te ostalog smeća. Komunalni redari su mit, jer ih nikad nema, niti ih se može bilo gdje sresti, tako da ti psi, unatoč znaku zabrane, po dječjem igralištu šetaju bez povodca i brnjice, vrše nuždu svugdje, a rijetko tko za njima pokupi. I igralište nije ograđeno, već je oko njega naliven niski zidić preko kojeg malo dijete može past i izbit zube - govori nam zabrinuta majka.

Nastavlja upozoravajući na neispravnost sprava za igru koje su, kako kaže, prastare i u raspadajućem stanju. Spominje i vrtuljak s kojeg je jedna šipka iščupana, pa željezo na koje se dijete može porezati strši na više mjesta, navodeći kako oštrih komada ima i po tlu, koje također prijeti prljavštinom.

---

image

Sprave na igračištu na Zvončacu

Privatni Album
---

- Sadržaja za malu djecu od jedne do četiri godina nema, osim tobogana koji je preopasan za korištenje. Njegov najviši dio visok je preko dva metra i kada se troje djece na njega popne, ako samo pokušaju jednu drugo mirno zaobići, prijeti im pad. Meni je svaki dan stres voditi dijete na to igralište, a jedino je na Mejama.

Stalno moram paziti da se ne ozlijedi, ili da ga ne napadne pas, ili da ne uzme izmet u ruku, ili ne znam ni ja više što... A da ne govorim da se zimi iza 16 sati nema gdje ići s djetetom, jer ovdje nema ni rasvjete, pa se u parku skuplja određena vrsta društva koje doprinosi njegovoj neuvjetnosti - ističe naša sugovornica.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Žalosno je, kaže, da se Meje doživljavaju kao elitni kvart, a svugdje zaudara na WC, jer u dnevnoj šetnji od Zvončaca do dječjeg vrtića u Supilovoj ulici redovito se nailazi na “pseći izmet u svim veličinama, na svim travnatim površinama”. Jedino sigurno, čisto i adekvatno igralište za djecu svih uzrasta u Splitu, kaže, nalazi se na Sirobuji, gdje su korisnicima osigurali čak i umivaonik, dok je park ispod Sustipana, iako naoko bogat sadržajem, za korisnike “minsko polje”.

A da će i Meje uskoro uhvatiti korak sa Sirobujom, barem po pitanju pitke vode, kazao nam je Srđan Marinić, kotarski vijećnik upoznat s problematikom nadležnosti područja u okviru Park šume Marjan, ističući kako mnogima omiljenom parku slijedi djelomično unaprjeđenje, koje bi, uza svu dobru volju uključenih, moglo početi i završiti na spomenutoj špini.

- Koliko sam uspio saznati, Kotar je već išao prema Gradu da se uredi to igralište te da se ogradi dio za pse, ali navodno nisu dobili odobrenje od Županije. Održavanje Zvončaca i Sustipana je pod “Parkovima i nasadima”, koji, kako sam doznao, već imaju neki plan zamjene tih sprava, čak i stavljanja nove podloge...

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

No ja sam baš jutros razgovarao s njima o tome da se u park dovede voda, i to uz samo igralište, gdje znamo da će biti najpotrebnija, i Grad je pristao pokriti taj trošak. Javna ustanova jedino od konzervatora i Županije mora zatražiti suglasnost da se to napravi prema Pravilniku o jednostavnim zahvatima.

Osim toga, u planu je i uređenje staze koja se dijagonalno proteže uz igralište prema moru, a koju su utabali pješaci, i to prema projektu koji je Javna ustanova PŠM već naručila od “Parkova i nasada”.

Znam da je bilo nekih nesporazuma oko zakonskog okvira vezano za uređenje tog parka, no kako on spada u park- šumu Marjan, ovo je pitanje Zakona o zaštiti prirode, po kojemu se, u okviru članka 144., sve ovo može urediti, a ne spornog Zakona o izgradnji, kako su neki bili skloni tumačiti - navodi Marinić, ističući kako odgovor na pitanje o eventualnom uređenju parka za pse može dati samo JU PŠ Marjan.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Obnova tri milijuna

Kako od Ingrid Pečarević, vršiteljice dužnosti ravnatelja spomenute ustanove koja upravlja i parkom na Zvončacu, do zaključenja ovog teksta - a tjedan dana otkako smo je prvi put kontaktirali - nismo dobili odgovor na pitanje je li u planu obnova dječjeg igrališta na ovoj lokaciji te na koji se način planira urediti korištenje susjednih površina, a vezano za pse, više o planovima za uređenje šireg područja Zvončaca kazao nam je Siniša Gašparević, direktor “Parkova i nasada”.

