StoryEditorOCM
Splitbaš je bomba

Isprobali smo spizu na omiljenoj adventskoj štaciji Splićana: evo u čemu ćete guštati ovih blagdana

Piše Anamaria Mikulić
4. prosinca 2023. - 12:47

Usprkos šuškanjima, tradicija adventa u Splitu nastavlja se i ove godine. Popis izvođača i raspored zabavnog programa već je poznat i sigurno je da zabave neće nedostajati. Nas je zanimalo što je sa spizom, a kako bi istražili što su nam ove godine pripremili ugostitelji zaputili smo se do grada.

Zima u Splitu uvik je prevrtljiva - red sunca, red bure i puno kiše. Upravo je ta kiša uništila većinu prošlogodišnjih adventskih dana i otkazala brojne koncerte. Zato nas je ugodno iznenadilo novo, moderno izdanje Adventske fjere koja u svom šatoru štiti posjetitelje i od pljuskova i od naleta vjetra. 

Popularnu lokaciju Kolur Zvončac obasjalo je tisuće lampica, a čini se kako je već postala omiljenom adventskom štacijom Splićana. Za potpun doživljaj zaslužni su lokalni ugostitelji koji su se potrudili predstaviti autohtonu dalmatinsku spizu i božićne delicije u novom i modernom izdanju.

Na Zvončacu se tako smjestilo šest kućica: BK by Blue Eyes, Gatuzo, Laponija House, Misto, Jameson Bar i The Fat Boar. Pripremili su bogat izbor pića i vrhunski street food. Ima svega od slanog do slatkog, ma ni najizbirljiviji neće s fjere otići prazna želudca.

OD DIVLJAČI DO BAKALARA

Ekipa iz The Fat Boar pohvalila se raznim jelima od veprovine. Za one koji su se zaželjeli nečeg na žlicu preporučujemo gulaš od vepra, koji je već postao pravi hit. A tu je i širok izbor kobasica i burgera. One najmlađe sigurno će razveseliti da se na njihovom meniju nalaze i chicken nuggets te mozzarella sticks.

Jedna posebna gastronomska priča čeka vas i na kućici Blue Eyes. Kažu nam kako su se vodili tim da sve bude domaće i u splitskom điru. Kod njih smo pronašli Anđinu sarmu s nogu i Rokove fritule od bakalara, a ako ste se zaželjeli nečeg slatkog obradovat će vas i Kekine slatke fritulice. 

Posebno nas je oduševila njihova kobaja. Otkrili smo kako je tajna u savršenom spoju kiselog kupusa, barbecue sosa, senfa dijon i pržene kapule poslužene u lepinji. 

image

advenstka fjera

Antonijo Mirko Macan
image
Antonijo Mirko Macan

MARENDA NA ŽLICU 

Vikendom na Zvončacu možete pronaći i tople marende, od 11 do 16 sprema ih vrijedna postava kućice Gatuzo. Kažu nam kako na svaki vikend očekuje nešto drugačije, domaće i autohtono. 

image
Antonijo Mirko Macan

- Bavimo se isključivo dobrom spizom, imamo domaći pomfrit i domaće kobase prosušene na dimu. Napravili smo svoju kombinaciju sengve s kobasom i to je naš prepoznatljiv ‘touch‘. Volimo kužinavati, jist, pit i klapa smo. Imamo iskustva u ugostiteljstvu pa smo se u ovo upustili iz znatiželje. U našu kobaju u sengvi ide senf, relish i karamelizirana kapula i baš je bomba - poručili su s kućice Gatuzo. 

Laponija House za vas je pripremile kobasice u pecivu koje možete i kombinirati s kiselim kupusom i pečenicom. U ponudi imaju i slasne pizzete. Stvarno se tope u ustima i idealne su za sve one koji se uvijek šporkaju kada jedu bilo kakav drugi street food.

image
Antonijo Mirko Macan

U kućici Misto pronašli smo i opciju za vegane - vege burger s bublicom od cikle, šalšom, vege polpetom i karameliziranom kapulom. U njihovu misto kobasicu ide i pašteta od fažola koja će s kiselim kupusom i senf med umakom vašem nepcu priuštiti pravu rapsodiju okusa. 

BOŽIĆNI KOKTELI 

image
Antonijo Mirko Macan

Za ljubitelje whiskeya preporučujemo da svrate do kućice Jameson Bar i njihove koktel karte. Kombinacije su spremali mjesecima unaprijed, a rezultate je da ćete se teško odlučiti što prvo isprobati. Garantiramo da će vas ugrijati kokteli krampus, Espresso martini i Naughty or sour.

- U ponudi imamo sve od kuhanog vina, kuhanog gina, crnog i bijelog vina, rum punch i širok izbor koktela, od kojih su četiri zimska topla koktela. Glavni, i po meni najbolji, je koktel Grinch s đumbirom, mentom i limetom. Jako popularan je i J.J s breskvom, limetom i sprite-om - preporučili su nam iz kućice Jameson bar.

Podsjećamo kako priliku za degustaciju gastro ponude Adventske fjere imate do kraja 2023. godine. Ulaz je besplatan radnim danima od 17 sati do ponoći te subotom i nedjeljom od 11 ujutro do ponoći, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. 

Detaljan program Adventske fjere možete pronaći na Facebooku i Instagramu.

image
Antonijo Mirko Macan

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:02