StoryEditorOCM
Splitprijavili ga susjedi

Inspektori otkrili mutne poslove poznatog splitskog liječnika. Morat će srušiti nadogradnju u luksuznoj vili tik uz more

Piše Božidar Lončar
18. prosinca 2023. - 09:44

Opet se ilegalno gradi na Bačvicama! U vili iz 1939., prvi red do mora, iza idealne fasade krije se mračna priča i nezadovoljni stanari, o čemu smo pisali u dva navrata ove godine.

Kako smo doznali, Građevinska inspekcija je u Preradovićevu šetalištu 11 utvrdila kako su izvođeni radovi nadogradnje stana na jugozapadnom dijelu drugog kata bez građevinske dozvole.

– Izvedeni radovi rekonstrukcije – dogradnje, odnosno nadogradnje stana na jugozapadnom dijelu drugog kata su napravljeni bez prethodno ishođene pravomoćne građevinske dozvole. Pokrenut je upravni inspekcijski postupak i doneseno je rješenje o uklanjanju predmetne dogradnje. Upravni inspekcijski postupak je u tijeku.

image
Paun Paunović/Cropix

Jedini stan u vili na drugom katu ima Damir Džaja, koji ima stan i na prvom katu i većinu kvadrata, odnosno suvlasničkih dijelova nekretnine. Oba su stana kupljena u protekle dvije godine. Adresa navedena u vlasničkom listu ista je kao i adresa Oftalmološke poliklinike doktor Džaja. Stanari nam potvrđuju kako je riječ o splitskom oftalmologu o kojem smo pisali prije 15 godina kada se sukobio s kolegom i nekadašnjim gradskim vijećnikom Ivicom Grkovićem jer mu kći nije prošla ispit iz anatomije na Medicinskom fakultetu.

image
Duje Klarić/Cropix

Kupio dva stana

Prije nekoliko mjeseci su nam se javili stanari zgrade kako bi nas upozorili na građevinske radove i račune za pričuvu koji su porasli više od deset puta. Strahovali su da će im ovršiti stan zbog neplaćanja pričuve za radove koji nisu u zajedničkom interesu već interesu samo nekih stanara. Od ožujka jedna od stanarki šalje dopise Državnom inspektoratu, Ministarstvu, Županiji... Često bezuspješno.

– Na zapadnom i južnom dijelu terase, bespravno i bez suglasnosti ostalih suvlasnika, dograđena je i pregrađena nadstrešnica od 13,5 kvadrata, pripojena stanu i prenamijenjena u dnevni boravak s kaminom na drugom katu. Na južnoj strani nekretnine bez građevinske dozvole srušen je fasadni zid te proširen otvor prozora koji se pretvara u klizna staklena vrata. Na zapadnom dijelu terase koji je postao nedostupan ugrađen je jacuzzi, kada i tuš te je opterećena kuća s 500 litara vode. Zahtijevamo vraćanje krovišta od 16,2 kvadrata i uspostavu srušenog fasadnog zida – stoji u dopisima stanarke.

Ovo su drugi ilegalni građevinski radovi u vili utvrđeni ove godine. Državni inspektorat nam je 21. svibnja potvrdio kako je investitor izvodio građevinske radove koje nije prijavio nadležnima i nije podnio zahtjev za građevinskom dozvolom zbog čega je gradilište zatvoreno.

Pričuva s 15 na 200 eura

Damir Džaja je od Županije nastojao dobiti dozvolu za iznajmljivanje. U rujnu je povukao zahtjev. Bio je predstavnik suvlasnika kada je za upravitelja odabran "Tehnoplast", koji od 1. travnja počinje suvlasnicima ostalih dvaju stanova u zgradi slati račune za pričuvu. S 15 eura račun je porastao na gotovo 200! Jedna od stanarki do sada nije platila ni jedan račun. Tehnoplast je prestao biti upravitelj 1. kolovoza, a tvrtka Corrigo iz Makarske je postala novi. Obitelj Džaja je obavijestila ostale suvlasnika o odabiru. Novi upravitelj, pričuva ista.

image

Privatna fotografija

image

Privatna fotografija

– Zato su i morali potegnuti sve do Makarske da nađu upravitelja jer na ovako nešto ne bi nitko pristao. O sastanku održanom 18. studenoga kada je praznik i nema nas kući neću ni komentirati.

Stanari nam kažu kako je prijavio radove Gradu Splitu kao radove za koje nije potrebna građevinska dozvola. Njih je i dalje strah kako će zbog pričuve izgubiti stanove i to zbog radova koji su u privatnom, a ne zajedničkom interesu. Uz pričuvu, suvlasnici su dužni platiti i zakonsku zateznu kamatu od 2,5 posto. Ali imaju i pravo na regresni zahtjev, ako se otkrije da su radovi rađeni na korist jednog, a ne većine stanara, objasnio nam je u lipnju odvjetnik Marin Kuvač.

Kontaktirali smo Damira Džaju ne bi li i od njega dobili komentar. Nije nam odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:46