- Mi imamo neke ideje kako bi se to moglo poboljšati, ali imamo i godišnji budžet koji potrebni radovi premašuju. Projekt kakav smo zamislili traži ili donaciju od Grada ili od privatnih donatora, jer bi obnova takvog parka s novim spravama i podlogama koštala oko 3 do 4 milijuna kuna. Iako su ove sprave koje je postavio još Škver sve funkcionalne i sigurne za korištenje, mada možda staromodne.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Tako da financiranje takvog zahvata, ako se na to odlučimo, tek treba organizirati. Jer ako pokušamo ići na fondove, onda imamo problem s imovinskopravnim odnosima, koji Grad, pak, ne priječe da sam osigura potrebne financije. Naravno, dio možemo odraditi kroz redovito održavanje, ali pod našim je održavanjem 80 parkova diljem grada pa u tom omjeru ovome možemo posvetiti vrijeme i sredstva - navodi Gašparević.

U “Parkovima i nasadima” u međuvremenu, kako doznajemo, kreću s realizacijom projekta ugradnje česme i sustava navodnjavanja, te hortikulturnog oplemenjivanja parka, koji, kako dodaje, odgovarajući na pritužbe za nečistoću, redovito čiste u domeni svojih obveza.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Moram naglasiti kako čišćenje, odnosno uklanjanje izmeta pasa nije naša obveza te bi za takve radove Grad trebao angažirati specijalizirane tvrtke poput “Ciana” ili sličnih. Mogu samo po tko zna koji put kazati kako stvarno nije u redu od građana da ostavljaju pasji izmet, pa ni čikove, boce i drugi otpad na dječjim igralištima, jer mi ni uz najbolje napore, a čistimo svaki dan, ne stižemo sav taj otpad ukloniti - upozorava direktor ovog komunalnog poduzeća, uz opasku kako sveopćem dojmu nereda doprinose i vrane koje, kako je kazao, iz kanti za otpad izbacuju smeće, u što se, ističe, i sam imamo priliku uvjeriti.

