StoryEditorOCM
SplitKRAJ NASTAVE

Ima ih preko 500 i oni su ‘cream de la cream‘ među dalmatinskim đacima. Splitski Centar izvrsnosti ima se čime hvaliti

Piše Split SD
14. travnja 2024. - 09:26

Tradicionalna manifestacija kojom se obilježava kraj nastave u izvanškolskim programima Centra izvrsnosti SDŽ završila je Projektnim danom u III. gimnaziji Split/Prirodoslovnoj školi Split.

Polaznici programa CIM, CIP i CINTI okupljenima su prezentirati naučena znanja i vještine koje su kroz 12 radnih subota uspješno razvijali s mentorima. Zainteresirana javnost uživala je u kreativnim projektima učenika koji su pokazali kako izgleda osnovna konstrukcija robota, koje su prednosti virtualne stvarnosti u gaming industriji, čemu služe bio kugle, a pokazali su i kako matematiku učiniti privlačnom.

image

Bilo im je silno zanimljivo

Igor Jakšić
image

Mentori i učenici na okupu

Igor Jakšić

- U ovoj školskoj godini u izvanškolskim programima Centra izvrsnosti matematike, prirodoslovlja, novih tehnologija i informatike sudjelovalo je 524 učenika s područja Splitsko-dalmatinske županije, ali i s područja Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije. Uz učenike, treba spomenuti i 120 mentora u tri navedena programa koji su ih vodili tijekom cijele školske godine. Veseli nas što je još jedna uspješna školska godina iza nas, a mi se u Centru izvrsnosti već pripremamo za iduću, poručila je Zorana Bašić - Plazibat iz Centra izvrsnosti SDŽ.

Okupljenima su se obratili i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja, zamjenik Župana Splitsko-dalmatinske županije te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. Obojica su čestitali učenicima, mentorima, ali i roditeljima na upornosti i predanom radu i uspješnom završetku još jedne školske godine. Istaknuli su da je privilegija biti danas na Projektnom danu kao krunom cjelogodišnjeg rada učenika te su im zaželjeli još uspješniju nadolazeću godinu u Centrima izvrsnosti.

image

Mentori i učenici na okupu

Igor Jakšić
image
Igor Jakšić

Uz aktivnosti u školskom atriju, polaznici programa CIP su na Matejušci, u sklopu projekta "Volim more" puštali bio kugle u more s ciljem pročišćenja morskog dna.

- Cilj navedenog projekta je doprinijeti kritičkom razmišljanju i povećanju svijesti te društveno odgovornom ponašanju pojedinaca, a posebice učenika unutar odgojno-obrazovnog sustava. Budući da živimo u gradu na moru, pokrenuli smo jedan ekološki projekt kako bismo učinili nešto dobro za more. U sklopu projekta smo određivali fizikalno-kemijske parametre mora, a kao kruna svega uslijedila je izrada bio kugli. To su kugle s efektivnim mikroorganizmima koje kad se spuste na dno mora očiste mulj i poboljšavaju morsko dno. Također, istaknula bih da se ova tehnologija u Hrvatskoj provodi oko deset godina, a prvi put je prije 50 godina korištena u Japanu, poručila je Ines Paviškov, profesorica biologije i kemije i mentorica u programu CIP.

Projektnim danom Centra izvrsnosti zadovoljni su i polaznici programa novih tehnologija i informatike.

image
Igor Jakšić
image
Igor Jakšić
image
Igor Jakšić

- Već četiri godine sudjelujem u programima Centra izvrsnosti i najviše me privlači rad s robotima. Nadam se da ću se i u budućnosti baviti programiranjem robota. Ponosan sam na ono što smo s mentorima napravili tijekom ove školske godine i veselim se novim izazovima u idućoj školskoj godini, poručio je Niko Čelan, polaznik programa Centra izvrsnosti novih tehnologija i informatike.

Sljedeći tjedan svi polaznici Centra izvrsnosti će putem maila dobiti informaciju jesu li ostvarili pravo direktnog upisa za sudjelovanje u programima CIM, CIP i CINTI u školskoj godini 2024./2025.

Učenici koji nisu ostvarili pravo direktnog upisa te svi zainteresirani moći će se prijaviti na testiranje za sudjelovanje u programima CIM, CIP i CINTI u sljedećoj školskoj godini 2024./2025., od 10. travnja do 10. svibnja putem aplikacije MIA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:16