StoryEditorOCM
Splitart school projekt

Galerija u sklopu splitske srednje škole jedinstvenim projektom otvorila novu sezonu: ‘Ovo je zbilja zavidno‘

Piše Frano Kiso
1. ožujka 2024. - 23:10

U petak je u Galeriji Škola otvorena nova sezona predstavljanjem "Pulske škole" i to zajedničkom izložbom Olega Šurana i Marka Človeka. 

Dio je to novoosmišljenog Art School Projekta, jedinstvenog u Hrvatskoj, koji će jednom godišnje dovoditi predstavnike neke druge i drugačije umjetničke scene u zemlji.

image
Saša Burić/Cropix

- Kroz godine koje slijede nastojat ćemo obuhvatiti sve umjetničke škole, ali i "škole" u smislu umjetničkih poetika gradova i mjesta Hrvatske. Startamo zapadno i projekt otvaramo "Pulskom školom".

Kakvi umjetnički vjetrovi pušu na poluotoku Istri približit će nam suvremeno promišljanje skulpture Marka Človeka, kipara koji živi u Puli i radi u tamošnjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna te lucidni kolaži i grafike Olega Šurana, grafičkog dizajnera sa splitskom adresom, docenta na splitskoj Umjetničkoj akademiji - kazala je kustosica Nina Nemec dodajući da će izložba biti otvorena do 26. ožujka.

image
Saša Burić/Cropix

- Galerijski prostor mi je super, suvremen, u kvartu i za jednu srednju školu ovo je zbilja zavidno. Današnja izložba služi kao dokaz kvalitete pulskog SPUD-a koja bi galerijom višestruko uzvratila kulturi Pule i Istre - tvrdi Človek, dok Šuran napominje da će projekti poput ovog zasigurno doprinijeti edukaciji budućih umjetnika.

image
Saša Burić/Cropix

Art School Project izložbenim programom želi direktno povezati pripadnike različitih umjetničkih krugova od kojih svatko svojim individualnim djelovanjem doprinosi boljem razumijevanju šire slike aktualnih strujanja umjetničke sredine kojoj pripada.

Prostor Galerije Škola nalazi se u neposrednoj blizini Škole likovnih umjetnosti, a jedan od ciljeva je i povezivanje populacije škole, studentskog Kampusa, lokalnog stanovništva kao i šire javnosti s ciljem stvaranja prostora dijaloga između obrazovanja, suvremenih umjetničkih praksi i kritičke teorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:40