Dodao je i kako ih o neispravnim spravama u ovom, kao i drugim parkovima, građani mogu upozoriti putem e-mail adrese kontrolor.pin@gmail.com, navodeći kako na prijave reagiraju - sanacijom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKA SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GRADSKA SRAMOTA 2 0 7166 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-17 11:06:22 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-18 18:18:48 [modified_by] => 3216 [publish_up] => 2022-10-18 18:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2543 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedan od najvećih splitskih parkova u elitnom kvartu u groznom je stanju, roditelji bjesne: Puno je psećeg izmeta i smeća, sprave za igru se raspadaju... Rješenja ima, ali košta [metakey] => park na Zvončacu, Split, Parkovi i nasadi, srđan marinić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563484.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23615337.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563505.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563503.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563502.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563499.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563496.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563494.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563492.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563491.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563490.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563488.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563486.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563482.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/17\/23563479.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Privatni Album","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sprave na igra\u010di\u0161tu na Zvon\u010dacu<\/p>","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23563484_1920.jpg":"1920x1080","k_23563484_1280.jpg":"1280x1280","k_23563484_1024.jpg":"1024x1024","k_23563484_640.jpg":"640x640","k_23563484_480.jpg":"480x480","k_23563484_340.jpg":"340x340","k_23563484_220.jpg":"220x220","o_23563484_1280.jpg":"1280x853","o_23563484_1024.jpg":"1024x682","o_23563484_640.jpg":"640x426","o_23563484_480.jpg":"480x320","o_23563484_340.jpg":"340x226","o_23563484_220.jpg":"220x146","h_23563484_1280.jpg":"1280x854","h_23563484_1024.jpg":"1024x683","h_23563484_640.jpg":"640x427","h_23563484_480.jpg":"480x320","h_23563484_340.jpg":"340x227","h_23563484_220.jpg":"220x147","pp_23563484_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563484_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563484_640.jpg":"640x814","pp_23563484_480.jpg":"480x611","pp_23563484_340.jpg":"340x432","pp_23563484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2711","hd_23615337_1920.jpg":"1920x1080","k_23615337_1280.jpg":"1280x1280","k_23615337_1024.jpg":"1024x1024","k_23615337_640.jpg":"640x640","k_23615337_480.jpg":"480x480","k_23615337_340.jpg":"340x340","k_23615337_220.jpg":"220x220","o_23615337_1280.jpg":"1280x1807","o_23615337_1024.jpg":"1024x1445","o_23615337_640.jpg":"640x903","o_23615337_480.jpg":"480x677","o_23615337_340.jpg":"340x480","o_23615337_220.jpg":"220x310","h_23615337_1280.jpg":"1280x854","h_23615337_1024.jpg":"1024x683","h_23615337_640.jpg":"640x427","h_23615337_480.jpg":"480x320","h_23615337_340.jpg":"340x227","h_23615337_220.jpg":"220x147","pp_23615337_1280.jpg":"1280x1628","pp_23615337_1024.jpg":"1024x1303","pp_23615337_640.jpg":"640x814","pp_23615337_480.jpg":"480x611","pp_23615337_340.jpg":"340x432","pp_23615337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563505_1920.jpg":"1920x1080","k_23563505_1280.jpg":"1280x1280","k_23563505_1024.jpg":"1024x1024","k_23563505_640.jpg":"640x640","k_23563505_480.jpg":"480x480","k_23563505_340.jpg":"340x340","k_23563505_220.jpg":"220x220","o_23563505_1280.jpg":"1280x853","o_23563505_1024.jpg":"1024x682","o_23563505_640.jpg":"640x426","o_23563505_480.jpg":"480x320","o_23563505_340.jpg":"340x226","o_23563505_220.jpg":"220x146","h_23563505_1280.jpg":"1280x854","h_23563505_1024.jpg":"1024x683","h_23563505_640.jpg":"640x427","h_23563505_480.jpg":"480x320","h_23563505_340.jpg":"340x227","h_23563505_220.jpg":"220x147","pp_23563505_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563505_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563505_640.jpg":"640x814","pp_23563505_480.jpg":"480x611","pp_23563505_340.jpg":"340x432","pp_23563505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563503_1920.jpg":"1920x1080","k_23563503_1280.jpg":"1280x1280","k_23563503_1024.jpg":"1024x1024","k_23563503_640.jpg":"640x640","k_23563503_480.jpg":"480x480","k_23563503_340.jpg":"340x340","k_23563503_220.jpg":"220x220","o_23563503_1280.jpg":"1280x853","o_23563503_1024.jpg":"1024x682","o_23563503_640.jpg":"640x426","o_23563503_480.jpg":"480x320","o_23563503_340.jpg":"340x226","o_23563503_220.jpg":"220x146","h_23563503_1280.jpg":"1280x854","h_23563503_1024.jpg":"1024x683","h_23563503_640.jpg":"640x427","h_23563503_480.jpg":"480x320","h_23563503_340.jpg":"340x227","h_23563503_220.jpg":"220x147","pp_23563503_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563503_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563503_640.jpg":"640x814","pp_23563503_480.jpg":"480x611","pp_23563503_340.jpg":"340x432","pp_23563503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563502_1920.jpg":"1920x1080","k_23563502_1280.jpg":"1280x1280","