StoryEditorOCM
SplitKONAČNO ZA STOLOM

Investitori Small Malla sjeli sa stanarima, doznali smo što im nude za parking, neće im se svidjeti. ‘Bit će sve ok...‘

Piše Božidar Lončar
12. srpnja 2023. - 18:06

Danas se u prostorijama Gradskog kotara Lučac-Manuš održala prezentacija projekta izgradnje poslovno-garažnog kompleksa Small Mall koji su organizirali Johan Breiteneder, predsjednik uprave "Breitenader Immobilien Parking" grupe  te odgovorne osobe za Hrvatsku Ibrica i Alen Zulfikarpašić s arhitektima Markom Dabrovićem i Silvijem Novakom.

image

Alen i Ibrica Zulfikarpašić

Vojko Bašić/Cropix

Na sastanak je pozvano sedam vijećnika gradskog kotara i građani okolnih zgrada koji su pozivnicu vidjeli na plakatima oblijepljenima na zgradi. U prostorijama kotara je desetak ljudi koji žive u ulicama u blizini gradilišta projekta poput stanara Istarske ulice. Novi poslovno-garažni kompleks se gradi na križanju Vukovarske i Livanjske te Vukovarske i Riječke ulice.

Johan Breiteneder je istaknuo kako na sastanku "nema ništa novog" što javnost ne zna te kako su tu ne bi li "zajedno razgovarali o potrebama lokalnog stanovništva" koje je svoje mišljenje izrazio kroz prosvjede.

image

Ibrica Zulfikarpašić

Vojko Basic/Cropix

- Sada počinjemo s projektom i dobar je početak informirati lokalno okruženje, stanovnike kotara i predstavnike stanovnika kako bi znali što će se zbivati idućih nekoliko mjeseci, nekoliko godina i da objasnimo kvalitetu budućeg projekta i promjene koje će se dogoditi u idućih nekoliko godina.

Nema ništa novo, samo želimo informirati sve ako ima nekakvih dodatnih potreba ili savjeta lokalnog stanovništva koje možemo uključiti u projekt i tako ih riješiti - rekao nam je Breiteneder prije početka sastanka.

Ibrica Zulfikarpašić odgovorio nam je kako misli da će se pronaći zajednički jezik jer je "projekt dobar za sve".

image
Vojko Bašić/Cropix

- Tu smo da prezentiramo projekt, otvoreni smo za sve, nema tajni i to je to - poručio nam je i istaknuo kako na projekt neće utjecati prestanak izvođenja radova nakon 15. lipnja i da za stanare kotara "neće biti visoka cijena parkinga".

- To nije problem, to je bilo utemeljeno na staroj odluci iz 2015. kada je bilo dopušteno, pa smo rekli ako je dopušteno 2015., idemo sad, ali možemo se uskladiti sa svim zahtjevima, sve u skladu s propisima i planom.

Nema razloga zašto se ne bi radovi nastavili u rujnu. Donosimo nova radna mjesta, parkirna mjesta, rješavamo pitanje parkiranja, novi hotel, novi sadržaji, otprilike sve što nedostaje u Splitu i Hrvatskoj.

Neće biti visoka cijena parkinga za njih, bit će sve u redu - rekao je Ibrica Zulfikarpašić i odgovorio potvrdno na pitanje hoće li stanari dobiti povlastice za parkiranje.

Na sastanku je bilo prisutno pet od sedam kotarskih vijećnika: predsjednica kotara Iva Tukić (SDP), Marijo Brešković (SDP), Gorana Smet (Pametno), Ivo Tomičić (HDZ) i Romana Ban (Centar).

image

Iva Tukić

Vojko Bašić/Cropix

Na sastanku nisu bili Branimir Urlić iz stranke Pametno i Luka Meić iz stranke Centar.

Predsjednica kotara Iva Tukić samo je kratko rekla kako će na prezentaciji vidjeti o čemu je riječ.

- Normalno je da će nam predstaviti stanje, mi smo svoje rekli prosvjedom, sada ćemo na prezentaciji vidjeti o čemu je riječ i to je sve što znam - kratko nam je rekla i dodala kako je na sastanak pozvala stanare Istarske koji žive pored gradilišta budućeg objekta.

Romana Ban iz Centra nam je rekla kako je "bila za nastavak radova tijekom ljeta, ali sad kada su srušili stablo, sad joj je drago da nisu dozvoljeni radovi".

- Ja očekujem čuti odgovor na pitanje je li im žao što su srušili stablo. Pretpostavljam da nisu smatrali potrebnim održati nekakvu tribinu na kojoj bi bili pozvani građani. Iako, i ja bih voljela da jesu organizirali tako nešto i da nisu bili pozvani samo kotarski i gradski vijećnici, nego i građani - komentirala je Ban.

Rasprava još traje i nakon više od sat vremena. Neslužbeno, raspravlja se o građevinskim dozvolama za projekt, rušenju pelegrinke i parking mjestima za stanare.

Navodno bi se trebalo osigurati 40 do 50 parking mjesta za stanare kotara po principu mjesečne pretplate po jeftinijoj cijeni što bi trebao odobriti Grad. Rasprava je, kako neslužbeno otkrivamo, bila poprilično žustra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 07:27