StoryEditorOCM
Splitrat zbog imovine

‘Jadnice, šta se mišaš u tuđe stvari?!‘ Žena lupala sestri na vrata u centru Splita, na sudu su ‘siktale‘ jedna na drugu

Piše T. Ga.
29. kolovoza 2023. - 19:48

Umirovljena udovica i majka petero djece iz Dalmatinske zagore proglašena je krivom da je u hodniku zgrade u centru Splita počinila psihičko nasilje na štetu svoje sestre.

Prema presudi, rukama je udarala o ulazna vrata stana u kojem je sestra stanovala s njihovom starom majkom, a zatim je iz dvorišta sestri vikala: "Platit ćeš ti meni, vidjet ćete svi, svih ću vas se riješiti!" Nakon toga je rukama udarala u prozor.

Događaj se odvio prije tri i pol godine, a sada je objavljena presuda po kojoj mora platiti 500 eura kazne te mora najmanje šest mjeseci ići na psihosocijalni tretman, ali samo ako ta presuda postane pravomoćna.

Pri određivanju prekršajne sankcije Općinski prekršajni sud u Splitu je kao otegotnu okolnost uzeo to što je okrivljenica povratnica u počinjenju istog prekršaja.

– Svrha je provođenja zaštitne mjere sprječavanje daljnjeg nasilničkog ponašanja postizanjem pozitivnih promjena u ponašanju počinitelja u obitelji. Cilj provođenja zaštitne mjere je potaknuti počinitelja nasilja u obitelji da postane svjestan svojeg nasilničkog ponašanja, da prepozna svoju odgovornost te usvoji obrasce nenasilnog ponašanja. Sud vjeruje da će okrivljenica naučiti pozitivne, ravnopravne i nenasilne oblike odnosa s drugim osobama – stoji u obrazloženju presude.

image

Centar grada, ilustracija

Nikola Vilic/Cropix

Ako izbjegne zaštitnu mjeru, morat će platiti još jednu novčanu kaznu od najmanje 390 eura ili će biti poslana u zatvor na najmanje 10 dana. Uz to mora platiti 30 eura sudskih troškova.

U obrani optužena se izjasnila da nije kriva, te je ispričala svoju verziju događaja, a to je da je tog dana došla u posjet majci, o kojoj se dvije godine prije njezine smrti brinula sestra okrivljenice.

– Sestra mi je onemogućila da posjećujem majku zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Nisam udarala rukama o vrata i prozor, niti sam iz dvorišta vikala na sestru riječima koji se navode u optužnom prijedlogu.

Takvu obranu sud nije prihvatio, smatrajući je neiskrenom, neuvjerljivom i usmjerenu na izbjegavanje prekršajne odgovornosti. 

S druge strane, njezina je sestra, koja je u postupku žrtva i svjedokinja, rekla:

– Kada je sestra pozvonila na vrata, od straha joj nisam htjela otvoriti. Udarala je po vratima i vikala da ću tek upoznati što me još čeka i da će nas sve riješiti. Kada je počela udarati po prozoru, pokušala sam zatvoriti škure, a ona me je tada kroz prozor uspjela uhvatiti za ruku i jako me je potegnula.

image

Centar grada, ilustracija

Vojko Basic/Cropix
 

Kazala je kako je sa sestrom bila u dobrim odnosima dok je ona sa suprugom živjela u Švicarskoj.

– Kad se vratila iz Švicarske i kad joj je preminuo suprug, tada su počeli problemi jer je njen pokojni suprug rasporedio imovinu na način koji se njoj nije svidio.

Sud je potom suočio sestre, a tada je okrivljenica pitala oštećenu:

– Zašto se mišaš u tuđe stvari, jadna jadnice? Samo sam ti rekla, ne znaš što tebe još čeka, misleći na to da izgube licencu.

Na to joj je oštećena odgovorila:

– Naravno da si mi rekla, zašto si ovako uzrujana? Di ti je odvjetnik? Vidjela je žena s kim ima posla.

Potom je okrivljenica rekla sestri:

– Uhvatila sam kvaku tražeći da mi otvoriš.

Na to joj je oštećena kazala: 

– Lupala si šakama o škure, mama mi je rekla da je maknem, molila me.

Okrivljenica nije prestajala: 

– Htjela sam otvoriti prozor, vidjela sam da je zatvoren nekakvim konopom.

Zatim je svjedokinja odgovorila:

– Hvala ti na podsjetniku, zaista sam prozor zatvorila konopom. 

Sud je sve unio u zapisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:16