k_23563502_1024.jpg":"1024x1024","k_23563502_640.jpg":"640x640","k_23563502_480.jpg":"480x480","k_23563502_340.jpg":"340x340","k_23563502_220.jpg":"220x220","o_23563502_1280.jpg":"1280x853","o_23563502_1024.jpg":"1024x682","o_23563502_640.jpg":"640x426","o_23563502_480.jpg":"480x320","o_23563502_340.jpg":"340x226","o_23563502_220.jpg":"220x146","h_23563502_1280.jpg":"1280x854","h_23563502_1024.jpg":"1024x683","h_23563502_640.jpg":"640x427","h_23563502_480.jpg":"480x320","h_23563502_340.jpg":"340x227","h_23563502_220.jpg":"220x147","pp_23563502_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563502_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563502_640.jpg":"640x814","pp_23563502_480.jpg":"480x611","pp_23563502_340.jpg":"340x432","pp_23563502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563499_1920.jpg":"1920x1080","k_23563499_1280.jpg":"1280x1280","k_23563499_1024.jpg":"1024x1024","k_23563499_640.jpg":"640x640","k_23563499_480.jpg":"480x480","k_23563499_340.jpg":"340x340","k_23563499_220.jpg":"220x220","o_23563499_1280.jpg":"1280x853","o_23563499_1024.jpg":"1024x682","o_23563499_640.jpg":"640x426","o_23563499_480.jpg":"480x320","o_23563499_340.jpg":"340x226","o_23563499_220.jpg":"220x146","h_23563499_1280.jpg":"1280x854","h_23563499_1024.jpg":"1024x683","h_23563499_640.jpg":"640x427","h_23563499_480.jpg":"480x320","h_23563499_340.jpg":"340x227","h_23563499_220.jpg":"220x147","pp_23563499_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563499_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563499_640.jpg":"640x814","pp_23563499_480.jpg":"480x611","pp_23563499_340.jpg":"340x432","pp_23563499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563496_1920.jpg":"1920x1080","k_23563496_1280.jpg":"1280x1280","k_23563496_1024.jpg":"1024x1024","k_23563496_640.jpg":"640x640","k_23563496_480.jpg":"480x480","k_23563496_340.jpg":"340x340","k_23563496_220.jpg":"220x220","o_23563496_1280.jpg":"1280x853","o_23563496_1024.jpg":"1024x682","o_23563496_640.jpg":"640x426","o_23563496_480.jpg":"480x320","o_23563496_340.jpg":"340x226","o_23563496_220.jpg":"220x146","h_23563496_1280.jpg":"1280x854","h_23563496_1024.jpg":"1024x683","h_23563496_640.jpg":"640x427","h_23563496_480.jpg":"480x320","h_23563496_340.jpg":"340x227","h_23563496_220.jpg":"220x147","pp_23563496_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563496_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563496_640.jpg":"640x814","pp_23563496_480.jpg":"480x611","pp_23563496_340.jpg":"340x432","pp_23563496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563494_1920.jpg":"1920x1080","k_23563494_1280.jpg":"1280x1280","k_23563494_1024.jpg":"1024x1024","k_23563494_640.jpg":"640x640","k_23563494_480.jpg":"480x480","k_23563494_340.jpg":"340x340","k_23563494_220.jpg":"220x220","o_23563494_1280.jpg":"1280x853","o_23563494_1024.jpg":"1024x682","o_23563494_640.jpg":"640x426","o_23563494_480.jpg":"480x320","o_23563494_340.jpg":"340x226","o_23563494_220.jpg":"220x146","h_23563494_1280.jpg":"1280x854","h_23563494_1024.jpg":"1024x683","h_23563494_640.jpg":"640x427","h_23563494_480.jpg":"480x320","h_23563494_340.jpg":"340x227","h_23563494_220.jpg":"220x147","pp_23563494_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563494_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563494_640.jpg":"640x814","pp_23563494_480.jpg":"480x611","pp_23563494_340.jpg":"340x432","pp_23563494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563492_1920.jpg":"1920x1080","k_23563492_1280.jpg":"1280x1280","k_23563492_1024.jpg":"1024x1024","k_23563492_640.jpg":"640x640","k_23563492_480.jpg":"480x480","k_23563492_340.jpg":"340x340","k_23563492_220.jpg":"220x220","o_23563492_1280.jpg":"1280x853","o_23563492_1024.jpg":"1024x682","o_23563492_640.jpg":"640x426","o_23563492_480.jpg":"480x320","o_23563492_340.jpg":"340x226","o_23563492_220.jpg":"220x146","h_23563492_1280.jpg":"1280x854","h_23563492_1024.jpg":"1024x683","h_23563492_640.jpg":"640x427","h_23563492_480.jpg":"480x320","h_23563492_340.jpg":"340x227","h_23563492_220.jpg":"220x147","pp_23563492_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563492_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563492_640.jpg":"640x814","pp_23563492_480.jpg":"480x611","pp_23563492_340.jpg":"340x432","pp_23563492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563491_1920.jpg":"1920x1080","k_23563491_1280.jpg":"1280x1280","k_23563491_1024.jpg":"1024x1024","k_23563491_640.jpg":"640x640","k_23563491_480.jpg":"480x480","k_23563491_340.jpg":"340x340","k_23563491_220.jpg":"220x220","o_23563491_1280.jpg":"1280x853","o_23563491_1024.jpg":"1024x682","o_23563491_640.jpg":"640x426","o_23563491_480.jpg":"480x320","o_23563491_340.jpg":"340x226","o_23563491_220.jpg":"220x146","h_23563491_1280.jpg":"1280x854","h_23563491_1024.jpg":"1024x683","h_23563491_640.jpg":"640x427","h_23563491_480.jpg":"480x320","h_23563491_340.jpg":"340x227","h_23563491_220.jpg":"220x147","pp_23563491_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563491_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563491_640.jpg":"640x814","pp_23563491_480.jpg":"480x611","pp_23563491_340.jpg":"340x432","pp_23563491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563490_1920.jpg":"1920x1080","k_23563490_1280.jpg":"1280x1280","k_23563490_1024.jpg":"1024x1024","k_23563490_640.jpg":"640x640","k_23563490_480.jpg":"480x480","k_23563490_340.jpg":"340x340","k_23563490_220.jpg":"220x220","o_23563490_1280.jpg":"1280x853","o_23563490_1024.jpg":"1024x682","o_23563490_640.jpg":"640x426","o_23563490_480.jpg":"480x320","o_23563490_340.jpg":"340x226","o_23563490_220.jpg":"220x146","h_23563490_1280.jpg":"1280x854","h_23563490_1024.jpg":"1024x683","h_23563490_640.jpg":"640x427","h_23563490_480.jpg":"480x320","h_23563490_340.jpg":"340x227","h_23563490_220.jpg":"220x147","pp_23563490_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563490_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563490_640.jpg":"640x814","pp_23563490_480.jpg":"480x611","pp_23563490_340.jpg":"340x432","pp_23563490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563488_1920.jpg":"1920x1080","k_23563488_1280.jpg":"1280x1280","k_23563488_1024.jpg":"1024x1024","k_23563488_640.jpg":"640x640","k_23563488_480.jpg":"480x480","k_23563488_340.jpg":"340x340","k_23563488_220.jpg":"220x220","o_23563488_1280.jpg":"1280x853","o_23563488_1024.jpg":"1024x682","o_23563488_640.jpg":"640x426","o_23563488_480.jpg":"480x320","o_23563488_340.jpg":"340x226","o_23563488_220.jpg":"220x146","h_23563488_1280.jpg":"1280x854","h_23563488_1024.jpg":"1024x683","h_23563488_640.jpg":"640x427","h_23563488_480.jpg":"480x320","h_23563488_340.jpg":"340x227","h_23563488_220.jpg":"220x147","pp_23563488_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563488_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563488_640.jpg":"640x814","pp_23563488_480.jpg":"480x611","pp_23563488_340.jpg":"340x432","pp_23563488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563486_1920.jpg":"1920x1080","k_23563486_1280.jpg":"1280x1280","k_23563486_1024.jpg":"1024x1024","k_23563486_640.jpg":"640x640","k_23563486_480.jpg":"480x480","k_23563486_340.jpg":"340x340","k_23563486_220.jpg":"220x220","o_23563486_1280.jpg":"1280x853","o_23563486_1024.jpg":"1024x682","o_23563486_640.jpg":"640x426","o_23563486_480.jpg":"480x320","o_23563486_340.jpg":"340x226","o_23563486_220.jpg":"220x146","h_23563486_1280.jpg":"1280x854","h_23563486_1024.jpg":"1024x683","h_23563486_640.jpg":"640x427","h_23563486_480.jpg":"480x320","h_23563486_340.jpg":"340x227","h_23563486_220.jpg":"220x147","pp_23563486_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563486_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563486_640.jpg":"640x814","pp_23563486_480.jpg":"480x611","pp_23563486_340.jpg":"340x432","pp_23563486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563482_1920.jpg":"1920x1080","k_23563482_1280.jpg":"1280x1280","k_23563482_1024.jpg":"1024x1024","k_23563482_640.jpg":"640x640","k_23563482_480.jpg":"480x480","k_23563482_340.jpg":"340x340","k_23563482_220.jpg":"220x220","o_23563482_1280.jpg":"1280x853","o_23563482_1024.jpg":"1024x682","o_23563482_640.jpg":"640x426","o_23563482_480.jpg":"480x320","o_23563482_340.jpg":"340x226","o_23563482_220.jpg":"220x146","h_23563482_1280.jpg":"1280x854","h_23563482_1024.jpg":"1024x683","h_23563482_640.jpg":"640x427","h_23563482_480.jpg":"480x320","h_23563482_340.jpg":"340x227","h_23563482_220.jpg":"220x147","pp_23563482_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563482_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563482_640.jpg":"640x814","pp_23563482_480.jpg":"480x611","pp_23563482_340.jpg":"340x432","pp_23563482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563479_1920.jpg":"1920x1080","k_23563479_1280.jpg":"1280x1280","k_23563479_1024.jpg":"1024x1024","k_23563479_640.jpg":"640x640","k_23563479_480.jpg":"480x480","k_23563479_340.jpg":"340x340","k_23563479_220.jpg":"220x220","o_23563479_1280.jpg":"1280x853","o_23563479_1024.jpg":"1024x682","o_23563479_640.jpg":"640x426","o_23563479_480.jpg":"480x320","o_23563479_340.jpg":"340x226","o_23563479_220.jpg":"220x146","h_23563479_1280.jpg":"1280x854","h_23563479_1024.jpg":"1024x683","h_23563479_640.jpg":"640x427","h_23563479_480.jpg":"480x320","h_23563479_340.jpg":"340x227","h_23563479_220.jpg":"220x147","pp_23563479_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563479_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563479_640.jpg":"640x814","pp_23563479_480.jpg":"480x611","pp_23563479_340.jpg":"340x432","pp_23563479_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15557291 Threads: 3 Questions: 3211166351 Slow queries: 7242101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236182319 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/jedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta-1233567 [printLink] => /split/jedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta-1233567?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694472 [name] => park na Zvončacu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-18 20:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => park-na-zvoncacu [link] => /tag/park-na-zvoncacu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 239277 [name] => Parkovi i nasadi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parkovi-i-nasadi [link] => /tag/parkovi-i-nasadi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 611914 [name] => srđan marinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-04 09:18:30 [main_article_id] => 0 [alias] => srdan-marinic [link] => /tag/srdan-marinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKA SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan od najvećih splitskih parkova u elitnom kvartu u groznom je stanju, roditelji bjesne: Puno je psećeg izmeta i smeća, sprave za igru se raspadaju... Rješenja ima, ali košta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563484.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563484.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23615337.jpg [title] =>

Sprave na igračištu na Zvončacu

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563505.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563503.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563502.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563499.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563496.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563494.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563492.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563491.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563490.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563488.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563486.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563482.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/17/23563479.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zaredali su se lipi dani, a vrućine su pale, pa je osvježenje u moru većina zamijenila izletima u prirodu, šetnjama uz obalu, ispijanjem kava na terasama kafića... Roditelji predškolaca i mlađih osnovaca ove će prilike vidjeti kao idealne za igru u parku.

Ideja je lijepo se smjestiti, po mogućnosti na klupici, uz cvrkut ptica, pa kroz sunčane naočale, u blaženom stanju kakvo majke i očeve često preplavi pri pogledu na zaigrano dijete, guštati u prizoru.

No, za roditelje koji gravitiraju parku na Zvončacu ovaj scenarij izgledat će drugačije. Umjesto da odmaraju na klupici, poput helikoptera zabrinuto će “zujati” oko svojih mališana, s kutijicom za prvu pomoć u jednoj ruci, a XXL paketom vlažnih maramica u drugoj. Jer, kako nam je kazala majka koja upravo u ovom trošnom parku svog dvogodišnjaka uči “preživljavanju” u urbanoj sredini, zbog neispravnih sprava i neodržavanja čistoće, sigurnost mališana na Mejama prepuštana je slučaju.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Nema ni rasvjete

- Pisala sam gradskom kotaru, zvala, ali bezuspješno. Igralište nije ograđeno, psi se tuda slobodno šetaju jer je neograđena livada za pse blizu igrališta, koje je zato puno izmeta i urina, ali i opušaka te ostalog smeća. Komunalni redari su mit, jer ih nikad nema, niti ih se može bilo gdje sresti, tako da ti psi, unatoč znaku zabrane, po dječjem igralištu šetaju bez povodca i brnjice, vrše nuždu svugdje, a rijetko tko za njima pokupi. I igralište nije ograđeno, već je oko njega naliven niski zidić preko kojeg malo dijete može past i izbit zube - govori nam zabrinuta majka.

Nastavlja upozoravajući na neispravnost sprava za igru koje su, kako kaže, prastare i u raspadajućem stanju. Spominje i vrtuljak s kojeg je jedna šipka iščupana, pa željezo na koje se dijete može porezati strši na više mjesta, navodeći kako oštrih komada ima i po tlu, koje također prijeti prljavštinom.

---

image

Sprave na igračištu na Zvončacu

Privatni Album
---

- Sadržaja za malu djecu od jedne do četiri godina nema, osim tobogana koji je preopasan za korištenje. Njegov najviši dio visok je preko dva metra i kada se troje djece na njega popne, ako samo pokušaju jednu drugo mirno zaobići, prijeti im pad. Meni je svaki dan stres voditi dijete na to igralište, a jedino je na Mejama.

Stalno moram paziti da se ne ozlijedi, ili da ga ne napadne pas, ili da ne uzme izmet u ruku, ili ne znam ni ja više što... A da ne govorim da se zimi iza 16 sati nema gdje ići s djetetom, jer ovdje nema ni rasvjete, pa se u parku skuplja određena vrsta društva koje doprinosi njegovoj neuvjetnosti - ističe naša sugovornica.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Žalosno je, kaže, da se Meje doživljavaju kao elitni kvart, a svugdje zaudara na WC, jer u dnevnoj šetnji od Zvončaca do dječjeg vrtića u Supilovoj ulici redovito se nailazi na “pseći izmet u svim veličinama, na svim travnatim površinama”. Jedino sigurno, čisto i adekvatno igralište za djecu svih uzrasta u Splitu, kaže, nalazi se na Sirobuji, gdje su korisnicima osigurali čak i umivaonik, dok je park ispod Sustipana, iako naoko bogat sadržajem, za korisnike “minsko polje”.

A da će i Meje uskoro uhvatiti korak sa Sirobujom, barem po pitanju pitke vode, kazao nam je Srđan Marinić, kotarski vijećnik upoznat s problematikom nadležnosti područja u okviru Park šume Marjan, ističući kako mnogima omiljenom parku slijedi djelomično unaprjeđenje, koje bi, uza svu dobru volju uključenih, moglo početi i završiti na spomenutoj špini.

- Koliko sam uspio saznati, Kotar je već išao prema Gradu da se uredi to igralište te da se ogradi dio za pse, ali navodno nisu dobili odobrenje od Županije. Održavanje Zvončaca i Sustipana je pod “Parkovima i nasadima”, koji, kako sam doznao, već imaju neki plan zamjene tih sprava, čak i stavljanja nove podloge...

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

No ja sam baš jutros razgovarao s njima o tome da se u park dovede voda, i to uz samo igralište, gdje znamo da će biti najpotrebnija, i Grad je pristao pokriti taj trošak. Javna ustanova jedino od konzervatora i Županije mora zatražiti suglasnost da se to napravi prema Pravilniku o jednostavnim zahvatima.

Osim toga, u planu je i uređenje staze koja se dijagonalno proteže uz igralište prema moru, a koju su utabali pješaci, i to prema projektu koji je Javna ustanova PŠM već naručila od “Parkova i nasada”.

Znam da je bilo nekih nesporazuma oko zakonskog okvira vezano za uređenje tog parka, no kako on spada u park- šumu Marjan, ovo je pitanje Zakona o zaštiti prirode, po kojemu se, u okviru članka 144., sve ovo može urediti, a ne spornog Zakona o izgradnji, kako su neki bili skloni tumačiti - navodi Marinić, ističući kako odgovor na pitanje o eventualnom uređenju parka za pse može dati samo JU PŠ Marjan.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Obnova tri milijuna

Kako od Ingrid Pečarević, vršiteljice dužnosti ravnatelja spomenute ustanove koja upravlja i parkom na Zvončacu, do zaključenja ovog teksta - a tjedan dana otkako smo je prvi put kontaktirali - nismo dobili odgovor na pitanje je li u planu obnova dječjeg igrališta na ovoj lokaciji te na koji se način planira urediti korištenje susjednih površina, a vezano za pse, više o planovima za uređenje šireg područja Zvončaca kazao nam je Siniša Gašparević, direktor “Parkova i nasada”.

- Mi imamo neke ideje kako bi se to moglo poboljšati, ali imamo i godišnji budžet koji potrebni radovi premašuju. Projekt kakav smo zamislili traži ili donaciju od Grada ili od privatnih donatora, jer bi obnova takvog parka s novim spravama i podlogama koštala oko 3 do 4 milijuna kuna. Iako su ove sprave koje je postavio još Škver sve funkcionalne i sigurne za korištenje, mada možda staromodne.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Tako da financiranje takvog zahvata, ako se na to odlučimo, tek treba organizirati. Jer ako pokušamo ići na fondove, onda imamo problem s imovinskopravnim odnosima, koji Grad, pak, ne priječe da sam osigura potrebne financije. Naravno, dio možemo odraditi kroz redovito održavanje, ali pod našim je održavanjem 80 parkova diljem grada pa u tom omjeru ovome možemo posvetiti vrijeme i sredstva - navodi Gašparević.

U “Parkovima i nasadima” u međuvremenu, kako doznajemo, kreću s realizacijom projekta ugradnje česme i sustava navodnjavanja, te hortikulturnog oplemenjivanja parka, koji, kako dodaje, odgovarajući na pritužbe za nečistoću, redovito čiste u domeni svojih obveza.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Moram naglasiti kako čišćenje, odnosno uklanjanje izmeta pasa nije naša obveza te bi za takve radove Grad trebao angažirati specijalizirane tvrtke poput “Ciana” ili sličnih. Mogu samo po tko zna koji put kazati kako stvarno nije u redu od građana da ostavljaju pasji izmet, pa ni čikove, boce i drugi otpad na dječjim igralištima, jer mi ni uz najbolje napore, a čistimo svaki dan, ne stižemo sav taj otpad ukloniti - upozorava direktor ovog komunalnog poduzeća, uz opasku kako sveopćem dojmu nereda doprinose i vrane koje, kako je kazao, iz kanti za otpad izbacuju smeće, u što se, ističe, i sam imamo priliku uvjeriti.

Dodao je i kako ih o neispravnim spravama u ovom, kao i drugim parkovima, građani mogu upozoriti putem e-mail adrese kontrolor.pin@gmail.com, navodeći kako na prijave reagiraju - sanacijom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Privatni Album Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Privatni Album

Sprave na igračištu na Zvončacu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/jedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta-1233567 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c0b1cbfe078054158327c7a51edb0d75c3d013e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+od+najve%C4%87ih+splitskih+parkova+u+elitnom+kvartu+u+groznom+je+stanju%2C+roditelji+bjesne%3A+Puno+je+pse%C4%87eg+izmeta+i+sme%C4%87a%2C+sprave+za+igru+se+raspadaju...+Rje%C5%A1enja+ima%2C+ali+ko%C5%A1ta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta-1233567 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjedan-od-najvecih-splitskih-parkova-u-elitnom-kvartu-u-groznom-je-stanju-roditelji-bjesne-puno-je-pseceg-izmeta-i-smeca-sprave-za-igru-se-raspadaju-rjesenja-ima-ali-kosta-1233567 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKA SRAMOTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitGRADSKA SRAMOTA

Jedan od najvećih splitskih parkova u elitnom kvartu u groznom je stanju, roditelji bjesne: Puno je psećeg izmeta i smeća, sprave za igru se raspadaju... Rješenja ima, ali košta

18. listopada 2022. - 20:16

Zaredali su se lipi dani, a vrućine su pale, pa je osvježenje u moru većina zamijenila izletima u prirodu, šetnjama uz obalu, ispijanjem kava na terasama kafića... Roditelji predškolaca i mlađih osnovaca ove će prilike vidjeti kao idealne za igru u parku.

Ideja je lijepo se smjestiti, po mogućnosti na klupici, uz cvrkut ptica, pa kroz sunčane naočale, u blaženom stanju kakvo majke i očeve često preplavi pri pogledu na zaigrano dijete, guštati u prizoru.

No, za roditelje koji gravitiraju parku na Zvončacu ovaj scenarij izgledat će drugačije. Umjesto da odmaraju na klupici, poput helikoptera zabrinuto će “zujati” oko svojih mališana, s kutijicom za prvu pomoć u jednoj ruci, a XXL paketom vlažnih maramica u drugoj. Jer, kako nam je kazala majka koja upravo u ovom trošnom parku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:39